Съществуват редица митове за лечение на акне и е важно да знаем, че има различни методи на лечение според различните типове кожа и вид на акнето. Кой е най-адекватният за нас вариант, може да прецени само дерматологът.

Но има някои действия, които са важни за правилната грижа и спокойно могат да се прилагат при всички типове кожа.

Почистване
Успешното лечение на акне изисква ежедневно почистване на лицето. Хигиената и чистотата на кожата са от изключителна важност, защото именно те са в основата на борбата с бактериите, които причиняват акне. Експертите съветват да се нанася ежедневен продукт само върху много добре почистена кожа.
Съвет: Два пъти дневно използвайте много „нежен” дерматологичен хигиенен продукт, който не съдържа сапун. Може да прилагате продукти без изплакване, каквито са например почистващите лосиони, или такива с изплакване, като „нежни” гелове без съдържание на сапун.

Дълбоко почистване  
Ексфолирането помага на кожата да се освободи от ежедневните замърсявания и мъртви клетки. Ако вашата кожа има черни точки, за почистване в дълбочина използвайте нежен ексфолиращ или почистващ гел.
Съвет: Нанасяйте ексфолиращия гел с кръгови движения върху леко овлажнено лице. Масажирайте нежно в продължение на минута или две докато се образува пяна, след което изплакнете и подсушете кожата.

Важно: Ако имате мазна кожа, използвайте ексфолиращ гел 2 или 3 пъти седмично. Ако кожата ви е склонна към акне – веднъж в седмицата.

Използвайте подходяща грижа според типа кожа и конкретния проблем
Прилагането на продукти, които не са специално за вашия тип кожа, е равнозначно на обличането на дрехи с различен от вашия размер – ефектът ще е по-скоро негативен. Различните продукти са специално разработени така, че да „угодят” на капризите на кожата. Затова когато избирате грижата, трябва внимателно да четете инструкциите върху опаковките.

- Срещу възпалени пъпки: Използвайте продукти за кожата с активни съставки, които регулират качеството на себума и неговото производство, като същевременно успокояват и изглаждат структурата на кожата. Тези продукти трябва също да овлажняват и успокояват кожата.
Съвет: Нанасяйте един или два пъти дневно след цялостно почистване на кожата.

- Срещу „лъскав” вид: За да избегнете лъскавата кожа през целия ден, придайте на тена си матиран завършек.
Съвет: Използвайте матиращ крем с лека флуидна текстура всяка сутрин след цялостно почистване на кожата

- Срещу изсушаване: Ако кожата ви е крехка или изсушена от прилагането на медицинско лечение, използвайте продукти, които интензивно хидратират кожата и я успокояват.
Съвет: Нанасяйте овлажняващ и успокояващ крем един или два пъти дневно след цялостно почистване на кожата.

Последна редакция: пн, 21 юни 2021, 13:43 от Редактор*