Турска кухня *5*

• 523 671
  • 1 748
  •   1
Отговори
# 1 455
  • София
дядо хаджия, в статията пише, че билката може да се купи от аптека newsm78

Не знам дали това е така.

# 1 456
Пила съм салеп , но не бях болна и точно щях да пращам на дъщеря ми половината каза , че я боляло гърло . Точно на време викам си точно ще каже ... не помага - внушават си .
Салеп на прах се продава в магазините има няколко марки : прословутата д-р Йоткер - отвратително е и няма нищо общо със салеп . И Юлкяр - това е най-хубавата струва по 60 куруша и се продава в кутии по 18 бр.
На вкус има леееко канеленованилен аромат . Може да си представите силно разредено нишесте ванилия с мляко и малко канела - горе-долу е така
Там има инструкция за приготвяне : в чашка се изсипва прахът , залива се с гореща вода , може да се добави канела , разбърква се  и като поизстине се пие

# 1 457
Аз съм правила салеп с топло мляко и отгоре поръсвах канела. Така е много вкусно и наистина облекчава при настинка. Бях си го купила на майтап от Кипа,но съм очарована.
Ако се прави с вода едва ли има този вкус.

# 1 458
Посетихме Гьокчеада. Още на ферибота ни почерпиха с маслени бисквити с цял печен бадем вътре, естествено още със слизането на острова посетихме сладкарницата Efi Badem, където се правят. Много пръхкави,маслени,кафевички, като че ли освен масло имат и зехтин. Дали някой знае как се приготвя тази вкусна курабийка?

# 1 459
Здравейте!Не исках да ви притеснявам и доста се порових но не открих рецепта за  брауни.Мисля че беше дадена но .......Моля ако не е проблем който я има да сподели.Мерси.

# 1 460
  • Sofia
От Гърция си купих бонбони със салеп и вкуса ми наподобява на мед Thinking

# 1 461
Привет от прясно завърнала се ол инклузивка и очарована от турската кухня,
отдавна съм и фен , но вече започвам да готвя масово техните рецепти
благодаря за линка ,влезнах да търся точно тяхното брауни
http://vkusen-svyat.blogspot.bg/2014/11/blog-post_88.html

# 1 462
# 1 463
  • Русе
t_, тъкмо навреме публикува рецептата. Подсети ме, че щях да си правя крем с шира. Дори винено грозде от село си набрах за целта Simple Smile

# 1 464
В прословутия турски сладолед дундурма се слага салеп за да получи "разтегливата" си консистенция. Смлени корени от салеп(разковниче) се намират в някои билкови аптеки. Преди 40-50 години в България се е продавал наливен по улиците.

# 1 465
  • София
В прословутия турски сладолед дундурма се слага салеп за да получи "разтегливата" си консистенция. Смлени корени от салеп(разковниче) се намират в някои билкови аптеки. Преди 40-50 години в България се е продавал наливен по улиците.

Сега пък в Турция салепа отдавна вече не е само от корените на растението ами с един куп заместители. И то е обяснимо - популацията на растението е намаляла.

# 1 466
Салеп в България откъде мога да си закупя и как се приготвя напитката . Отдавна ми е мечта да пробвам.

# 1 467
# 1 468
Здравейте искам да попитам за едно ястие, което не знам как се казва. Виждам, че задължително присъства във всяка закуска на турците. Обикновенно се поднася в нещо като тиган, в което очевидно е приготвено. Прилича ми на нещо като омлет, като го земеш с лъжицата много много се разтяга. Извинявам се може би стане дълго и смешно обяснението ми, но не знам как се казва и как се прави.  Grinning

# 1 469
  • София
Салеп в България откъде мога да си закупя и как се приготвя напитката . Отдавна ми е мечта да пробвам.

Бяха го пуснали по арабските магазини на Женския пазар в София. Сега не знам дали има.

Общи условия

Активация на акаунт