Турска кухня *5*

• 523 617
  • 1 748
  •   1
Отговори
# 900
Много хубава тема   bouquetСкоро ми предстои посещение на Истанбул може ли да ми препоръчате какви кори и от къде да си купя.

# 901
  • Варна
Аз си взех шалгам, без да знам за какво се ползва... или може би с погрешна представа за употребата му, формирана на основата на... нищо. Чета думите на _t, че помага за стомах. За друго?... За махмурлука разбрах, но рядко ни се случва, а, ако се случи, това шишенце не знам на кого по-напред ще помага. Какво друго знаете за приложението му?

# 902
Аз си взех шалгам, без да знам за какво се ползва... или може би с погрешна представа за употребата му, формирана на основата на... нищо. Чета думите на _t, че помага за стомах. За друго?... За махмурлука разбрах, но рядко ни се случва, а, ако се случи, това шишенце не знам на кого по-напред ще помага. Какво друго знаете за приложението му?

За шалгама повече не знам . Но скоро гледах филм от една поредица , че сока от квасено червено цвекло помага срещу камъни в бъбреците и за пречистване на кръвта . Иначе за суровата ряпа четох , че помага при слединсултни състояния
Още от турската кухня е полезен айрана .
Полезна е подправката чьойрек оту /посевна челебитка /

......................................

Сега една турска картофена салата , която ми харесва  :
Картофена салата
От сварени картофи , лук и магданоз си правим салата . Подправяме със сол , чер пипер , зехтин и лимонов сок на вкус.
Слагаме салатата в правоъгълна или квадратна тавичка и силно я притискаме да няма въздух . Отгоре се залива с кофичка кисело мляко в което са разбъркани няколко счукани скилидки чесън /отново на вкус/ .
Запържваме зехтин с пул бибер и заливаме върху млякото . Аз го права като "паяжина"
После се реже на квадратчета и се сервира в чинийка

Последна редакция: вт, 04 мар 2014, 18:16 от t_

# 903
Четох в темата за пазар в Одрин, че са си купили шалгам 1 л за 2.20 лири, а тук продават 200 мл за 2.20 лв  Laughing

Една от готините турски салати е бобената-пияз, но без сумак-така и не можах да свикна с вкуса му  Confused
http://paper.standartnews.com/bg/article.php?article=318694

# 904
Четох в темата за пазар в Одрин, че са си купили шалгам 1 л за 2.20 лири, а тук продават 200 мл за 2.20 лв  Laughing

Една от готините турски салати е бобената-пияз, но без сумак-така и не можах да свикна с вкуса му  Confused
http://paper.standartnews.com/bg/article.php?article=318694

Laughing Ами то по принцип цяла кило ряпа е 1 лв. , А в рецептата е 1 ряпа за 10 л. На есен ще си направим 2,20 цяла доза .... Ако обаче ми хареса

........................
Сега рецепта за друга салата
Краставица с пилешко
1 краставица настъргана
200 пилешки гърди печени или варени нарязани на кубчета
1/2 опаковка майонеза
кисело мляко колкото майонезата
2-3 счукани скилидки чесън
сол ако трябва
Всичко се обърка добре и се поднася охладена .
Заради краставицата става малко рядка така , че се въоръжете с голямата лъжица  Laughing

# 905
Снощи готвих мерджемек чорбасъ и стана чудесна- лесно, бързо, вкусно, полезно  Simple Smile

Сервирам я с разрязан на 4 лимон по дължината му  Peace

# 906
Между другото да не се хваля  Embarassed обаче с помощта на мой познат от Турция и една незряща жена съставих книжка от 20 рецепти турска кухня за незрящи . Това беше по случай 8-ми март 2011. Предала съм съдържанието в читалище " Луи Браил " в гр. София , казва се " Афийетолсун" .
Който има незрящи  познати може да му каже да си я поръча . Мисля , че за членове на съюза е безплатно . И аз не съм им вземала с това исках да им направя подарък , обаче явно информацията е слаба .
Исках и азербайджанска кухня да им направя и гръцка , но по принцип те са сложни дори и за зрящи .

...............
Понеже днес ще си правя тобуле се сетих за една салата , която прилича на него .

Салата от кускус и краставица
1 краставица нарязана на малки кубчета
1домат на малки кубчета
1/2 п. сварен кускус
1 вр. магданоз ситно нарязан
1 ч. кисело мляко
2/3 скилидки счукан чесън
зехтин , червен пипер , сол, лимонов сок
Краставицата , домата, магданоза  и кускуса се объркват и подправят със сол , лимонов сок и зехтин на вкус . поставят се в чиния за сервиране . Изравнява се .  Покрива се с киселото мляко подправено с чесън .
Запържва се малко зехтин с червен пипер / който иска може и да е лют/ и се залива за украса

# 907

Момичета, какво е това? Залепнах за монитора! Heart Eyes Crazy

Хайде, че и на мен ми потекоха ......

Не знам??? Нека някой по запознат - да ни запознае и нас!!!!

Попитах мамите в арабската тема , как се казва сладкиша Simple Smile Ето и отговора : Това се нарича "конафа борма" и е вид кадаиф с шам фъстък

# 908
  • на странно място ......
Момичета, донесоха ми 2 кутии каймак към 300гр. за какво го ползвате освен за мазане /много калорично/, дайте идеи преди да му изтече срока на годност, че грехота, както казва баба ми.

# 909
Момичета, донесоха ми 2 кутии каймак към 300гр. за какво го ползвате освен за мазане /много калорично/, дайте идеи преди да му изтече срока на годност, че грехота, както казва баба ми.

За каймака до колкото знам , се държи по студен смесва с мед и се маже на бял хляб този  , който прилича на кифла

# 910
Каймака не е ли сметана  newsm78  Ако можеш да го олекотиш малко с цедено кисело мляко, някакви плодове и  да си спретнеш тортичка.

# 911
Може да направиш сладкиш тип реване и отгоре да сложиш на всяко парче. Или торта с пандишпанен блат, напоен с компот и отгоре плодове и каймак - става много вкусно. Или с бишкоти - най-лесно, но да са от тези за тирамису.

# 912
А не може ли да стане за крем от рода на маскарпонето?

Аз направих кадаифа по идеята на Файма- първо с масло го залях, после препечени орехи на тиган горещия сироп, но много сладък ни дойде  Tired Литър вода с 1 кг захар, вряха 10 минути. Определено гърците и турците ядат пъти по-сладко от българите- до този извод стигам аз  Peace

Веднъж в Гърция като ученичка само дето не се задавих от сладост, и от неудобство към домакините не си изплюх съдържанието (от устата  ooooh!

# 913
  • София
Аз също си бях донесла от Турция каймак,
но го ползвах за мазане на филийка със сладко
вместо масло.
Иначе много подхожда на КЮНЕФЕ, ако може да си го направите.

# 914
Автентичните турски мерджимек кьофтеси /кюфтета отт леща/ пържат ли се или не? Видях различни варианти на рецептата в нета и се чудя как да ги направя  newsm78

Общи условия

Активация на акаунт