За Великден с червеничко яйце,ще мацнем октомврийското челце!

• 28 923
  • 685
  •   1
Отговори
# 210
  • Куциндрел
Добро утро.
Днес Йоан отпусна сън до 7 сутринта. Даже се събудих преди него.
Смехоранке, ако те притеснява черната жилка в акото, изчакай малко и предложи пак картоф. Ако пак се появи, пробвай с друг зеленчук. Иначе нова храна се предлага между 3 и 7 дена, но мисля, че до 3-тия ден би разбрала дали Еличка е алергична към храната.
Съни, честито зъбче. Казваш, че и ти ходиш попречукана от малката. Ще си мерим с теб бойните рани. hahaha
Ахилея, направо хващай Християн и на лекар. При бебетата всяка болест се развива много бързо и лошото е, че не могат да си кажат какво им е, само реват. По-добре да се разходите излишно до лекарката, отколкото да чакате нещата да се влошат. Дано Хриско да е здрав.
Марси, дано на мъжа ти бързо му минат отоците и делото да не се завлачи. Тези деца трябва да разберат, че не може да хулиганстват безнаказано.

Йоан продължава с опитите за пълзене. Само върху мен успява да се изтика малко. Иначе само върти дупе и се сърди. Много е смешен, вдига задника и свива единия крак, но не му идва на акъла да меси ръцете. С глава се опитва да се издърпа, като червей е. Вече има нова стойка за сукане. Суче и си хваща с ръка едното стъпало. Маймуна малка е той. Heart Eyes Вчера пак си хапна пюре от ябълка и морков, явно трябва да има нещо в плодовото пюре, което убива киселия вкус. Тези дни смятам да се разходя до пазар Ситняково, за да купя батат. Този пазар е ужасно скъп, ама има всичко. Все за един батат ще дам пари. Днес ще атакуваме Произведено в БГ. Дано да са останали лети гащеризончета за младежа.
Лек ден на всички.

# 211
  • Пловдив
Добро утро и от нас!

Съни, честито зъбче на Али. Да е бяло и здравичко. Аз също чакам да избие при нас и то не едно, ама да видим кога ще се случи.

Марс, дано делото не се проточи и да накажат хлапетиите.

Ахилеа, отивайте на лекар, че наистина не знаеш от какво може да е този рев- може нещо да го боли милото, а при бебетата разболяванията се развиват светкавично.

Смехоранка, аз нова храна въвеждам на 4 дни веднъж, като към вече въведена добавям 3-4 лъжички от новата.

Toni77, освен на Сънвал и BabyLove мисля имат само месо. Успех с въвеждането. Ние ще има да ви гониииим. Иво е ял само 2 зеленчука и 2 плода до сега  Mr. Green

.... ставам, че Ивко нервничи. Днес пак съм с двете деца, че Любчо точно за цветница се разболя Sad

# 212
  • Варна
Морген!  Mr. Green
Днес викам ще изпреваря Ceca , но тя не се дава. Ей на хлапето спи, пък тя станала.  Laughing
Моя пък днес се успа, стана чак в 7.30ч. и даже сега си доспива след като се опита да ми изяде закуската. Май е крайно време да го захраня...  newsm78 И преди е посягал към храната, но от вчера и предъвква ли какво прави, едни муцунки ми измисля...  hahaha и суче на празен ход - без да има гръд в устата.  Shocked
marsssika добре дошли! И при нас беше малък екшън докато се прибрем..  ooooh! Спа, спа, че като се събуди хем го забавлявах, хем не искаше да стои в столчето за колата - схвана се, омръзна му, кой знае още какво. Но вчера беше големия екшън - не мога да стигна от централна поща до нас, три пъти спирах, пишман станах, че отидох за роклята.  ooooh! Пиши после как е реагирала педи на новината.  Wink
Съни най-накрая!  Hug Пфуу проби това зъбче, а колко ви измъчи. За сметка на това ви пожелавам да е много бяло и здраво и скоро да му се появят другарчетата безусетно.  Praynig Ама Боян голям хитрец.  Heart Eyes
Ахилея и аз си мисля, че е по-добре да идете на лекар. Хем ще се разходите, хем да ви видят за всеки случай. На моменти ме кефиш направо колко спокойно реагираш. Аз като беше болен Даниел за 6 дни го заведох 4 пъти на лекар, от които 2 в спешното, понеже беше извънработно време или почивен ден. Явно съм голяма паника.  Crazy
Смехоранка стискам палци да нямате проблеми със захранването. Ако искаш пробвай още веднъж да дадеш и ако пак има подобна реакция, изчакай или пробвай с друго. А дали не е възможно да реагира на нещо, което ти си хапнала?  newsm78 На мен това ми е най-голямата мъка, аз и затова се спотайвам и не захранвам още, че аз сега не мога да му хвана спатиите на какво ми реагира, пък какво остава, ако започна и на него да давам храна...  newsm78

