Захранване, водено от бебето - baby-led weaning - ІV

• 42 045
  • 800
  •   1
Отговори
# 210
  • София, България
радос , след като си въвела толкова неща вече, сега можеш да почнеш с комбинации  Simple Smile
Оризовите бисквитки не би трябвало да са проблем, защото зрънцата всъщност не са твърди и веднага омекват в устата. Можеш да дадеш и просто сварен ориз, той обикновено слепва и бебетата дори успяват да го ядат сами.  Peace
А ако постоянно даваш ти нещата, бебенцето ти едва ли ще разбере, че може да се справя и само. Давай му да опитва и на него, понякога не трябват зъби за дъвчене  Wink Нали в началото всичко се предлага меко или сварено.

Фата, пробвам да го оставя, ама той въобще не върши работа  Tired И аз мисля, след ориза да почна с комбинациите, ама как - май трябва на манджа да ги готвя вече - ама в една манджа има лук, олио ... нали  newsm78 Къде да погледна за идеи за първа манджа  newsm78

# 211
Не знам дали си преглеждала рецептите от 1-а страничка

https://docs.google.com/document/pub?id=1OWAWgel8Rv_v5i9KH4GhoaW … Mhl8D6a8nbbVcUOAU

и тук има и сайтове на английски с рецепти:

http://zabliznacite.wordpress.com/2011/06/23/kak-da-predlagame-h … i-zahranvane-blw/

съжалявам ако се повтарям  Crazy

# 212
Имам домашен заек. Как точно да приготвя порция само за детето? Няма да пека цяла тава и примерно едно парче да оставя без подправки. Разчлених го и го замразих, за да го ползвам само за него.

# 213
Аз и до днес си имам в камерата "порцийки" за госпожиците. Така дори и ние да не ядем месо мога да направя набързо за тях  Peace

# 214
Не мога да не се похваля, много съм доволна. Правих картофени кюфтета/кебапчета и на малката много й харесаха, даже ги предпочете пред хляба Simple Smile

# 215
Не знам дали е за нечие успокоение, или не, но да кажа - моят дребльо от известно време си ползва ръцете да се катери, държи по-нависоко и какво ли още не и отваря устата и чака аз да му подам нещо в нея. ooooh! Разбира се, не всеки път е така, но поне 1-2 пъти дневно се случва. Гледам основоните хранения да си е на стола и да се храни с нас, но понякога като види, че кака му яде бисквита, или парче плод си иска и той и като му подам, той навежда глава и директно поема с уста, че ръцета са му заети...е мързелив мъж... чудя се дали ако го оставям без пожеланото парче храна, ще се откаже от този навик? Thinking Идеи?

# 216
Аз още си чета старите теми и там между другото намирам чудесни идеи за приготвяне на храни (различни от посочените в линковете от Фата). Не знам дали са систематизирани някъде, но аз вече си имам малък рецептурник. Удивявам се колко са простички, лесни и успешни, а аз не се сещам сама  doh Така че съм много благодарна на майките, захранили преди година и повече за споделеното.

Малчуганът определено вече се справя по-добре, но си има дни, в които не иска да яде сам и признавам, че тогава понякога си му правя каша с плод или някакъв зеленчук намачкан и му давам, а той не отказва. В други дни си хапва сам съвсем успешно (доколкото може, де). Ако съвсем нищо не иска, не го насилвам - философията на това захранване ми помогна да съм спокойна, че не гоня количества и не се притеснявам, ако е само на кърма известно време. Не сме съвсем с правия път на BLW, но съм доволна от прогреса.
Интересно е, че сега като натроши, и все гледа да си вземе най-малките парченца, явно му е забавно да си изпробва възможностите и е много сладка гледка как с пръстче гони една троха по цялата табличка. Но и още си бута по цяла дръжка на броколи или карфиол в устата и после се чуди какво да прави като му залепне сплескана на небцето.

# 217
Искам да ви попитам каква вода давате на бебетата? Съжалявам, ако някъде из темите има подобен въпрос, но не съм стигнала до там. Аз напоследък му давам от каната БРИТА, защото преварената я отказва с погнуса, но днес се зачудих дали не е твърде рано. Опитах преварената вода и разбрах защо не я иска - има ужасен вкус, поне от нашата чешма. За сега пие символични количества, но все пак да се застраховам.

# 218
Аз давам преварена, но от Брита също бих давала.

# 219
MotherMercury, аз също давам вода от кана Брита, от самото начало на захранването  Peace

Една рецепта от мен за хлебна баница. Може да се модифицира само с жълтъци за деца под годинка:

Продукти:
1 кофичка кисело мляко;
3 яйца;
около 250-300 гр. сирене;
1/2 ч.ч. олио (аз слагам по-малко олио и малко масло);
1 ч.л. сода;
стар хляб;

Натрошавам на ситни залъци хляб и го оставям да изсъхне хубаво за около час - два. Като количество хлябът трябва да покрива добре тавичката. Моята е голяма колкото форма за торта.
Тавата се подмазва с олио и в нея се изсипва хлябът. Яйцата се разбиват леко и към тях се добавя натрошеното сирене и олиото. Киселото мляко също се разбива и към него се добавя содата. След като млякото шупне (това става след 2-3 минути), то се добавя към яйчената смес, разбъркват се добре и се изсипват в тавичката (в/у) хляба. Отгоре добавям мъничко масло. Пече се за 30 мин. на 180-190 градуса.
Аз я нарязвам на хапки и Малчо боцка с вилицата, но е подходяща храна и за хващане с ръце.

# 220
Тези дни ще я пробвам тази баница Simple Smile

# 221
Джил Рапли по Би Би Си в интервю за захранване, водено от бебето. Интервю и отговори на въпроси на слушатели. Започва от 1,08 приблизително и може да го чуете само в следващите 6 дни! Заслужава си. Simple Smile
http://www.bbc.co.uk/programmes/p00q6qc2

# 222
buggy--> Благодаря за рецептата, ще се възползвам непременно като въведа млечни продукти.

Сега се каня да слушам интервюто с Джил Рапли и се сетих за един въпрос. Човек, който има познания по педиатрия и не смятам, че просто е поредният шокиран от метода на захранване, изрази мнение, че е натоварващо за крехката храносмилателна система да се справя с парчета храна още от 6 месеца. В началото бебето не дъвче добре и поглъща някакви парчета, които може би са трудносмилаеми и товарят стомахчето. Това било валидна причина да се дават кашички и пюрета в началото, за плавен преход от течно мляко към твърди храни. Както вече съм споменавала, в памперса на сина ми често има малки броколчета, парчета морков и т.н. и нямаше как да не се съглася, че явно не са смлени качествено. Мен не ме притеснява това, защото не съм забелязала да има болки примерно, но все пак въпросът ми се стори доста разумен, а нямам реална представа дали е вярно или не и не можах да отговоря еднозначно. Някой може ли да обори това мнение с факт, може би от книгата на Рапли? Може пък в интервюто да става дума и за това, сега ще видим Simple Smile Все пак искам и да отбележа, че не съм против захранването с пюрета и не смятам, че едното е по-добро от другото, просто въпрос на избор, та се опитвам да не влизам изобщо в спорове на тази тема с когото и да било.

Иначе Бебокос пак си хапва тези дни, върна му се желанието явно. Вчера беше особено ящен - изяде половин ябълка, бисквитки, после яде и оризови крокети, малко авокадо дори. На вечеря се натъпка с карфиол и цяла нощ бяха едни газове , горкичкият hahaha
Все се каня да го снимам как яде, ама се сещам чак като седнем на масата.

# 223
Мисля, че храната, след като бъде погълната, се обработва по биохимичен начин, а не по механичен. Пюретата само създават илюзия, че са по-лесно усвоими.

# 224
И мен ме вълнува живо този въпрос, тъй като намирам редовно парченца авокадо, морков или броколче в акото и хем се радвам че явно душата е успяла да се самозахрани без асистенция от моя страна и макар да изглежда че всичко го изплюва или изпада от ръцете й, явно все пак е преглътнала някое друго парче, но от друга страна се чудя тези несмляни от стомаха парченца да не окажат негативно влияние на храносмилателната система било сега било на по-късен етап...  newsm78

Общи условия

Активация на акаунт