Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Защо е важно да се грижим за здравето на млечните зъби

 • 66 428
 • 38
 •   1
Отговори
 • 1
 • 2
 • 3
 • Всички
 • Мнения: 82
Млечните зъби са първите зъби на вашето дете и макар и само временни, е важно да ги пазим здрави.


Те са общо 20 на брой. Пробивът им започва в най-ранна детска възраст. Първите зъбчета започват да пробиват на 6-месечна възраст и обикновено това са долните резци.  Всички останали зъби поникват поетапно до 2,5 години. Към 6-годишната възраст на детето започва и тяхната смяна, която продължава до 12-13 годишна възраст.

Много е важно да се знае, че под млечните зъби се разполагат зародишите на постоянните!


Значение на млечните зъби за добрата усмивкаЗапазването на млечните зъби е от голямо значение за правилното подреждане на постоянните зъби. В случай на изваждане на млечен зъб преди да е настъпило време за неговата физиологична смяна, трябва да се постави местопазител на мястото му до настъпване на пробива на постоянния зъб. Ранната загуба на млечен зъб води до намаляване на мястото за поникване на подлежащия постоянен. Той прораства накриво, а това води до изкривяване и на съседните зъби и на целите зъбни редици и челюсти. Кривите зъби, от своя страна, водят до повишен риск от развитие на кариеси на постоянните зъби, заболявания на венците и затруднения при дъвчене.  

Грижа за млечните зъбиГрижите  за зъбите на вашите деца трябва да започнат от момента на появяване на първия от тях. Първият преглед при стоматолог е добре да стане още на година - година и половина. Причината за това е, че има опасност да се развие кариес на ранното детство, който разрушава млечните зъби още с появата им. Някои родители смятат, че млечните зъби не се лекуват, тъй като те ще се заменят с постоянните. Това е много погрешно.


Доказано е, че децата със здрави млечни зъби имат и по-здрави постоянни зъби.


От състоянието на млечните зъби до голяма степен зависи и здравето на постоянните. Млечните зъби лесно могат да се разрушат от кариес и да се стигне до пулпит и периодонтит. Освен болезнеността на тези състояния, проблем е и възможното увреждане на зародиша под тях.

Грижата за млечните зъби е инвестиция в здравето и красотата на усмивката на вашите деца.

Последна редакция: пн, 04 окт 2021, 16:52 от Редактор*

Реклама
# 1
 • Мнения: 0
една приятелка започна да използва кърпички с ксилитол, които почистват устата след храна и е мн доволна,защото става лесно и бебето харесва вкуса им. на опаковката пише че могат да се използат от 6-я месец.

# 2
 • Мнения: 11
Статията е изключително вярна, но за съжаление малко родители в България са наясно и искат да разберат, че запазването на млечните зъби здрави е много важен момент за излизащите след това постоянни зъбчета да са добре подредени и безпроблемни!

# 3
 • Мнения: 2
наистина е изключително важна грижата за млечните зъби, аз все още съм с два от тях  Mr. Green така и не паднаха. казаха ми че под тях няма друг корен. добре са се запазили и дори не се клатят

# 4
 • Мнения: 174
Едва ли ще изкарат цял живот. Обикновено са с намалена минерализация, емайлът им е апризматичен, с повишена податливост са към кариес и т.н. Казуистична рядкост е да се запазят мелчни зъби след 30 - 35 годишна възраст. Дотогава вече се разрушават и се налага да ги екстрахираме - т.е. да ги извадим.

# 5
 • Мнения: 519
Дъщеря ми (5 год.) си удари зъбчето (преден десен) и сега то леко се клати. Зъбчето е цяло, не е счупено. Има ли начин да се направи нещо, за да не падне? Не се клати силно, а се усеща като го пипаш само. Какво представлява този местопазител, който се слага при загуба на млечен зъб? Ако зъбчето все пак падне, кога да очакваме ново на негово място?

