Някой вярва ли на jobs.bg, когато си търси работа?

• 199 161
  • 823
  •   2
Отговори
# 465
  • София
И за работа като продавач, отдавна вече се изискват умения. Особено в "маркови" магазини. В чуждите вериги и магазините за техника, продавачите минават курсове на обучение. Не от всеки човек става търговец.
Е, хубаво де, ама за да те обучат първо трябва да те наемат, нали така Simple Smile  А за да видат дали имаш умения, ако десетте години стаж като "продавач" в св-то не са достатъчен показател, би трябвало поне да те поканят да те видят, не е ли така.
То не от всеки човек става каквото и да било, всяка работа си има "чалъм". Моите твърдения бяха в съвсем друга посока, мисля ясно се изразих.

# 466
И за работа като продавач, отдавна вече се изискват умения. Особено в "маркови" магазини. В чуждите вериги и магазините за техника, продавачите минават курсове на обучение. Не от всеки човек става търговец.
Е, хубаво де, ама за да те обучат първо трябва да те наемат, нали така Simple Smile  А за да видат дали имаш умения, ако десетте години стаж като "продавач" в св-то не са достатъчен показател, би трябвало поне да те поканят да те видят, не е ли така.
То не от всеки човек става каквото и да било, всяка работа си има "чалъм". Моите твърдения бяха в съвсем друга посока, мисля ясно се изразих.

Така е, но при подадени няколко стoтин CV- та трябва някак си да забележат твоето или да си сред първите пет, които да отворят. Защото определено след една бройка нататъка, спират да се отварят. От първите 50 се отсяват 20, от тях се викат 10 на интервю и така. Сами разбирате, че 200-300 кандидата няма как да се прегледат и изслушат.

# 467
Първата си работа намерих през Джобс - попаднах в малка семейна фирмичка с големи изисквания към кандидата и почти никакви перспективи за развитие, макар шефът да твърдеше друго. Обявата излиза през месец-два - обявите са реални, но за такава малка фирма (ок.20-25 души) текучеството е огромно - за шест месеца работа назначиха десетина души и все напуснахме за съвсем кратко време.
Втората си работа също намерих през Джобс - в голяма компания, приватизирана след разпадането на социализма. Започнах само за година уж, по заместване, после ми предложиха втора майка да заместя, а накрая и на постоянен договор започнах.
Два опита през Джобс - със съвсем различен резултат. Но и двете обяви бяха реални. Съвсем друго е доколко работодателят, публикувал обявата, е коректен.

# 468

В провинцията за едно хубаво работно място конкуренцията е кой ще е с по-големи връзки, там забрави за конкурси, пък ако ще й обява да има пусната- лични наблюдения и то няколко пъти през изминалата година.

Моите лични наблюдения в провинцията показват съвсем друго, странна ми е категоричността, с която го заявяваш.
Самият работодател има интерес да назначи можещи и знаещи хора - такива, които ще му вършат работа и от които ще има печалба.
Не казвам разбира се, че няма назначения с връзки и познати и то много, но тази категоричност, с която го твърдиш, изобщо не е вярна.
Лични наблюдения  Peace

Нямам в предвид малки, частни фирмички, където дори не си знаеш длъжността. Да, там собственикът те иска да си десет в едно, ако може. За мен това не попада в графата "хубаво работно място". В обявата ще пусне изисквания, които дори не са необходими за конкретната длъжност, но той иска да ги имаш, за да може да те използва за всичко. Мнението ми беше за по-големи фирми, до колкото все още са останали такива в провинцията, някой приватизиран завод, някой клон на софийска фирма и т.н, и разбира се любимата държавна, и общинска администрация. В моя град, в един от големите заводи тук, се избиха колеги, на кого жена му да бъде назначена за секретарка. Просто, защото е място, в което все още има реален ТД, 25 дена платен отпуск, нормирано работно време, плащане на извънредния труд, платени болнични, хранене в столова и ред соц. придобивки. И още няколко позиции, които се отвориха. Всичко мина по линията наши и ваши. Това имам в предвид.

