Теглене на ипотечен кредит – неща, които трябва да знаем!-2

• 500 823
  • 4 590
  •   1
Отговори
# 3 435
Понеделник, вторник ще го видя какво точно представлява, може и срочен да е, ама се чувствам много прецакана.

# 3 436
Здравейте, с мъжа ми ще теглим ипотечен кредит. Харесахме апартамент и си подадохме документите, които искат от нас в банката (за данъците, семейно положение и доходи), документите на апартамента също са в банката. В сряда отидоха да направят оценка на имота, която още не е готова. Не сме подписали предварителен договор, защото искаме да изчакаме оценката на апартамента, но е изготвен и също предаден на банката. Въпросът ми колко време горе долу ще им трябва за да ни кажат дали ще ни отпуснат кредит? Ясно ми е, че точен ден не можете да ми кажете, но поне ориентировъчно...
Благодаря предварително
П.С.: Банката е ЦКБ, ако има значение

# 3 437
Чл. 70. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Когато работата изисква да се провери годността на работника или служителя да я изпълнява, окончателното приемане на работа може да се предшествува от договор със срок за изпитване до 6 месеца.
Този изпитателен срок е незаконен...
Зависи. Държавните служители са с 1 година изпитателен срок.

# 3 438
Чл. 70. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Когато работата изисква да се провери годността на работника или служителя да я изпълнява, окончателното приемане на работа може да се предшествува от договор със срок за изпитване до 6 месеца.
Този изпитателен срок е незаконен...
Зависи. Държавните служители са с 1 година изпитателен срок.

Ние сме в подобно положени. Ще теглим кредита, горе долу септември, аз съм в изпитателен срок за държавен служител който изтича март 2018 (1година), на ММ му предложиха много добра работа, но с изпитателен срок 6м. До момента го осигурявахме в нашата фирма (която не се води на наше име) на 1800лв, ако продължим да го осигуряваме на същите пари на 4 часа, с постоянен трудов договор, мислите ли, че ще има проблем, при подаване на документите за кредит, да подаде бележка от нашата фирма?

# 3 439
Fairytale11 изготвянето на оценката отне 4 работни дни при мен. Иначе на 1.06 пуснах всички извадени документи с искане за кредит и на 14.06 ми се обадиха, че съм одобрен. След това определихме удобна за мен дата за посещение при нотариус (в моя случай на 26.06). На 3.07 ще преведат парите по сметката на ДСК.

П.п. Става дума за рефинансиране на ИК от ДСК с ЦКБ - Варна.

Последна редакция: пт, 30 юни 2017, 19:04 от Brother

# 3 440
Fairytale11 изготвянето на оценката отне 4 работни дни при мен. Иначе на 1.06 пуснах всички документи с искане за кредит и на 14.06 ми се обадиха, че съм одобрен. След това определихме удобна за мен дата за посещение при нотариус (в моя случай на 26.06). На 3.07 ще преведат парите по сметката на ДСК.

П.п. Става дума рефинансиране на ИК от ДСК с ЦКБ - Варна.

Благодаря. Уж в сайта им пише до 10 работни дни след като получат всички документи, само че не знам дали това време започва да тече след като оценката е готова и подпишем предварителен договор.

# 3 441
След като излезе оценката и другите документи са готови ще ви извикат в банката да пуснете искане за кредит и срока започва да тече от този момент. Точно 10 работни дни им отне за да ми съобщят, че съм одобрен.
Предварителните договори се сключват предимно за 1 месец, но има изключения - аз например помолих продавачите преди 2 години да увеличим срока на 45 календарни дни, за да съм сигурен, че банката няма да се забави. Реално успях да се вместя в 30 календарни дни с експресно вадене документи, одобрение за кредит, изповядване на сделката при нотариус и изплащане на сумата на продавачите.

Последна редакция: пт, 30 юни 2017, 18:11 от Brother

# 3 442
Много благодаря, искането го попълнихме вече. Всички документи са при тях освен оценката и подписан предварителен договор. Иначе ни помолиха в предварителния договор да пише, че до 2 месеца ще се сключи сделката за да са спокойни, така че държахме на това и продавача се съгласи.

