(Био) зеленчукова градина 13

  • 114 507
  • 748
  •   1
Отговори
# 300
  • Мнения: 1 350
 Ana.Ivanova, посъветвай приятелите си да пуснат няколко прасенца в двора. Ще изчистят всичко и двете страни ще са много доволни.  Mr. Green
Люлин честит рожден ден и от мен на много патерици!  bouquet

# 301
  • Варна-София
  • Мнения: 428
От бабите ако купя гулия сега ,дали ще мога да я бодна напролет? Имам едно неизползваемо кътче в градината .

Деси, моята първа грудка (дето ми я подариха преди 2 години) след няколко седмици омекна и се спаружи в хладилника. Аз я боднах в една съдинка с ЧКЧ. Полудя. Стана 3 пъти по-голяма. Така че сложи я в някоя теринка с пръст или пясък и напролет си я сей.

Ани, не знам защо се оплакват тези хора.  Дворът им е пълен с храна. Ако не ядат, да си правят сокове. Чудесни са смесени с ябълки, круши или моркови. И без това се чува, че ще се вдигат цените на соковете.

Последна редакция: ср, 14 дек 2011, 16:09 от amica1

# 302
  • Мнения: 854
Значи и аз ще чакам пролетта. Много благодаря на  st. Dobri за предложението!  Hug
На пролет  ще търся  Peace

# 303
  • Вече на светло в София
  • Мнения: 1 350
Да се оплача от моя лук, водния. Почти всички глави са някак изсъхнали. Като разрежа главата на две , най отвътре е започнал да изсъхва. Стой като кух. Изсъхването е започнало отвътре на вън. Ако го пипнеш отвън е твърд, а вътре като изгорен от слънце. Аз лично виждам за първи път такова нещо. На какво може да се дължи според вас?

За гулията за първи път чувам. Вкусът на какво наподобява?

# 304
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 41 976
...
За гулията за първи път чувам. Вкусът на какво наподобява?

крехко, сочно, на вкус е средно между морков и ряпа, без да е люто  Peace

няма да сте откриватели на туршия само от топинамбур  Blush не запомних кой го написа  Blush
преди година направих обикновена туршийка в буркан, само грудките, литче целина и сол по три равни лъжици на литър вода 
Laughing мнение за вкуса не мога да дам, защото любимия образ-безподобен ги отвлече в кварталното кръчме, но още получавам похвали  Whistling

 Thinking моите са бели отвън и отвътре, садих ги есента. напролет вече започват да се развиват.
а дребнички стават ако са нагъсто  Peace

# 305
  • Варна-София
  • Мнения: 428
преди година направих обикновена туршийка в буркан, само грудките, литче целина и сол по три равни лъжици на литър вода  
Laughing мнение за вкуса не мога да дам, защото любимия образ-безподобен ги отвлече в кварталното кръчме, но още получавам похвали  Whistling

 
Добричко, благодаря за рецептата. Чудех се дали я правят с оцет или без. Още довечера ще я пробвам. Сурова туршия с млечнокисела ферментация.  

# 306
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 41 976
 Hug радвам се, че съм била полезна  Hug
това ми е рецептата за зеле, туршийка и краставички, различни са само подправките   Blush

# 307
  • Мнения: 854
A тази туршия се вари в буркан после? Или не?

# 308
  • Мнения: 30
Моята гулия беше незначително количество към общото съотношение на зеленчуци-зеле, моркови, зелен домат и карфиол. Правя я с оцет, сол, захар и аспирин за стабилизатор. Дозата е за 3-литров буркан, но я увеличавам толкова, колкото да напълня една пластмасова тенекия-зимните вечери са дълги Wink
Първо омитаме гулията.
Анемония, благодаря, ще предам съвета ти!
Амика, ще споделиш ли как ги докара дайконите с такъв хубав и спретнат външен вид? Аз нещо... таковата... сгафих.

# 309
  • Варна-София
  • Мнения: 428
Амика, ще споделиш ли как ги докара дайконите с такъв хубав и спретнат външен вид? Аз нещо... таковата... сгафих.
Това най-вероятно е късметът на новака. В нашия тараф всички казват, че моркови не стават, а пък репи не съм чувала някой да сади.
С огромни съмнения, заразена от ентусиазма на Вълка (много ми липсва) посадих ред дайкони и ред черни репи точно когато беше препоръчително през лятото. Почвата е варовикова скала и върху нея глина и пясък. Глината е особено непрепоръчителна ми се струва за кореноплодни, защото се сбива и ги прави криви. Обаче аз внимателно накопах с вила по метода на Мананди и за смях на всички, тоест клатих вилата. Тя е особено дълга - 27 см на зъбците. Днес такива на пазара не продават - всички са 20-сантиметрови. Отдадох голямо внимание на това разрохкване и през 10 см забивах зъбците.
Торенето - разпилях 1 чувал с отработено кафе от кафемашината на етажа. Това е заради варовитата почва, а репите обичат по-кисела почва. Разпилях и 1 чувал с оборска тор. За поддържане на влажност наистина се грижих в началото.
И понеже не бях виждала как растат дайкони се вдъхновявах от този сайт:
http://camru.org/gardening/daikon.html
Тук е описан и положителен и отрицателен опит.
В резултат съм възхитена от успеха. Всички дайкони са чудесни, прави, здрави. Единствено Жулиета е по-различна, но е симпатяга, затова и я заснех.

# 310
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 41 976
A тази туршия се вари в буркан после? Или не?

не се вари. "втасва" Wink ферментира/вкисва или както се нарича в различните краища на страната  Hug

попските крушки са млечно жълтички и вкусниииии  Laughing ммммм Laughing , райските ябълки станаха ярко оранжеви, а вчера видях че зрънцата на напуканото нарче са винено червени  Laughing ще ги почваме  Wink

# 311
  • Мнения: 854
A тази туршия се вари в буркан после? Или не?

не се вари. "втасва" Wink ферментира/вкисва или както се нарича в различните краища на страната  Hug

Ок, а когато е готова? Как се "спира", за да не вкисне преди да я изядете?

# 312
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 41 976
чувала съм за аспирин (племенничката ми настоява да слагат  Confused ), натриев бензоат и т.н., но аз не искам и не използвам химии  Hug
на краставичките слагах хрян и/или вишневи клонки и листа  Laughing това бил естествен консервант. не знам колко помага, но вкуса наистина се сменя леко и не е зле.
зелето е на балкона (закрит, но неотопляем), не успява да се вкисне, явно количествата не са прекалено големи за възможностите ни  Hug

# 313
  • ул. "Мечтание"
  • Мнения: 6 140
Баща ми използва хрян и вишневи клонки съвсем успешно.

# 314
  • Мнения: 8 997
Аз така консервирах зелени доматчета, но с вишневи листа, чесън и хрян. За клонки не знаех.

Общи условия

Активация на акаунт