Майчинството счетоводно - 45

• 31 959
  • 743
  •   1
Отговори
# 690
Здравейте!Бихте ли ми казали за тази
 ЗАЯВЛЕНИЕ - ДЕКЛАРАЦИЯ за изплащане на парично обезщетение при бременност и раждане на основание
чл. 50, ал. 1 и чл. 51 КСО за остатъка от 135 до 410 календарни дни ГОСПОДИН (ГОСПОЖО) ДИРЕКТОР,

Моля, в качеството ми на ...
                        (майка/баща/баба/дядо/осиновител/настойник)
да ми бъде отпуснато парично обезщетение за бременност и раждане, считано от .................. 20....г.

считано от датата , която трябва да се яви на работа в болничният ми ли се пише?
При раждането ми е издаден болничен от 04,10,2011г - 15,11,2011г
След това от личният лекар 15,11,2011г - 13,01,2012г.
В декларацията датата 13,01,2012г ли да пиша?Само тази декларация , молба и акта ли се носят във фирмата?
Благодаря предварително!

# 691
  • Пловдив
 ЗАЯВЛЕНИЕ - ДЕКЛАРАЦИЯ за изплащане на парично обезщетение при бременност и раждане на основание
чл. 50, ал. 1 и чл. 51 КСО за остатъка от 135 до 410 календарни дни ГОСПОДИН (ГОСПОЖО) ДИРЕКТОР,

да ми бъде отпуснато парично обезщетение за бременност и раждане, считано от 13 ти януари 2012г. /ако в третия ти болничен от педиатъра на детето пише,че трябва да се явиш на работа на 13 ти /

в т 9 пишеш началната дата на 45 дневния ти

В декларацията датата 13,01,2012г ли да пиша?Само тази декларация , молба и акта ли се носят във фирмата?-на първа страница има набора от документи-разгледай

# 692

да ми бъде отпуснато парично обезщетение за бременност и раждане, считано от 13 ти януари 2012г. /ако в третия ти болничен от педиатъра на детето пише,че трябва да се явиш на работа на 13 ти /

в т 9 пишеш началната дата на 45 дневния ти - тук също се пише 13.02.2012г.

В декларацията датата 13,01,2012г ли да пиша?Само тази декларация , молба и акта ли се носят във фирмата?-на първа страница има набора от документи-разгледай

# 693
А това разрешение от инспекцията по труда как се взима?ако ме съкрати ще имам ли право на борса

работодателят се свързав с ИТ,представя случая и те дават становище.
да,като съкратена даже ще ти е по-изгодна борсата
Мерси Елфи , а как да мога да разбера , че е поискал разрешение от тях за да ме съкрати ,  а не да ме изгони на своя глава

# 694
Здравейте на всички, от 11 м. вече се радваме на нашето бебче, след мъчителните и дълги 15 години. През това време се подвизавах в проблемно забременяване, но ето че вече ме налегнаха и други проблеми. Дълго време четох, но не намерих отговор на нашия случай.
Та въпроса ни е следния.
Бях в отпуск за бременност и раждане и към 9-ти м. прехвърлих майчинството на таткото поради факта, че беше пред съкращение. От деня на прехвърлянето на майчинството аз излязох в болничен до момента. Бебка ни е родена на 04.02.2011 г., но майчинството изтича на 11.02.2012 г. Точно преди нова година на 27-28.12.2011 г. мъжа ми трябваше да прекрати майчинството за да бъде назначен от 03.01.2012 на нова работа. Картината към момента е следната. Таткото - работи, аз съм в болничен - след операция. След последния преглед доктора каза че може да ми  продължи болничните в рамките на общо  6 м. - което значи максимум до края на м. Март 2012 г. Въпроса ми е какво ще се случи след навършване на 1 г. на детенце (на 04.02.2012 г. а по термин в НОИ 11.02.2012) - след като бащата вече  е на трудов договор и с прекратено майчинство, а аз в болнични. Реално в НОИ не сме прехвърлили майчинството за 1м. и 1/2 от бащата отново на мен. Питането ми е какво трябва да направим?
1. Трябва ли мъжа ми отново да прехвърли майчинството на мен и съответно аз да си спра болничните, за да мога да получавам в бъдеще обезщетение за отглеждане на детето, тъй като аз няма да работя - а наистина ще си я гледам, или може да не се занимаваме с НОИ за остатъка от 1 м. и 10 дни - майчинство и това няма ли да доведе до проблеми  с получаване на обезщетението за отглеждане?
2. До кога мога да съм в болнични (защото все пак сумата получавана от болничните е по голяма от 240.00 лв. за отглеждане-  истина месец е но....) без да губя възможност да си получавам обезщетението за отглеждане на дете?
3. Веднага след навършване на 1 г. на детето или може и по късно да се подаде декларация?
4. Тъй като четох за декларацията  за отглеждане която се подава, тя се подава лично или от счетито на работодателя и кога трябва да се подаде в моя случай?

