(Био) зеленчукова градина 13

  • 114 543
  • 748
  •   1
Отговори
# 150
  • Мнения: 86
Боб отглеждахме с чували преди години-в царевицата.Ставаше супер.Мразех брането му-задушно и прашно е през август в царевичена нива  Laughing.
Сега сея по малко-нито мага да го докарам както трябва нито на количество и съм решила догодина да не сея.
Нощни очи,страхотен помощник и явно заразен с градинарство  Hug-спокойно можеш и в лехата да го пускаш на пролет.

# 151
  • ул. "Мечтание"
  • Мнения: 6 140
...спокойно можеш и в лехата да го пускаш на пролет.

Вече и там има опит!  Mr. Green Садиха чесъна и лука с баща си.  Flutter

# 152
  • Пазете Гор
  • Мнения: 5 181
Хората си хвърлят шапката на 150 кила зрял боб от декар, промишлено - и повече. Всеки сам да смята.

Фасулът е една от културите, разпространени в хиляди вариетети по света. Дребен, едър, добивен, "мазен", шарен, вкусен, салатен, яхниен....Само ще маркирам щрихи от "фасулената карта" на България, пък добавете вие  за България, и от Тексас (там особено), от Корея, от Австралия. Искам да направя една такава карта, наистина, разчитам на вас.  Hug

По Добруджа и Делиормана най-много гледат дребен до средно едър почти цилиндричен фасул. Сгответе си постната чорбица на Бъдни вечер с такъв.

В Тракията гледат "Райкин" боб - вкусен сухоустойчив местен сорт пешак, кяфяв и средно едър, напълно годен както за зелен, така и за зрял. Там на баклата викат черен боб.

По Торлашко гледат вейков фасул с плоски зърна, като монети, като късчета нафора. Винаги гответе със сухи чушки, някоя да е люта.

По горното течение на Арда се въди и прословутият Смилянски боб. Той е смес от няколко типа зърна, кръстосващи се по бобищата и не сепарирани при лющенето. Отделно там гледат някои дребнозърнести сортове. Божествен вкус и консистенция, както и да е приготвен, изяждал съм по три купи само варен, изцеден, със стърготини червен лук, мента и маслини.

По Велинградско и най-вече долината на Места се  гледт по-дребнозърнести, но много вкусни и пъстри бобове. Смея да твърдя, че крехкостта на ципата им превъзхожда тази на смилянския. Моите фаворити са те.

Запас от подправки трябва да имаме за фасул чорбата - джоджен, девесил, сушени листа целина, мента, мащерка, сминдух, наниз пиперки.

Съхранявайте фасула в сухи съдове  Grinning

# 153
  • Мнения: 17 274
Нали сме до Мексико ( респективно има доста мексиканци) се яде доста фасул. Имат какъв ли не - Лима, един черен, ако не забравя ще снимам в магазина.
Тук като подправка му слагат и силантро (кориандър) пресен. Готвят го много и с ориз, а в боритос ( едни мексикански питки) е и на пюре.
Аз го ям само на салата или в чили-то

# 154
  • Мнения: 1 350
Нощни очи, расте новата смяна градинари! Бонбон! Grinning
Да споделя каква салатка вечеряхме някои, а други и с мръвки (не ги е срам по време на пости  Mr. Green). Една голяма глава червен лук нарязана на ситно с голям буркан млени домати и олио. Няма по-вкусна салата за сезона. Grinning
Куркума, като минаваш през Грохотно можеш да пробваш и техния боб. Преди доста години си купих от там и си насадих и в градината. Хареса му нашия климат и е на почит у нас заедно с биволяра.

# 155
  • Пазете Гор
  • Мнения: 5 181
анемония - На снимката вдясно, двулитровият буркан е фасул от от Грохотно.

Разкажи повече за "биволаря"? За първи път чувам такъв термин за фасул, интересно ми е?

# 156
  • Мнения: 26
manandy,някои съхраняват ябълки в плътно затворени бидони,вътре със буркан вода с продупчена капачка.Може би ще подейства и за кореноплодите  newsm78
Аз бидон нямам, ама ги държа в наелонови чували, което е почти същото. vili__66 благодаря!

  Някой да знае метод за съхранение на кореноплодите без пясък, че това е малко неподходящо за апартамент. А имам да ги хрупам поне още 2 месеца.
 
