Теглене на ипотечен кредит – неща, които трябва да знаем!-2

• 500 716
  • 4 590
  •   1
Отговори
# 3 600
Да, но разликата в нотариалните такси може да се компенсира от разликата в лихвите - на нас ни предложиха 3,4 за ИК срещу 6,5 за ПК.
О да, аз имах предвид, ако могат да го избегнат съвсем. Ние теглим малко повече пари за апартамента за да ни останат от парите, които имаме за самоучастие. Иначе съм напълно съгласна.

# 3 601
Здравейте! Решихме да предоговорим ИК на 3 години от 5,5 лихва на 3,65 . Има ли калкулатор,  чрез който мога да сметна точно каква разлика би се получила във вноските ? Попитахме в банката (Райфайзен) дали може да съкратим срока на договора, а вноските да си останат същите, но ни отговориха, че е невъзможно. Четох договора, никъде не е упоменато подробно предоговарянето. Понеже не сме много на "ТИ" с тези работи, бихте ли ми обяснили защо е невъзможно?

# 3 602
  • Сф
При някои банки не можеш да променяш срока на договора, а само размера на вноската. При други можеш и двете. Може би го пише в общите условия на банката, вижте там

# 3 603
Странно, на нас точно в Райфайзен ни казаха, че може да се съкрати срокът на договора. С предоговаряне на кредита ставало. Нашата идея е след година и половина някъде да увеличим вноската и да съкратим срока, затова питах изрично. В Сосиете също, между другото, но ставало по-бавно, поне така обясниха.
Другият вариант е да се заделят парите, които бихме отделили като увеличение и да погасяваме накуп през някакъв период.

# 3 604
  • Сф
Не знам дали все още е така, но преди 3 год в РАйфайзен ни казаха, че не можело да си увеличим вноската, примерно от 600лв на 900лв, трябвало поне 1000лв на куп да внасяме. Проверете дали още го има.

# 3 605
  • Sofia
Здравейте! Решихме да предоговорим ИК на 3 години от 5,5 лихва на 3,65 . Има ли калкулатор,  чрез който мога да сметна точно каква разлика би се получила във вноските ? Попитахме в банката (Райфайзен) дали може да съкратим срока на договора, а вноските да си останат същите, но ни отговориха, че е невъзможно. Четох договора, никъде не е упоменато подробно предоговарянето. Понеже не сме много на "ТИ" с тези работи, бихте ли ми обяснили защо е невъзможно?

Аз потърсих в Гугъл как да си направя калкулатор в Ексел и по този начин си смятам всяка промяна по кредита. Вноските ми излизат горе-долу точно (с отклонение от 3-6лв).

Другият вариант е да се заделят парите, които бихме отделили като увеличение и да погасяваме накуп през някакъв период.
Това не е много добър вариант, защото през това време ти тече лихва върху по-висока сума, отколкото ако вноската е по-висока.

# 3 606
При предварително поггасяване в Райфайзен се попълва една молба и там посочваш кое ще НАМАЛЯВА- вноска или срок. За да увеличавате вноска , трябва да доказвате доход наново.Ако ви остават пари може на 2-3м да погасяте предсрочно, и да мисля , че за ИК има мин сума 1000 лв.

# 3 607
  • Варна - Черна гора
Здравейте,
прилагам линк, от който да свалите файл в Excel-ски формат - кредитен калкулатор на руски език. Вероятно, някой тук в темата го е споделил и аз съм го съхранила.
http://dox.abv.bg/files/listtree

# 3 608
  • дядовата ръкавичка
Моля, по-компетентните за отговор има ли право банката да извършва преоценка на годишна база на ипотекирания имот? Кой прави тази преоценка и следва кредитополучателят да бъде уведомяван? Благодаря!

# 3 609
  • Сф
Procredit са така, на 3 години правят преоценка на жилището за сметка на кр.получателя. Това ни е записано в договора. Мисля, че външен оценител го прави.

# 3 610
Имат право,  прави го лицензиран оценител. И в случай, че цената на имота е паднала под изискуемите 125% от цената на кредита        кредит.125%= цена на имот, могат да поискат допълнително обезпечение, или предварително погасяване на главницата до достигането на тази зависимост.
Това само в случай, че е заложено по договор !

# 3 611
  • дядовата ръкавичка
В нашия договор няма такава клауза или поне аз не я виждам. Не са ни искали пари за нова оценка, но са я намалили с над 50%! ДСК е това. Ще чета пак, но под кой параграф да търся?

# 3 612
Здравейте отново, благодаря за бързите и коректни отговори.
1/Искам да питам, някой знае ли, дали е възможно оценителя на банката, да оцени за повече пари имота от пазарната му цена? В този случай, на коя от двете цени се отпускат максималния процент за финансиране? Какво се случва с разликата?
2/ Какъв доход е необходим за Ипотечен кредит 90 000Е + потребителски кредит10 000Е  (при нормални други условия) 3членно семейство, дете под 16г.? Предполагам някой ще има теоретична представа.

# 3 613
Здравейте отново, благодаря за бързите и коректни отговори.
1/Искам да питам, някой знае ли, дали е възможно оценителя на банката, да оцени за повече пари имота от пазарната му цена? В този случай, на коя от двете цени се отпускат максималния процент за финансиране? Какво се случва с разликата?
2/ Какъв доход е необходим за Ипотечен кредит 90 000Е + потребителски кредит10 000Е  (при нормални други условия) 3членно семейство, дете под 16г.? Предполагам някой ще има теоретична представа.
1) аз съм чувала за такива случаи, но според мен са рядкост. Последните 3 месеца направихме 2 оценки. Първата беше 25 000 лева под цената, на която щяхме да купим, а втората - няма и 10 000лева. На база оценката де отпуска кредита.
2) как да Ви кажем, не знаем какви са Ви разходите. От общия бюджет вадите вноската и трябва за всеки член на семейството да остава минимална работна заплата. За детето май беше 100лв, но не съм сигурна. Може да влезете в кредитен калкулатор и да си сметнете колко ще Ви е вноската и да прецените какво остава от заплатата/ите.

# 3 614
Някои банки гледат вноската да е до 30% от дохода (нетния)/ примерно.

Общи условия

Активация на акаунт