Уфффф зная, че е оплетено, но трябва да го размотам newsm78 :lol:pp - че в тая държава трудно се гледа дете без пари особено след като ни ошушкаха за ин-витро, проследяване и раждане Tired
Благодаря съм за отговорите Ви!
Уффффф и дано не сме я оплескали в НОИ с разни срокове Stop.

Последна редакция: ср, 04 яну 2012, 07:39 от cumpa

# 695
  • В полите на Пирин планина
Много благодаря за отговорите, страхотни сте  Hug Heart Eyes
Бих желала да запитам още няколко неща:
Болничния които ми е издаден на 20.11.2011г. и е за 30 дни ще се изплати на базата на 12 месеца до края на декември, а остатъка които влиза в януари на 18 месеца? - ако б. лист е с продължение не се изчислява нова база; б. лист, който обхваща два периода се изчислява на база месеците, които предхождат първата дата от периода, т.е. в случая 20.11.2011 или от м. 10 назад 12 месеца
Прочетох че има предложение да не се натрупва отпуска за дългите болнични и отпуска по майчинство, знаете ли дали има развитие по този въпрос и дали евентуално ще ни засегне нас бъдещите майки през 2012г? - няма такива промени в КТ
Благодаря  Simple Smile

За много години!
Обръщам се към вас с молба за помощ.
В момента съм по майчинство.Скоро детето ми навършва годинка и искам да ползвам и втората година.Обаче...фирмата,в която работех е закрила обекта,в който бях аз.Други обекти нямат закрити.Възможно ли е да ме освободят от работа и да не мога да ползвам втората година за отглеждане на дете?
Благодаря предварително!

Биха могли, но с разрешение от Инспекция по труда. Вижда ми се малко вероятно.

cumpa можеш да ползваш болничен за твоето заболяване докато ти дават и след това да излезеш в отпуск за гледане на дете до 2 год. възраст. Нищо не си нарушила и няма проблем да ползваш отпускът за гледане на дете от момент, в който решиш. Няма какво да си прехвърляте с мъжа ти, защото той е ползвал друг вид отпуск - 410 дни за бременност и раждане.

Последна редакция: ср, 04 яну 2012, 11:20 от Boten Mary

# 696
  • София-Младост
А това разрешение от инспекцията по труда как се взима?ако ме съкрати ще имам ли право на борса

работодателят се свързав с ИТ,представя случая и те дават становище.
да,като съкратена даже ще ти е по-изгодна борсата
Мерси Елфи , а как да мога да разбера , че е поискал разрешение от тях за да ме съкрати ,  а не да ме изгони на своя глава
Предполагам, че би следвало да го покаже въпросното разрешение.  newsm78

# 697
Здравейте, обръщам се към вас с молба за съвет и компетентно мнение!

Случият ми е следния: бременна съм 2-ри месец от инвитро и се налага да ползвам отпуск заради рискова пременност може би до края на бременността. Доктора ми каза че може да ползвам 180 дни болничен през цялата бременност.
Проблемът е че все още се водя на временен договор. Трябваше да се поднови в безсрочен на 11.01. но в момента съм в болничен.
Все още не съм уведомила за състоянието си, мислех да почакам да станат поне 3 месеца за да съм малко по спокойна...... Ако ги уведомя сега за състоянието си, може ли работодателя да ми прекрати договора  докато съм в болничен?
Предварително благодаря за всеки отговор!

# 698
Здравейте, обръщам се към вас с молба за съвет и компетентно мнение!

Случият ми е следния: бременна съм 2-ри месец от инвитро и се налага да ползвам отпуск заради рискова пременност може би до края на бременността. Доктора ми каза че може да ползвам 180 дни болничен през цялата бременност.
Проблемът е че все още се водя на временен договор. Трябваше да се поднови в безсрочен на 11.01. но в момента съм в болничен.
Все още не съм уведомила за състоянието си, мислех да почакам да станат поне 3 месеца за да съм малко по спокойна...... Ако ги уведомя сега за състоянието си, може ли работодателя да ми прекрати договора  докато съм в болничен?
Предварително благодаря за всеки отговор!

Да, може да прекрати договора с изтичане на срока му, независимо, че си в болничен и си бременна.

# 699
Много благодаря за отговорите, страхотни сте  Hug Heart Eyes
Бих желала да запитам още няколко неща:
Болничния които ми е издаден на 20.11.2011г. и е за 30 дни ще се изплати на базата на 12 месеца до края на декември, а остатъка които влиза в януари на 18 месеца? - ако б. лист е с продължение не се изчислява нова база; б. лист, който обхваща два периода се изчислява на база месеците, които предхождат първата дата от периода, т.е. в случая 20.11.2011 или от м. 10 назад 12 месеца
Прочетох че има предложение да не се натрупва отпуска за дългите болнични и отпуска по майчинство, знаете ли дали има развитие по този въпрос и дали евентуално ще ни засегне нас бъдещите майки през 2012г? - няма такива промени в КТ
Благодаря  Simple Smile

За много години!
Обръщам се към вас с молба за помощ.
В момента съм по майчинство.Скоро детето ми навършва годинка и искам да ползвам и втората година.Обаче...фирмата,в която работех е закрила обекта,в който бях аз.Други обекти нямат закрити.Възможно ли е да ме освободят от работа и да не мога да ползвам втората година за отглеждане на дете?
Благодаря предварително!

