Масово известно като „тийнейджърски проблем”, акнето се случва регулярно и в други етапи от живота – двайсетте, трийсетте, четиридесетте години. Средно ¼ от мъжете и ½ от жените в зряла възраст са имали такъв проблем в някакъв етап от живота си.

Акнето е болест на фоликулните канали (т. нар. pilosebaceous follicle, известни ни като пори по кожата) и най-често е генетично обвързано. Причините са основно три.

А) Хиперсеборея: Хормоналните промени водят до прекалена стимулация на мастните жлези. Това причинява производство на себум над нормалните нива, той от своя страна става по-богат на мазнината сквален – тя се окислява и не се придвижва лесно до повърхността. Процесът се придружава от запушване на каналчето - първата крачка към акнето.

Б) Прекалено удебеляване на кожата – когато клетките във фоликулния канал се размножават твърде много. Хиперкератинизацията се случва заради запушване, което препречва входа към фоликулния канал и така спира отвеждането на себума. Това е и основната причина за образуването на черните точки, които категорично не бива да се изтискват.

В) Разпространение на бактерии: При кожа, склонна към акне, бактерията Propionibacterium acnes, иначе естествено налична  в кожата, се разпространява повече от нормалното. Тя произвежда редица раздразващи субстанции, които предизвикват възпаления.

Хубавата новина е, че акнето може да се лекува. Лечението се предписва от лекар и зависи от формата, неговата острота и типа кожа. Обикновено е комплексно.

Важно: Със сигурност не трябва да се ексфолиира и да чисти с камфоров спирт. Опасно е и да се стискат образуваните черни точки, бели връхчета и възпалени участъци, което не само не лекува, но може да влоши състоянието, а впоследствие да остави и белези.

Мит 1: Честото миене помага.
Факт: По-честото миене и използването на по-агресивна козметика водят до изсушаване на кожата и компенсаторно увеличаване на мастната секреция. Абразивни продукти, гъби за лице и други подобни пособия е желателно да се избягват. Понякога водят до микроскопични надрасквания на кожата и улесняват навлизането на бактериите в дълбочина.

Мит 2: Акнето налага специална диета
Факт: Все още няма установена пряка връзка между акнето и храната, която приемаме. Макар и да не е основен фактор за поява на акнето, храната все пак има значение, така че е препоръчително да избягваме поне шоколада и мазните храни.

Мит3: Слънцето помага в битката с акнето
Факт: След слънчеви бани, първото впечатление е, че състоянието на кожата е подобрено (петната сякаш изчезват); това е измамно и временно, тъй като слънцето причинява удебеляване на кожата и това скрива петната. Пъпките се затварят, себумът се натрупва и образува „забавено избухване” на възпалени пъпки, които бързо отново се появяват. Това е познато като „обратен ефект”

Мит 4: Сексът влиe на акнето
Факт: Акнето е независимо от сексуалната активност и не е доказано, че то изчезва след сексуални отношения.

Мит 5: Акнето е заразно
Факт: Акнето не се причинява от инфекция на кожата и следователно не е заразно.

Последна редакция: пн, 21 юни 2021, 13:43 от Редактор*