Моите дайкони и черни репи ги увих плътно в свежо фолио. Вече месец стоят твърди в хладилника.

Миналогодишните ги зарових в пръст в кашон на терасата, но последните бяха станали като гумени. Да се надяваме, че в наелонова торба на терасата ще е по-добро решение.


Само да спомена, че са отгледани без каквато и да било химия, даже и био такава.

 smile3501 smile3501 smile3501

И ние искаме така да се научим. Не отказваме малко ноу-хау. Grinning

 smile3501 Това за малкият градинар!

За технологията...
Преди всичко нямаше много насекоми тази есен по цялото поле.
Друго, което забелязвам е, че ако има и други растения и се ползва и мулч, насекомите и животните не нападат растенията толкова настървено. Вероятно се дезориентират, намират и друго за ядене или не им е приятна обстановката. Най-големи щети съм имал на покрита с наелон почва и никакви треви наоколо. Просто нямаха избор и ядяха растенията ми.

Само ще маркирам щрихи от "фасулената карта" на България, пък добавете вие  за България, и от Тексас (там особено), от Корея, от Австралия. Искам да направя една такава карта, наистина, разчитам на вас.  Hug

Тук гледат предимно соя. Жълта, черна и каква ли още не. Аз не я тача изобщо. Но от незнание сях към 30-тина растения тази година. Мислех, че е някакъв черен боб, а то се оказа соя. След много чакане махнах 20тина от тях, че ми трябваше мястото, а от останалите изкарах към 1 килограм сухо семе. Ще го ядем, няма да го хвърлям(обикновената на пазара е над 15$/кг), но за догодина няма да сея. Донесох си 4-5 вида боб и бакла от  България. Някакви древни сортове от село. Като им дойде времето напролет, ще ги снимам и ще ви питам какви са що са.

# 157
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 41 975
още за боба  Blush
ако някой не знае, поълва си нормално дори ако е държан във фризер. проверено е  Peace

слагам боба във фризера за да измръзнат гадинки ако има  Blush

# 158
  • ул. "Мечтание"
  • Мнения: 6 140
Добро утро!   bouquet

Ние ще опитаме с бобец от радомирско (бабата на мъжа ми гледа и ни е пратила).

manandy, ще ми разкажеш ли за тоя мулч подробности? Или евентуално да ме насочиш къде мога да прочета повече.

# 159
  • Мнения: 26
manandy, ще ми разкажеш ли за тоя мулч подробности? Или евентуално да ме насочиш къде мога да прочета повече.

Нощни очи, за мулча има писано доста така, че аз нито мисля нито мога какво да добавя. По-добре ти си прочети сама. Всъщност ако си тръгнала да гледаш градината био, няма да минеш с един мулч(всъщност той не е и задължителен). За да не караме на час по лъжичка копирам част от настолната си литература(извинявам се за повторението).
За да го прочетеш това, по-долу ще ти отнеме поне година. А да го разбереш...цял живот.

За практическата част
- "Умната зеленчукова градина" Николай Кюрдюмов,
- "Пособие за разумно мързеливи градинари" Галина Кизима,
- "Екоградината" Симеон Дочев,
- "Жива Земя. Тайните на органичното замеделие" Ирина Калинина,
- "Въведение в пермакултурата" Бил Молисън
( http://rodovo-imenie.org/sites/default/files/22%20%D0%92%D1%8A%D … D1%82%D0%B0_0.pdf ),
-"Био-динамични зеленчуци" ( http://jivdom.info/knigi.htm )

Оше от нета:
"List_of_companion_plants" - http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_companion_plants
"List_of_repellent_plants" - http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_repellent_plants
"List_of_pest-regulating_plants" - http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_pest-regulating_plants

За философията, духовната и ментална настройка това:
- "Биодинамично земеделие" Рудолф Щайнер - http://www.spiralata.net/s.php?SearchType=2&find=%C1%E8%EE%E … E5%E4%E5%EB%E8%E5
- "Без земя" Рьоделбергер Франц-Карл - http://www.spiralata.net/s.php?SearchType=2&find=%E1%E5%E7+%E7%E5%EC%FF
- "Революцията на една сламка" - Масанобу Фукуока http://jivdom.info/wiki/%D0%A0%D0%B5%D0%B2%D0%BE%D0%BB%D1%8E%D1% … D0%BC%D0%BA%D0%B0
- "Към земята с наука" Владимир Фокин - http://jivdom.info/knigi.htm

