Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Защо е важно да се грижим за здравето на млечните зъби

 • 66 895
 • 38
 •   1
Отговори
 • Мнения: 84
Млечните зъби са първите зъби на вашето дете и макар и само временни, е важно да ги пазим здрави.


Те са общо 20 на брой. Пробивът им започва в най-ранна детска възраст. Първите зъбчета започват да пробиват на 6-месечна възраст и обикновено това са долните резци.  Всички останали зъби поникват поетапно до 2,5 години. Към 6-годишната възраст на детето започва и тяхната смяна, която продължава до 12-13 годишна възраст.

Много е важно да се знае, че под млечните зъби се разполагат зародишите на постоянните!


Значение на млечните зъби за добрата усмивкаЗапазването на млечните зъби е от голямо значение за правилното подреждане на постоянните зъби. В случай на изваждане на млечен зъб преди да е настъпило време за неговата физиологична смяна, трябва да се постави местопазител на мястото му до настъпване на пробива на постоянния зъб. Ранната загуба на млечен зъб води до намаляване на мястото за поникване на подлежащия постоянен. Той прораства накриво, а това води до изкривяване и на съседните зъби и на целите зъбни редици и челюсти. Кривите зъби, от своя страна, водят до повишен риск от развитие на кариеси на постоянните зъби, заболявания на венците и затруднения при дъвчене.  

Грижа за млечните зъбиГрижите  за зъбите на вашите деца трябва да започнат от момента на появяване на първия от тях. Първият преглед при стоматолог е добре да стане още на година - година и половина. Причината за това е, че има опасност да се развие кариес на ранното детство, който разрушава млечните зъби още с появата им. Някои родители смятат, че млечните зъби не се лекуват, тъй като те ще се заменят с постоянните. Това е много погрешно.


Доказано е, че децата със здрави млечни зъби имат и по-здрави постоянни зъби.


От състоянието на млечните зъби до голяма степен зависи и здравето на постоянните. Млечните зъби лесно могат да се разрушат от кариес и да се стигне до пулпит и периодонтит. Освен болезнеността на тези състояния, проблем е и възможното увреждане на зародиша под тях.

Грижата за млечните зъби е инвестиция в здравето и красотата на усмивката на вашите деца.

Последна редакция: пн, 04 окт 2021, 16:52 от Редактор*

# 1
 • Мнения: 0
една приятелка започна да използва кърпички с ксилитол, които почистват устата след храна и е мн доволна,защото става лесно и бебето харесва вкуса им. на опаковката пише че могат да се използат от 6-я месец.

# 2
 • Мнения: 11
Статията е изключително вярна, но за съжаление малко родители в България са наясно и искат да разберат, че запазването на млечните зъби здрави е много важен момент за излизащите след това постоянни зъбчета да са добре подредени и безпроблемни!

# 3
 • Мнения: 2
наистина е изключително важна грижата за млечните зъби, аз все още съм с два от тях  Mr. Green така и не паднаха. казаха ми че под тях няма друг корен. добре са се запазили и дори не се клатят

# 4
 • Мнения: 174
Едва ли ще изкарат цял живот. Обикновено са с намалена минерализация, емайлът им е апризматичен, с повишена податливост са към кариес и т.н. Казуистична рядкост е да се запазят мелчни зъби след 30 - 35 годишна възраст. Дотогава вече се разрушават и се налага да ги екстрахираме - т.е. да ги извадим.

# 5
 • Мнения: 519
Дъщеря ми (5 год.) си удари зъбчето (преден десен) и сега то леко се клати. Зъбчето е цяло, не е счупено. Има ли начин да се направи нещо, за да не падне? Не се клати силно, а се усеща като го пипаш само. Какво представлява този местопазител, който се слага при загуба на млечен зъб? Ако зъбчето все пак падне, кога да очакваме ново на негово място?

