Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 448
Днес отидох за направление за очен. Личната ме направи на 5 ст без да искала да се заяжда, защото само моето дете ходело при избрани лекари, а не в самата поликлиника. Всичко тръгна преди 5 месеца, когато ни даде направление за очен, заради ечемик. В поликлиниката лекарката ни отпрати ей така с думите ще мине. Заведохме я на друг очен като си платихме, защото искахме второ мнение, но другия лекар направи цялостен преглед и установи нужда от очила. Сега искам да я водя на контролен и понеже другия лекар ни каза да отидем с направление, защото тя на свой ред може да пусне друго за преглед уши, нос, гърло, че имам съмнения за 3-та сливица. Обаче личната вика, че направленията били ограничени, а ние последно взехме на 5 Декември. А искам да я заведа и на УНГ, което уж очната ни обеща, ама ще видим. Та ако някой ден ми се наложи нещо тая пак ще ме направи на луд, била преглеждала хиляди деца и знаела проблемите с носа, ама ни ликува всеки път със едно и също при хрема. Та не че ако се наложи няма да плащаме, ама децата нямат ли права? Или пазят направленията за пенсионерите. Искам и на ортопед да я водя, че ходи на пръсти, знам че съм параноик, ама там ще си го платя, че най-добрия не работи с касата. Но като цяло детето е здраво, а тя за направление от преди 5 месеца ми се накара, а ако трябва да взема за УНГ от нея ще ме изяде. И друго, наистина ли могат другите лекари да дават направления?

# 1
 • Мнения: 860
По-добре да си смениш личната лекарка! По- принцип не може да ти откаже направление за детето, а щом го прави... Сега юни имаш право да се прехвърлиш при друг JP. Няма нужда да искаш разрешение от майка и, можеш сам да го направиш...

# 2
 • при късмета
 • Мнения: 13 521
До колкото знам от 2011г. отпадна ограничението за брой направления за деца до 18г. Това ни го каза нашата педиатърка след като го бяха обявили по телевизията.Но не ми се е налагало да взимам направление за детето от миналата година, та може пак нещо да се е променило.
Може да й ходиш по 5 пъти в месеца за направления ако прецениш.

# 3
 • Пловдив
 • Мнения: 15 542
Да,стига да има кой да ти го дава...направлението Mr. Green Щот и на нас ни отказват редовно.Не можело ей така просто за профилактичен преглед...касата не ги плащала тия и подобни глупости ooooh! От кога я крънкам да даде за ортопед,че на детето едното пръстче на крака си расте под другото...Направо си е криво...ох,какъв израз изпрасках Wink А личната ми вика-а,няма нищо,то ортопеда какво ще направи-нищо Whistling
Мин.седмица исках и за УНГ,че сме с 3-та сливица и последно взимахме такова мин.година.Да,ама сега не можело!

Та така...то е ясно - нито ние,още по-малко децата ни имат някакви права в тая държава. #2gunfire

# 4
 • Мнения: 448
И аз сега прочетох за това, че нямали право да отказват вече на деца, но не знам може ли да ги притиснем някак си с някаква инстанция ако откажат. Нашата ми каза, че дава последно за очен, а ние сме с очила и ще се налага контролни от време на време. 40 лева е прегледа, не че няма да ги дам, ама ако се полага по добре да и купя нещо за тези пари. Искам да знам със сигурност, и да да да я поизплаша малко тая, че да разбере, че аз си се боря до край за правата на детето си.

# 5
 • при късмета
 • Мнения: 13 521
Щом вече сте с поставена диагноза и трявба да ходи често на прегледи, не би трябвало да ти отказва.Вземи си листа с прегледа от очния иго покажи на GPто. А и контролните прегледи май, че ти влизат в първото направление, ако е  в някакъв срок, който е определил специалиста.
Може да опиташ да се оплачеш в Здавната каса.
В краен случай другия месец я сменяш, дори не си длъжна да я уведомиш, отиваш направо при новия лекар и се записваш.По-добре педиатър, а не такъв, че по-голямата част от пациентите да са възрастни.Успех.