# 213
Eй като гледам колко сте единодушни ще взема да ви послушам.  Laughing Но не само заради това. Християн и днес продължава да е кисел,  не яде понеже не бях измила шишето с накрайника, но докато го измия заспа и после ще видя дали ще яде от него. А дали болестта при бебетата се развива толкова бързо не съм сигурна, че тоз моя колко време изкара без лечение.  Whistling Една седмица докато отидем на консултация и заместващата лекарка каже, че щом няма температура, значи не е страшно.  ooooh! Че той и сега няма температура, а нямаше и когато беше болен на 15 дена. Брех и симптомите дето се търсят. По тая логика и сега е абсолютно здрав.  Laughing А после изкара още 5 дена без лечение и сега е 5 дена с лечение - кажи го речи над 2 седмици от началото като над седмица и половина без лечение.  Laughing Май не се развива толкова бързо като се замисля.  Thinking Но пък тази нощ аз не можах да спя - кашлях, лошо ми беше, гадеше ми се, повърщаше ми се, ако и на него му е така - не е добре положението.  Thinking
Та мен не ме притеснява, че кашля по малко, наистина доста по-малко от преди, но пък тази нетипична липса на апетит ми е много съмнителна и решихме с мъжа ми да се разходим до лекарката след обяд да видим какво ще каже - на антибиотик ли ще минаваме, така ли ще продължаваме, какво ще правим.

А днес ми присветна пред очите за едно друго нещо, че пак нали съм голяма умница и изглежда съм си направила грешен извод. Та сега за прословутия запек - вече съм 90% сигурна, че не се запича от пюретата, а от млякото. Понеже 2 дена кара почти изцяло на мляко и тук-таме по малко разхлабващо пюре и сокче и не беше акал тия 2 дена и днес сутринта едно сухо малко такова изкара. И ми присветна пред очите. А понеже аз смених млякото горе-долу по това време, по което давах по-усилено и въвеждах зеленчукови пюрета, хич не ми е минало през ума, че може да е от млякото, а все си мислех, че е от пюретата. Ама трябваше по-рано да ми присветне, че той напоследък все на мляко наблягаше и пак си беше запечен - ама няма кой да се сети. Та сега пак съм в процес на търсене на мляко, а най-ме е яд, че не се сетих по-рано ами минах напълно ненужно един курс Дуфалак, естествено без абсолютно никакъв резултат.  bambam Сега пак се връщам на положението преди няколко месеца в търсене на идеалното мляко като този път хич не ме вълнува дали го засища - то и това мляко напоследък го засищаше по 2-2,5 часа.  Laughing Не вярвам някое да го засища по-малко.  newsm78

