Коледни пости 2011

  • 39 839
  • 537
  •   1
Отговори
# 465
  • София
  • Мнения: 1 270
И аз качих 2 кг от постите.Не мога да определя на какво се дължи.

# 466
  • Мнения: 355
Здравейте!  Heart Eyes
В къщи започнахме с коледната украса и настроението полека-лека дойде.
Дали от кризата и общото настроение тези пости и на мен ми споряха трудно. Помолих се за помощ и ми просветна.
За килограмите и аз съм нагоре, но следващия път ще наблегна повече на салатите и на супите
-  тъкмо по-бързо стават. Приех, че поста си е пост и такива неща се случват.
За сметка на това компанията е толкова хубава, че си струва изживяването  Hug.
За протокола - баницата с праз, домати и булгур. Залях я и с малко сода. Хубаво е празът да преобладава, а пък за подправка - стрита чубрица. Записвам си я във фаворитите.
Чушки с картофи и праз на Бразилка. Леле това е толкова хубаво, че автоматично влезе в списъка ми за Бъдни-вечерско меню.  Simple Smile
Бутерките "Глътни език" са доста популярни сред нашего брата, та няма какво да ги хваля.
На ред са шоколадовите квадрати. Тях съм ги нарочила за фирменото парти на Игнажден.
Тъй, свърших вече
поздрав най-сърдечен драги ми Смехурко
твой приятел вечен - весел Патиланец!

# 467
  • Мнения: 324
Аз пък желание за готвене винаги имам в излишък, но времето не ми стига  Tired
Живея си основно на плодове, салати. Ако остане време си варя жито или си накисвам ръжени/овесени ядки и после ги хапвам с мед и сусамов тахан.

Днес хапнах руска салата/със соева майонеза/

# 468
  • Мнения: 1 775
И аз качих 2 кг от постите.Не мога да определя на какво се дължи.

По принцип въглехидратите задържат течности повече. Едва ли си качила 2 кг мазнини. С една дума не е реално това и не си напълняла всъщност.

По принцип съм и малко анемична, а хич не обичам спанак и подобни, та кой знае колко желязо ми е останало  Mr. Green

Пий чай от коприва.

# 469
  • Мнения: 343

По принцип съм и малко анемична, а хич не обичам спанак и подобни, та кой знае колко желязо ми е останало  Mr. Green

Пий чай от коприва.

Зависи каква е анемията. Аз имам хемолитична - таласемия, и трябва да избягвам храните, богати на желязо.
Относно постите, пак съм отслабнала малко, но не е фатално. И без това зимата качвам 1-2 кг.
Днес изкарах само на супа, довечера ще си изпържа картофки. А за утре пак съм замислила баници с домашни кори. Една с картофи и така любимия ми зелник отново.  chef Също и постни пълнени чушки.
Не всеки ден имам много време за готвене, но се старая да правя разнообразни неща.
Желая ви леки оставащи пости до Коледа!   bouquet

# 470
  • Мнения: 1 775
Зависи каква е анемията. Аз имам хемолитична - таласемия, и трябва да избягвам храните, богати на желязо.

разбира се, съветът ми касае горният пост, където се говори за липса на желязо Peace

Тази вечер ще хапваме крем супа от картофки, морковчета, пащърнак, праз и гъби по моя идея.
Вчера бяха тиквички на фурна, салата от ряпа-моркови-кисели краставички. Разядка от печени чушки-рецепта на Бразилка.



 

# 471
  • на острова на мечтите
  • Мнения: 6 349
Здравейте сговорна дружина Hug чета ви редовно, но не пиша много,че като ви гледам какви сте уредни домакини, ме хваща срам с мойте творения,които определям като много скромни Embarassed
А и снимки не мога да закача,защото апаратът се скапа и нов все още не сме закупили.
Аз днес спретнах нещо като пълнени чушки,ама без да ги пълня Mr. Green Да обясня все пак какво е туй ястие: ориз, лук,картофче и чушки,но всичко ръшнато в едно големичко гювече и сготвено на бавен огън. Нямам идея какво ще е на вкус, защото ще ми е вечерята newsm78 ММ така и не ще да яде пълнени чушки,а да пълня само за едно гърло,нещо не се ентусиазирам Thinking
 Преди време сътворих ена много постна "мусака" от тиквички,нарязани на мн.тънки филийки, наредих ред тиквички,ред,все така нарязани на тънко, картофи,гъби(филийки) и така няколко реда. После залях с олио и доматен сок и запекох. Стана страхотно.
Много съм ви признателна за прекрасните рецепти,които споделяте тук,придружени с още по-примамливи снимки Hug

                                               

# 472
  • В страната на бурите
  • Мнения: 1 127
Привет и от мен!

Напоследък започнаха да ме изкушават разни храни - сирене, кашкавал, слакиши, особено като съм изнервена - странно е, защото обикновено организмът привиква с даден режим и следва това "изкушение" да намалява...  Thinking  До миналата седмица изобщо не ги забелязвах.  