# 6
 • Мнения: 219
Дъщеря ми (5 год.) си удари зъбчето (преден десен) и сега то леко се клати. Зъбчето е цяло, не е счупено. Има ли начин да се направи нещо, за да не падне? Не се клати силно, а се усеща като го пипаш само. Какво представлява този местопазител, който се слага при загуба на млечен зъб? Ако зъбчето все пак падне, кога да очакваме ново на негово място?

За съжаление и малкият ми син, който е на 1г. и 11м. вчера се спъна, падна и си разклати двата предни горни зъба. Аз също бих искала да разбера, ако се окаже че са счупени и не се стабилизират, какво да направим. Водих го днес на хирург, обаче той каза, че надали ще търпи местопазители. Искам да попитам, тъй като не съм много наясно, дали специалистите, които се занимават с поставянето на инпланти, биха могли по някакъв начин да помогнат и да закрепят зъбчетата, ако разбира се не са строшени, но останат на положение клатене. Просто детето ми е без никакъв инстинкт за самосъхранение и въпреки това, че гледам да не го изпускам от очи, все пак аз не мога да го вържа с белецници и да му сложа окови на краката, за да не ходи и да не пада. Той непрекъснато иска да ходи и колкото и да се опитвам да го ограничавам, не мога да го опазя от всичко. Да не говорим, че нарочно на моменти, ей така от инат, като се ядоса си удара сам главата, зъбите, или каквото му падне. И ти докато реагираш той вече е свършил белята. По- големият ми син не беше такова дете. Не зная други майки имат ли такъв проблем с опазването здравето на децата си, но аз от моя кръг познати, нямам други, чието дете да не се пази чак до такава степен и да му липсва инстинкта за самосъхранение. ДЕТЕТО МИ ИНАЧЕ Е ЗДРАВО ПСИХИЧЕСКИ И НЕ Е ИЗОСТАНАЛО В РАЗБИТИЕТО, ЗА КОЕТО бЛАГОДАРЯ НА бОГ, НО ВЪПРЕКИ ВСИЧКО МИ СЕ СТРУВА, а се и притеснявам, че просто пак ще ги удари зъбките, още преди да са тръгнали да се стабилизират и ще ги доразклати. Моля, ако някой знае дали има такава алтернатива специалист, който се занимава с имлантите да успее да ни закрепи зъбчетата, нека ми пише, може и на лични, макар че в темата ще е добре, за да знаят и други майки с подобни проблеми какво да правят, защото информацията е доста оскъдна.

# 7
 • Мнения: 425
На дъщеря ми долния резец се клатеше малко от месец поне и днес в детската градина е  яла нещо твърдо и зъбчето се е разклатило още повече и беше пред падане.Реших да се направя на зъболекар и завързах зъбчето с конец за почистване на зъбното пространство,дръпнах го и се чу едно пукане и зъбчето изскочи.Като разгледах зъба забелязах,че корена не е цял една малка част е останала вътре и сега не ми дава мира мисълта,че остатъка може да и направи проблем.Сряда сме така или иначе на зъболекар по програмата за силанизация,но се притеснявам до тогава дали може да и направи проблем този остатък на корена?

Последна редакция: вт, 01 окт 2013, 08:47 от rosenna

# 8
 • Мнения: 1
Здравейте,
дъщеря ми е на 1г. и 10 месеца, а от няколко месеца забелязвам, че има някакви жълто-кафяви образувания върху горните предни 4 зъба. В началото си мислех, че са полепи, но след време забелязах, че е увреден емайла на самите зъбчета и са някак грапави. Водих я на зъболекар, но ми казаха че това няма лечение!  Cry Страхувам се че след известно време ще се оронят и ще остане без зъбки до смяната им с постоянни.
 Моля ако някой може да ми даде съвет, за това какво бих могла да направя за да реша проблема!
 Благодаря предварително!!!   smile3547 smile3547

# 9
 • Мнения: 425
Аз съвет не мога да дам,но ще ти кажа ,че моята дъщеря е по същия начин,кафяво-жълти петна точно в средата на горните зъбчета.При нас обаче е само на двата зъба.Така се беше случило,че съм я водила на 4-ма зъболекари и всичките казаха,че това не е флуороза,а слабо минерализиране на зъбите.Вярно е обаче,че се поизтъркаха доста зъбите,сега са вече на половина,точно до петната се изтъркаха.Като се усмихне,понеже е почти на 7 и не ги е сменила още,зъбчетата са много,много малки,дори на връстниците и ми изглеждат много дълги  Grinning.Според зъболекарите няма нищо страшно,по- важни били постоянните зъби.

