Турска кухня *5*

• 523 609
  • 1 748
  •   1
Отговори
# 1 530
Да попитам... Хапнах в Турция един много приятен десерт, обаче така и не разбрах как се казва, нямам и снимка... изглеждаха като хлебни филийки без кора сиропирани обилно с червен сироп, който аз реших, че е от нар, ама не съм съвсем сигурна.  newsm78

Дя не е  etimek  tatlısı ? До колкото знам го купуват готово и предишни години се утрепах да търся рецептата за хляб ли е блат  ли е , но няма 
https://www.google.bg/search?q=etimek+tatlisi+tarifleri&sour … =1360&bih=667

# 1 531
  • Русе
Да попитам... Хапнах в Турция един много приятен десерт, обаче така и не разбрах как се казва, нямам и снимка... изглеждаха като хлебни филийки без кора сиропирани обилно с червен сироп, който аз реших, че е от нар, ама не съм съвсем сигурна.  newsm78

Дя не е  etimek  tatlısı ? До колкото знам го купуват готово и предишни години се утрепах да търся рецептата за хляб ли е блат  ли е , но няма 
https://www.google.bg/search?q=etimek+tatlisi+tarifleri&sour … =1360&bih=667
etimek доколкото разбрах, са сухари. Нареждат се в тава, сиропират се и отгоре класически крем ванилия, с прясно мляко, ванилия, захар, брашно. Wink
Като има вариации вече върху крема да се сложи сметана-разбита, разтопен шоколад, орехи, каквото решите.

Последна редакция: нд, 03 яну 2016, 15:41 от Juliette14

# 1 532
Момичета,ще съм благодарна ако някой ме упъти....какво се приготвя на 7-я ден от кончината на човек , по турските обичаи? Моля и за рецепта и указание за приготвяне на турската халва.

# 1 533
  • София
Момичета,ще съм благодарна ако някой ме упъти....какво се приготвя на 7-я ден от кончината на човек , по турските обичаи? Моля и за рецепта и указание за приготвяне на турската халва.

Имате предвид мюсюлманските правила. Ако е така ето това са контактите с главното мюфтийство където също могат да ви отговорят.

# 1 534

Питах една жена: 7 пъти се чете мевлюд (това го прави специален четец) . На гостите се поднася тавуклу пилав ( пилешко с ориз) , айран и за десерт сиропирани сладки - най-често тулумбички

# 1 535
  • Русе
...Моля и за рецепта и указание за приготвяне на турската халва.
Мисля, че този клип ще ти свърши работа
Скрит текст:

# 1 536
Благодаря ви много с отговорите.Дядо Хаджи,едва ли ще звънна в мюфтийството за отговор на тези мои въпроси Peace
Иначе да,чете се всяка вечер,просто ме интересуваше храната....знам за шербет, халва и сладки,но незнаех какво друго.

# 1 537
Мисля, че обичаите по повод четенето на 7мия, 40 ия и 52 ден са различни в различните страни на България и дори в другите държави, по отношение на поднасянето на храна и сладки...  съжалявам за загубата ти.  Hug

# 1 538
  • София
Благодаря ви много с отговорите.Дядо Хаджи,едва ли ще звънна в мюфтийството за отговор на тези мои въпроси Peace
Иначе да,чете се всяка вечер,просто ме интересуваше храната....знам за шербет, халва и сладки,но незнаех какво друго.

Аз реших, че някакъв религиозен канон и затова те пренасочих там в случай че ти е спешно.

За грис халва ли става дума или поне май това видях в клипа?

