Изплащат ли се със задна дата детски добавки на дете с ТЕЛК ?

• 139 791
  • 344
  •   1
Отговори
# 195
Тези със задната дата ще ги изплатят също следващия месец заедно с тези по 8д
А за ходенето в социалните не е нужно да минават 2 седмици , може още същият ден ,не може в различните градове тези закони да са различни.

# 196
Здравейте Simple Smile
След като на 11.04 взех решението от ТЕЛК отидох в социалните на 12,04 подадох си документи за чл. 8д,за двойни детски и за интеграционни добавки,така че поне в Стара Загора може веднага след като си вземеш решението от ТЕЛК да подадеш документи в социалните.Попитах ще ми изплатят ли със задна дата парите по чл.8д,но служителката ми отговори ще разгледаме молбите и ще решим  Shocked така че след като излезнат решенията ще пиша какво са ми изплатили,иначе каза че след 20,05 ще получа превод.

# 197
  • Варна
Здравейте,
След дълго обмисляне, с мъжа ми решихме дъщеря ни  да  се яви пред ТЕЛК -от 2008г е с проблеми с очите. При нас заболяването не е вродено. Основната и диагноза е миопия. Не знам какъв процент ще ни бъде определен/с едното око вижда само на 10%/,но като чета всичко написано от вас, само установявам какво  ходене по мъките ни предстои. Но определено тук намерих много повече информация ,отколкото по разни други сайтове.Благодря ви!
Предполагам че ще ви безпокоя с въпроси,но все пак затова сме тук-за да си помагаме.

# 198
Zdraveyte :)Az bih iskala da popitam edna ot maykite koyato e polucila sis zadna data cl.8d,integraz.dobavka,dali i viv sistoto vreme e vzela i cl.7,sis zadna data?zastoto na men samo cl.8d mi bese plateno sis 1-godina nazad koeto e logicno-deteto mi e  na 1-godinka i mesez,no kakto znam tryabvase i dvoynite dez.da mi byaha izplateni ot datata na invalidizaciya,dali e problema e viv tova ce ot sozialnite mi kazaha ce mesez april moga da si pusna molbata za dezkite(zastoto izlyazohme na Telk mesez mart-toez minal.mesez)a tova za 8d mi go prieha-posledovatelno polucih tozi mesez tezi pari nyakide kim 2,400,ne sim sigurna sledbvastiyat mesez dali ste poluca dvoynite dezki sis zadna data?ako nyakoya mayka nesto znae po-viprosa molya da mi napise,mnogo ste sim vi blagodarna. Wink newsm10 newsm10

# 199
  • София
menekse, двойни детски се изплащат със задна дата, само когато е преосвидетелстване - т.е. при положение, че Ви е първи текл няма да изплатят чл.7 за година на зад, а ще ги отпуснат от месеца следващ месеца на ТЕЛК.

# 200

Здравейте, искам да попитам и аз, че се обърках вече. Синът ми е с 50% телк, това е първо освидетелстване. датата на инвалидност е 15.02.13г, а решението от телк е от 23,04,13г. , документите в социални грижи подадох днес. Там ми казаха да отида на 15 юни за заповед и след това да чакам превод. Тези, които са 189лв.  ще ми ги преведат със задна дата от 1,03,13г. , детските от месеца последващ издаването на телка това значи от май месец.  А телка ми е за 1г. до 1,04,14г, от тук излиза, че детските а 11 месеца. Та въпроса ми е изпащат ли се детските със задна дата

# 201
Здравейте, моят въпрос не е точно по темата, но не можах да намеря друга по подходяща.

Искам да попитам какъв е редът при обжалването на решението на Социалните?
Отказали са ми ги, защото дохода ни надвишавал 350лв., а това не е така.
Смятам, че е станала грешка и са включили доходи, които съм декларирала миналата отчетна година, а са ми изплатени в тази. Това е единственият начин да надвишаваме дохода.

Прочетох, че доста от вас са обжалвали, затова ви моля, някой да ме насочи.

Благодаря!

# 202
Катето1229, как така от социалните са включили доход от минал период?.Нали в молбите- декларации ние вписваме доходите месец по месец"?.А и се изискват служебни бележки.?Може би аз не съм разбрала правилно.И друго не споменаваш има ли телк детето или става въпрос за детските само?.

# 203
Няма ТЕЛК,само за детски става дума.

Само предполагам, че са включени...  Иначе доходите ни не надвишават... имам справките от НОИ и банковите извлечения... Sad

# 204
След като смяташ че грешат в изчисленията нека ти обяснат начина по който те изчисляват и какви суми включват при изчислението.В крайна сметка 35,00лв са си 35,00лв. и щом се полагат на детето успорвай правото си.

