Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 20 апр. 2012, 22:21 ч.

Домашна машина за сладолед

  • 127 365
  • 359
  •   1
Отговори
# 345
  • Sofia
  • Мнения: 16 920
Доли, така прочетох в стара тема. Потребителка беше дала съвет да се пусне машината и тогава да се слага течността, за да не се замрази по стените на съда.
Да,точно така е,нещо не съм разбрала Blush
Като започна да правя ще ми стане ясно как е правилно.
Засега сме на желирани компоти Grinning

# 346
  • Sofia
  • Мнения: 16 920
Май ще я връщам...
Вчера направих опит-неуспешен..
Разбих 1кутийка сметана,добавих сироп от бъз и замразени малини.Пуснах я,сипах сместа,започна да се бърка.,след 30мин леко се беше сгъстило,след още 10,започна да се разтапя...изключих и беше рядка,изсипах в съд и във фризера се стегна на буца..
А и е много бучаща...

# 347
  • Мнения: 10 077
Леле, това тази от Лидъл ли? Аз в събота съм решила да направя сефтето.

# 348
  • Sofia
  • Мнения: 16 920
Да,същата.
Освен бученето,отворът за сипване на сместа също е много малък и доста поизцапах докато успея да я изсипя .

Имам въпроси към тези,които имат други модели и са доволни от крайният продукт...
Бучат ли много докато се разбърква?
Полученият сладолед,ако се сложи във фризер става ли много леден или е мек както купешкия?

# 349
  • Мнения: 14 361
Държа ли купата мин.едно денонощие във фризера?
Сипването през капака няма никакъв смисъл. Аз сипвам направо в купата. Никаква разлика няма. И по двата начина един слой замръзва по стените на съда.
По тази рецепта с разбитата сметана и сладкото отнема около 20-30мин да се сгъсти и може директно да се яде, но не е твърд. Трябва да се сложи във фризера да се втвърди, ако човек обича много замразен сладолед.

# 350
  • до най-прекрасния мъж
  • Мнения: 4 448
Замръзването на буца зависи от съставките и силата на фризера, а не от машината. Ако водното съдържание на сместа е по-голямо, ще стегне много. Купешките са пълни с какви ли не боклуци, затова стоят на пяна дори когато се разтопят.

# 351
  • Мнения: 14 361
Да, просто в машината сладоледът няма как да замръзне толкова. Може би  машините със собствено охлаждане  замразяват малко повече. Останалите просто охлаждат и предотвратяват образуването на кристали, а втвърдяването до буца става във фризера.

Наскоро купувах сладолед и някаква част, около 1-2л, беше останала в кутията. Разтопи се и не си промени формата. За пръв път виждам такава гадост. Явно имаше сгъстители или нещо друго, което да го държи .