# 1 539
Имам си любими неща за ядене и пиене в Турция.
Шалгам-лют и нелют,разбрах,че се прави от сорт лилави моркови и пшеница,ферментирал 45 дни,няма как у дома да намеря лилави моркови,видях ги на пазара в Ескишехир-разкошни са.
Гьозлеме,което ми приготвяха от пресни кори и някакво тракийско сирене,пържено в зехтин,супер е.
Имам два любими сладкиша-Хошмерим-е няма такова чудо,разбира се от специално място, и Казан диби,защо останах със спомена ,че в казан диби има и кълцано пилешко месо?
спомних си Хюннапа,който ядох на почивката по пътя за Анкара-с големината на малък орех,обожавам го.
Пържен мезгит,какъв може да е аналога на тази риба у нас,някой знае ли,Ердинч?-с рока-рукола и ракия Simple Smile
Маантъ,ама домашно,кокореч,каймак,баницата с пресни кори и каймак,домашно приготвена-само това са съставките, страшно е вкусно,аз си слагах и чорек оту.челебитка,много я харесвам.
Ашуре,казваха ми,че за ашурето трябва да имаш минимум 7 съставки,за максимум -не ме казаха Simple Smile
Ной,накрая на пътуването си,изтърсил запасите си на кораба и приготвили ашуре.В Турция даже има Ден на Ашурето-раздаваш на комшии и бедни.
Харесвам сумака-особено с накълцан воден лук,така се яде Адана кебабъ.
Да не забравя-много харесвам Ефес бира,особено фъчъ бираси-от бъчва Grinning
Забравих дае кажа-и едни кестени имат,захаросани,те са специалитет на Бурса,колежките все ми питат за тях Grinning

Последна редакция: пн, 04 яну 2016, 18:02 от Мрънкалка

# 1 540
  • София
Имам си любими неща за ядене и пиене в Турция.
Шалгам-лют и нелют,разбрах,че се прави от сорт лилави моркови и пшеница,ферментирал 45 дни,няма как у дома да намеря лилави моркови,видях ги на пазара в Ескишехир-разкошни са.
Гьозлеме,което ми приготвяха от пресни кори и някакво тракийско сирене,пържено в зехтин,супер е.
Имам два любими сладкиша-Хошмерим-е няма такова чудо,разбира се от специално място, и Казан диби,защо останах със спомена ,че в казан диби има и кълцано пилешко месо?
спомних си Хюннапа,който ядох на почивката по пътя за Анкара-с големината на малък орех,обожавам го.
Пържен мезгит,какъв може да е аналога на тази риба у нас,някой знае ли,Ердинч?-с рока-рукола и ракия Simple Smile
Маантъ,ама домашно,кокореч,каймак,баницата с пресни кори и каймак,домашно приготвена-само това са съставките, страшно е вкусно,аз си слагах и чорек оту.челебитка,много я харесвам.
Ашуре,казваха ми,че за ашурето трябва да имаш минимум 7 съставки,за максимум -не ме казаха Simple Smile
Ной,накрая на пътуването си,изтърсил запасите си на кораба и приготвили ашуре.В Турция даже има Ден на Ашурето-раздаваш на комшии и бедни.
Харесвам сумака-особено с накълцан воден лук,така се яде Адана кебабъ.
Да не забравя-много харесвам Ефес бира,особено фъчъ бираси-от бъчва Grinning
Забравих дае кажа-и едни кестени имат,захаросани,те са специалитет на Бурса,колежките все ми питат за тях Grinning

Душата ти това нещо да колко време го опита?

# 1 541
рода имам,там живее,опитват се всичко да ми покажат,веднъж попаднах на един техен национален празник-имаха представяне-правиха Пишманийе,как съжалявах,че нямам фотоапарат,представете си трима мъжаги,ама ячки,облечени като хирурзи Simple Smile,правиха пишманийе,а как миришеше на масло и фъстъци,пред очите ми стана на конци,но това е страшен физически труд,30 мин. дърпаха и месиха,накрая-копринена халва,хапваш нещо, Grinningгълташ-нищо Laughing
опитах салепа,не ми хареса,най-обичам мезгит със зелена салата-айсберг,те му викат атом,магданоз,джоджен,зелен лук,рейхан-червения босилек,рукола - викат и рока,разбира се Йени ракъ... Grinning

# 1 542
  • софия
В Одрин ядох нещо като млечна салата, джиджик. Беше от кисело мляко, краставици и подправка, която не успях да разпозная, суха беше, знаете ли каква е?
Направих страхотна баклава със специалните им кори за баклава, повече с други няма да правя, вкъщи също много я харесаха.

# 1 543
# 1 544
  • софия
Значи подправката е  суха дива мента

Общи условия

Активация на акаунт