За повечето от нас  диагноза рак звучи като присъда. Истината е, че това опасно заболяване в много случаи се проявява като карцинома - лекува се успешно и не се разпростира към други органи. В едва 10% от случаите става въпрос за меланома. Тя се среща рядко и е много по-опасна, защото дава метастази към други органи. Кой е уязвим и може да я развие – отговорът е: абсолютно всеки. Все пак има известна предразположеност у хората с наследствена обремененост, както и при тези със светлите типове кожа.

Най-важното, което трябва да знаем, за да се предпазим от това заболяване:

•   В никакъв случай не чоплете бенките, както и други кожни образувания.
•   Веднъж в годината посещавайте кабинета на дерматолога
•   Поне веднъж месечно преглеждайте сами или с чужда помощ бенките по тялото си и отидете на лекар, веднага щом забележите промяна във формата, цвета и размера.
•   Не прекалявайте със слънчевите бани.
•   Употребявайте слънцезащитни продукти, дори когато времето е облачно.
•   Ако сте изложени директно на слънце, нанасяйте слънцезащитния крем на всеки два часа.
•   Пазете децата! Едно бебе няма нужда от тен, а набавянето на така необходимия витамин D не означава задължително слънчев загар. Децата под 6-годишна възраст са особено уязвими - най-добре е да бъдат на сянка, под чадъра, задължително с шапка и бяла тениска.
•   Купувайте слънцезащитни продукти всеки сезон, не пестете за качествена козметика.

Важно: Продуктите имат два срока на годност. Единият показва датата, до която продуктът може да бъде употребяван. Другият срок, обозначен със специален знак на гърба на продукта, дава информация за периода, до който продуктът може да бъде използван след датата на първоначалното му отваряне. В слънцезащитата след него UV-филтърът губи част от свойствата си и няма гаранция за степента на фотозащита за кожата ни от UVA и UVB-лъчите - главната причина за кожното стареене и рака на кожата.

Как да следим развитието на бенките си


В една по-напреднала фаза от развитието на меланома бенката може да промени цвета си - да стане червена или бяла. За успешното лечение на заболяването обаче е важно да посетите лекаря на време. А затова е важно да умеете да преглеждате бенките си вкъщи и да забележите промяната в самото начало.
•   Застанете пред огледалото. Огледайте добре лицето, шията и ушите.
•   С помощта на сешоар можете да огледате скалпа. Разбира се, тук ви е необходима помощта на друг човек.
•   Отново сами пред огледалото можете да огледате всички страни на ръцете и лактите.
•   С помощта на близките си можете да следите гърба и бедрата.
•   Обърнете особено внимание на дланите - бенките по ръцете лесно могат да бъдат наранени.

Важно е да имате предвид, че меланомата може да се изрази и като необичайно подуване, зачервяване, кървене, промяна в плътността на кожата. Когато откриете подобна промяна, не изпадайте в паника. Вместо това посетете незабавно дерматолог. Добре е редовните дерматологични прегледи да се превърнат в част от личната ви здравна култура, а не да ги отлагате до обостряне на проблема - независимо доколко е сериозен.


Ултравиолетовите лъчи

Ултравиолетовата радиация се приема като основен рисков фактор за развитие на някои ракови заболявания. Тези лъчения имат свойството да увреждат гени в клетката. Затова е необходимо да бъдете особено внимателни при излагане на директна слънчева светлина. Препоръчително е да избягвате солариум.

Ултравиолетовите лъчи са най-общо три вида:
•   UVA - водят до остаряване на клетката и увреждат ДНК-то. Резултатът е преждевременно остаряла и сбръчкана кожа. В някои случаи може да се развие и туморно образувание.
•   UVВ - водят до изгаряне, свързват се с повечето видове карциноми и маленоми.
•   UVC - не проникват през атмосферата.

С течение на времето силата на слънцето се увеличава. Бъдете особено внимателни, когато излагате кожата си на тези лъчения. Прекомерното въздействие на ултравиолетовите лъчи може да доведе до неспособност на организма да контролира увредените клетки и това да доведе до развитие на ракови образувания.

Внимание: Най-безобидният резултат от интензивното печене на слънце е дехидратацията и сбръчкването на кожата. За щастие “кафявият” тен отдавна не е на мода, а качествената слънцезащитна козметика предпазва кожата от вредното въздействие на UV лъчите. Така можете да се наслаждавате на лятната и зимната почивка и да се радвате единствено на позитивното влияние на слънцето върху организма.  

Последна редакция: пн, 18 окт 2021, 17:15 от Редактор*