"Родна реч, омайна, сладка..." - трудният български език

• 84 702
  • 743
  •   1
Отговори
# 285
  • Варна
ден/я/т на Съединението, членуването е според това как е употребен в изречение.

# 286
Интересува ме правописът на главна- малка буква и пълен- кратък член в следния случай:

Денят на съединението се отбелязва на 6.о9.
На 6.09. отбелязваме Деня на съединението.

1. Денят- с главна буква при всяка позиция в изречението ли?
2. Съединението - с каква буква трябва да бъде?
3. Членуването в двете изречения на денят/деня- правилно ли е ?

Може да се отнесе и за други празници.

1. Да, с главна буква е.  
2. Съединението се пише с главна буква.
3. Членуването ти е правилно.  Peace

# 287
Благодаря за отговорите!

За Съединението- веднага открих грешката си.

Двата отговора се различават относно деня/ Деня (малка/ главна буква)  newsm78

Денят на Земята- земята или Земята? Защото сякаш при други е по- ясно,че е с малка:... на българската просвета;... на майката.
Денят на Освобождението и Независимостта с главна буква, нали?

# 288
  • Варна
Благодаря за отговорите!

За Съединението- веднага открих грешката си.

Двата отговора се различават относно деня/ Деня (малка/ главна буква)  newsm78

Денят на Земята- земята или Земята? Защото сякаш при други е по- ясно,че е с малка:... на българската просвета;... на майката.
Денят на Освобождението и Независимостта с главна буква, нали?

Според мен е с малка буква, защото празнуваме Съединението, а не деня на Съединението. Надявам се , че обясних добре.  Blush

# 289
Да, Хексе, разбрах принципа на твоя отговор. Замислих се от известно време за тези словосъчетания относно празниците.

# 290
Е, как по-ясно да обясня? Всички глаголи в този текст са в изявително наклонение и един, вмъкнат измежду тях, в преизказно, не се чувства комфортно. Харесва ли Ви този вариант:  Индианците са му се опънали? И така става. Доволна?  Party

Разбира се, че не съм доволна. Simple Smile Все още не си ми обяснила каква форма е са му са се опънали. Ясно е, че с голяма охота откриваш грешки у другите, не виждам какво ти струва да признаеш, че си сбъркала и... толкова. Това, че 'и така става', тоест че и двата варианта са правилни, е само в твоята глава. Разбира се, докато не докажеш, че формата 'са му са се' има основание. Все в някой учебник ще го има обяснено, ако съществува. ; )

# 291
  • София
Е, как по-ясно да обясня? Всички глаголи в този текст са в изявително наклонение и един, вмъкнат измежду тях, в преизказно, не се чувства комфортно. Харесва ли Ви този вариант:  Индианците са му се опънали? И така става. Доволна?  Party

Разбира се, че не съм доволна. Simple Smile Все още не си ми обяснила каква форма е са му са се опънали.

Аз ли не чета внимателно, или никъде не пише "са му са се опънали"? В първоначалния вариант на july1993 пише "индианците му са се опънали".

# 292
  • София
Е, как по-ясно да обясня? Всички глаголи в този текст са в изявително наклонение и един, вмъкнат измежду тях, в преизказно, не се чувства комфортно. Харесва ли Ви този вариант:  Индианците са му се опънали? И така става. Доволна?  Party

Разбира се, че не съм доволна. Simple Smile Все още не си ми обяснила каква форма е са му са се опънали. Ясно е, че с голяма охота откриваш грешки у другите, не виждам какво ти струва да признаеш, че си сбъркала и... толкова. Това, че 'и така става', тоест че и двата варианта са правилни, е само в твоята глава. Разбира се, докато не докажеш, че формата 'са му са се' има основание. Все в някой учебник ще го има обяснено, ако съществува. ; )
Май имаш "индиански" корен, а?  Wink   

# 293

Разбира се, че не съм доволна. Simple Smile Все още не си ми обяснила каква форма е са му са се опънали.

Аз ли не чета внимателно, или никъде не пише "са му са се опънали"? В първоначалния вариант на july1993 пише "индианците му са се опънали".

Да, така е в първоначалния вариант, след което аз обърнах внимание, че така се променя смисълът и че

Цитат
от второто излиза, че индианците са негова собственост.

След което july1993 написа

А за другото изречение сте права, пропуснала съм спомагателния глагол при писането. Би трябвало да е така:
Вероятно защото индианците са му са се опънали.

# 294

Май имаш "индиански" корен, а?  Wink  

И ескимоски корен да имам, това едва ли ти влиза в работата, нито пък има отношение към въпроса. Твоята полуграмотност няма нищо общо с моя корен. Такива като теб са по-зле и от баш неграмотните, защото са наизустили няколко правила и оттам нататък не вдяват нищо друго и се запъват като магарета на мост - сакън да бъде по тяхното. Както вече казаха - дано не си учителка. Защото си представям колко грешки не би си признала единствено от инат, нищо че би научила и децата грешно. Жалка работа.

# 295
  • София

Май имаш "индиански" корен, а?  Wink  

И ескимоски корен да имам, това едва ли ти влиза в работата, нито пък има отношение към въпроса. Твоята полуграмотност няма нищо общо с моя корен. Такива като теб са по-зле и от баш неграмотните, защото са наизустили няколко правила и оттам нататък не вдяват нищо друго и се запъват като магарета на мост - сакън да бъде по тяхното. Както вече казаха - дано не си учителка. Защото си представям колко грешки не би си признала единствено от инат, нищо че би научила и децата грешно. Жалка работа.
Картинката е ясна - злоба и комплекси. Жалко.  ooooh!

# 296
^^ О, да, освен това ти завиждам за 'постиженията' – не е малка работа ти самият да не си в час с нещо, но да търсиш кусури у другите.

giusi, и мен ме накара да се замисля за тези празници. И аз бих написала ''дните" с главна буква, защото означават празници, а също така 'Земята', 'Съединението, 'Освобождението', но пък 'труда' и 'майката'. Но май го няма регламентирано никъде. Защо не попиташ Павлина Върбанова в блога ѝ?
http://pavlinav.wordpress.com/

Тя ще даде професионално мнение.

Последна редакция: ср, 11 юли 2012, 13:35 от creme caramel

# 297
  • София
Нали правилните думи са фин, фина, фино, а не - финен,финна, финно?

# 298
  • София
Да.

# 299
  • София
Миналата седмица гледах "Прометей" на кино.
Преводачът беше употребил думата "изотвътре".
Има ли такава дума според вас?

Общи условия

Активация на акаунт