# 352
  • Мнения: 216
Ето от машината на Лидл как се получава горе-долу.



Скрит текст:
Имам опит с три. Първо взех тази от Лидл, защото не знаех дали ще си заслужава. Получаваше се добре с нея. Купата трябва да е много добре замръзнала във фризер. Ако е камера и не поддържа достатъчно ниски температури може и да не стане. След известно време взех Cuisinart Ice 30, понеже бях гледал добри отзиви и ми излезе евтино ( 50-60лв). По-добра е. И двете са шумни, като вотрата повече. В момента имам Cuisinart Ice 100, която взех също за примлива цена ( 300лв). Тя е с комперсор и е по-тиха. Сладоледът от нея е по-добър. Удобна е; не заема място във фризера, но пък заема място извън него; почиства се лесно ( при другите купата я почиствах с малко водка, за да не се стопли, ако го правя с топла вода). Води се стъпка над тези с купа, но и е под по-сериозните машини като Musso Lello 4080. Последната е по-гляма и скъпа, но прави по-хубав сладолед. Подобни и по-добри машини успяват да направят по-кремообразен сладолед без много ледени кристали, дори и при нискомаслени смеси или изцяло плодовите. Иначе, от моите съм доволен, като от последната с компреср най-много. Като цяло има два типа - сладолед и т.н. джелато. За второто си трябва по-сериозна машина, защото по-евтините вкарват повече от необходимото въздух. При сладоледа е важно да има мляко ( протеини ), сметана ( мазнини ), захар, емулгатор ( яйца ) и въздух (  да се разбие сметаната ). Джелатото е по-плътно. При него сметаната е по-малко и не се разбива. При всички случаи неща като сухо мляко, глюкоза, мед, ксантанова гума ( или друга ), алкохол, сол, нишесте, подобряват нещата, но сладоледа се доближава все повече до купения по състав, макар и да е доста до-добре. Една от най-хубавите рецепти е с кондензирано мляко ( може и дулсе де лече ), сметана, може и някакви плодове. Кондензираното мляко може да се направи вкъщи. Като цяло винаги се усещат ледени кристли, но не са големи. Това е пренебрежим недостатък на фона на доста по-качествения сладолед по състав, а и на вкус. Във връзка с това е много важно сместа да бъде замразена колкото се може по-бързо. Колкото по-тънък е слоя по вътрешната страна на купата, толкова по-добре. Температурата на фризера също е важно да е ниска. Важно е да се знае, че хубавия сладолед, след като вече е замръзнал добре, се съхранява при по-висока температура, отколкото обикновено е настрен домашния фризер и затова сладоледа става доста твърд, ако не се изяде бързо. За да се избегне това, просто се изважда и се слага да поседи малко в хладилника, за да омекне. Ако на човек не му се занимава може да си купува хубав такъв, ако има откъде, но излиза по-скъпо. Аз съм опитвал от Gelateria Naturale. Също съм усещал съвзем малки ледени кристали. Според мен е нормално да е така, при положение, че не съдържа боклуци. За мен си заслужава уред като машина за сладолед и се ползва редовно. Сега се сещам за една много хубава, немного калорична рецепта, при която сладоледа става доста "мазен". Не си спомням точните пропорции. Съдържа мляко, нишесте и салеп. Ето как изглежда.



# 353
  • Мнения: 10 077
Да докладвам за първия ми опит за сладолед ("Силвъркрест", от Лидъл). Замразих купата за 21 часа, не можех да чакам повече. Сложих да заврат 400 мл. пълномаслено прясно мляко и 200 мл. течна сметана (лидълска). Махнах от котлона и добавих лъжица мед, малко подсладител и 4 намачкани кайсии (имаше и малки парченца). Като поизстина тази смес, я сложих във фризера за 15 мин. После сглобих машината, включих я и изсипах в отвора млечно-плодовата смес (пак се образува веднага замразен слой по стените). Не бръмчи дразнещо, приемливо е. След 40 мин. сместа беше сгъстена и изпълнила съда. Сложих в 4 кутийки от маскарпоне (250 гр.). Достатъчно замразено е да се яде веднага. Ако е със захар и банани, а не кайсии, ще е... Убавиня. Сега има съвсееем лека кисела жилка, но бива. Следващият - с банани или праскови.

# 354
  • Мнения: 135
Здравейте, някой използвал ли е такава машина за сладолед?

https://www.klarstein.bg/kuchnenski-uredi/mashina-za-sladoled/ma … l-bjala-bjal.html

# 355
  • Мнения: 14 361
Салеп откъде се купува?

# 356
  • Мнения: 7 915
От Женския пазар - турски или арабски магазинчета.

# 357
  • Sofia
  • Мнения: 16 920
Правя втори опит на лидълската...

Пак не стана,образува се гъста смес на 15-20мин,оставих го още 20 и като го извадих бързо започна да се топи...прибрах го в кутия и ще го разбърквам през 30мин

Последна редакция: сб, 27 юни 2020, 18:42 от Doli

# 358
  • Мнения: 10 077
Доли, с какви продукти правиш?
За следващия път съм решила да опитам рецептата с яйчен крем.

# 359
  • Sofia
  • Мнения: 16 920
Сега чак го разбърках  Blush бях го забравила и мислих ,че ще е ледена буца,но не беше...като ронлив пясък е и може да се оформи на топка
Не правя по точна рецепта,все нещо липсва...и с каквото разполагам това слагам.
Този път сложих 200гр течна сметана /без да я разбивам/,100мл прясно мляко,50мл сироп от смокиново сладко,1жълтък,и по 1с.л. смляни бонбони със салеп и смлян мастикс/медицинска дъвка/

Последна редакция: сб, 27 юни 2020, 23:02 от Doli

Общи условия

Активация на акаунт