И аз нямам предвид малка,  частна фирма, а една от най-големите и желани в провинцията. Неназначените не спират да разказват наляво и надясно как за там трябвали връзки ... а не се замислят, че просто е имало по-добри кандидати

# 469
Ами да ти кажа, аз не съм от "неназначените", а от другата страна на нещата. За това си позволявам да споделям нещата такива, каквито се случват, защото тези места като не са стигнали до jobs, хората дори не знаят за тях, а не да са кандидатствали, че да твърдят каквото и да е.
И никой не казва, че нещата са категорични и се случват навсякъде, на 100%. Разбира се, че има работодатели, които искат да назначат можещи и знаещи хора, защото все някой трябва да върши работата. Но в конкретната ситуация, където търсенето на работа е огромно спрямо предлагането, злоупотреби и връзки има и то по много, особено за читави работни места.
При търсенето на работа, не е нормално да се разчита само на късмет, и след това да твърдиш, че всичко си било нормално на пазара на труда.

До преди кризата за едно такова работно място дори сме пускали по няколко пъти обява, до като наберем поне 10 CV- та, че да се направи конкурс. И тогава всички бяха назначавани според възможностите си, и е било тъпо някой да твърди, че е имал връзки. Но сега не е така.

Последна редакция: вт, 14 яну 2014, 21:07 от Red_Hot

# 470
Понякога и самата фирма не иска квалифицирани кадри, защото можело да им предложат по-добра работа и те да напуснат. Много малоумно оправдание според мен, но и такова съм чувала и на интервю, и когато сме търсили нови колеги. Ъ?!

# 471
Понякога и самата фирма не иска квалифицирани кадри, защото можело да им предложат по-добра работа и те да напуснат. Много малоумно оправдание според мен, но и такова съм чувала и на интервю, и когато сме търсили нови колеги. Ъ?!
И аз съм го чувала. Както и бившият ми шеф знаеше, че съм при него временно и че ще си намеря друга работа. Но пък при него се чувствах супер оценена като служител и човек.

# 472
  • София
Сами разбирате, че 200-300 кандидата няма как да се прегледат и изслушат.
Сегашният ми работотел набираше хора наскоро, с конкурс. Имаше двеста и петдесет кандидатури за малко над десет позиции. Лично съм прегледала всяка една от тях и гарантирам, че всички, отговарящи на условията за допускане, бяха извикани за втори етап. Така е почтено. Другото е бла-бла.
Затова и написах, че съм разочарована от търсенето на работа чрез сайта. Не че самият сайт или админите му нещо са ми виновни, неее. Просто в този си вид проектът не постига целта си или поне такова е моето впечатление от краткия ми досег покрай моята позната. Мисля, че и от темата е видно.

# 473
Сами разбирате, че 200-300 кандидата няма как да се прегледат и изслушат.
Сегашният ми работотел набираше хора наскоро, с конкурс. Имаше двеста и петдесет кандидатури за малко над десет позиции. Лично съм прегледала всяка една от тях и гарантирам, че всички, отговарящи на условията за допускане, бяха извикани за втори етап. Така е почтено. Другото е бла-бла.
Затова и написах, че съм разочарована от търсенето на работа чрез сайта. Не че самият сайт или админите му нещо са ми виновни, неее. Просто в този си вид проектът не постига целта си или поне такова е моето впечатление от краткия ми досег покрай моята позната. Мисля, че и от темата е видно.
И какви бяха условията за допускане?