Но ще удържим фронта!  Twisted Evil

Иначе в менюто ми тези дни бяха по-традиционните зелен фасул, тиквеник, картофена крем супа, каша от коприва, пържени картофи, постен гювеч... Абе нищо оригинално. А и спагети със сос от гъби, кисели краставички и домати. Всеки ден си правя фреш от портокал, лимон и грейпфрут и май попреодолях проблема с липсата на енергия.
 
И да питам - другата седмица не се яде изобщо риба, нали?

# 473
  • Мнения: 2 551
Горе главите всички! Накрая на постите е най-трудно. И мен по едно време не ми се готвеше, но сега съм се амбицирала да сготвя за тази вечер и за утре това - http://www.hera.bg/s.php?n=1678. Изглежда апетитно, пък и много полезно.

Да си призная за първа година се старая не само да постя, но и да се храня здравословно. Хляб хапвам не повече от 3-4 пъти седмично и то "Бонус". Сладкишите и тестените неща  са табу. Повече салати и плодове. Това е. Прави ми впечатление, че за разлика от други години не усещам неистов глад, дори и за сладко. Някъде четох, че когато човек се храни балансирано и правилно не трябва да има желание за сладкиши. Май е вярно, защото почти не ми се е случвало този пост. (Само веднъж май, но явно нещо съм прецакала).  Вярно е, че винаги имам в наличност по 1-2 натурални шоколади в хладилника, но само това.  Никакви баклави, обикновени бисквити и др. залъгалки. При мен е най-трудно вечер, но като нямам в наличност вкусотии от този сорт,  лесно се отказвам (няма да тръгна да пазарувам в 22.00 през нощта, нали?).

Като цяло се чувствам много добре. Явно железният режим дава своя резултат, защото съм отслабнала (с колко не зная, но и не искам да знам). Най-важното е, че фигурата ми се стегна и доби почти спортна форма (макар, че може още да се желае). Само дето и аз усещам някаква слабост и от утре включвам Геритамин и Витамин Д.

Сега отивам да правя салатата - спанак, морков, земна ябълка (много е полезна!), червен лук, лимонов сок, олио от гроздови семки. Ще хапна филийка "Бонус" с маслинова паста, че докато готвя съвсем ще прегладнея.
Лека вечер от мен. Утре ще докладвам как са станали кюфтенцата.
Този уикенд ще имам гости, затова ще се "поотпусна" и смятам да приготвя един тиквеник. Laughing

# 474
  • Мнения: 343

И да питам - другата седмица не се яде изобщо риба, нали?

От 20-ти декември не се яде риба.
Малко остана, бързо ще дойде Коледа.  Simple Smile

# 475
  • Popovo
  • Мнения: 219
Здравейте на всички.
Аз не съм се включвала отдавна, но редовно ви чета. Днес съм си сготвила крем-супа червена леща, салата от маруля с домати и краставици, и с малката ми дъщеричка днес направихме тиквеник.Голямо забавление беше докато го правехме, особено за нея.
Постите почти не останаха и да си призная честно като тези пости е съм имала до сега. Наддала съм само едно кило, но това е нормално за състоянието ми, но се оказа,че всъщност съм отслабнала. Дрехите ми са станали по тесни само в кръста. Сега като свършат постите ми се струва,че ще наддам повечко.Дано не съм права.
Лека вечер на всички.

