Теглене на ипотечен кредит – неща, които трябва да знаем!-2

• 500 833
  • 4 590
  •   1
Отговори
# 3 420
Облекчения но не знаех какви.

# 3 421
Писах на Алианц, че съм получила конкурентна оферта със следните параметри, като цитирах условията на Пощенска банка. И казах, че бих искала да запазья дългогодшното си добро сътрудничество с тях, ако сметнат, че могат да ми направят условията адекватни на тези в Пощенска, направо тегля от Алианц. Но не знам дали са склонни на подобни договорки, все пак опитвам.

Офертата от Пощенска е добра, сега колко е читава банката си е субективна преценка на всеки - ще чуеш и добри и лоши мнения. Аз лично нямам отношение по въпроса -  Пощенска/Алианц.

Склонни или не в твой интерес е да опиташ да договориш по-добри условия. Трябва обаче да се срещнеш лично с кредитен инспектор на Алианц, а най-добре да искаш среща с мениджъра на клона и да поставиш условията си очи в очи. Помоли ги за разумни срокове за даване на отговор. Носи си и погасителните планове от Пощенска.
Кредитният консултант не може ли да ти съдейства да получиш по-добри условия?

Последна редакция: чт, 22 юни 2017, 18:10 от Brother

# 3 422
Аз си комуникирам директно с  Директора на клона на банката. Затова и му писах, че имам оферта, с малко по-добри параметри от друга банка и дали са склонни да ми направят предложение, максимално доближаващо се до това.

Иначе, какво да кажа...тоя кредитен консултант, аз съм направо разочаравана. Първо, засипа ме с въпроси как ще мине сделката, като договорна или законова ипотека, как ще се оформят документите..това в писмен вид, няколко дни си разменяхме мейли. Аз, чесно казано, наистина не разбирам нищо. Не знам как да мине сделката. Казах и няколко пъти, че на този етап ми е нужна оферта, на която ще се спра, после ще видя как ще минава сделката ама не.. След това ми поиска данъчна оценка, още 4-5 дни чаках да излезе. Пратих и я..и край. 3-та седмица чакам поне някаква оферта, но нямам нищо. 3 седмици реално с комуникациите и т.н. Вчера писах пак, да подсетя за себе си, че изглежда са ме забравили...

# 3 423
Ами при двата вида ипотека има разлика в лихвите, само че дали ще е договорна или законова реално няма защо да определяш ти точно, зависи от други неща.

# 3 424
Проблем ли ще е за банките при одобряване, ако си на 4ч трудов договор и взимаш достатъчно пари, за да обезпечиш кредита си?

# 3 425
Аз си комуникирам директно с  Директора на клона на банката. Затова и му писах, че имам оферта, с малко по-добри параметри от друга банка и дали са склонни да ми направят предложение, максимално доближаващо се до това.
Може да пробваш в два офиса на една и съща банка. Те също се конкурират помежду си. Ако те отрежат в единия не се отказвай, а отиди в друг клон.

# 3 426
За ОББ някой беше писал преди няколко дни - да споделя моята одисея с тях и да предпазя, ако сте се насочили за ипотечен кредит.

Отивам да се виждам с кредитен експерт от банката - не е в клон, а е някакъв по директни продажби. Всички върви чудесно, имала съм прекрасна история, доходи и т.н., просто съм идеалния клиент.

След повече от месец пращане на документи, разправии и пр., след десетки обяснения как и кога се отпуска, събиране на бележки и документи, стигаме до въпроса да ми се открие сметка, за да ми превеждат заплатата при тях. Казах, че няма проблем, имало искане поне една заплата преведена, преди да ми отпуснат парите. Реших да почакам и този месец, но иначе още от миналия искаха да се прехвърля като клиент при тях (сега съм в Уникредит).

И днес - изненада, получавам обаждане, че не съм одобрена.

Осигурявам се на трудов договор на реална заплата, като след всички данъци и осигуровки вземам 1000 лв. Отделно имам официални доходи по граждански договори, които са декларирани, от съвсем нормални фирми. т.е. не са фиктивни, дори някои работят с ОББ, могат лесно да се проверят кой стои зад тях, в ТР и т.н.

Признаха ми само една част от гражданските, не знам как са избрали кои, и за трудовия договор било проблем, че приходите на работодателя намалели и сме малка фирма. А сме малка, защото счетоводство, ИТ и такива допълнителни са дадени на външни фирми. Иначе всичко ни е декларирано, могат без никакъв проблем да видят собственика и да го проверят, не сме измислени или някакви еднодневки.

Яд ме е, че ми изгубиха повече от месец, опитаха се да ми пробутат сметка за заплата при тях и да съм им вече клиенти, заедно с кредитна карта! И това преди да решат, че ме одобряват!