# 10
 • Мнения: 1
Благодаря ти много за вниманието!  Simple Smile Малко се поуспокоих, надявам се да нямаме и ние проблем! И мен така ме успокоиха стоматолози, че като ги смени няма да има проблем.
Единствено си мислех дали няма някакво хомеопатично средство да ни помогне да замразим проблема. Бях гледала в един от епизодите на " На кафе" с Гала един неин гост спомена точно този проблем според мен - при  почерняване и ронене на детки зъби две хомеопатични лекарства, но за жалост не си ги записах понеже тогава все още нямахме зъбки.

# 11
 • Мнения: 120
Здравейте! Има много теми за грижа за зъбките и реших да попитам в тази. Имам 2 въпроса и се надявам на малко помощ от ваша страна. Искам да заведа сина ми на преглед при зъболекар, но нямам представа къде. За първи преглед според мен е важен зъболекаря. Идеята ми за сега е в клиника ео-дент. Има тема за клиниката, но ако някой има скорошни наблюдения моля да сподели. Другото което искам да ви попитам е за едно гелче коментирано в друга тема, а и моя приятелка го слага на детето си. Единственото което намерих в интернет е това http://www.tsveta-dental.com/index.php?page=articles&id=22  Според зъболекарката на моята приятелка е много добро, но аз съм си малко Тома неверни. Ето и коментари от другата тема http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=508201.45

# 12
 • София-Младост
 • Мнения: 22 483
Ще попитам тук, дано е правилното място. Синът ми е на 6.5г почти. Преди близо 2 месеца, края на м.01 извадихме горен централен резец...но до днес все още не е пробило новот зъбче, трябва ли да ме притеснява това? Дори не го виждам да белее.

# 13
 • Мнения: 519
Ще попитам тук, дано е правилното място. Синът ми е на 6.5г почти. Преди близо 2 месеца, края на м.01 извадихме горен централен резец...но до днес все още не е пробило новот зъбче, трябва ли да ме притеснява това? Дори не го виждам да белее.

На дъщеря ми мин. година около май-юни извадихме горните резци един след друг. Чак сега март месец започна да се подава единият (като той е вторият, който извадихме). Почти половината се показал. И аз се притеснявах и се съветвах със зъболекари, но явно си излизат, когато си им дойде времето. Peace Долните резци паднаха сами мин. година и поникнаха нови зъбчета, а горните все не се показваха. Ето, че и това време дойде. Simple Smile

# 14
 • София-Младост
 • Мнения: 22 483
Ще попитам тук, дано е правилното място. Синът ми е на 6.5г почти. Преди близо 2 месеца, края на м.01 извадихме горен централен резец...но до днес все още не е пробило новот зъбче, трябва ли да ме притеснява това? Дори не го виждам да белее.

На дъщеря ми мин. година около май-юни извадихме горните резци един след друг. Чак сега март месец започна да се подава единият (като той е вторият, който извадихме). Почти половината се показал. И аз се притеснявах и се съветвах със зъболекари, но явно си излизат, когато си им дойде времето. Peace Долните резци паднаха сами мин. година и поникнаха нови зъбчета, а горните все не се показваха. Ето, че и това време дойде. Simple Smile
Ще чакаме тогава, сутринта си извади и вторият горен резец Simple Smile

# 15
 • Мнения: 4
Здравейте,
имам следния проблем - синът ми е на 10 месеца и има кариес на десния преден резец, който му поникна на 8 месеца.
Посъветвах се по телефона с трима мои познати зъболекари - становището им е че трябва да стане на 1.5 години, за да може да се работи. Моля ви за съдействие и съвет - насочете ме към някой стоматолог, който може да се заеме.
Освен това се чудя - най-вероятно трябва да правя по-сериозна профилактика /хранителни добавки, хомеопатия/ за да намалим вероятността за този проблем в бъдеще.
В паника съм, моля за съвет