# 214
Здравейте, моми4ета!

Кали хапна два път и, опааааа субуди се, после 6те дописвам Sad
Такааа, кротна се с музикланата игра4ка и ме остави да си допи6а. Grinning
За ориза- аз също се интересувам мога ли да и варя ориз, да го пасирам и така да го включа в пюренцата newsm78 Днес за пръв път ще давам пуе6ко и месо изобщо. Понеже нали като се въвежда месото се два всеки ден, мисля да направя така: днес 2 лъжи4ки в домашно пюре, утре-4, вдругиден- 6, в4ера яде яйце, и в петък пак яйце. Другата седмица по същия на4ин пиле6ко, следващата пак така заешко и на четвъртата по същия на4ин-теле6ко. Нали сега по4вам да и въвеждам месо. И след това ве4е ше давам два път ив седмицата злен4уково пюре с месо, два пъти зелен4уково с жълтък и и другите три дни само зелен4уково, като ги редувам: яйце, месо, зелен4уци. Дали е добре така ooooh! ooooh! ooooh!Ще се радвам някой да си каже мнението Hug
Анбибиан- добре, 4е ми напомни за Прозиведено в България, ние с ММ всяка година ходим, дано и сега да успеем да отидем Hug
Ахилеа- аз също споделям мнението на останалите моми4ета, 4е е добре да заведете Хриско на лекар да го види, при бебетата нещата се развиват много бързо. За мен не е нормлно една обикновена настинка да се вла4и две седмици Peace Пожелавам му бързо да се оправи Hug и пак да се оплаква6, 4е яде по много и не можете да го изхраните Grinning Hug
Смехоранка- споделям мнението на Цеца за черната жилка в акото Peace
Съни- честито в изъб4е, да расте здрави4ко и бели4ко! Дано другите израстнат без проблеми и Али е по-спокойна ве4е Praynig Кой ше и купува сега бяла дре6каа, за дето е видял първи зъб4ето-мама ли ooooh! Hug
Смуси- за Великден сме си у нас. Много ни се иска седмицата след Великден ( както писах ве4е) да отидем някъде за събота и неделя с една нощувка, защото ММ е зает и не може да отсъства от София понеделник, или петък.
Цеца- преставих си Йоан как су4е, хванал кра4е, Кали така се опитва да си пие млякот оот шишето, голяма картинка е Laughing
Звездичкова - хрумнало ми е да те питам от извсно време, ти бе6е споменавала, 4е сте ходили в Дания. Как ходихте с организирана екскурзия, или сами си организирахте вси4ко. Питам, защото ние мнооого оби4аме да пътуваме, може и на ли4ни да ми пи6е6, ако иска6: за колко дни, с какво, къде спахте, кой градове и т.н. Много ти благодаря предварително Hug
Това е за сега, по-късно пак ще се включа Hug  

# 215
Здравейте!
Познайте кой ходи миналата седмица на грижа за лицето, снощи на маникюр и има планирани педикюр и два антицелулитни масажа? Sunglasses Установих, че преди да забременея никога не съм имала време и идеи за такива глезотийки Blush После открих Грабо и........за малко пари изглеждам скъпо-поддържана Laughing Само дето Юлката снощи ревала от както съм излезнала,докато се прибера,ама аз и на това се радвам,понеже тя до скоро се оставяше в ръцете н хората без много протести и дже си мислех,че съм му безразлична на това хлапе.
И сега в това мрачно време, добре че си имам червн маникюр с великденски декорации, а Юлия си има бънджи, че иначе няма какво да ни развеселява. Аз почнах да събирам и багажа за морската ни великденска почивка-от сега съм го засъбирала,че дано да не забравя нещо! Wink
Съни, честито зъбче Hug Юлия вече започна да си смуче долната устна от зор и сърбеж,но зъб няма. а на мен ще ми липсва беззъбата и широка усмивка, та не бързам.....само да не се мъчи Praynig