# 6
 • Мнения: 294
Дъщеря ми (5 год.) си удари зъбчето (преден десен) и сега то леко се клати. Зъбчето е цяло, не е счупено. Има ли начин да се направи нещо, за да не падне? Не се клати силно, а се усеща като го пипаш само. Какво представлява този местопазител, който се слага при загуба на млечен зъб? Ако зъбчето все пак падне, кога да очакваме ново на негово място?

За съжаление и малкият ми син, който е на 1г. и 11м. вчера се спъна, падна и си разклати двата предни горни зъба. Аз също бих искала да разбера, ако се окаже че са счупени и не се стабилизират, какво да направим. Водих го днес на хирург, обаче той каза, че надали ще търпи местопазители. Искам да попитам, тъй като не съм много наясно, дали специалистите, които се занимават с поставянето на инпланти, биха могли по някакъв начин да помогнат и да закрепят зъбчетата, ако разбира се не са строшени, но останат на положение клатене. Просто детето ми е без никакъв инстинкт за самосъхранение и въпреки това, че гледам да не го изпускам от очи, все пак аз не мога да го вържа с белецници и да му сложа окови на краката, за да не ходи и да не пада. Той непрекъснато иска да ходи и колкото и да се опитвам да го ограничавам, не мога да го опазя от всичко. Да не говорим, че нарочно на моменти, ей така от инат, като се ядоса си удара сам главата, зъбите, или каквото му падне. И ти докато реагираш той вече е свършил белята. По- големият ми син не беше такова дете. Не зная други майки имат ли такъв проблем с опазването здравето на децата си, но аз от моя кръг познати, нямам други, чието дете да не се пази чак до такава степен и да му липсва инстинкта за самосъхранение. ДЕТЕТО МИ ИНАЧЕ Е ЗДРАВО ПСИХИЧЕСКИ И НЕ Е ИЗОСТАНАЛО В РАЗБИТИЕТО, ЗА КОЕТО бЛАГОДАРЯ НА бОГ, НО ВЪПРЕКИ ВСИЧКО МИ СЕ СТРУВА, а се и притеснявам, че просто пак ще ги удари зъбките, още преди да са тръгнали да се стабилизират и ще ги доразклати. Моля, ако някой знае дали има такава алтернатива специалист, който се занимава с имлантите да успее да ни закрепи зъбчетата, нека ми пише, може и на лични, макар че в темата ще е добре, за да знаят и други майки с подобни проблеми какво да правят, защото информацията е доста оскъдна.

# 7
 • Мнения: 425
На дъщеря ми долния резец се клатеше малко от месец поне и днес в детската градина е  яла нещо твърдо и зъбчето се е разклатило още повече и беше пред падане.Реших да се направя на зъболекар и завързах зъбчето с конец за почистване на зъбното пространство,дръпнах го и се чу едно пукане и зъбчето изскочи.Като разгледах зъба забелязах,че корена не е цял една малка част е останала вътре и сега не ми дава мира мисълта,че остатъка може да и направи проблем.Сряда сме така или иначе на зъболекар по програмата за силанизация,но се притеснявам до тогава дали може да и направи проблем този остатък на корена?

Последна редакция: вт, 01 окт 2013, 08:47 от rosenna

# 8
 • Мнения: 1
Здравейте,
дъщеря ми е на 1г. и 10 месеца, а от няколко месеца забелязвам, че има някакви жълто-кафяви образувания върху горните предни 4 зъба. В началото си мислех, че са полепи, но след време забелязах, че е увреден емайла на самите зъбчета и са някак грапави. Водих я на зъболекар, но ми казаха че това няма лечение!  Cry Страхувам се че след известно време ще се оронят и ще остане без зъбки до смяната им с постоянни.
 Моля ако някой може да ми даде съвет, за това какво бих могла да направя за да реша проблема!
 Благодаря предварително!!!   smile3547 smile3547