# 16
 • Мнения: 174
С хранителни добавки и хомеопатия ще постигнеш същяи ефект, който биха имали и баенето и заклинанията. Т.е. никакъв. Най-добре е да спазва хигиена, доколкото е възможно за толкова малко дете. За лечение - трябва да се намери начин да се лекува, защото кариесът не е рана, която оздравява сама. Знам че е трудно, но опитайте и успех!

Поздрави: д-р Ралев

# 17
 • Велико Търново
 • Мнения: 5 644
Дъщеря ми е почти на 9 години и има паднали 4 млечни зъба - единствената в класа с толкова малко сменени зъбчета, зная, че при всяко дете е различно, но все пак - има ли някакъв повод за притеснение newsm78 Иначе, са й здрави зъбките - няма кариеси, няма рушене, чупене и пр.
И да попитам - до колко години следва да се поставят силанти?

# 18
 • Мнения: 174
Силанти могат да се поставят веднага след поникване на постоянните зъби, но, разбира се, на дъвкателни зъби. На резци и кучешки зъби силанти не се поставят. Иначе няма какво да те притеснява ранният пробив - дължи се на акцелерацията на човешкия организъм. Единствено трябва да се внимава да не се натрупва плака, тъй като след пробива зъбите не са все още достатъчно минерализирани и съответно не са толкова устойчиви на кариес.

# 19
 • Велико Търново
 • Мнения: 5 644
Благодаря!

# 20
 • Мнения: 8 220
Вярно е, важни са млечните зъбки, но понякога доброто желание не е достатъчно...

Аз вече съм се отчаяла с млечните зъби на 7-годишната ми дъщеря.
Пробиха на 5-месечна  възраст и в началото бяха перфектни.

Малко след 3 годинки започнаха първите ни проблеми - кариес и изтъняващ емайл. /Поне аз така го окачествявам емайла, не ни е поставяна диагноза - с просто око се наблюдава как разстоянието между зъбките се е увеличава и то защото някак се изтъняват помежду си.../ Имаме няколко кариеса вече, чиито пломби постоянно падат и постоянно се подновяват - съответно зъбчето при всяка манипулация се пили наново. Аз силно се притеснявам как точно ще успеем да изчакаме до появата на постоянните зъбки, което се очертава да стане в предстоящите няколко години.  newsm78

Засега имаме две сменени зъбчета - перфектни са. Надявам се поне те да са по-здрави!

Никой зъболекар до сега не ми даде отговор какви са вероятните причини за състоянието на детето.

Подробностите са следните :

Скрит текст:
Захранена е на 6 месеца според последните правила. Плодови сокове не съм предлагала. На онзи етап от захранването детето вече беше достатъчно голямо да консумира плодове под друга форма, а не като сок. И до сега не ги обича. Пие основно вода. Газирани напитки не консумира.

През цялото време съм хранила с домашно приготвена храна и понеже беше злоядо дете, съм се стремяла в няколкото хапки, които хапне, да поместя възможно най-полезните неща. Това означава, че хлябът и тестените изделия почти не присъстваха в менюто ни.

Смятам, че храните, съдържащи захар са били в рамките на нормалното, в никакъв случай не е имало някакво свръхпотребление.....

Мием зъбите от появата на първото зъбче.

Нито аз, нито съпругът ми, страдаме от чак пък толкова лоши зъби....  Thinking

Другата подробност - Кърмих до 3 години, включително и нощем. Последната зъболекарка заяви, че това е най-вероятната причина. Аз съм склонна да споделя мнението й. За сравнение - голямата ми дъщеря, изцяло хранена с адаптирано мляко, нямаше никакъв проблем с млечните си зъби. Сега с второто дете направо съм ужасена.

Много ще се радвам да ми дадете някакви насоки на какво може да се дължи, какво може да се направи....

