Слънцето е символът на щастието  и доброто настроение. Клишето и този път е вярно - слънцето е сред най-сигурните естествени антидепресанти, защото кара  тялото ни да произвежда ендрофин и серофин. Благодарение на него синтезираме успешно витамин D - важен и незаменим за костите ни. С две думи – слънцето е живот!
Както с всичко хубаво обаче, и със слънцето е добре да не прекаляваме. И около него има няколко мита, които е важно да развенчаем в началото на летния сезон:

Мит 1: Слънчевият загар е здравословен
Факт: Тенът всъщност е резултат от опитите на кожата ни да се предпази от по-сериозни вреди от UV радиацията.

Мит 2: Тенът пази от изгаряне
Факт: Тъмен тен на естествено бяла кожа дава защита не повече от SPF 4, което не е достатъчно и има реална опасност да изгорим.

Мит 3: Не се изгаря в облачно време
Факт: До 80% от слънчевата UV радиация прониква през облаците. При много горещо време и мараня, UV радиацията се увеличава.

Мит 4: Във водата не се изгаря
Факт: Водата дава минимална защита от UV радиацията. В същото време слънчевите лъчи се отразяват във водата и въздействат на кожата ни по-силно.

Мит 5: Веднъж намазани със слънцезащита, можем да сме на слънце по-дълго
Факт: Слънцезащитните продукти не са създадени, за да можем да увеличим времето, в което се излагаме на слънце, а за да сме по-защитени в моментите, прекарани на слънце. Степента на защитата на тези продукти до голяма степен зависи от правилната им употреба.

Мит 6: Почивките между слънчевите бани ни гарантират да не изгорим
Факт: UV радиацията от слънчевите бани се наслагва през деня

Мит 7: Ако не усещаме жарки слънчеви лъчи по кожата си, няма да изгорим
Факт: Изгарянето на кожата е следствие на UV радиацията, която не може да бъде почувствана.

Мит 8: UV радиацията през зимата не е опасна
Факт: По принцип UV радиацията през зимата е по-слаба, но в същото време слънчевите лъчи се отразяват в снега и увеличават двойно UV радиацията, на която сме подложени, особено на по-висока надморска височина.

Последна редакция: пн, 21 юни 2021, 13:42 от Редактор*