То има толкова много и всяко ястие с месо може да бъде с пилешко.По моите вкусове разбира се!Аз ям основно пилешко ,пуешко или свинско,Всичко мога да направя с пиле.Най-честите са супа пиле,пиле фрикасе,бирено пиле,пиле със сметана,пиле със картофи,с ориз, със зеленчуци,пилешки хапки,кордон бльо то има толкова многоо...
Чудесна тема. Вкъщи всяка вечер ядем пилешко или свинско и се чудя как да се разнообразявам в готвенето. Пилето най-често и най-бързо го правя на фруна - гърди, намазани със заквасена сметана и поръсени с подправки - риган, черен пипер... С кашкавал отгоре става още по-вкусно. Също запържено пиле със сос от сметана и сирена, пиле с мед и джинджифил, пилешки кюфтета, пиле с масло и лимон, с бяло вино...
unadaptable, пиле "Тракия" е с марината от кисело мляко и е изключително вкусно!
Разрязвам пилето на порции и го намазвам с следни сос: 1.ч.ч кисело мляко 1 с.л. горчица малко чесън на вкус 1 к.л. сок от лимон Покривам тавичката с метално фолио и в хладилника 4-5 часа.Пека на 200 градуса, проверявам от време на време и когато преценя,че е готово махам фолиото само да се запече леко.Пилето става много крехко,сочно и вкусно.Понякога добавям и картофки с копър.
Последна редакция: пн, 13 фев 2012, 14:26 от silviayo
Разрязвам пилето на порции и го намазвам с следни сос: 1.ч.ч кисело мляко 1 с.л. горчица малко чесан на вкус 1 к.л. сок от лимон Покривам тавичката с метално фолио и в хладилника 4-5 часа.Пека на 200 градуса, проверявам от време на време и когато преценя,че е готово махам фолиото само да се запече леко.Пилето става много крехко,сочно и вкусно.Понякога добавям и картофки с копър.
Ще ме прощаваш, ама не се стърпях, кой да е чесан и къде по точно?
Аз предпочитам да избягвам пилешкото, защото ми се струва много изкуствено, но няма, как да се лиша от него на 100%. Много вкусни стават панирани филенца. Режа на ленти, потапям в яйце и след това в корнфлейкс, който съм натрошила на ситно. Корнфлейксът може да бъде заместен със сусам или комбинация от различни ядки, смесени в царевично брашно. Сосче към него - дижонска горчица и майонеза с чесън.
Друга много вкусна и лесна рецепта - пилешки крилца на фурна. Овкусяваш ги със сол, черен пипер, червен пипер, мащерка и мазнина. Печеш без да добавяш мазнина. Времето за печене зависи, колкото препечени ги обичате. След това вадиш крилцата в купа, поръсваш с накълцан чесън, копър и заливаш със соев сос. Страхотно върви с бира или винце.
Много вкусно се получават и пълнени филенца. Начукваш добре филето, така че да стане много тъничко. В единия край поставяш плънка и затваряш с клечка. Печеш в загрята фурна, поляти с малко бяло вино. Относно пълнежа - може да бъде от шунка, кашкавал и гъби. Може да бъде и от задушен спанак със сирена.
Нарязвам пилешкото месо на хапки и го запържвам в сгорещеното олио докато лееко покафенее. Добавям броколите, накъсани на малки розички, разбърквам 1-2 мин. Добавям малко винце, чаша топла вода(който ползва бульон може да разтвори един гъбен в нея). Оставям да поври на слаб котлон около 3-4 минути. Слагам топеното сирене и бъркам непрекъснато до пълното му разтопяване. Поръсвам с черен пипер, сол не слагам, че не ядем солено, достатъчно е от сиренето. Последния път го прехвърлих в тавичка, настъргах обилно кашкавал и запекох. И без него става вкусно. И без вино също. Ако обичате по-солено, миже и сол да се прибави.
Блонди, видях, че в твоето китайско има пържене (както си е в китайските по принцип), а дали може да се модифицира в Актифрая? Иначе за лютото аз китайско без люто не признавам .
Направих кистайското и стана много вкусно. Обаче на картинката изглежда сочно, а моето стана сухо, все едно е правено на плоча. Предполагам, че е заради Актифрая. Още като слагах доматеното пюре, видях, че е сухо и добавих една лъжица олио (преди това не бях слагала, защото нали в марината имаше и реших, че е достатъчно) и 100 мл вода. В крайна сметка водата се изпари изцяло, дали не трябва повече вода да се прибави или и аз не знам къде бъркам.
1,5 кг нарязана пуйка или пиле 1 глава лук,нарязана на четвъртинки 2 с.л. сусам 4 с.л. бланширани бадеми 2 с.л. стафиди 3 зърна черен пипер 1 карамфилче 1-2 ч.л. канела 2 ч.л. пюре от червени люти чушки 200 мл вода 1 нарязана глава лук 2 ситно нарязани скилидки чесън 3 обелени и нарязани домата 60 г галета 1 с.л. олио 30 г натурален шоколад сол и смлян черен пипер
Поставете парчетата пуйка в голяма тенджера заедно с лука, покрийте с вода и оставете да къкри 1 час, докато омекне. Оставете да изстине, свалете кожата и нарежете месото на хапки. Прхвърлете в голям огнеупорен съд. Прецедете бульона от варенето и го запазете. Предварително загрейте фурната на 180 градуса. Запечете сусама и бадемите в тиган без масло, като ги разтръсквате на средно силен огън, докато станат кафяви. Поставете ги в блендер заедно със стафидите, черния пипер, карамфилчето и канелата и смелете добре. Добавете пюрето от люти чушки, водата, нарязания лук, чесъна, доматите и галетата и отново пасирайте до получаване на гладка смес. Загрейте зехтина в дълбок тиган и запържете тази смес за около 5 мин., докато лукът стане прозрачен. Налейте 180 мл от бульона в малка тенджера и сложете шоколада вътре. Сложете на тих огън и разбърквайте, докато се разтвори. Добавете към разбърканото пюре от чушки, поръсете със сол и пипер и залейте пуйката в огнеупорния съд. Печете 20-30 мин. и сервирайте горещо.