# 9
 • Мнения: 425
Аз съвет не мога да дам,но ще ти кажа ,че моята дъщеря е по същия начин,кафяво-жълти петна точно в средата на горните зъбчета.При нас обаче е само на двата зъба.Така се беше случило,че съм я водила на 4-ма зъболекари и всичките казаха,че това не е флуороза,а слабо минерализиране на зъбите.Вярно е обаче,че се поизтъркаха доста зъбите,сега са вече на половина,точно до петната се изтъркаха.Като се усмихне,понеже е почти на 7 и не ги е сменила още,зъбчетата са много,много малки,дори на връстниците и ми изглеждат много дълги  Grinning.Според зъболекарите няма нищо страшно,по- важни били постоянните зъби.

# 10
 • Мнения: 1
Благодаря ти много за вниманието!  Simple Smile Малко се поуспокоих, надявам се да нямаме и ние проблем! И мен така ме успокоиха стоматолози, че като ги смени няма да има проблем.
Единствено си мислех дали няма някакво хомеопатично средство да ни помогне да замразим проблема. Бях гледала в един от епизодите на " На кафе" с Гала един неин гост спомена точно този проблем според мен - при  почерняване и ронене на детки зъби две хомеопатични лекарства, но за жалост не си ги записах понеже тогава все още нямахме зъбки.

# 11
 • Мнения: 120
Здравейте! Има много теми за грижа за зъбките и реших да попитам в тази. Имам 2 въпроса и се надявам на малко помощ от ваша страна. Искам да заведа сина ми на преглед при зъболекар, но нямам представа къде. За първи преглед според мен е важен зъболекаря. Идеята ми за сега е в клиника ео-дент. Има тема за клиниката, но ако някой има скорошни наблюдения моля да сподели. Другото което искам да ви попитам е за едно гелче коментирано в друга тема, а и моя приятелка го слага на детето си. Единственото което намерих в интернет е това http://www.tsveta-dental.com/index.php?page=articles&id=22  Според зъболекарката на моята приятелка е много добро, но аз съм си малко Тома неверни. Ето и коментари от другата тема http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=508201.45

# 12
 • София-Младост
 • Мнения: 23 130
Ще попитам тук, дано е правилното място. Синът ми е на 6.5г почти. Преди близо 2 месеца, края на м.01 извадихме горен централен резец...но до днес все още не е пробило новот зъбче, трябва ли да ме притеснява това? Дори не го виждам да белее.

# 13
 • Мнения: 519
Ще попитам тук, дано е правилното място. Синът ми е на 6.5г почти. Преди близо 2 месеца, края на м.01 извадихме горен централен резец...но до днес все още не е пробило новот зъбче, трябва ли да ме притеснява това? Дори не го виждам да белее.

На дъщеря ми мин. година около май-юни извадихме горните резци един след друг. Чак сега март месец започна да се подава единият (като той е вторият, който извадихме). Почти половината се показал. И аз се притеснявах и се съветвах със зъболекари, но явно си излизат, когато си им дойде времето. Peace Долните резци паднаха сами мин. година и поникнаха нови зъбчета, а горните все не се показваха. Ето, че и това време дойде. Simple Smile

# 14
 • София-Младост
 • Мнения: 23 130
Ще попитам тук, дано е правилното място. Синът ми е на 6.5г почти. Преди близо 2 месеца, края на м.01 извадихме горен централен резец...но до днес все още не е пробило новот зъбче, трябва ли да ме притеснява това? Дори не го виждам да белее.

На дъщеря ми мин. година около май-юни извадихме горните резци един след друг. Чак сега март месец започна да се подава единият (като той е вторият, който извадихме). Почти половината се показал. И аз се притеснявах и се съветвах със зъболекари, но явно си излизат, когато си им дойде времето. Peace Долните резци паднаха сами мин. година и поникнаха нови зъбчета, а горните все не се показваха. Ето, че и това време дойде. Simple Smile
Ще чакаме тогава, сутринта си извади и вторият горен резец Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт