Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 8 ноем. 2011, 16:14 ч.

Два чужди езика от първи клас

 • 4 382
 • 44
 •   1
Отговори
 • Мнения: 689
Пускам темата, защото най-вероятно ще ни се наложи да учим два чужди езика от първи клас - немски и английски.
Училището, което съм избрала има английски, а на немски ходим в Алианса.
Набирам ентусиасти за сформиране на немска паралелка (14-16 деца в клас) в държавно училище (98 НУ в кв. Илиянци). Ако обаче ако не се съберат достатъчно деца за немски (мин. 14) ще трябва да учим и английски.
Училището е разкошно и само заради един език да рискувам ... просто не ми се иска.
Има и транспорт, така, че не е далеч за никой Laughing. Целодневно е 1-4 клас, има 3 хранения на ден, много спорт, театър, хореография, МНООООГО български ез. и Математика и още хубави работи ...

Как мислите, имате ли опит, какви са мненията Ви за два езика и то от 1-ви кл.?

# 1
 • Мнения: 4 895
Пропусна третия език - Българският:)

# 2
 • Мнения: 2 874
Как мислите, имате ли опит, какви са мненията Ви за два езика и то от 1-ви кл.?

Знам, че няма да ти хареса мнението ми, но понеже питаш.... Най-важното в 1 клас е ограмотяването на роден език. След това, ако се отдава на детето, нека учи и 10 езика. Сега е на мода да се започва от 1 клас с чужд език / един! / и то само на фонетично ниво. За два, не мисля, че е разумно.

# 3
 • в един топъл дом
 • Мнения: 134
Аз също мисля, че един чужд език в първи клас е напълно достатъчно. Нека се научат да четат и пишат грамотно на български език - на това да се наблегне.
Първи чужд език се учи само като се произнасят и запомнят думички, пеят се песни и стихчета наизуст. Тепърва децата ще имат време да учат още чужди езици през годините.
Защо трябва излишно да ги натоварваме, заради родителски амбиции.

# 4
 • Мнения: 9 006
За жалост чуждоезиковото обучение в училище няма нищо общо с родителските амбиции. Не знам училище, в което да не се започва от първи клас с чужд език. И лошото е, че не родителят определя къде да запише детето си /т.е. да избере методите и темповете на преподаване/ както се случва, когато се посещават извънучилищни форми на обучение, ами си се започва с яко форсиране. В първи клас моите деца още пишеха ченгели и лулички в часовете по български, а по английски изписваха цели думи и четяха. Ако зависеше от мен, аз бих включила обучение по чужд език едва от втори клас /поне във вида, в който беше застъпен в училището на децата ми/.

# 5
 • Мнения: 2 874
baibibi, това е недопустимо. По методически изисквания в 1 клас чуждият език е само на фонетично ниво. И е под формата на ЗИП или СИП. Точно затова родителите имат право да изберат паралелка с или без чужд език. Задължителната подготовка влиза във 2 клас.

# 6
 • Мнения: 9 006
Явно съм нацелила куцото училище! Все при нас всичко е форсирано, все има някакви извънземни изисквания и очаквания към децата. А уж си беше едно нормално квартално училище.

# 7
 • Мнения: 337
Важно е детето първо да научи добре родния си език, а след това да учи колкото иска чужди. Два чужди езика + български в първи клас...твърде вероятно е да стане манджа с грозде

# 8
 • Мнения: 411
Kassii,можеш ли да ни кажеш мотивите си за да пратиш детето ти да учи немски от първи клас?Не се заяждам,просто любопитствам.
Наскоро се похвалих на наш познат (който е завършил много реномирана гимназия с първи език немски ,че сина ми вече го учи този език)Та той ми вика"никога няма да направя такова зло на детето си Shocked"И ми каза още"Много повече ми се е налагало да ползвам английски.Даже и в Германия всички говорят английски.Ако става въпрос за обучение след средно ,германците са добри в инжинерните науки .НО ,образованието им се основава на обучение на  работа в екип.Немец на своя глава нищо не може да направи.Те знаят как да го направят заедно .В това са добри"
Така ми вика този мой познат и смея да се доверя на преценката му ,защото наистина е преуспял.Той си записа детето в ААУ
Не че нещо лошо да учи немски от първи клас .Много хора го правят ,но ако е само заради това да научи език ,различен от англ. има също и други варианти.
Само да спомена ,че  съпруга ми си има отношения с фабрика ,която е под японска шапка.Та там си имат едно-единствено момиче ,което знае японски и си го кътат ама...

# 9
 • Мнения: 5 780
Знам за 20-то, което е с паралелки с немски и френски от 1-ви клас и успоредно някои деца учат английски някъде извън училище. Справят се.
А и едно време в 133-то от първи клас преподаваха на руски, успоредно с това някои деца учеха английски в Алианс.
Не ми се струва драма, освен ако на детето ама никак не му се отдават езици.

# 10
 • Мнения: 689
Пропусна третия език - Българският:)
АБСОЛЮТНО! Така е. И то най-важния език.
Едно от нещата, които най-много ми харесват в 98 НУ е че има много повече часове по Бълг. език и Математика отколкото в други училища, където, СИП-овете и ЗИП-овете ги дават на език или нещо друго.

# 11
 • Мнения: 689
Абсолютно съм съгласна с вас, момичета. Принуден е обаче да учи два (ТРИ  Wink езика, защото в у-щето няма немски. Страхувам се от объркване.
Защо учи немски ли? Сам си го направи! След като ходеше в детската на "английски" (песнички, стихчета, игри - всички деца са доволни, весели, щастливи, а моя - не иска и не иска. Нито да говори, нито да пее, нито да ходи. Един ден чу една песен на немски, записана на телефона ми, пусна си я наколко пъти и запя с такова желание, и произношения и вярно, че все едно до сега е ходил на немски. После веднага го записах на лятна лагер-школа с немски (за да пробвам) и госпожата беше много доволна от него. Каза, че има усет, а и той с голяма гордост ми рецитираше и казваше - проговори детето. Сега вече е в Алианса и оттам госпожата пак го хвали. Не като някое вундеркиндче, но казва, че му се отдава, добре изговаря думите и помни.
Затова наклонихме към немски и спряхме с английския.

В 98 НУ няма да ги претоварят с английски. Имат по един час в първи клас и при това фонетично. Започват от втори да пишат.

А това с ограмотяването от ПРЕДУЧИЛИЩНА  Shocked Shocked. Така започна в Алианса. Деца на 4-6год. започват да пишат букви на немски. Да не говорим, че изписването на ръкописните букви има начин, методика. Много е важно да се мине и през чертичките и ченгелчетата ...Подскочих до небето, написах молба до Алианса моят син да НЕ пише. Само да пее, рецитира, изпълнява команди, разговаря ... Всичко устно.

НО, други мами от групата му твърдят, че децата им вече могат да четат и пишат на български и не искат да си губят времето без писане с немския. Rolling Eyes Rolling Eyes Всеки си преценява.

# 12
 • София
 • Мнения: 6 982
Не мисля, че би било проблем. По един час фонетичен английски. Това първо.

Като второ мога да кажа, че съм на противното мнение на всички писали до сега. Децата на тази възраст са "програмирани" да усвояват езици - било то 1,2 или 10. Грамотността на родния няма да им избяга в никакъв случай.
Имам опита с дъщеря ми, която в 1-ви клас се научи първо да чете на два чужди езика, а после сама на български. Започна с първи чужд език от 2 годишна. Сега е във втори клас и учи основно на чуждия език, допълнително на български. Не изостава, дори на против, мога да кажа, че разви страхотен усет за езици.

baibibi, английският език се учи да се чете така по принцип - Започва се с 2-буквени и 3-буквени думи, и към тях се наслагва. По подобен начин, но с по-дълги думи, защото нямат кратки  Mr. Green се учи да се чете на френски(още преди да са взели азбуката). За френския език това е нов метод, въведен преди няколко години и доста успешен. За английския май винаги е било така.
Идеята е, децата да възприемат думата като цяло и да я разпознаят, а не като съставена от букви, които да сричкуват - както е в българския език.

# 13
 • Мнения: 689
Първи клас не ме тревожи толкова - един час на седмица - нищо не е. От втори нататък, обаче, когато се започне с писане и четене ... как ще прочете apple и апфел (не знам как се пише на немски) или yellow и гелеп (пак не знам немски) Думичките ги научих от сина ми Laughing ...
Отделно аз не знам немски и няма да мога да помагам. ...
От трети нататък - часовете стават доста повечко.

Доста успоколително ми звучи поста на Isa. Дани се справим.

# 14
 • Мнения: 8
Абсолютно съм съгласна с отговора на Иса. Децата са като попивателни на тази възраст и нямат никакви проблеми със запаметяването на чужди езици.
Дъщеря ми е родена в англоговоряща страна, където на 4 години се научи да чете и пише на английски (с някои правописни грешки, разбира се). В момента живеем в БГ, където тя на 5,5 год. сама се научи да чете на български, а сега е първокласничка в немско училище. Учителките й по немски непрекъснато я хвалят и се учудват, че не е имала никакъв досег с езика досега. Детето превключва между трите езика без никакъв проблем и с лекота.
Аз самата съм възпитаник на руска гимназия, където учехме всичко, с изключение на БЕЛ, само на руски още от 1-ви клас. Това по никакъв начин не е ощетило българския ми и не ми е попречило на по-късен етап да печеля Републикански олимпиади и състезания по БЕЛ.
Използвайте способността на децата си в този момент, защото колкото по-големи стават, толкова повече затруднения ще срещнат с усвояването на чужди езици  Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт