Захранване, водено от бебето - baby-led weaning - ІV

• 42 445
  • 800
  •   1
Отговори
# 255
maximiliana, точно същото столче обсъждахме по-назад, за това fata ® ти посочи къде да прочетеш Peace

Весели и светли празници всички БЛУ бебоци  Hug

# 256
  • Варна
Здравейте, ние скоро вероятно ще започнем да се захранваме и все още съм в чуденка, но този метод много ми допада Simple Smile Започнах с четенето, но още съм в началото на втората темичка от преди една година и едва ли ще ми стигне времето, та се записвам да ви следя  Hug

# 257
Здравейте Simple SmileВключвам се във темичката и аз,захранваме се по метода и реших тук да следя и пиша,че във другата тема за ЗВБ във подфорума за бебета хранение с АМ е доста "тихо",а наистина ще ми е интересно да си общувам и с други мами спряли се на този метод Peace Ние вече разбрахме за какво става въпрос и си хапва там каквото успее,мене само ме притеснява това,че имам чувството,че едно и също яде-картофи,броколи,карфиол,морков,авокадо,ябълка,банан и това е..се и ги въртя тези неща,а сякаш ми се иска някакво разнообразие..а пропуснах и тиквата,която не се приема добре...пробвах да и направя от бисквитите с елда и тиква,ама за трите пъти дето ги правих се стават едни "жилави" такива и доста плътни и дребосъчка се затруднява с тях..не знам защо не ми се получават Thinking Та това е ще се радвам да си обменяме опит:) Лек ден на всички Hug

# 258
Хайде и аз на отчет. При нас координацията доста добре върви, все по-добре си държи парченцата, от 2 дни посяга сама да си вземе от чинйката (преди това аз й го подавах в ръката), понякога успява да го вземе, понякога аз помагам, все по-малко се цапоти, изобщо повече от убедена съм в успеха на метода, прогреса се вижда в рамките на дни, даже не седмици, очевидно на нея й допада, на нас с татко й така или иначе. Само и аз като РоСи имам същия проблем с разнообразието, въвела съм всички плодове и зеленчуци за които съм се сетила и които отговарят на схемата и на сезона. От зеленчуците давам картоф, морков, брокол, тиквичка. Карфиол, бели аспержи, пащарнак и резене дори не ще да ги помирише ама да ви кажа тези и аз не ги тача особено, особено пък така просто сварени са ужасно безвкусни та и аз не бих ги яла. Плодовете които давам са леко сварена ябълка, сурова круша, банан (въпреки че й харесва гледам да го избягвам заради запичащия ефект а и тея червените влакънца в акото се убедих 100% че са от него), авокадо и манго като на последното налита като обезумяла. То наистина е доста сладко и затова ще гледам да не й го давам много често че зеленчуците почват да губят популярност Simple Smile От 3-4 дни въведох и глутена с коричка бял хляб и й давам всяка сутрин на закуска след сучене, че нали трябвало 30 дни да се дава че ако имало алергия било с натрупване, не знам дали правилно съм разбрала  newsm78 Но хляба определено също много й харесва.
Сега проблема ми е че от 6 дена не е акала и въпреки че знам че за кърмени бебета е уж нормално все пак се притеснявам и днес съм давала само малко хлебец сутринта и си я карам само на кърма пък дано до 1-2 дни да видя жълта торта. Едно пръцкане пада иначе, кърмим се с 300 зора през деня, цоква 2 минути и почва да плаче и се извива цялата все едно колики има.... Дали има връзка с твърдата храна, заради напъващите зъбки ли е, не знам но това мрънкане е само по време на сучене, през останалото време си е супер хепи детето...  Rolling Eyes

# 259
Hirsen, страхотно се справя малката. Поздравления  Hug
Аз се включвам по въпроса ти за сукането. Синът ми правеше така, когато му излизаха долните две зъбчета, с тази разлика, че него го болеше при нощните кърмения. Спомням си, че през този период, освен всичко, което описваш, доста му се промени захвата на челюстта и ми причиняваше ужасна болка. Слава Богу това продължи около 10-на дни, че в един момент даже ми минаваха мисли да го отбивам  Embarassed

За разнообразна храна - с РоСи можете да предложите фузили с някакъв зеленчуков сос (например от печени чушки, спанак или броколи); топчета от картофи и царевично брашно; спаначени кюфтенца; рулца от тиква, банан и ябълка; палачинки с качамак и червени чушки. Рецептите ги имам запазени в уърдовски файл. Нарочно не ги публикувам, за да не стане безкрайно дълъг поста, но ако нещо ви е интересно ми кажете да го постна  Peace

# 260
Привет от мен:)buggy разбира се,че ще ми е интересно за рецептите,ако ще стане много дълго да дам един мейл ако искаш да ми ги пратиш там,разбира се ако не те затруднявам:)Иначе аз се рових из чуждите сайтове за ЗВБ и си извадих някои рецепти,но много малко понеже ми направи впечатление,че за малки месеци като 6м,7м,а и повечето им рецепти има неща дето според схемата е рано за тях...да не кажа,че в повечето има яйца,сирена и разни такива аз съм извадила малко ако искате ще ги пост-на,ама са наистина малко:)Иначе с "банички" се пробвах,или по скоро рулца от една кора с пълнеж тиква и ябълка ама нещо не се приеха добре..Опитите продължават,поне съм щастлива,че вече сама си взима всичко и си го яде Hug

# 261
  • София
Да се отчета и аз - уж започнахме, ама май не ... предложих му вчера варен картоф и броколи, но не прояви кой знае какъв интерес. Полапа малко картофа, направи мазало наоколо и това беше. Тази сутрин му предложих банан и авокадо - още по-малък интерес... Като му подадох банана го захапа и изплю парче, после не го искаше.. Може би му е рано още ...

Аз мисля да поръчам книгата, ще ми е интересно да я прочета. Simple Smile

# 262
buggy--> ,  ако не е проблем и не те затруднява ще пуснеш ли тук рецептите? Мисля, че ще са полезни за нас начинаещите Simple Smile

# 263
PoCu, няма проблем, ще ги пусна тук на няколко пъти. Тъкмо и другите момичета, на които това е на дневен ред да е от полза. Аз съм ги събирала от старите теми. Рецептите за тази възраст наистина са ограничени, защото като цяло много малко дечица започват да се справят толкова добре от самото начало. Много пъти съм споделяла в темата, че моето дете доста дълго време хапваше съвсем символични количества и някъде към осмия месец наистина прояде сериозно. И тук да успокоя  pow - Малчо също не харесваше зеленчуци в началото. Аз доста упорито му ги предлагах, но уви, гнусеше от тях и след като ги оближеше просто ги изхвърляше. Прояде ги след като бях въвела маслото, изварата и месото и можех да му приготвям нещо като манджички. Виж, плодовете много ги харесваше - круши, авокадо, дюля, банан, ябълка не ми е отказвал и си хапваше с голямо удоволствие още от самото начало. Просто всяко дете си има индивидуални вкусове и ритъм. Важното е да не спираме да им предлагаме храна  Peace

Спаначени кюфтенца
2-3 топки замразен спанак;
1-2 дребни картофа;
1-2 моркова;
1 яйце (може и без него);
1 стрък зелен лук, 2-3 листенца целина, 1-2 стръка магданоз;
няколко капки олио/зехтин;
(по избор 1 лъжица брашно за сгъстяване)
Картофите и морковите се сваряват или запичат във фурна, след това се намачкват с вилица; добавя се размразения на водна баня спанак, яйцето и зелените подправки, зехтина; разбърква се добре. С лъжица се оформят кюфтенца в тава и се пекат около 20 минути в загрята фурна (180).

Качамачени палачинки с чушка
50-60 гр царевичен грис;
1 чаша вода;
4-5 едри печени червени чушки;
1-2 стръка зелен лук;
копър/ магданоз;
по желание - 1 яйце, масло;
(2-3 лъжици брашно за сгъстяване);
Царевичния грис с водата се сварява на много гъста каша, по желание се добавя парченце масло; чушките и зеления лук се накълцват на ситно и се добавят към кашата заедно с копъра/магданоза; ако желаете сложете и яйце. Разбърква се добре, прибавя се брашното при необходимост; получава се полу-течна смес, по-гъста от смес за палачинки. Може да се оформят кръгове в тава и да се пече във фурна около 20 минути, или да се опекат малки "палачинки" в тефлонов тиган.

По-късно ще пусна още няколко

# 264
buggy благодаря много ще са полезни рецептите Hug  И аз да успокоя pow на нас ни трябваше почти месец че да почне да си хапва сама:) Преди това и подавах в ръчичката,отначало даже си дърпаше ръчичката,а като започна да ги взима от мен не знаеше какво да ги прави..мога да кажа,че изведнъж започна сама да ги взима и да си хапва.Предлагай постоянно и ще започне рано или късно:)

# 265
Рулца с тиква, ябълка и банан

за 12-15 мини рулца за хващане

3-4 кори за баница;
80-100 гр настъргана тиква;
80-100 гр (една) настъргана ябълка (по възможност сладки);
1/2 узрял банан;
няколко трохички масло (по избор);

Настърганите на ситно ябълка и тиква се намазват тънко по цялата кора; в края на кората се слагат тънки "пръчици" от банана и се навива на руло; по желание се слагат мънички парченца масло на няколко места в кората. Завитото руло се нарязва на няколко по-малки с желаната дължина, пече се 25-30 минути в загрята фурна.

Сосовете за фузилите ги правя по следния начин:
С печени чушки: 1-2 печени и обелени чушки се слагат в блендера и се правят на пюре. Добавя се малко зехтин, босилек и пожелание чесън. Сместа се изсипва в съд и се слага на котлона, за да се сгъсти. След това се добавя върху сварените фузили или други макарони;
Със спанак: 1-2 топки от замразен спанак се размразяват. Слагат се в съд с малко зехтин и се слагат на котлона докато водата изври и сместа се сгъсти. Добавят се върху сварените макарони.

Картофени топчета: 1 голям картоф се сварява. Част от водата се изсипва, а картофът се намачква на ситно с вилица. Към него се добавя 1 с.л. царевично брашно, слага се на не много силен котлон и се бърка докато сместа се сгъсти. След като поизстине малко се оформят топчета.

Мисля, че и това е подходящо след като глутенът е въведен: http://taralianka.wordpress.com/2011/06/14/%D1%84%D0%B8%D0%B3%D1 … 82%D0%B0-9%D0%BC/

# 266
  • Варна
Искам да попитам момичетата с повече опит, предполагам че това е един от най-често задаваните въпроси, но имали ли сте по-сериозни задавяния, какво представляват и какво предприехте или не предприехте? Това все още ме притеснява а преди да започнем ми се иска да съм информирана.   bouquet

# 267
minch, няколко страници по-назад обсъждахме въпросът със задавянето. Има полезна информация, която Фата обеща че ще систематизира и публикува на първа страница. Предполагам, че не е имала възможност покрай празниците или просто вече не може да редактира темата.

# 268
  • Варна
buggy, много ти благодаря, върнах се и прочетох, още съм на втората тема, та затова така се получава  Hug

# 269
МНого хубави рецепти   chef Тези, които сте ги събрали, ще имате ли нещо против да ми ги изпратите и ще ги пусна в блога, така ще са на едно място  Simple Smile Има и във файла на Мента много интересни линкове, бях се опитала да систематизирам малко и тук, не нещо напоследък времето ми куца  Confused

http://zabliznacite.wordpress.com/2011/06/23/kak-da-predlagame-h … i-zahranvane-blw/

minch, няколко страници по-назад обсъждахме въпросът със задавянето. Има полезна информация, която Фата обеща че ще систематизира и публикува на първа страница. Предполагам, че не е имала възможност покрай празниците или просто вече не може да редактира темата.

Нямам как да редактирам темата, ще чакам да стане време за новата.  Peace Между другото и в клипчетата в блога за българските BLW бебета, има едно с леко "задавяне" и съвсем успешно справяне от страна на бебето.  Simple Smile

http://zabliznacite.wordpress.com/2011/02/15/balgarskite-blw-bebeta/

Общи условия

Активация на акаунт