Имплантите – авангардна технология за решаване на вечни проблеми

 • 28 857
 • 49
 •   1
Отговори
 • Мнения: 84
Липсващите зъби винаги са били здравен и естетичен проблем за хората. Загубата на зъб често се отразява на самочувствието. Започваме да закриваме устата си с ръка, когато говорим или се смеем. Понякога дори спираме да се усмихваме и се затваряме за външния свят. Красотата обаче е по-малкият проблем. Липсата на зъби води до влошаване на процеса по усвояването на храна. Налага ни се да се лишаваме от храни, които обичаме, просто защото не можем да ги сдъвчем добре и после ни боли стомах.  


И тъй като не могат да ни израснат нови постоянни зъби, то единственото ни решение е да ги заместим с протези. Всички сме чували за т.нар. зъбни мостове, цялостни зъбни протези, а по-възрастните помнят модата на златните зъби. Но знаете ли достатъчно за най-съвременните методи за заместване на липсващи зъби? Чували ли сте за денталните импланти?

История на имплантите

Още в дълбока древност са били правени опити за възстановяване и заместване на липсващите зъби. За целта се използвали животински кости и зъби, черупки на миди и други интересни материали. Открит е череп на млада жена, живяла през 600 г. сл. Хр. в цивилизацията на маите. Имала е липсващи предни зъби на долната челюст и като всяка млада жена е искала да изглежда добре. Проблемът, както изглежда, е бил решен с първите дентални импланти в историята на човечеството. Те били направени от черупки на морски обитатели, оформени като зъби.

Съвременната дентална медицина започва развитието си през XVIII в. Изобретени са редица материали и приспособления, които да запълват празнината от липсващите зъби. Едва през 60-те години на миналия век шведски професор на име Пер Ингвар Бранемарк прави първата голяма крачка в съвременната имплантология. Като повечето значими открития и това става случайно. Докато изучавал процесите на заздравяване на костта, той поставил титаниева камера в бедрената кост на заек, за да може да наблюдава заздравяването на костта под микроскоп. Когато наблюдението приключило, професор Бранемарк се опитал да отстрани скъпата титаниева камера, но с изненада открил, че костта се е свързала плътно с титаниевата повърхност.

Значението на това откритие, по-късно наречено остеоинтеграция, е огромно. Намерен бил материал, който не само не се отхвърля от защитните механизми на организма, но дори се свързва с него.

Съвременните дентални импланти


През 1965 г. са поставени първите дентални импланти на човек. Същият този човек ползва имплантите си до ден днешен (около 50 години по-късно).

Може да се каже, че денталната имплантология е част от авангарда на денталната наука. Технологията непрекъснато се развива – откриват се нови материали и оперативни техники, които допринасят за повишената успеваемост на лечението с дентални импланти, която според последните проучвания достига 98%. Денталните импланти са съвременно лечение, което дава на пациентите несравним комфорт и сигурност.

Какво представлява денталният имплант?


Денталният имплант всъщност е титанов винт. Този винт се поставя в челюстта там, където липсва зъб. Той на практика играе роля на зъбен корен, който се сраства с костта. След зарастването на импланта, върху него се поставя зъбната протеза и така се сдобивате с чисто нов зъб.

Процедурата по поставяне на импланти е оперативна. Манипулацията задължително се извършва под упойка. Добрата новина е, че можете да напуснете клиниката още в деня на операцията. Но, макар и бърза, процедурата изисква дълъг последващ период на наблюдение и възстановяване. Колко време ще е необходимо, докато зарасне челюстта? Това зависи от състоянието на костта и по-специално от нейния обем, който може да е намален вследствие дълга липса на зъб или прекаран възпалителен процес. Именно затова е важно да спазвате стриктно инструкциите на стоматолога и да се явявате на контролни прегледи винаги, когато това е необходимо.

Поставянето на импланти се практикува в страната едва от няколко години, но стотици пациенти вече се довериха на специалистите в Медикъл Дент и се радват на здрава и щастлива усмивка. А вие готови ли сте да се подложите на лечение с дентални импланти? Имате ли страхове и въпроси? Сега е моментът да отговорим на всички тях!