# 160
  • ул. "Мечтание"
  • Мнения: 6 140
Е, то ясно, че с единия мулч няма да я бъде само.  Laughing

Много ти благодаря за списъка с четива. Много ценно.  Hug  bouquet
Край нас няма никой който да гледа по този начин градина, аз съм чела разни неща, но нямаше кой да попитам дали информацията е адекватна или не. Когато се допитаме за нещо до класическите градинари, повечето въобще не вдяват какво ги питаме, а ентусиастите започват да ни обясняват, че така нищо няма да изкараме... аз не вярвам обаче...
От четене не ме е страх, така че се захващам!  Hug Пък после ще си припявам "от копане не ме е страх, тра-ла-ла-ла-ла"  Mr. Green

# 161
  • Мнения: 180
Нощни очи , браво на помагача Simple Smile Хубаво е, че от сега има желание Simple Smile
Нашата кака от малка все в градините с бабите. Помагаше за чушленето на боба, таз година и на граха се включи, ходи сее разни неща...и определено помага повече от мен. Аз най-помагам при брането  Laughing на доматите, черешите, ягодите  Rolling Eyes
Сега да се посмеете малко: нали съм голям градинар...та таз година като узря граха и го скубахме от градината и на сянка го чушлим. Майка ми ме прати за поредното търгане...ама нали съм си "градинар", че и разсеяна- отъргах по погрешка няколко корена боб за семе оставен  Joy ... newsm78 чудя се защо не се търга лесно..пък то грешната зеленинка съм хванала. Приличат си Simple Smile))

# 162
  • Мнения: 9
За моя край (Брезовско) баща ми каза,че от този едрия,шарен (тъмно розаво и бяло)фасул най-много се гледа .
Ей,колко ми беше досадно като дойдеше време да го чистим,тея кофи не свършваха просто .
После обаче много обичах да ровя из изчистения,да взимам шепа и постепенно да в изсипвам .
Другият,който си спомням,че баба и дядо гледаха,беше средно-голям,чисто бял,заоблен .
Ама той беше едва ли не само за разнообразие,количеството от шарения беше мнооого по-голямо .

По-напред в темата някой беше питал за доматите на моя дядо,той не обичаше твърди домати,затова и неговите бяха розови,средноголеми,ципата им се махаше супер лесно .
На една кибритена кутийка със семе пишеше "Сали" , на мен това нищо не ми говори като сорт,но ще ги видим догодина,ако не са изветрели семената .

Аз според баща ми съм имала условия баш фасул да гледам,но изобщо да не ми харесва на вкус . Затова и догодина не планирам да сея,освен ако не ми остане празно място (едва ли : ) .
Ще пробвам с няколко вида зелен,увивен,да се катери по оранжериите,да не ги гледам какви са ръждясали .

# 163
  • Мнения: 8 997
Като заговорихте за боб, дайте идеи за зелен боб, искам да е крехък и един такъв като масло да се топи в устата.
Такъв произведох преди две години, два вида садих тогава, но нито имена помня, нито семена пазя.
Единият беше жълт, тънък и не така плосък, не зная от вида или от производителя Wink, другият беше зелен и по-вкусен, и двата вида нямаха нито конци, нито люспи.
Тази година сях някакъв зелен боб с кафяви зърна, нищо не излезе, за гювеча прибегнах до купешки, есента на пазара беше ужасен, съсипа ми гювеча. Твърд, люспи, конци, ужас....

Кажете, моля, кой от сортови семена е читав, че аз там пазарувам? Ще дебна от сега, пролетта свършват бързо:
http://sortovisemena-bg.com/categories/%D1%84%D0%B0%D1%81%D1%83% … =1000012&c=10

# 164
  • Мнения: 30
Ето част от моето стопанство днес, този голям Ушко не ще в клетка, обича да ходи след кокошките. Общо-взето, омръзна ми от своеволията му и го оставям да прави каквото си иска http://s017.radikal.ru/i425/1111/7b/9a56afab3e90.jpg
Нова, имам такъв боб за зелено, ей сега ще изровя снимка. Увивен е, жълт, без лико и много, много сладък, ако искаш, мога да ти пратя една шепа http://s017.radikal.ru/i401/1111/9b/cf2b071d9369.jpg

Общи условия

Активация на акаунт