# 3 443
Аз вече съм на финалната права по рефинасирането на кредита ми от ДСК с ЦКБ. Остана само юристконсулта на ДСК да се свърже с нотариуса, който съм посочил за заличаване на ипотеката и да се мине процедурата.
Разходите по кредита, който е на стойност 66 000 лв. са следните:
1. Вадене на документи в 7 дневен срок, някои стават и веднага - задължения по ДОПК - безплатно, за семейно положение - 3 лв., данъчна оценка - 10 лв., схема от кадастъра -35 лв., тежести - 10лв. Общо 58 лв.
2. Такса за оценка на имота - 120 лв.
3. Банкова референция - 90 лв.
4. Нотариус - 174.28 лв за частична такса по договорна ипотека, преписи, сверки, тежести и вписване на ипотека. Останалите такси - 680 лв  бяха поети от ЦКБ.
5. Такса за правни услуги в ЦКБ - 60 лв.
6. Искане за окончателно погасяване на ИК - безплатно, искане за заличаване на ипотека 20 лв. Като ДСК искаха да ми вземат още 90 лв за банкова референция, с която да покажа на рефинасиращата банка, че нямам задължения по кредита, но аз отказах, защото се разбрахме с агентката ми в ЦКБ, че няма нужда от такъв документ, достатъчни са копията от исканията и бележките.
--------------------------
От цялата история избрах да сваля 2 години от кредита от 18 г. на 16 г. Вноската ми за юни месец в ДСК бе 442.61 лв., от които 256.57 лихва и 186.04 лв. главница, август ще платя на ЦКБ -  442.92 лв., от които 180.78 лв. лихва и 262.14 лв. главница, а август догодина 445.98 лв - 177.22 лв. лихва и 268.76 лв. главница. Годишната застраховка на имота отпада като мое задължение (поема се от ЦКБ), иначе в ДСК плащах близо 120 лв.

Последна редакция: вт, 04 юли 2017, 18:24 от Brother

# 3 444
  • София
Brother, много полезна информация!!! И честито за смяната. Колко време ти отне цялата сага?

# 3 445
Благодаря!
Аз бая се мотах - в края на април взех оферта, с която се опитах да предоговоря с ДСК, те ме бавиха 2-3 седмици. След това изкарах документите без да бързам с техните срокове, минах оценката и на 1 юни пуснах искането за кредит. Две седмици след това ми се обадиха, че съм одобрен. След това бях зает и се забавих малко, после нотариус и така до днес.

# 3 446
  • Пловдив
ЦКБ поемат по-голямата част от нотар.такси  newsm78 сефте чувам...
Дано сте доволни!
На какъв процент лихва сте?

# 3 447
Аз в крайна сметка ще се спра на офертата от Алианц, като сега преговаряме да ми намалят малко %-та и ще е около 3,7. Иначе застраховките са от тях до края на договора. Хареса ми погасителния план, който предлагат. Защото са добре разпределени вноските по главница и лихви, докато в останалите банки основно са лихви в началото. Моята идея, живот и здраве е да успявам, пък макар и бавно и по малко, да погасявам предсрочно. Т.е да си спестя поне някакви лихви за тези периоди.
Сега започвам да събирам документите.
Brother, много полезна информация.

# 3 448
На мен за теглене на кредит ми искаха тези документи (пак ЦКБ, но не рефинансиране):
- семейно положение - за 10лв става веднага
- удостоверение, че нямам задължения по чл. 87 - в НАП, отговарящ за районът, в който се водите. Безплатно е и на мен ми го извадиха веднага след като погасих всичките си задължения.
Имайте предвид, че излизат и такива, които уж би трябвало да са с изтекла давност. Аз нямах време да се разправям, така че си ги платих. N.B.: Когато отидете в НАП си вадите бележка от един автомат. Трябва да цъкнете на "Издаване и връчване на удостоверения" и да попълните една молба, която се попълва за 3мин.
- Бележка за доходи - в ЦКБ искат по техния формуляр, на мен не ми приеха бележката, която фирмата ми издаде. Би следвало да е безплатно и ако отидете до счетоводителя за 10мин може да Ви я попълни.
Ако теглите кредит с някого и двамата трябва да имате документите.
Ние още си чакаме оценката на апартамента и се побъркваме вече.
Успех на всички!

# 3 449
Само тези документи ли изискват за ипотечен кредит?  Thinking

Общи условия

Активация на акаунт