Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • Мнения: 60
Здравейте мами, много Ви моля за мнение....Предстои ми пътуване за около 20 дни, с малко дете на 1г. и 6 м в държава,  с много висока надморска височина! Много неща изчетох в нета, нещата са доста противоречиви и нямам представа, какво да мисля и на какво да вярвам!

# 1
  • Мнения: 1 276
2400 м не е толкова много все пак Simple Smile
Когато се роди синът ми, ме вълнуваше същият въпрос по повод екскурзии по планините. Дори за малки бебета (2-3 мес.) не срещнах сериозни аргументи против (имам предвид, всички против бяха от сорта "абе за всеки случай, нали е бебе..."). Единствено се напомняше за слънцезащитните кремове. С една дума, аз лично стигнах до извода, че докъм 3000 м няма проблем (над 3000 м така или иначе и за възрастните е добре да има известна аклиматизация). Не съм се интересувала по-подробно за продължителен престой на такава височина, но не виждам логика да има проблем.
Факт, че някои възрастни споделят за известен дискомфорт и на по-малка височина, но това е изключение. 
Приятно изкарване! Хубаво е децата да пътуват!

# 2
  • Sofia
  • Мнения: 9 159
А до сега детето на каква височина е живяло?
Височината сама по себе си не е проблем. Проблемът идва от разликата между тази на която си живял до сега и другата височина. На по-високо въздухът е по-разреден (с по-ниско съдържание на кислород) и кръвта има нужда от повече хемоглобин, за да извлече нужния кислород от разредения въздух. За това едно време качваха спортистите на Белмекен. Тъй като в организма има доста кръвни и железни депа, това обикновенно за здрав човек не е проблем. Но все пак е нужно известно време за адаптация, т.е. за производството на повечето хемоглобин. Няма особена разлика в адаптацията на възрастни и деца. Бих посъветвала (ако имате време до пътуването) поне 3-4 седмици преди това да храните детето с повече желязосъдържащи храни (жълтък, месо, дроб, обогатени с желязо АМ и сокове и т.н. ) в разумни количества разбира се. И ако  имате време до тогава и възможност качвайте го колкото можете по-често на високо (на Витоша, на Рила, идете за 4-5 дни на Мальовица, ако сте в БГ или друго високо място), това ще подпомогне адаптацията.

Последна редакция: пт, 28 окт 2011, 21:41 от savina_33

Общи условия

Активация на акаунт