Досега съм имала един потребителски кредит, изплатен без никакви забавяния и проблеми, даже последните вноски предсрочно, и в момента нямам никакъв друг заем, дори лизинг на кола или стоки нямам.

Искам да предупредя, ако някой се е засилил към ОББ или СИБанк, с които вече се сляха, да не се хваща на сладките им приказки и да не си прехвърля сметки, кредитни карти и т.н. без да е видял всичко черно на бяло одобрено и отпуснато. 

# 3 427
  • Сф
СиБанк са друга бира, така че не ги слагай под общ знаменател, въпреки сливането. Явно ОББ са го закъсали и ползват какви ли не похвати да привлекат клиенти.

# 3 428
В случая ме изгониха като клиент. Не знам дали са други, сега вече ще са с общ мениджмънт, общи операции и т.н. Може би е за добре, че не стана.

# 3 429
  • София

Ако можете да си позволите погасителен план с намаляващи вноски изберете такъв. Изморен съм и не ми се пишат фермани, затова ще копи/пейстна:

Цитат
Анюитетните месечни вноски са формирани по следния начин - в началото на изплащане на кредита процентът на лихвата е по-висок, като намалява постепенно при следващи вноски, но паралелно с неговото намаляване се увеличава размерът на вноската по главницата.
При предоговаряне на лихвата ни смъкнаха вноската с 30лв, а никой не ни пита, трябвало е да настояваме...  Crossing Arms Уж доходите били по-малки от преди 2г (което е така). Но скоро мисля, като ми увеличат заплатата - пак да предоговаряме - есента дали ще падне още (април подписахме).
Кофтито е, че при всяко пипане на погасителния план - процента на лихвата във първите вноски отново става както в началото... (примерно ако след месец погася с 3000лв... и не знам има ли смисъл от такива частични захранвания) затова искам при следващо предговоране - да вдигнем на макс вноската и съкратим срока на договора и вече да се готвим за предсрочно погасяване в близките 1-2г.  Rolling Eyes
Имам един калкулатор (е ексел) с него съм пресмятал разни врътки и опрделено е полезен при такива захранвания.

2. При втория вариант (с намаляващи вноски) - много по-голям ли трябва да е доходът ти? Ако сега вноската ни е 600лв (таван), за 10г... Thinking По принцип колко лв, социален минимум /за несемеен/ - трябва да остават чисто, за да направя някои сметки, за есента  (250лв?)Peace
Кредитната карта и тя влизаше с някакъв коефициент (%)? Ако трябва ще я закрия.

# 3 430
Получих оферта, моля за мнение!
Както бях писала преди, ще ипотекирам жилище, за да изкупя другите 50%. Аз съм собственик само на 50%. Ще изплащам кредита сама и ми е леко филмирано, искам вече да се спра на оферта.

Тази, която сега получих е: 3,4 %, ГПР 3,71%, активна застраховка живот, по 140 лв годишно. *Изисква се имуществена застрахова. Разходът за имуществена застраховка е индикативен и не е включен в калкулациите по кредита и в ГПР. Срока е 15 години, формира се на Софибор.

Здравей, аз се заинтересувах от застраховката Живот - 140 лв. годишно?
Ако не е тайна за каква сума на кредит говорим и кой и застрахователят?
Благодря!

# 3 431
Здравейте момичета, а може и да имаме момчета на линия Simple Smile

Аз писах за кредита в ОББ. При мен нямаше подобни врътки - отидох, пуснахме док и на утрето получих оферта. (заплатата ми се превежда при тях, над 2к, фирмата на приятелят ми беше проблем в Пощенска и ЦКБ и ми искаха друг съдлъжник, октазах се от тях).
Сега аз ги въртя, че застрахвките, които ми предлагат са мн високи (ОББ) и намерих друг затраховател, а и още не съм решила ОББ или Сосиете.

За това, моля Ви, ако има съфорумници с ипотечни в тези две банки, споделяйте впечателения, че до понеделник трябва да съм решила окончателно!

# 3 432
При мен нещата с кредита се поусложниха. Докато се наканим с М да обикаляме по банки да разпитаме за условия и т.н., ме приеха на позиция в настоящата фирма за която бях кандидатствала. Всичко е супер: хубаво работно време, по-висока заплата, няма събота и неделя да се работи и т.н. ама две години изпитателен срок Cry

# 3 433
Чл. 70. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Когато работата изисква да се провери годността на работника или служителя да я изпълнява, окончателното приемане на работа може да се предшествува от договор със срок за изпитване до 6 месеца.
Този изпитателен срок е незаконен...

# 3 434
Вероятно не е на изпитателен срок, а на временен/срочен трудов договор

Общи условия

Активация на акаунт