Биха могли, но с разрешение от Инспекция по труда. Вижда ми се малко вероятно.

cumpa можеш да ползваш болничен за твоето заболяване докато ти дават и след това да излезеш в отпуск за гледане на дете до 2 год. възраст. Нищо не си нарушила и няма проблем да ползваш отпускът за гледане на дете от момент, в който решиш. Няма какво да си прехвърляте с мъжа ти, защото той е ползвал друг вид отпуск - 410 дни за бременност и раждане.

Много благодаря за отговора, аз също смятах така, но не бях сигурна там е работата, че мога да си взимам болничен още известно време тъй като съм след операция пък и сумата която получавам от болничния е по голяма от тези 240 лв. Но не бях сигурна кога мога да си подам декларацията за отглеждане на дете, дали няма някакви срокове след изтичане на майчинството, защото така или иначе в момента никой от нас двамата не е по майчинство. А пък ако заради 1 или 2 месеца болничен изгубя правото да получавам предвидените суми за отглеждане на дете, по разумното е да не се възползвам от болничните.

# 700
  • В уютен дом! Елените
Здравейте, при мен ситуацията е следната:
От 07.11.2010 г съм в отпуск за отглеждане на дете до 2 години.Аз съм военнослужещ и сега има съкращения и те ме хващат. ВЪПРОСЪТ ми е имат ли право да ми прекъснат отпуска и да ми връчат предизвестие? Извинявам се ако въпросът е бил обсъждан вече, но не намерих нищо за такъв случай като моя! БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО!

# 701
Здравейте аз съм неосигурена майка и чакаме бебче през юли, искам да попитам дали има промяна в размера на социалната помощ за отглеждане на дете до 1 година която Агенция социално подпомагане предоставя на неосигурени майки с доход на член от семейството под 350лв? И какъв е размера и?

Извинявам се ако постът ми не е за тази тема, но опитах да напиша тема и в нея никой не ми отговори.

# 702
От 07.11.2010 г съм в отпуск за отглеждане на дете до 2 години.Аз съм военнослужещ и сега има съкращения и те ме хващат. ВЪПРОСЪТ ми е имат ли право да ми прекъснат отпуска и да ми връчат предизвестие? Извинявам се ако въпросът е бил обсъждан вече, но не намерих нищо за такъв случай като моя! БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО!

Отпускът за гледане на дете не може да бъде прекратен едностранно от работодателя. НО той може да те освободи  сразрешение на Инспекция по труда, според КТ. Дали има нещо специфично по ЗМО не съм в час Thinking

Здравейте аз съм неосигурена майка и чакаме бебче през юли, искам да попитам дали има промяна в размера на социалната помощ за отглеждане на дете до 1 година която Агенция социално подпомагане предоставя на неосигурени майки с доход на член от семейството под 350лв? И какъв е размера и?

Извинявам се ако постът ми не е за тази тема, но опитах да напиша тема и в нея никой не ми отговори.
Няма промяна  - 100 лева е.

# 703
  • София
Здравейте, имам нужда от помощта ви!
Водя се на работа в една фирма от 2008 г, дъщеря ми се роди февруари 2009 след което забеменях и родих януари 2011 (тоест ми се застъпиха майчинствата). Но се оказва, че фирмата не е плащала осигуровки на служителите си много време и аз не получавам пари от НОИ. От декември 2010 не ми е превеждано нищо (включително и болничните преди раждането). Счетоводителката на фирмата измисля какви ли не оправдания, но знам, че имат предписания и актове, които плащат, но пък продължават да не внасят осигуровките. Какво мога да направя,за да не съм обвързана с техните задължения?
Благодаря предварително!

# 704
  • Пловдив

Военните мисля не сте по КТ, а за вас важи  ЗАКОНа за отбраната и въоръжените сили на Република България.Това,че си майка с дете под 3 г и че си в майчинство няма значение-могат да те съкратят.Поне в закона за отбраната не се споменава за закрила на майка с дете.
Заради намаляване числеността на армията предполагам те съкращават.Сигурно ще е по този член

Чл. 164. (Изм. - ДВ, бр. 16 от 2010 г., в сила от 26.02.2010 г.) Договорът за военна служба може да се прекрати и военнослужещият да се освободи от военна служба, като министърът на отбраната, съответно оправомощените от него длъжностни лица по чл. 161, т. 2 и 3 отправят до военнослужещия 6-месечно предизвестие при:

1. организационно-щатни промени или при пълна или частична ликвидация въз основа на акт на Министерския съвет или при съкращаване числеността на въоръжените сили или на отделни техни формирования по решение на Народното събрание, освен ако в това решение е определен друг срок на предизвестие;

Последна редакция: ср, 04 яну 2012, 19:44 от ♥Elfita♥

Общи условия

Активация на акаунт