# 6
 • Мнения: 513
И аз мислех, че направленията за деца са без ограничения, но и на нас личната лекарка ни отказа в края на миналия месец направление за очен лекар, защото и останали много малко направления, а нашият случай не бил спешен. В началото на този месец ни даде. Оказа се, че ще трябва да посещаваме очен лекар през месец- два за едно известно време и не знам как ще се разбираме за направленията. Само знам, че няма да плащам за нещо, което се полага на детето ми  Crossing Arms

# 7
 • Мнения: 2 854
Във връзка с контролните прегледи при очния:
,,• Медицинското направление за консултация или провеждане на съвместно лечение може да се ползва до 30 календарни дни от издаването му. Срокът за извършване на вторични прегледи от изпълнител на СИМП е до 30 календарни дни от датата на извършване на първичния преглед.''
Не е вярно,че личната не може да откаже направление при специалист на дете....незнам къде ги четете тези неща....
Не е вярно и че можеш да искаш направления по 5 пъти в месеца,ако ти прецениш.Направленията се издават по преценка и според това с какъв лимит разполага личната.
 # 8
 • Мнения: 448
Ами проверих в Гугъл и излезе статия дето пишеше
Цитат
За първи път през 2010 г. децата до 18 години ще имат неограничен достъп до детски специалисти, т.е. личният лекар не може да откаже направление. Досега тази възможност имаха пациенти до 14-годишна възраст.

# 9
 • Мнения: 2 854
Статиите по вестниците и гугъла не са официален документ,доколкото знам....на базата на тях да сезираш някакви институции....хм,нали се сещаш.....
Доколкото помня,решиха без лимит да са направленията за педиатър,за специалистите си има лимит,а ти търсиш направление за специалист,нали?

# 10
 • в джунглата
 • Мнения: 728
 Аз съм редовна по направленията, било за мен или за детето. Личната откъде ги изкопава незнам ама винаги ни дава /даже и глоби е отнасяла от ЗК/. Та така лимит няма ако вземеш направление от личния за преглед при педатър ,за другите специалисти било очен или ортопед е както при възрастнитите и зависи с колко направления разполага личната Ви. Винаги съм се чудила как едни имат и дават а други си ги стискат, все си мисля че има някаква врътка с тези направления, че толкова да име се свидят. За сведение от началото на годината 2012 до сега съм взела вече 3 направления за мен, горе долу почти всеки месец.

# 11
 • Мнения: 448
Ами не сме взимали скоро, но ако се налага да ходим по често на очен защото очния ни вика примерно, нямаме право така ли? За очен било веднъж годишно. А за децата с очила? Явно ще плащаме или сменяме личната.

# 12
 • Мнения: 2 382
Точно защото има пациенти, които  всеки месец ползват направления, когато на човек му се наложи веднъж годишно се оказва, че няма. И дори не се замислят за това, нищо, че личните лекари отнасят и глоби ooooh!.
Вместо да изчерпвате лимита на личните си лекари от всеки специалист може да вземете направление за следващия, който ви е нужен и така да стигнете пак до личния лекар след 6м., а не всеки месец.

# 13
 • Мнения: 513
Ако имаме проблеми, ще ползваме, ако нямаме-няма да ползваме. Просто е  Peace Откакто се е родил малкият, сме ползвали за него полагаещите се за ортопед и два пъти за гинеколог за мен- за кюртаж и за проследяване на бременност. Искаше ми се така да продължим, тоест да сме здрави, но детето се оказа с астигматизъм и ще се ходи на очен и то с направление ( по един или друг начин) по-често и въобще не ме интересува кой какво мисли по въпроса.

# 14
 • при късмета
 • Мнения: 13 521
Статиите по вестниците и гугъла не са официален документ,доколкото знам....на базата на тях да сезираш някакви институции....хм,нали се сещаш.....
Доколкото помня,решиха без лимит да са направленията за педиатър,за специалистите си има лимит,а ти търсиш направление за специалист,нали?

Личния лекар на детето е педиатър и никога не е отказвала направление за него.Даже дежурните лекари са ми давали направления,ако се случи да се разболее събота или неделя.Моята ми е казвала да отида в еди кое си време ако няма в момента и вижда, че имам нужда.

Може ли да ми обясните с каква цел се взимат направления ЗА педиатър.Предполагам, че личната на детето като е такава няма да ни трябва или са за някакви специфични заболявания?

Последна редакция: нд, 20 май 2012, 17:44 от мама-коко

Общи условия

Активация на акаунт