# 21
 • Мнения: 174
Поччиствайте плаката доколкото е възможно, няма как иначе. Ако вече е в период на смесено съзъбие, и има някой силно увреден млечен зъб, екстракцията му е добро решение - за да не увреди зародиша на постоянния, който е в процес на пробив.

# 22
 • Мнения: 1 601
Здравейте. Темата е мн хубава.
Та искам да попитам. Искам да заведа дъщеря ми на зъболекар защото има 8 развалени зъба като 4 от тях са много зле. Не я болят но са с огромни кариеси. Та знаете ли някъде където работят само с деца и могат да я предразположат да седне на стола и да излекуват зъбите.

Забравих да кажа че тя е на 4г .Кариерите са от 2годишна и никой не искаше да я приеме защото беше много малка. Зъбите й пробиха на 3м и на 1г вече имаше всички зъби.

Последна редакция: чт, 28 яну 2016, 21:19 от stefyyyy

# 23
 • Мнения: 174
Лоша работа! За да я предразположи, колегата който ще работи с нея не е необходимо да работи само с деца. Има и общопрактикуващи дентални лекари, които отлично се разбират с деца. Моят съвет е да пробваш при един или двама колеги, то ще си покаже кой ще се разбере най-добре с това дете Simple Smile

# 24
 • Мнения: 1 601
Благодаря. Ще опитам пък дано не се инати и да седне да й оправят зъбките.

# 25
 • Мнения: 8 220
Детето ми в момента сменя горните първи зъбки. Чакахме ги с нетърпение, тъй като с млечните си имаше доста проблеми. За съжаление забелязвам, че има някакви по-бели петна по новите зъбки, които все още не са излезли напълно.
Това тревожно ли е?
Опитах се да намеря информация в интернет, но срещам притоворечиви мнения. В крайна сметка това от повече флуор ли е или е недостиг на флуор? Смятах да купя паста за зъби за реминерализация детска, но гледам, че тя е с по-високо съдържание на флуор.

Какво да правя?

# 26
 • Мнения: 260
Ако съм разбрал правилно, то това е зъбна флуороза и е следствие на нарушен зъбен емайл което е причинено от високите концентрации флуорид по време на растежа на зъбите. Попринцип се лекува при зъболекар. Ако има проблеми по време на смяната, често се използват гингвила, лидокаина, а и особедно анестетичния гел, но все пак както за това така и за по-белите петна - консултация със стоматолог е най-доброто решение според мен още повече за да може бързо да се адаптира към зъболекарите и столчето  Simple Smile

# 27
 • Мнения: 8 220
Благодаря!
Ще изчакаме да изникнат напълно, за да видим дали наистина има такива бели петна. В момента са изникнали 1/3 и на мен така ми се струва.

# 28
 • Мнения: 174
По-добре побързай, защото колкото повече чакаш, толкова по-вероятно е бялото петно да се превърне в кафяво и впоследствие в кариес.

# 29
 • Мнения: 155
Здравейте, синът ми е на 2г и 3м. Преди около 3 месеца го водих на зъболекар заради бели петна-  каза, че има деминерализация и взех тут мус гел. Но не виждам някакъв ефект, дори ми се струва, че започва да се появява кафяво петънце. Да взема ли апа кеър възстановяващ гел? Какво друго мога да направя? Уж ограничихме всякакви сокчета, сладки и почти всички подобни. Понякога му позволявам по малко, но също така мием зъбите редовно, но с паста без флуор, тъй като още не плюе. Какво ще не посъветвате?

# 30
 • Мнения: 1
Здравейте,незнам дали тук е точно мястото,но ще споделя!Аз съм стажант по Дентална медицина и търся деца на възраст от 4г до 12г.Лечението се осъществява в Стоматологичния факултет в София,под ръководството на асистент-включва преглед,флуоризация,силанизация,лечение на кариеси и техните усложнения!Ако някои родител,има желание и  иска детето му да се лекува,нека ми пише, за повече информация!Благодаря Simple Smile))

# 31
 • Мнения: 1 601
Здравейте. Дъщеря ми е на едва навършени 5г и сменя зъби. Преди 2,3 дни видях ,че едното се клати , а днес , че новия зъб е пробил зад стария и се чудя дали да я водя да извадят млечното зъбче или да чакаме да падне. Не се клати много и предполагам ще мине доста време докато падне , а я боли когато трябва да отхапе или да натисне на него.
Какво да правя?