Последна редакция: вт, 28 сеп 2021, 17:21 от Редактор*

# 1
 • Мнения: 3
Кажете ми, моля ви, на 20 години загубих зъб, на който са извадени нервите. Имам коронка (керамика), но май вече трябва да я махам. Трябва ли да слагам имплант, или мога да си сложа коронка отново? Няма нерви на зъба, но си има корени, които са здрави.

Ще ви бъда благодарна, ако ми кажете каква е цената на един имплант.

И последно - тъй като имам проблеми с очите, можете ли да ми кажете дали лечението с импланти не се препоръчва при хора с късогледство, или няма проблем?


Последна редакция: пн, 04 юни 2012, 13:03 от FroZzen

# 2
 • Мнения: 84
Здравейте и благодаря за поставените въпроси!
 
1.Кажете ми, моля ви, на 20 години загубих зъб, на който са извадени нервите. Имам коронка (керамика), но май вече трябва да я махам. Трябва ли да слагам имплант, или мога да си сложа коронка отново? Няма нерви на зъба, но си има корени, които са здрави.

Отговор:
В ситуацията, която описвате най-правилното решение е да се прецени състоянието на зъба и неговите канали. Ако той може да бъде запазен, най-добре е да се подготви за нова корона. Изваждането на зъб и поставянето на импланти трябва да се прави по строги медицински показания, а не самоцелно.

2. Ще ви бъда благодарна, ако ми кажете каква е цената на един имплант.
 
Отговор:
Цените на имплантите в България варират от 550  до 1000 Евро. Те зависят от използваната система импланти, опита и квалификацията на лекуващия Ви имплантолог, нуждите от корекция на костта или меките тъкани около импланта, за да може да се получи възможно най-добрия естетичен резултат.

3. И последно - тъй като имам проблеми с очите, можете ли да ми кажете дали лечението с импланти не се препоръчва при хора с късогледство, или няма проблем?

Отговор:
Бих помолил за малко повече информация за причината на Вашия проблем.

С уважение: д-р Бранимир Кирилов

# 3
 • Мнения: 3
Благодаря Ви, д-р Кирилов. Значи може би няма да има нужда да се стига до имплант. Ще разгледам сайта ви повече за подробности и може би ще си запиша час, за да не изпусна нещата от контрол.

# 4
 • Мнения: 0
Здравейте!
Искам да попитам дали е нормално 3 пъти подред слагане на импланти и всеки път да е несполочливо? Консултирах се с друг зъболекър, който ми обясни, че има възможност "отхвърлянето" на импланта да идва от грешка в лекаря ми (т.е. ,че ако не го прави както трябва резултатът е наяве)., а не само от моят организъм, който може да го отхвърли. И имам втори въпрос - възможно ли е импланта да е срастнал в коста, но въпреки това се клати леко? (Просто имам чуствителност, че се движи като го пипна не, че се клати като зъб?

# 5
 • Мнения: 0
Относно цените ... знам и за по-малки суми, които се предлагат  Money 800 лв. за имплант  Wink

# 6
 • Мнения: 3
Здравейте!
Искам да попитам дали е нормално 3 пъти подред слагане на импланти и всеки път да е несполочливо? Консултирах се с друг зъболекър, който ми обясни, че има възможност "отхвърлянето" на импланта да идва от грешка в лекаря ми (т.е. ,че ако не го прави както трябва резултатът е наяве)., а не само от моят организъм, който може да го отхвърли. И имам втори въпрос - възможно ли е импланта да е срастнал в коста, но въпреки това се клати леко? (Просто имам чуствителност, че се движи като го пипна не, че се клати като зъб?

Бихте ли споделили кой е зъбът, който е възстановен чрез имплант ? Преди колко време е имплантиран ?
По принцип зъбните импланти са с почти нулева подвижност, за разлика от естествените зъби.
Имайте предвид, че цена на зъбен имплант от 800 лв. е изключително съмнителна!

# 7
 • Мнения: 0
На долната челюст 1-вите (те са два)  ooooh! Последният път (3-ти), който е имплантиран е преди 4 месеца. Усещам в единия имплант, че не е с нулева подвижност, за разлика от другия. За това попитах дали е нормално.  Rolling Eyes

# 8
 • Мнения: 3
На долната челюст 1-вите (те са два)  ooooh! Последният път (3-ти), който е имплантиран е преди 4 месеца. Усещам в единия имплант, че не е с нулева подвижност, за разлика от другия. За това попитах дали е нормално.  Rolling Eyes

Категорично не е нормално да има каквато и да било подвижност на импланта и то след 4 месеца. Възможно е да се дължи на липса на достатъчно естествена кост. Какво Ви каза колегата относно подвижността ?

# 9
 • Мнения: 0
Доколкото съм запозната имам изкуствена кост сложена, защото след 2 неуспешни опита от моята не е останало нищо. Искам да отбележа, че това "клатене" не е типично по скоро като допра пръст до тях от единия не усещам нищо, а в другия има чувствителност. Не съм се консултирала повече, той ми е познат, но работи в чужбина и от разстояние е трудно да сподели мнение по въпроса! Благодаря ви много, че сте толкова любезна и отговаряте бързо на въпросите ми!

# 10
 • Мнения: 84
Здравейте BgGirl,

Процесът на свързване на костта с импланта се нарича остеоинтеграция. Процентът на успешните импланти в периода на остеоинтеграция е много висок-96-98%.

Неуспехът в процеса на остеоинтеграция не се дължи на „отхвърлени” от организма, тъй като имплантите, използвани за възстановяване на липсващи зъби са източници имуноиндиферентни, тоест не причиняват имунен отговор от страна на организма. Причините за неуспех могат да бъдат групирани като: възпалителни, биологични и механични.

Много е трудно да се каже точната причина за неуспеха при Вас, защото за целта е нужно да се направи точен анализ на оперативния протокол и на снимки по време на операцията, от които евентуално да се направи извод за вероятната причина за неуспеха.

На втория Ви въпрос бих могъл да Ви отговоря, че след завършване на остеоинтеграцията, импланта не бива да има никаква подвижност.

Ако при Вас има подвижност, е необходимо да си запишете час за консултация със стоматолог имплантолог, за да може той да установи точната причина за подвижността, която усещате.

Отнотно цената на лечението с импланти, тя зависи от качеството на имплантната система, използвани за лечение, от състоянието на костта, от състоянието на меките тъкани и др.

При допълнителни въпроси от Ваша страна, моля, не се колебайте да се свържете с нас.

 Успешен ден,
 Д-р Кирилов

# 11
 • Мнения: 0
Благодаря ви Д-р Кирилов за изчерпателните отговори!

# 12
 • Мнения: 5 832
Здравейте! Интересува ме какви са цените на металокерамичните коронки при вас. Благодаря!

# 13
 • Мнения: 84
Уважаеми tanch, цените на всяко една стоматологична услуга зависят не само то вида й, но и от ред допълнителни фактори. В тази връзка да предоставим ценоразпис без преглед е най-малкото непрофесионално и в разрез с нашата политика.

Заповядайте при нас на преглед, за да изготвим ваш индивидуален план за лечение, който ще определи и цената на металокерамичните коронки.

# 14
 • Мнения: 1
Имам току-що (на 4 дни) поставен имплант на десен долен 6 зъб от д-р Мохамед в Медстом. Обаче мисля, че ми е малко висок - тогава не бях сигурен, защото отдавна не бях имал зъб там и си мислех, че това е проблема. Но сега определено като си затворя устата, само там има контакт с горните ми зъби.

Трябва ли да чакам до следващия път, когато ходя за постоянното залепване на импланта?

Като цяло зъба изглежда много добре, но в интерес на истината особено в деня на поставянето направо исках да го изтръгна от устата си... Въпреки инвестираните средства.

Общи условия

Активация на акаунт