Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Системите

 • 1 751
 • 29
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 366
Момичета, имам бременна приятелка, която повдигна въпроса за системите за ускоряване на раждането /дано ме разбрахте какво искам да кажа/. Аз съм раждала секцио и такъв проблем пред мен не е стоял.

Моля, кажете ми - кога ги включват; винаги или при какви случаи, въобще - каквато и информация да ми дадете по въпроса - все ще е от полза.

# 1
 • Мнения: 3 205
Майка ми са я пуснали на системи, за да започне раждането, че аз съм била супер мързеливо бебе и съм закъсняла 3 дни. Та това е една от причините - за предизвикване на самото раждане.

# 2
 • Мнения: 485
Системите които се включват са с окситоцин-хормон който предизвиква контракции,т. е. кара матката да се свива.Те ускоряват раждането и се слагат, за да се ускори процеса и също когато,родовата дейност е слаба.

# 3
 • Мнения: 8 769
Бах на системи 12 часа, за да се предизвика раждане. Контракции имаше, но не свършиха добра работа. Докторката-изрод така и не ми каза какво ми вливат (трябва да е било окситоцин). В крайна сметка родих с операция.
При повечето доколкото знам, тези системи със съответните магийки вътре действат.

# 4
 • Мнения: 1 517
И на мен ми сложиха система с окситоцин. Постъпих с 4-5 см разкритие, но контракциите ми бяха много слаби и явно щеше да продължи много дълго, ако не бяха се намесили. Почакаха малко и като видяха, че не напредва, а водите ми бяха изтекли, включиха система и на определено време увеличаваха количеството окситоцин, което се влива. Аз им виках: "Не го увеличавайте, боли!", а те отговаряха: "Скъпа, това изобщо не е твоя работа!"  Close След около 8 часа вече си имах бебче.  Simple Smile

# 5
 • Мнения: 397
Аз също бях със системи, за да стане по-бързо ражането. Болките ми почнаха в 4 часа сутринта, но аз не знаех дали са родилни или просто корема ме боли, не бяха много силни. В 10 ч. сутринта ми изтекоха водите в родилния дом. В 12 още нямах разкритие. Както казаха докторите явно то се разколеба и реши да си остане вътре. Включиха ме на системи с окситоцин, кошмар! Болките бяха ужасни и продължиха до 6 без 15 вечерта. Имах чувството, че ще умра. После мъничкото човече кара три седмици тежка физиологична жълтеница, лекарката каза, че е от окситоцина, но в род. дом казаха, че ако не са ме включили на системи съм щяла да родя не за пет, а за 12 часа. Така, че не знам за добро ли е било или за лошо, че са ме включили на системи.

# 6
 • Мнения: 289
Да, навсякъде пише, че раждането на система с окситоцин е по-болезнено от раждането с естествени контракции. Аз откакто чета разказите на БГ-мамите за техните раждания, виждам само и единствено системи с окситоцин, за съжаление, оставам с впечатлението, че го ръгат на всички без изключение... При това положение не се учудвам, че мамите, които са раждали нормално, описват ражданията си като "АД". Аз имах щастието да раждам и трите пъти без такива системи и не смятам раждането за чак толкова страшно, мога още 10 пъти така да родя... Но с изкуствен окситоцин... Само за една мама си спомням, мисля,че се казваше Инка - тя беше написала, че преди да подпише декларацията в болницата, е добавила в нея собственоръчно, че не желае да я стимулират с окситоцин - шапка й свалям.

# 7
 • Мнения: 211
Моят бебчо закъсня с 5 дни и аз раждах със системи (18 часа), но при 4 см. ми сложиха епидуралната упойка, така, че не усетих нищо.  Дремех в леглото докато разкритието стане 10 см. и след това бебчо се роди. Може би като е необходимо трябва да се сложи.

# 8
 • Мнения: 8 769
Цитат на: lyra
Аз откакто чета разказите на БГ-мамите за техните раждания, виждам само и единствено системи с окситоцин, за съжаление, оставам с впечатлението, че го ръгат на всички без изключение...

Много си права и без да имаш чувството-така си е!

# 9
 • Мнения: 1 517
Цитат на: lyra
Да, навсякъде пише, че раждането на система с окситоцин е по-болезнено от раждането с естествени контракции.
...не се учудвам, че мамите, които са раждали нормално, описват ражданията си като "АД".

Е, недейте така, чак "ад" не е. Не мисля, че щеше да ме боли по-малко без системи. Но пък раждането щеше да продължи и до другия ден сигурно, и бебчето щеше да се измъчи, и инфекция можеше да проникне, защото водите бяха изтекли...

# 10
 • Мнения: 7 831
Системата обикновено съдържа физиологичен разтвор, може да има разни вещества за подхранване и енергия, окситоцин, обезболяващи (напр. бусколизин), метаргин (за да се "роди" по-бързо плацентата) и др. ако се наложи.
Комбинираното прилагане на окситоцин, обезболяващи, спазмолитици и метаргин, всъщност е така нареченото - дирижирано раждане. То се прилага широко в по-големите български родилни отделения и на практика се оказва, че всички сме раждали със "система". Не мога да кажа колко боли едно „натурално” раждане, защото и двата пъти раждах дирижирано, но нямам спомен да е било "АД". Благодарение на този метод всички, които познавам са родили за по няколко часа, а не дни.

# 11
 • Мнения: 2 807
Аз родих без никакви системи. Контракциите бяха изключително болезнени, въпреки че съм с висок праг на чувствителност. Получих пълно разкритие само за 4-ри часа(първо раждане беше). След 6-я см направо бяха адски...Мислех си, че ми е дошъл часът да си отида от този свят...На края вече, където навсякъде по книги и учебници пишат, че контракциите са през 2-3 мин. с продължителност 30-40 сек. , моите бяха с продължителност 2-3 минути и почивка 10-15 сек. Болката не намали нито при поставяне на бусколизини, но шпа и др.обезболяващи, нито дори при вдишване на райски газ - водеха ги доста ефективни. Така че, не мисля, че раждането е по-болезнено, ако е предизвикано със системи окситоцин или др.подобни. Всичко е до организъм, и...може би психическа нагласа.

# 12
 • Мнения: 503
Моя братов4едка роди със система, защото преноси бебето. Но и на нея и сложиха спинална упойка, поискала си е, и нищо не е усетила. Родила е са 6 4аса! А при много жени, без система, първото раждане се прото4ва по 12 4аса и пове4е! Според мен, няма нищо лошо в раждането със система, понякога се налага и няма друг на4ин. Не знам, колко силни са болките, но винаги може да си поискаш упойка, и да не усещаш нищо!

# 13
 • Мнения: 289
Не искам да споря и няма да споря. Аз пък не съм раждала със система и не мога да направя разлика. Едно нещо обаче продължава да не ми харесва в системите и то е, че ограничават жената в движенията. Да знаете на мен колко добре ми действаше да се увисвам на врата на мъжа си пъхтейки... и други такива... Е след такова раждане таткото наистина заслужава подарък Simple Smile  Че той нашия тати накрая беше по-изпотен и от мене! А и от американските мами разбирам, че в Америка имаш възможност за избор - само да си кажеш навреме - кеф ти натурално, кеф ти дирижирано раждане... Аз съм ЗА майките да имат право на избор, ако раждането е физиологично и върви според нормите.

# 14
 • Мнения: 2 006
Аз също съм раждала със система(окситоцин),защото бях с истекли води,без разкритие и контракции,но преди това ме мазаха с гел,които не помогна особено(гела мисля,4е също е с окситоцин) Embarassed

Общи условия

Активация на акаунт