Коледа 2011 - тема 5

  • 58 650
  • 389
  •   1
Отговори
# 105
  • Мнения: 1 243
Недейте да мелите захар в кафемелачки и блендери - съсипва ножовете.  Naughty

аз пък съм сигурна, че ако не е за пудра захар, никога няма да я ползвам моята кафемелачка.. от години не мелим никакви кафета вкъщи, така че - ето едно добре приложение за тази вещ!
Wink

# 106
  • Мнения: 110
Момичета   bouquet
За пръв път ще правя меденки и съм се спряла на тези на Джемма. Исках да питам от една доза колко горе-долу излизат? Че да си направя сметката колко да забъркам. Благодаря   bouquet

# 107
  • Мнения: 9 993

благодаря  Hug
направих ги, за втори път ми е, и двата пъти не съм доволна от бисквитите - правят цвета мътен. Това, което виждам по снимките, е чист бял шоколад с плодчетата вътре, трябва да престана да слагам бисквити. И шоколадът идва малко така. Обаче са впечатляващи и без друго!

рохличките на наталина с кашу станаха много фини като вкус  Peace

# 108
  • Sofia
  • Мнения: 9 790
Момичета   bouquet
За пръв път ще правя меденки и съм се спряла на тези на Джемма. Исках да питам от една доза колко горе-долу излизат? Че да си направя сметката колко да забъркам. Благодаря   bouquet
Като бройка ми е трудно да кажа, но на обем на мен ми излезе една голяма купа.
Аз съм в паника. Опаковах сладките, които ще подарявам и останаха много скромни количества.  ooooh! Така като ги гледах всичките на куп ми се струваха даже прекалено много - 5 вида, 6 големи купи, но като почнах да опаковам свършиха за нула време. Догодина ще се правят повече явно. Сега нямам вече нито време, нито сили за повече. Най-много едни мъфини още да направя, да компенсирам липсите.

# 109
  • Мнения: 165
Момичета, за тази рецепта http://www.gotvetesmen.com/recipes/alphabet_list/index.php?alpha … et=%D8&id=121 какъв шоколад се използва?

# 110
  • Варна
  • Мнения: 58
Момичета, за тази рецепта http://www.gotvetesmen.com/recipes/alphabet_list/index.php?alpha … et=%D8&id=121 какъв шоколад се използва?

Отдолу авторката е писала, че използва всеки път натурален, но може и млечен. Аз също ги правих с натурален. Чудесни са. Така захарта се балансира с вкуса на шоколада и става страхотно.

# 111
  • Sofia
  • Мнения: 9 790
Момичета, за тази рецепта http://www.gotvetesmen.com/recipes/alphabet_list/index.php?alpha … et=%D8&id=121 какъв шоколад се използва?
Аз бих ги направила с натурален, защото захарта е доста. Но това си е мое мнение. Според мен щом не е посочен конкретен вид можеш да използваш какъвто искаш.

# 112
  • Мнения: 165
И мен това ме притесни, че има и захар доста и се зачудих дали шоколадът е кулинарен някакъв или обикновен натурален:) благодаря за отговорите Hug

# 113
  • при принцесите
  • Мнения: 90
Приключих и аз днес със сладките Simple Smile Сутринта ги подредих и в кутии, тези които са за подарък, и издадох официално разрешение "Яжте!" Laughing
Утре или други ден ще гледам да кача и снимки.

Имам един такъв въпрос: Каква е причината при печене, например на меденки, в които има набухвател, едни да ми се надуват, а други не. Объркала съм добре тестото според мен, набухвателят е объркан с брашното преди добавяне на течните съставки. Пека по 3 тави наведнъж на вентилатор, само вентилатор без горен или долен нагревател. От фурната ли е, от какво? И маслени бисквитки пък ми се разливат, ама не всички, а пак така някои само. В масленото тесто нямам набухвател. Неравномерно се разпределя топлият въздух ли? Масленото тесто го бъркам в кухненски робот. Може ли пък да е много месено и затова да се разливат? Но съм го и държала в хладилника за стягане де. 2 часа минимум, че някои и по цял ден. Някой ако може да даде съвет Blush

# 114
  • Sofia
  • Мнения: 4 848
Днес се черпихме с колегите.

Занесох от цялата продукция: меденки, лешникови топчета, линцерови сладки и Lebkuchen:


А това е едно предложение за коледно предястие:
Спаначен киш с коледни звездички


Рецепта
Тесто: 300 г брашно (аз използвам тип 500), 150г масло, 3-4 с.л. прясно мляко, щипка сол
Плънка: 300г ситно нарязан бланширан или готово замразен наситнен спанак, 1 пак. крема-сирене, 2-3 с.л. заквасена сметана, 150г натрошено сирене, 4 яйца

Замесва се тестото, разточва се леко или направо с пръсти се оформя тънка кора по дъното и стените на съда за печене, надупчва се с вилица  и се пече 10 мин. в предварително загрята до 180град. фурна. През това време си правите плънката, като размесвате добре съставките. Изсипвате върху кората и връщате във фурната за още половин час.
Коледното в случая са звездичките, изрязани от топено сирене с формичка.

# 115
  • Мнения: 206
Направих днес меденките на Селма, както ми предложи Татит и станаха страхотни! Украсих ги с РА, бонбони и шоколад.
Утре ще правя къщичка. Татит  - ти ми препоръча на Джули къща, но не намерих линк на първа страничка?

# 116
  • Мнения: 240
Tari Tasartir страхотни сладки си направила. Lebkuchen сладките ми приличат на пържени кюфтенца / това не е обида просто малко съм гладничка след толкова красоти и съм сигурна, че са ужасно вкусни/.

Ето с какво се занимавах аз днес:

Захаросани портокалови корички и стафиди с бял шоколад


Бонбони Тути Фрути / микс от стафиди и захаросани плодове оваляни в бял шоколад и струпани на купчинки/


Портокалови звездички

# 117
  • ...в най-дългото очакване на щастие...
  • Мнения: 834
Ето и моята къщичка вече завършена. Снимката е малко кофти,но се вижда все пак нещо. А също и едни снежковци направени много набързо върху бисквитки "копчето на дядо Коледа", които са вкусни,но нещо не им докарах външния вид.



Останалите сладки ще ви покажа утре Simple Smile

# 118
  • Тракийка в Софийското равно поле....
  • Мнения: 439
Утре ще правя къщичка. Татит  - ти ми препоръча на Джули къща, но не намерих линк на първа страничка?
Линка е Меденки на Джули от Наталина. Това е тестото, което ти препоръчвам, за да направиш къщичка, защото не се надува толкова..... А вече модели на къщички има по-нагоре!

# 119
  • Мнения: 22 867
Да се запиша в красивата темичка с днешните ми сладки, като гледам, всички приключили, аз тепърва започвам. Голямо моткане тая година. Embarassed







Tari Tasartir, би ли помогнала с рецептата на лебкухена, ако обичаш!   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт