Турска кухня *5*

• 523 677
  • 1 748
  •   1
Отговори
# 1 425
   Не е локма,не и долма.  Simple Smile Представляват топчета, на вид нещо средно между поничка и толумбичка,но много вкусни.

Сервират ги след обяд в Палм Уингс ,Кушадасъ,ако някой е бил там,може да се сети .

# 1 426
  Не е локма,не и долма.  Simple Smile Представляват топчета, на вид нещо средно между поничка и толумбичка,но много вкусни.

Сервират ги след обяд в Палм Уингс ,Кушадасъ,ако някой е бил там,може да се сети .

Дано някой напише, че ми стана интересно. Иначе и аз за локма (Lokma tatlısı) се сетих. Heart Eyes

# 1 427
 labrex,абсолютно същите са на вид като от линка,който си дала,но  дали са същите и на вкус ? newsm78
Там обаче им казват докма,......дали пък не става въпрос за друг вид сладки  Rolling Eyes

# 1 428

Heart EyesНе ми ги споменавай.Чудесни бяха .И според мен е локма.Абе не знам специално на тези сиропираните сладкиши имат някаква тайна/тънкост/която поне аз не мога да докарам

# 1 429
labrex,абсолютно същите са на вид като от линка,който си дала,но  дали са същите и на вкус ? newsm78
Там обаче им казват докма,......дали пък не става въпрос за друг вид сладки  Rolling Eyes

Спомних си, че в тая темичка писахме за локма, по-надолу има две newsm78 май рецепти, в постинга на Ердинч има също рецепта, на него може да му се вярва, чудесни неща ни е показвал със съответните рецепти. Аз доста преди време пробвах тези топченца, но ги правих по рецепта от руски сайт. Вкусни бяха, не съм опитвала обаче оригинални. Не съвсем като толумбички, но нещо подобно. Peace

# 1 430

Дано някой напише, че ми стана интересно. Иначе и аз за локма (Lokma tatlısı) се сетих. Heart Eyes

В гръцката кухня ги има и са льокома. Правят се като мекици, но тестото по-течно, като за катми и се сипват с лъжица и пържат. Заливат ги с мед.

# 1 431
  • Русе
В Палм уингс, Кушадасъ, в късния следобед на снек бара до басейна предлагаха ЛОКМА. Peace

# 1 432
В Палм уингс, Кушадасъ, в късния следобед на снек бара до басейна предлагаха ЛОКМА. Peace

Явно нещо пак не съм доразбрала,въпреки ,че питах  цели два пъти   Joy Blush ,но при всички положения туй нещо ще се опитам да го спретна в къщи.Гледах клипчета в тубата и мисля,че не е голяма философия Rolling Eyes

# 1 433
  • Истанбул
В Измир и околностите му на ЛОКМА татлъсъ другото име е ДЬОКМЕ,защото тестото е много меко и полутечно и буквално се излива в олиото.Така ,че сте прави и в двата случая.

# 1 434
  • Русе
В Измир и околностите му на ЛОКМА татлъсъ другото име е ДЬОКМЕ,защото тестото е много меко и полутечно и буквално се излива в олиото.Така ,че сте прави и в двата случая.
Специално на табелката в Палм уингс пишеше „локма”. Друг е въпроса как са го наричали Peace

# 1 435
Чий кюфте

-500 гр. булгур ситен;
-200 гр. доматена салса, настъргана и изварена, гореща се сипва върху булгура и се захлупва.
-4 глави лук блендирани;
-магаданоз;
-зелен лук по желание;
-2 суп. лъжици доматено пюре;
-2суп. лъжици пиперено пюре;
-Сгорещава се 200 гр. олио и в него се пържат 4 яйца, белендират се с олиото и те се прибавят. Може и без яйцата.
 Всичко това се бърка много с лют пипер едър.

Меси се много!

Яде се върху арабска питка, с листенца накъсани салата айсберг, магданоз и малко изцеден лимон.

Снимката не е моя, но на жената която ми даде рецептата, изглеждаха по същия начин и ще си позволя да я споделя:

Последна редакция: нд, 01 ное 2015, 10:06 от adelinda

# 1 436
Баклава:

-500гр. брашно;
-3 жълтъка;
-1 чашка прясно мляко;
-1 чашка кисело мляко;
-1 чаша олио;
-1 суп. лъжица олио;
-1 суп. лъжица оцет.
/чашите трябва да са еднакви/

Меси се трябва да остане мекичко, правят се топчета като орех, трябва да са 50. Разточват се с царевично нишесте до големина арабска малка питка. След което пак с царевично нишесте помежду им се нареждат 10 и се точат заедно. Слагат се заедно в тавата, орехи, пак 10, пак орехи...
Нарязва се залива с горещо масло към 500 гр. и се пече.

Сиропа се прави 1 към 1.5 вода към захар. прави се преди да се започне баклавата. Добавя се малко лимонов сок. Когато баклавата се изкара гореща, се залива веднага с вече студения сироп.

# 1 437
Баклава:

-500гр. брашно;
-3 жълтъка;
-1 чашка прясно мляко;
-1 чашка кисело мляко;
-1 чаша олио;
-1 суп. лъжица олио;
-1 суп. лъжица оцет.
/чашите трябва да са еднакви/

Меси се трябва да остане мекичко, правят се топчета като орех, трябва да са 50. Разточват се с царевично нишесте до големина арабска малка питка. След което пак с царевично нишесте помежду им се нареждат 10 и се точат заедно. Слагат се заедно в тавата, орехи, пак 10, пак орехи...
Нарязва се залива с горещо масло към 500 гр. и се пече.

Сиропа се прави 1 към 1.5 вода към захар. прави се преди да се започне баклавата. Добавя се малко лимонов сок. Когато баклавата се изкара гореща, се залива веднага с вече студения сироп.
Колко време ври сиропа.На каква температура се пече и колко време.Реже ли се преди печене.

# 1 438

Снимката е от нета, но отговаря на въпроса ти.

# 1 439
Приготвяне на Захарен сироп за баклава

Смесете захарта с водата, добавете прясно изстискан лимонов сок. Постепенно загрейте сместа на котлона, като бъркате непрекъснато.

Оставете сиропа за кипне, варете 3-4 минути на умерен огън и отстранете от котлона.

Необходими Продукти

вода - 1 л.
захар - 1.5 л.
лимони - 1/2 бр.

Общи условия

Активация на акаунт