# 32
 • Мнения: 3 923
Здравейте.
На колко години е добре да е детето за да бъде прегледано от ортодонт? Синът ми е с тясна челюст и през последните 1-2 г. предните горни зъби се застъпиха, т.е. десният зъб се "качи" върху левият преден зъб. Има и малко по- високо небце, което му създава проблеми с изговарянето на някои звуци. Липсват му и два млечни кучешки зъба (долни). Не сме правили снимка и не знаем дали и постоянните ще липсват. Сега детето е на 5 г.  10 м. Въпреки грижите, които полагаме за зъбките му, вече има няколко пломби. Има генетично заболяване, което предразполага към ортодонтски проблеми.

# 33
 • Мнения: 1
Привет на всички.
Студенти по дентална медицина в МУ-София търсят деца между 6 и 12 години за профилактични прегледи на зъбките на вашите деца.

# 34
 • Варна
 • Мнения: 334
Здравейте.
На колко години е добре да е детето за да бъде прегледано от ортодонт? Синът ми е с тясна челюст и през последните 1-2 г. предните горни зъби се застъпиха, т.е. десният зъб се "качи" върху левият преден зъб. Има и малко по- високо небце, което му създава проблеми с изговарянето на някои звуци. Липсват му и два млечни кучешки зъба (долни). Не сме правили снимка и не знаем дали и постоянните ще липсват. Сега детето е на 5 г.  10 м. Въпреки грижите, които полагаме за зъбките му, вече има няколко пломби. Има генетично заболяване, което предразполага към ортодонтски проблеми.

Здравейте, направете консултация с ортодонт, той ще ви каже дали сега е момента за започване на ортодонтско лечение или да се изчака. По-добре е да отидете по-рано отколкото късно.

# 35
 • Мнения: 112
Здравейте,

Сина ми е на 9 месеца с 4 изникнали зъбки( не изцяло все още) .
Чудя се каква четка за зъбки и каква паста за зъбки са подходящи за него? Можете ли да препоръчате най -добрите такива според вас? Благодаря предварително! ☺

# 36
 • Пловдив
 • Мнения: 26
Здравейте. За вашето детенце са много подходящи т.нар "напръстници-четки" за зъбки. Те са силиконови-щадящи са за нежните венци и добре почистват зъбките. Ако държите на четка за зъби-всяка една четка 0+ възраст е подходяща за вас. Препоръчвам паста Ненедент без флуориди. Полезна информация за детските зъбки може да получите и на страничката www.facebook.com/feya.zabki

# 37
 • Мнения: 73
Здравейте,
Синът ни е на 7 г. и 7 месеца. Има един сменен долен резец, клати му се още 1. Има няколко пломби по другите зъбки. От известно време се оплаква от болки в един от зъбите. Заведох го преди 2 дни. Венецът около зъба се беше подул и беше болезнено, дори имаше температура 37.5С. Зъболекарят предпочете да извади зъба вместо да го лекува. И така... извадиха го. Зъбът беше с доста голям и запазен корен - явно времето за смяната му е далече, имайки предвид и това, че първият му зъб излезе на 1 г. и 2 м. и досега почти няма сменени зъби. Сега се обвинявам много, че позволих да го извадят. Искам да попитам дали трябва да го заведа да му поставят някакъв имплант за пазене на мястото на новия зъб. Изваденият зъб е четвърти горен.

# 38
 • Мнения: 5
На тази възраст не се слагат импланти, а местопазители. Това обаче става по преценка след преглед, защото се взема под внимание състоянието и на съседните и срещуположните зъби. Ако става дума за преди зъби може да не е наложително, но ако е по-заден зъб може и да има нужда, трябва да го заведете на консултация

Общи условия

Активация на акаунт