# 476
  • В страната на бурите
  • Мнения: 1 127
Намерих си тази рецепта и мисля да я пробвам утре

Коледни бадемки (не знам как точно им се казва)



350 гр захар
1 чаена лъжичка прясноизцеден лимонов сок
2 суп. лъжици вода
300 гр. бадеми (предполагам, че може и с фастъци и ще се получат фастъковки)

Бадемите се поставят във вряща вода и след няколко минути се изваждат и обелват. След това се слагат върху хартия за печене в тава и се оставят в загрята на 180 градуса фурна около 45 минути. Изваждат се от фурната и се оставят да изстинат като по желание могат да се нарежат на половинки или четвъртинки.
Захарта се карамелизира с лимоновия сок и водата на котлона – на ниска температура 7-8 минути като се разбърква с дървена лъжица. Сместа трябва да придобие бледо златист цвят.   
През това време тавичката се застила с хартия за печене – така че хартията да стига ръбчетата (тоест по-високо). Бадемите се слагат при карамелизираната смес докато тя е още топла и всичко това веднага се разстила върху хартията за печене в тавата. С шпатула сместа се разнася, така че да е равномерно разпределена. Пише, че може да се изолзва и цял лимон, с който да изравните сместта като го „търкаляте” отгоре. Не трябва да е много на тънко, защото после не може да се нареже.
Оставя се в хладилника да стегне напълно, след което се нарязва с остър нож.

Не знам дали така им се казва - от тук http://serenaitalian.wordpress.com/2011/12/13/ricetta-di-natale- … e-almond-brittle/ взех рецептата - има и видео, въпреки че изглежда елементарно за правене.

# 477
  • София
  • Мнения: 900
 Здравейте:)
 Хайде, за да не спада активността, да се включа и аз с някое предложение.  Напоследък също почти не готвя, хапвам повече хляб и не ми се качва на кантара..Хващат ме и доста вируси, ала едва ли е заради постите. Трябва да пия някакви витамини и аз.
 Прочетох за руска салата и реших да си направя, та в тази връзка, ето една рецепта за "мързелива" постна майонеза Grinning :  200грама тофу се смесва с 6с.л. зехтин, 2 с.л. лимонов сок, сол и др. подправки на вкус.
 Второто ми предложение е за руло от овесени ядки Трябват ви 1 пакет овесени ядки, 2с.л. соево брашно, смесени с 2с.л. вода, 3,4 глави лук,1/2 ч.л. сода, малко брашно и сол на вкус. За плънката: сварени моркови, грах, краставички, тиквички и т.н по ваш избор. Овесените ядки се заливат с гореща вода и така престояват 30, 40 мин. След това към тях се прибавят всички останали съставки. Сместа трябва да стане малко по-гъста в сравнение с тази за кюфтенцата. Нататък си е, както обикновената рецепта - сместа се разстила върху фолио, отгоре плънката, завива се на руло, намазва се с мазнина и се пече на умерена фурна.
  Исках да ви попитам, от другата седмица ли ще си споделяме рецепти за Бъдни вечер?

# 478
  • На острова
  • Мнения: 1 297
  Исках да ви попитам, от другата седмица ли ще си споделяме рецепти за Бъдни вечер?
Аз мисля да си споделяме  Wink

Мерси, ще потърся, щот' коприва нивга не бих хапнала, ама на чай бих пила.

Мен както ме мързеше снощи, така и се засилих в кухнята и месих тесто за фокача. Месих, втасва, месих, точих. Отгоре сложих маслинки и розмарин и ммм, разкош. Правих и китайските спагети. За довечера си нямам идея, сега ще разгледам рецептите.

Относно кг. - нямам кантар и не знам. Но не мисля, че съм качила. По-скоро съм отслабнала кило-две, но чувствам, а и в огледалото се виждам "изчистена" или "прибрана". Не знам как да го обясня. Може би "изваяна" е по-точната дума  Flutter  Mr. Green

# 479
  • Мнения: 304
в огледалото се виждам "изчистена" или "прибрана". Не знам как да го обясня. Може би "изваяна" е по-точната дума  Flutter  Mr. Green
newsm10

Не че е важно, но и аз смятам, че съм отслабнала малко, съдя по панталоните и огледалото, везна нямам. Интересно, че тези, които не сме се качвали на везна сме отслабнали  hahaha
Извод - не ползвайте везна, за да свалите килограми Wink

Нищо оригинално не съм сготвила (днес съм на маслини и краставици), затова вместо това ще ви споделя какво ми липсва за тези пости. Липсват ми онези големите маслини и въобще изборът от маслини - тук няма такъв   33uu и онези страхотни ирански фурми в картонените кутии (също не съм открила тук).

Общи условия

Активация на акаунт