# 474
Мисля, че и от темата е видно.

Доколкото си спомням имаше доста хора, които казаха, че са си намерили работа чрез сайта (ние с мъжа ми също сме едни от тях)

# 475
Докато бях студентка и исках да си изкарам някой лев, през 4-те години следване си намерих 2 пъти работа чрез сайта. Отделно съм била на много интервюта (отказвала съм работа заради работно време, заплащане или шеф-коцкар), пак от jobs.bg. В първата бях продавач-консултант, а в следващата фирма бях ръководител/мениджър. Бях доволна и от двете работни места, но напуснах, защото намерих работата по специалността си Simple Smile

Също доста от приятелите ми са си намирали работа чрез сайта! Simple Smile

# 476
За два дни си пратих св-то на 9 обяви общо кандидати сигурно има към 1500 души, само на една бяха над 700. Не знам през коя година сте си намирали работа, сега при 800 св-та едва ли ще преглеждат всички, друго беше преди няколко години , когато кандаидатите бяха по 20 за три дни, сега са 100 за няколко часа след пускането й в интернет.

# 477
...че имам комшия такъв...майка му го храни 40 год...

Братовчед на баща ми, на 55 години. Цял живот няма работа за него. И по комунизма, и през прехода и сега...  Whistling

Баща ми е строител. Все го вика с него да работят. Онзи не, та не. Тежко било, студено било, топло било бла бла бла... Седи си с мама (вече към 80 годишна). Мама взима голяма пенсия, взима вдовишка пенсия на съпруг-миньор... и нашия харчи близо хилядарка наготово. И работа нямаааа.  Mr. Green
п.с. естествено се подразбира, че няма жена, деца и си живее с мамааа!  ooooh!

Не беше по темата, ама аз чак сега прочетох този пост и да си кажа.  Laughing

п.с. Към 15-20 Февруари ще пускам обява за работа. Какво ли ме чака.  Confused

# 478
...че имам комшия такъв...майка му го храни 40 год...

п.с. Към 15-20 Февруари ще пускам обява за работа. Какво ли ме чака.  Confused
Лавина от св-та.   ooooh! Каква е длъжността ако не тайна.  Grinning

Цитат
Братовчед на баща ми, на 55 години. Цял живот няма работа за него. И по комунизма, и през прехода и сега...  Whistling

Баща ми е строител. Все го вика с него да работят. Онзи не, та не. Тежко било, студено било, топло било бла бла бла... Седи си с мама (вече към 80 годишна). Мама взима голяма пенсия, взима вдовишка пенсия на съпруг-миньор... и нашия харчи близо хилядарка наготово. И работа нямаааа.  Mr. Green
п.с. естествено се подразбира, че няма жена, деца и си живее с мамааа!  ooooh!

Не беше по темата, ама аз чак сега прочетох този пост и да си кажа.  Laughing

Братовчед ми е на 23 г и май и той върви по същия път. Живее при мама, довчера сестра му му готвеше и чистеше, но тя замина за София и го остави на мама естествено, няма приятелка, не учи, не работи, никога не е помагал вкъщи например- да хвърли боклука. Вечер е на комп-а, а денем спи до 4 следобед. И понеже е син за пример му купиха куче,  Crossing Arms за което леля ми се грижи.  Tired Не търси работа и него го викаха да работи  в стоителството, но явно се уплаши от работата    Thinking  На мен косата ми побеля от тревога, че съм без работата, а някои ги гони такова спокойствие ,  мен би ме убило ако можеше..   #Crazy

# 479
Аз вярвам в Jobs.bg, най-малкото дава информация за свободни работни места. Би било едно прекрасно място, където търсенето и предлагането на труд да се срещнат. Проблемът е, че само предлагането на труд е реално, а търсенето на работна ръка е някак си фиктивно. Самите работодатели пускат обяви и провеждат интервюта от кумова срама. Знам, защото съм ходила и по такива. Други просто пускат обявата и всичко свършва там - целта е да покажем добри практики и прозрачност, пък той мениджъра ще доведе 23-годишния си братовчед в понеделник. Казва, че е надежден, държи на семейните ценности и цени труда си. Затова си е взел куче, живее при майка си и не рабооти.

Общи условия

Активация на акаунт