# 205
Здравейте на всички. И аз искам да се включа в темата с един въпрос. Имам ли право на връщане на добавките на детето ми за 3 год. назат при положение, че имам два ТЕЛК-а, т.е. първият е 30% , сега с преосвидетелстване вторият е 80% с чужда помощ и двата с ДИ дата на раждане? И едно малко пояснение - първия ме възпряха да обжалвам пред НЕЛК, а да изчакам малко(2-3 месеца) и пак да пусна документи за ТЕЛК -  така и направих, но ми беше отказано връщането на паричките със задна дата,т.е. от датата на инвалидност. Незнам дали се изразих правилно дано сте ме разбрали, какво имам впредвид. Благодаря предварително за отговорите. Поздрави.

# 206
Здравейте,бих искала да ви попитам и аз някои неща мили майки по-въпросната тема,очаквайки  вашите отговори и мнения!Моят син е със диагноза-междупредсърден септален дефект(същото заболяване имаше и големият ми син но го зарасна.Питам се каква е тази болест съпътстващо моите деца,която е нито наследственна нито генетична?никой няма такова заболяване нито от моят род нито пък от бащинната им линия?въпреки че го зарасват със теченение на времето,но пак се тревожа като всяка една майка защото такива деца често боледуват,от различни инфекциозни-белодробни заболявания което ме срива дълбоко....но нека да минем на темата за която по-отначало споменах а именно за това какви привилегии би имал моето болно дете?)със 50% телк и е на 15-месеца.Аз не мога да разбера как на всички плащат раэлично,както тях ги устройва на тези от социалните грижи?На нас ни бяха отпуснати 8д-със една година назад а двойните децки НЕ но защо?Благодаря на nadia.76 за нейният отговор че не сме със преосвидеделствни че ни е за първи път Телка,но мисля че все по някъкъв начин ни ощетяват от Социалните заради това че не си знаем правата,както при моят случай със тях...бях отишла да си пусна молбите за децките и соц.оценка месец април(2013) и случйно се видях със една позната чакайки реда си във гишето на соц.грижи.проведохме разговор със тази моя позната и тогава узнах от нея че и те си имат болно дете със същите 50% и че и моето дете има право на още 1-година майчинство че ще получим по-50 лева еднократна помощ!Аз не и повярвах естественно и казах че само работещите майки взимат 2-години майчинство но не и ние...Тя настоя да попитам като подчерта че ще печеля от това а не да загубя,OK-си казах нищо не губя и ги попитах тези от социалните,но те буквално настръхнаха като ли че излизат тези пари от техният джоб и ме увещваха че няма такова нещо,кой ми е казал?та така и така добре че се намеси моята позната и тогава  на  умниците някак си започнаха да работят саксиите аааа...чак тогава се досетиха хорицата-милите и драгите че ДААА БЕ ДА ВЯРНО имало такъв правилник във закона и...без извинения.Имала съм късмет че съм се видяла със тази моя позната,но не всеки може да го има. много хора и нащи деца са ощетени,а пък дали трябва да е така?заради това че не си знаят правата,трябва ли някои да мълчат или е крайно време вече да говорим със висок глас -Стига със вашето безразличие е лицемерие,вършете работата си каакто трябва или уволнение!може би ако се обединим ще успеем да си възвърнем правата!?.благодаря че ме изслушахте. Simple Smile Wink

# 207
menekse, двойни детски се изплащат със задна дата, само когато е преосвидетелстване - т.е. при положение, че Ви е първи текл няма да изплатят чл.7 за година на зад, а ще ги отпуснат от месеца следващ месеца на ТЕЛК.
Благодря ти за отговора мила nadia.76

# 208
Здравейте на всички. И аз искам да се включа в темата с един въпрос. Имам ли право на връщане на добавките на детето ми за 3 год. назат при положение, че имам два ТЕЛК-а, т.е. първият е 30% , сега с преосвидетелстване вторият е 80% с чужда помощ и двата с ДИ дата на раждане? И едно малко пояснение - първия ме възпряха да обжалвам пред НЕЛК, а да изчакам малко(2-3 месеца) и пак да пусна документи за ТЕЛК -  така и направих, но ми беше отказано връщането на паричките със задна дата,т.е. от датата на инвалидност. Незнам дали се изразих правилно дано сте ме разбрали, какво имам впредвид. Благодаря предварително за отговорите. Поздрави.

Нищо няма да ти платят. От кога до кога е ТЕЛК-а с 30%? От кога е ТЕЛК-а с 80%? Каква е датата на инвалидност?

# 209
Мама_Нана

"От кога до кога е ТЕЛК-а с 30%? От кога е ТЕЛК-а с 80%? Каква е датата на инвалидност?"

ТЕЛК-а 30% е от 18.09.2012 и е за 1 год. ( до 01.09.2013г.) - дата на инвалидност 09.03.2009 (дата на раждане) . Вторият ТЕЛК 80% е от 22.05.2013 и е за 3 год. (до 01.05.2016г.) -дата на инвалидност 09.03.2009г. пак дата на раждане.
Какво да правя - да обжалвам или не. Аз не съм имала право на тази помощ при първият ТЕЛК ( там,тей да се каже, видяха детето потвърдиха всичко , но малко били написали докторите и на тези писания не можели да сложат реалното си мнение  Shocked

Общи условия

Активация на акаунт