Захранване, водено от бебето - baby-led weaning - ІV

• 42 088
  • 800
  •   1
Отговори
# 240
  • София, България
Хора, кашата въобще не се прие добре. И с ябълка я смесвах настъргана, и с банан ... Ми не я хареса. Както и да е, сега съм купила млечна, пак от елда (да въведа млякото  Wink) и ще пробвам пак. Междувременно обаче дечко е болен, на антибиотици и е с разстройство (както и батко му). Та реших да им сготвя една запичаща супичка - морков, картоф и ориз. Въпросът ми е, тъй като това се очертава да е първа манджа, как да го предложа. С лъжичката и с парчетата вътре, или пък да намачкам и пак с лъжичката  newsm78

# 241
Хора, кашата въобще не се прие добре. И с ябълка я смесвах настъргана, и с банан ... Ми не я хареса. Както и да е, сега съм купила млечна, пак от елда (да въведа млякото  Wink) и ще пробвам пак. Междувременно обаче дечко е болен, на антибиотици и е с разстройство (както и батко му). Та реших да им сготвя една запичаща супичка - морков, картоф и ориз. Въпросът ми е, тъй като това се очертава да е първа манджа, как да го предложа. С лъжичката и с парчетата вътре, или пък да намачкам и пак с лъжичката  newsm78

А защо държиш на елдата (или поне с такова впечатление оставам)? Може просто да не го кефи детето Simple Smile На мен също не ми харесва, но моят малчо я хапва с ябълка, от по-сладките. Бисквитките от елда с ябълка изобщо не ги иска обаче, макар че реално са едно и също нещо, само ги мачка и подмята.
Иначе аз като правя супа, му давам с лъжичка най-спокойно. Вече се справя доста добре с храната и не мисля, че има проблем. Не ми се иска да се ограничавам и да му предлагам само сухи храни докато се научи сам с лъжица, така че като готвя за нас, няма защо да не давам и на него супа. Той отделно си гризе хляба или някоя оризовка и така. А морковчето действа доста добре на стомахчетата, така че една крем-супичка ще им дойде добре на децата ти. Дано да се оправят бързо мъниците, много е мъчително сигурно.

Моят беб пък има някакъв обрив по гърба и днес сме само на кърма, ама ми е чудно какво ли го предизвика. Не е ял нищо алергизиращо  newsm78

# 242
радос, ако смяташ да оставиш дечко сам да се бори с лъжицата, по-добре намачкай храната, за да бъде по-гъста. Течната храна е много трудна за боравене и почти цялото съдържание се изсипва по пътя от купичката до устата, което действа демотивиращо на детето. По-гъстата храна полепва по лъжичката и все нещо стига до устата. Моят син е на 1г. 9м. и все още му е трудно да се справя сам с много течни супи. Аз лично в началото слагах по-сух хляб на големи парчета в супите и го оставях да си взима с ръце сам. Поставях хляба така, че единият край да остава сух, за да му е по-лесно за хващане.    

# 243
  • София, България

А защо държиш на елдата (или поне с такова впечатление оставам)? Може просто да не го кефи детето Simple Smile На мен също не ми харесва, но моят малчо я хапва с ябълка, от по-сладките. Бисквитките от елда с ябълка изобщо не ги иска обаче, макар че реално са едно и също нещо, само ги мачка и подмята.
Иначе аз като правя супа, му давам с лъжичка най-спокойно. Вече се справя доста добре с храната и не мисля, че има проблем. Не ми се иска да се ограничавам и да му предлагам само сухи храни докато се научи сам с лъжица, така че като готвя за нас, няма защо да не давам и на него супа. Той отделно си гризе хляба или някоя оризовка и така. А морковчето действа доста добре на стомахчетата, така че една крем-супичка ще им дойде добре на децата ти. Дано да се оправят бързо мъниците, много е мъчително сигурно.

Моят беб пък има някакъв обрив по гърба и днес сме само на кърма, ама ми е чудно какво ли го предизвика. Не е ял нищо алергизиращо  newsm78

Абе не че държа на елдата, но ми се искаше да въведа млякото, смесено с нещо познато, демек елдата, иначе щеше да се получи въвеждане на две нови неща (въпреки, че после се замислих, че можеше да взема и оризова или пшенична каша - нали вече съм ги въвела като хляб и бисквитки). А за супата - не мислех да я правя крем, пак ще е много течна така  newsm78 Но ще пробвам, както Бъги пише, дано се получи, ще пиша какво е станало  Wink

# 244
Благодаря на всички за пожеланията, нещо одъртях и взех да се разсейвам  Embarassed

Понеже след мен са се включили и други с полезна информация за храносмилането, ще добавя само един откъс от книгата на Рапли:
"Вероятно е вярно, че храната, която постъпва в стомаха под формата на пюре е по-лесна за храносмилането от храната, която постъпва на парчета. Но устите ни са създадени, за да смачкват храната, т.е. да я "пюрират"чрез дъвченето. Стомахът се справя по-лесно с добре сдъвканата храна, отколкото с храната, която е била смляна с блендер, защото смесването на храната със слюнката спомага началото на храносмилателния процес, особено при нишестените храни.
Бебетата, които се хранят, следвайки собствения си ритъм, обикновено задържат храната за дълго време в устичката, преди да я преглътнат. През това време тя омеква от слюнката и венците я смячкват. Пюрираните храни почти не влизат в досег със слюнката, а попадат директно в задната част на устата към гърлото като се преглъщат веднага без никакво дъвчене".

От един уебчат с Рапли съм запомнила и едно цитирано от нея проучване, при което на бебетата се давали пюрирани храни през 4-я месец за сметка на млякото и било установено, че те започнали да губят тегло, защото реално стомахчетата им не усвоявали нищо от пюретата.

И едно интересно интервю за различните видове захранване, включително ЗВБ, в което също има информация по въпроса:

http://maichinstvo.deteto.info/Default.aspx?page=8

радос, аз също правех супата или много гъста, или дробях нещо в нея. Така е по-лесна за ядене в началото. Ако е съвсем течна е по-добре да я даваш ти, ако те оставят, разбира се  Wink Пшенична или оризова каша с банан може да има по-голям успех от елдата, според мен.  Peace

# 245
Аз давам крем-супа, като държим лъжицата заедно.  Mr. Green

# 246
Днес купих био-лапад (лапада все още не е въведен) и тъй като ми се щеше вече да въвеждам ориза се чудя дали това не е удобен случай да направя нещо като каша от варен ориз с лапад? Не вярвам да е проблем да въведа двете неща едновременно но освен с лъжичка не виждам как бих могла да предложа подобно ядене. Някакви идеи?

# 247
  • при палмите и алигаторите,FL
Днес купих био-лапад (лапада все още не е въведен) и тъй като ми се щеше вече да въвеждам ориза се чудя дали това не е удобен случай да направя нещо като каша от варен ориз с лапад? Не вярвам да е проблем да въведа двете неща едновременно но освен с лъжичка не виждам как бих могла да предложа подобно ядене. Някакви идеи?
сърмички с лапад и ориз, с размер удобен за хващане Hug

# 248
  • София, България
Да ви кажа как мина "първата" манджа. Дребното щеше да си изповръща червата Simple Smile Бях настъргала моркова и картофа, ориза се развари добре, гъстичко стана, даже със сухарчета го сгъстих още. И като му сложа с лъжичката в устата, все едно отрова съм му сложила. Почва да бели очите и да отваря устата, даже няколко пъти си върна, но си го глътна  ooooh! Оставих му една лъжица и на него, но той даже и по погрешка не щя да я натопи в манджата - само си игра с нея. Като мине болеста, ще правя картофените или тиквичковите кюфтета, да видим дали ще имат по-голям успех  Confused

# 249
Скоро научих за този вид захранване и много ми допадна.. та.. срам не срам.. запис...  Embarassed
И ви благодаря!   bouquet

# 250
Аз все още чета първата тема  Shocked, ама много сте писали Simple Smile
Важното е, че постепенно с четенето си отговарям на много въпроси.
На нас ни предстои купуване на столче за хранене, имате ли мнение за тези на Икеа. Харсват ми че са стабилни, прости и евтини  Laughing
Хайде отивам да чета, все още съм в началото на 2011 г.  Crazy

# 251
maximiliana , съвсем наскоро в тази темичка обсъждахме столчетата за хранене. Виж на стр. 12 в края и по-нататък.  Peace

# 252
Аз все още чета първата тема  Shocked, ама много сте писали Simple Smile
Важното е, че постепенно с четенето си отговарям на много въпроси.
На нас ни предстои купуване на столче за хранене, имате ли мнение за тези на Икеа. Харсват ми че са стабилни, прости и евтини  Laughing
Хайде отивам да чета, все още съм в началото на 2011 г.  Crazy

Ние имаме на ИКЕА, доволна съм.

# 253
  • София, България
Ние днес бяхме в Икеа и в ресторанта го пробвахме. Можете и вие да пробвате. Май ме спечели, че тоя грамадния дето го имаме сега отдавна ми се е набол в очите да го изхвърлям. Между другото в Икеа има някаква великденска промоция и всяко дете до дванадесет години получава безплатно детско меню (но на бебето не дадоха  Confused). Трябва само да си вземеш талонче от инфформация. Но това е до утре.

# 254
Благодаря ти Алексче, и в тази тема си ми много полезна Simple Smile ние вървим малко след вас  Hug
fata, извинявам се, ако се повтаряме  Blush, но аз исках мнение точно за това столче.

Общи условия

Активация на акаунт