# 216
  • Sofia
Привет и от мен! За захранването аз мисля утре да стартирам.  Thinking Надявам се да стане. Мисля да си приготвя 1 картоф - самоковски на пара, после с пасатора и малко кърма. Някои приготвят ли си сами пюретата /е които може/.  Може ли да споделите опит? Аз ще пробвам. Само месни със заек, пуйка и с меса, които не мисля да ги търся ще купувам.
Ако знаете как приспивам моя в количка вкъщи иначе дивее. Все няма изграден режим мъча го от 22,00, но е някакъв ужас. Тази вечер цица 3 пъти и направо ме разби. Пък и зъби го сърбят да избиват вече, че ужас някакъв бебешки пубертет всичко му е криво, само мрънка.   #Cussing out
Днес май ще се разминем с извеждане навън. Да почвам да разчиствам, че е лудница. Днес съм сама без помощ.
Приятен ден на всички! Hug
Браво dessy encheva, аз откакто родих един лак не мога да сложа и да си купя обувки нямам време, но пък усмивката на малкото същество е най-хубавият подарък. Laughing

# 217
Анбибиан, за рибата:
Вид риба

Възраст
- 8-10 м. е най-често срещаната препоръка
- след 1 год. при алергична обремененост или лична преценка
- няма основание за отлагане на рибата с цел предпазване от алергия (за разлика от други храни)

Захранване
- както всяка нова храна: в продължение на 3-5 дни (от 1-2 лъжички до пълната доза за възрастта)
- най-подходящи са 'белите' видове риба (хек, мерлуза, треска и пр.)
- алергична реакция може да се прояви както към рибата изобщо, така и към конкретния вид риба

Количество след захранване
- количеството на рибата е колкото на месото за възрастта
- след 1 год. рибата може да бъде малко повече от месото (напр. вместо 50 г месо може 60-70 г риба)

Колко често
- рибата е алтернатива на месото в детското меню (редува се с него)
- 1-2 път седмично до 1 год. (зависи от педиатричните школи и традициите)

За домашните пюрета – точно за рибата може би не е удачно за дете под 1 год., въпреки че съм привърженик изцяло на домашната храна. Освен ако има вариант да се купи био-риба. 

Риби преди 1 год.:
- хек
- треска
- мерлуза
- пангасиус
- пастърва
- калкан
- щука
- евентуално някои по-мазни риби (напр. шаран) 

Риби след 1 год.:
- всички бели риби
- шаран
- сьомга
- скумрия
- херинга
- тон
- сом

Риби, които се избягват:
- акула
- риба меч
- консервирана скумрия
- консервирана риба тон

Сьомгата е мазна риба, тежка е за нежното стомахче.
Съединителната тъкан и мазнините в белите видове риба са по-лесносмилаеми. 

Живакът не е проблем при сьомгата.
Това се отнася за едрите хищни риби като акула, тон и подобни.

Не е проблем, че е купена от магазин - зависи дали е от свободен улов или изкуствено отгледана в рибарници. 
От това зависи съдържанието на ценните Омега-3 ненаситени мастни киселини.

Риба преди 1 год. или за захранване:
- всички бели риба = лека за храносмилането, слаб алерген (хек, мерлуза, треска, пастърва, калкан, щука и т.н.)
- може и някои по-мазни риби, по преценка или според местните педиатрични препоръки (напр. шаран) = мазнините са важни за възрастта под 1 год. 

Риба след 1 год.:
- всички бели риби
- повечето по-мазни риби (шаран, сьомга, скумрия, тон, сом и т.н.)

Риба, която се избягва при малки деца:
- едри морски риби (заради натрупването на тежки метали)
- морски дарове, разкообразни (силен алерген, обикновено след 3 год.)
- консервирана скумрия и риба тон (особено под 1 год., съдържа хистамин)

Сладководна или морска риба
Морска:
- Предимството на мазната морска риба са високите нива на омега-3 полинаситени мастни киселини (зависи от вида риба).
- Недостатъкът е, че често може да съдържа живак и олово над допустимото (особено по-едрите и хищните риби).

Сладководна:
- Предимството на сладководната риба е, че е по-слаб алерген и лесносмилаема.
- Недостатък е, че най-често става въпрос за изкуствено отглеждана риба, която се храни със стимуланти, модифицирани храни и антибиотици. Рибата от естествените водни басейни е 'склад' на токсичните отпадъци на околната среда. 

Възраст
Конкретно за рибата възрастта няма толкова голямо значение. Въпреки че рибата е сред топ-алерените, механизмът на рибната алергия е специфичен и се счита, че отложеното въвеждане не предпазва от алергия. 
Въвежда се като нова храна поне за 2-3 дни, за да се тества алергия.
За захранване е подходящо пюре, но на 1.5 год. може и задушена риба от общата храна. 

Като начин на съхранение
По правило прясната риба е за предпочитане пред дълбоко замразената.

# 218
  • Казанлък
флучия, от къде взимаш тази информация? книга ли е или от интернет?  Praynig може и на лични

# 219
Флучия  bouquet
аз сега въвеждам различни плодове и зеленчуци
на 7 месеца мисля да въведа месото
на 8 рибата
Храни, съдържащи глутен, кога се въвеждат?

Последна редакция: вт, 10 апр 2012, 11:40 от anbibian

# 220
  • Sofia
[Анбибиан
Захранване
- както всяка нова храна: в продължение на 3-5 дни (от 1-2 лъжички до пълната доза за възрастта

А колко е пълната доза за възрастта? напр. 5 м. навършени

# 221
Mда, определено ще купувам още едно шише с накрайник - сега си изпи млякото от накрайника. Много се чудя каква е тая промяна и как така изведнъж реши да пие само от накрайници и да не ще и да чуе за обикновени биберони.  Thinking
А за болестта - не е малко да е болен от 2 седмици и половина, но пък се лекува едва от 5 дена и е доста по-добре поне откъм кашляне - вече кашля много по-рядко. На сиропа за кашлица пише, че лечението продължава 8-10 дена. Но пък може положението да е изпуснато и заради дългата липса на лечение, знам ли. Ще отскочим след обяд до лекарката да видим какво ще каже. Но поне се успокоих, че има начин да пие мляко с накрайник. Все още се чудя защо само с накрайник го пие, но ще купя още едно шише с такъв накрайник.

За въвеждането на глутена май беше след 2 месеца от началото на захранването.  newsm78

# 222
Момичета,стиснете по едно палче за Силвето и Крис! PraynigПриели са Кристиян в болницата с обилно повръщане,включили са го на системи и сега е на антибиотик!
Дано бързо да се оправи Крис и скоро да се гушкат у дома!Стискаме палци! Praynig Flowers Four Leaf Clover fingerscrossed

Аз бях на зъболекар до преди малко,после ще пиша.Още ме държи упойката и е супер гадно Confused

# 223
Флучия, много полезна информация! Благодаря!
Съни, честито зъбче! Да и е бяло и здраво на Али  Simple Smile
Ахилея, дано Хриско да се оправи най-накрая! Аз обаче мисля, че липсата на апетит е знак за усложнения.
Зелда, къде изчезна  Hug Очаквам да се включиш с малко смях за въшките!
Смехоранка, аз пък не мисля, че една по-тъмна жилка е знак за алергична реакция. Честно! Щеше да има запек, разстройство, кашлица, пъпки. Абе ако всички алергии минават с една тъмна жилка в акото, то никой нямаше да им обръща внимание.
Ние сме добре! Приготвям се за пътуване и аз много се вълнувам. От Юни не съм излизала от София  Shocked
Яде ми се козунак с прясно млекце и зелена саладка. Чакам с нетърпение...
Марси,  Hug да спира да кашли Ая вече и да не те притеснява повече! Желая ти със все сърце  Praynig Аз все си мисля, че може би не са я доизлекували нещо. И с някъкъв кратък курс инхалации ще се оправи.
Силве  Praynig Praynig Praynig

# 224
  • Варна
Много силно стиснати палци за Крисfingerscrossed fingerscrossed fingerscrossed Дано да не е нещо сериозно!  Praynig Praynig Praynig Силви, пиши как сте.  Hug
За глутена не знам, ама моя вчера се самозахрани с една филийка хляб - така светкавично се озова в устата му, че докато я изкарам 100% си хапна някой друга трохичка.  hahaha

Общи условия

Активация на акаунт