Първокласници 2011/2012г.

• 38 285
  • 750
  •   1
Отговори
# 135
  • Остров Приятелство
Ето едно набързинка показване на задачата с триъгълниците. Моят математик ги е видял 7, но те са си 6.

Легендата на снимката е
 - 1ви триъгълник: син цвят с една точка
 - 2ри триъгълник:розов цвят с две точки
 - 3ти триъгълник: жълт цвят с три точки
 - 4ти триъгълник: жълт ограден с тъмна на цвят линия и има четири точки
 - 5ти триъгълник: жълт ограден с 2ра тъмна на цвят линия и има  пет точки
 - 6ти триъгълник: розов ограден с тъмен линия и има шест точки

Непрегледно е, но върши работа да се видят триъгълниците. Mr. Green

# 136
  • Sofiа
Чоко, в училището, в което Боби се яви не са им казвали условията. Трябва да се ориентират по картинките. Аз за това писах по нагоре, че много ми допада моливчето, което е нарисувано като ориентир къде трябва да пишат.
Така поднесени задачите са ми доста по-ясни от някои задачи които имаме за домашно, в които трябва да се ориентираме по дадения пример Crazy
Valery, почти всички би следвало по програма да са стигнали до цифрата 8. И да, има по-бързонапредващи по математика и други, които трудно се оправят и със смятането до 8. Simple Smile Логично е, и родител, чието дете изпитва трудности по математика, дори и на този етап, да не го праща из състезания и олимпиади. Simple Smile
Според информацията тук: http://math-bg.com/?page_id=90
по това време на годината трябва да са взели 5 и 0. Така, като гледам явно това взимат за ориентир по състезанията. СМТ - смятане до 5, а като гледам задачите от Коледното математическо състезание - те са със смятане до 8 или 9.
Иначе не съм ти разбрала правилно поста. Останах с впечатление, че имаш предвид, че трябва да има задачи и за по-напреднали т.е. материал, който все още не е изучаван в училище, а не че на състезания трябва да се явяват деца, които се чустват комфортно с изученото до момента.
Valery  Hug задача 6 от 13СМТ  са 6.  
Ние сме стигнали по математика до 6, но си смятаме до 20.
Тя, извинявай за объркването. На първо четене не разбрах, че дискусията е за триъгълниците в Русенското състезание - май и мен трябва да ме връщат да чета повторно и да си проверявам Mr. Green

Последна редакция: сб, 05 ное 2011, 19:11 от Valery

# 137
  • Sofiа
Ето едно набързинка показване на задачата с триъгълниците. Моят математик ги е видял 7, но те са си 6.
Леле, пощурих народа с мойто недоглеждане Blush
Стигнахме вече до консенсус, че са 6 в тази задача, а 5 в задачата от Руснското състезание.
s_sunny, благодаря за онагледяването  bouquet

# 138
  • Остров Приятелство
Valery Консенсуса е важно нещо - мир да има  Laughing Hug

# 139
  • Варна
Valery, и аз благодаря за задачките! Ще видя дали моят ще иска да ги реши Simple Smile
На мен са ми много интересни - ако аз трябва да измисля задача без думи, доста ще трябва да помисля Simple Smile

# 140
Момичета вие от какви сборници се подготвяте? Моят реши всички задачи от МТ , които намерих в нета.Имаме сборник " Задачи за първолаци" от Евелина Динева, но ги решава без проблем. Какво друго подходящо има за тази възраст? Искам да е със задачи подобни от състезанията.

# 141
  • София
Задачите изглеждат много интересни, ако си ги разглеждаш в къщи, но да ги дадеш на дете без обяснения ми се виждат необичайни. Поне аз очаквах подобни задачи като в учебните помагала, и разбира се малко по трудни, но не различен тип задачи.
Но какво е това, прегледахме ги за около 3 мин., че имахме и други мероприятия, не бях видяла, че при палячото се пише на последното място, а и не бях видяла моливчето, но си мисля, че е ясно къде се пише, по скоро условиятана някои задачи не са ясни.

Но вярвам, че всяко мероприятие носи някакви ползи за детето, зависи от родителя как ще използва възможностите. Доколкото разбрах дъщеря ми е решила 7 задачи, та си мсля как да се използва хем да не се обезвери, да не се напряга много, но мисля, че  не бива да се казва "доволни сме". Имам една приятелка с много опит в състезанията и смятам да й се обадя за съвет.

А на вас кога ви казаха, че ще излязат резултатите. На нас ни казаха, че през седмицата ще ги залепят на вратата на училището.

# 142

Но вярвам, че всяко мероприятие носи някакви ползи за детето, зависи от родителя как ще използва възможностите. Доколкото разбрах дъщеря ми е решила 7 задачи, та си мсля как да се използва хем да не се обезвери, да не се напряга много, но мисля, че  не бива да се казва "доволни сме". Имам една приятелка с много опит в състезанията и смятам да й се обадя за съвет.

Браво на дъщеря ти.
Аз бих била доволна на 7 решени задачи, защото моя е много разсеян. По принцип ги решава задачите , но на някои трябва да обяснявам.
 Би ли споделила  после, какво те е посъветвала твоята приятелка. Винаги е хубаво да се чуе мнение и на хора с опит. Още повече ,че тук става дума за първолаци ,които за първи път посещават такива състезания. Аз определено не искам да си стресирам детето.Той иска да ходи, но аз все още не съм на 100% сигурна, какво да направя.

# 143
  • Sofiа
Аз за резултати не съм питала въобще. Нямам никаква идея кога и къде ще се изнесат Blush

Относно поднасянето на "feedback" на ученика, не бих си позволила да съветвам как да постъпиш.
Аз на моя казах, че съм много горда с него и се е справил страхотно и че съжалявам само, че не е взел сериозно препоръката да си провери решенията и да си намери сам грешката, но това ще му е и поуката за в бъдеще от този турнир.
Казах му също, че най-важното в случая е, че с е забавлявал. И в бъдеще е важно нещата, с които се занимава да му бъдат забавни и да му носят удоволствие.
Ако беше сбъркал повече задачи най-вероятно пак щях да му кажа, че съм горда с това, че е решил вярно 7, но и малко разочарована, за това че е сбъркал останалите, които аз знам че може да реши........ или нещо подобно. Но това се отнася за мен: аз съм си решила, че за всяко едно постижение ще го хваля, а за всичко което не е съвсем добре ще отдавам заслуженото признание, но ще го убеждавам, че може много повече да постигне, ако се постарае още малко. Peace

# 144
  • Варна
Мнго ви благодаря за задачките! Сега сядам пред компа и си ги свалям. Утре ще ги решаваме и ние. На мен ми се виждат прилични за състезание - идеята е съобразителност и логика. Пожелавам успех на всички млади математици! Споделям нашите сборници:
(подреждам по ниво на трудност на задачите според мен)
- Неда Петрова - първа и втора част
- Задачи по математика за бързо успяващи ученици за 1 клас (Булвест)
- Помагало по ЗИП математика (Просвета)
И понеже говорим за задачки, качвам задачките от днешната школа по математика на сина ми - може да си ви интересни (виждат се и правописните му грешки  Embarassed)

http://media.snimka.bg/9635/025525302.jpg?r=0
http://media.snimka.bg/9635/025525328.jpg?r=0

Valery, подкрепям в поощрението! Споделям мнението ти напълно.

Последна редакция: сб, 05 ное 2011, 23:35 от Manzhelka

# 145
  • София
Малко отчет и от мен след вчерашното състезание. Трудното в задачите идва оттам, че трябва да се ориентират сами по картинката, без допълнителни обяснения. Доволна съм, че успя да отиде, видя какво е, видя колко много деца има, беше кратко 45 мин, като за първи път - чудесно. Не е разбрала за цветенцата и събирането в схема. Не обича да губи и да и се показват грешки, но малко по малко.

Харесаха ми страничките от школата, публикувани от Manzhelka, видях няколко чисто състезателни идеи, представени достъпно и за малки ученици.

# 146
Сборници за първокласници по математика:
1. Математически състезания в тестове и задачи 1-3 клас - изд. Регалия 6
2. Сборник по математика за 1 клас - автор Руси Русев ( същият има чудесни сборници и до 4 клас)

# 147
Manzhelka задачите от школата са наистина много интересни.А такъв сборник от къде може да се намери?

# 148
  • Варна
Най-важното според мен е, че на децата им е интересно и имат интерес към математиката, която е навсякъде! Важно е да имат хъс да се борят и да искат научават нови неща, важно е да вярват в себе си, важно е и да ги поощряваме за всеки успех, който постигат!

Ники тази сутрин реши задачите от СМТ, обърка само тази с бройката на триъгълниците, писа ги 5. На нас най-големия ни проблем е този, че нещо като ни се види лесно и го прави без да се замисля - т.е. подценява го, без да го проверява втори път. Иначе задачите 1,2,3,4,6 и 7 ги има в сборниците по математиката като вид задачи, т.е. децата би трябвало да са запознати, а 5, 8,9 и 10 приличат на задачи от Коледните състезания като тип задачи. Това, че няма текст, на практика улеснява децата - ето напр миналата година задачите от първото му състезание по математика в ПГ (тогава се класира 8 между 64 деца, въпреки, че можеше повече защото пак не беше внимавал) са от същият тип: http://www.it-tlp.com/article372.html (вижте задачите за подготвителната група). Аз също гледам да го насърчавам, не го упреквам в пряк текст, че е невнимателен, но се опитвам да му обясня, че ако е по-концентриран, ще постига повече.

Колкото до задачите от школата, те са от учебника, по който учат в школата. Купува се от МГ, където е школата.

# 149
Момичета къде в София мога да намеря на Неда Петрова сборниците по математика?
Manzhelka Благодаря.
Ако може някой от София да помага.

Последна редакция: нд, 06 ное 2011, 09:54 от Тя

Общи условия

Активация на акаунт