Сега да си кажа за сладките какво реших да правя за Коледа:
Меденки
Жълъдчета
Ванилените кравайчета на Наталина
Прегръдките на Наталина (половината на кръгчета, а другата половина на бастунчета)
Виненки пак от тетрадките на баба
Мастакулки пак от баба
Пълнени ябълки за Бъдни вечер
Тези са решени на 100%, остават Коледните свещи на Джемма, които ще направя, ако измисля какво мога да използвам за изготвяне на свеща Хвърлила съм око на Козуначения Christstollen на Венетта, но ще станат прекалено много сладките неща
Отказах се от медената къщичка тази година. Мисля, че на малчо ще му е достатъчно интересна елхата Догодина
Сега рецептите за Виненките и Мастакулките, ако някой прояви интерес.
Виненки
1 ч.ч. червено вино
2 ч.ч. олио
4 с.л. захар
щипка сода
Добавя се брашно до получаването на не много твърдо тесто (да не лепне). Разточва се кора с дебелина около 2мм и с чаша се изрязват кръгчета. Във всяко кръгче се слага по малко конфитюр/мармалад (със сини сливи стават идеално) и се прегъват като краищата се натискат леко, за да не се отворят полумесеците при печене. Пекат се до леко зачервяване. Още топли се овалват в пудра захар, в която може да се добави ванилия на прах.
Имайте предвид, че от тази доза се получават много виненки (минимум 2 препълнени тави с готови сладки!).
Мастакулки
1 л. шара
1 ч.ч. олио
1 пакетче амонячна сода
2 ч.ч. захар
½ пакетче карамфил
1 ч.л. хлябна сода
1 пакетче бакпулвер
½ пакетче смлян черен пипер
5 яйца
1 пакетче канела
Добавя се брашно до получаването на меко тесто, от което се правят топчета. При поставяне в тавата за печене се намазват с шара и по желание се поръсват със захар или натрошени орехи.
И тук количеството готови сладки е голямо