Богородичен пост 2012

  • 12 208
  • 136
  •   1
Отговори
# 90
  • София
  • Мнения: 478
Привет и от мен Hug

С голямо закъснение искам да благодаря за поздравите за рождения ми ден  bouquet Много сте мили Heart Eyes

Видях, че сте питали за нахута – има го във всички големи вериги, сега на прима виста, освен споменатите от вас магазини, се сещам и за Карфур, където е на две места – при био храните в края на магазина и около боба по регалите. По регалите го има и в консерва, която съм пробвала и не е никак лоша. В ХИТ също има, в арабските магазинчета около Женския пазар и във всички магазинчета за здравословно хранене.

Докато съм на тема Карфур да препоръчам оризовото и соевото био мляко в едни кафяви кутии. Видях и че има готова смес за фалафели два вида – от тази с машинките и единична кутия. Понеже съм взимала и от двете от арабските магазини да споделя, че тази на Дура ми харесва повече, другата ми бие прекалено на канела. Има и готов хумус в консерва, пак на Дура, който е приятен за спешни случаи. Поне аз винаги поддържам в килера лютеница, хумус и нахут по време на пост, а и не само Peace

За маргарина – бях се пробвала преди време да опиша кои маргарини са постни и кои не, но те все излизат нови и нови. Списъкът не е актуализиран скоро, ще съм благодарна ако го погледнете и добавите и ми предложите за редакция някои от вече съществуващите. Сега ще прегледам тези, които сте споделили тук в темата и ще ги добавя, както и един зехтинов био маргаин, който взимам от време на време.

Дес, мерси за пепчовите патладжани  bouquet Непременно ще пробвам другия път да ги приготвя по този начин, че ми се вижда много по –лесно. Видях, че си писала, че не ти допада зехтина в ястия. Преди години и на мен не ми харесваше особено, но след това открих, че зависи от марката и вида на зехтина. Има някои, които са много натрапчиви и дори горчиви, а на мен ми допадат по – меките видове. Когато нямам път до Гърция за по – евтин зехтин, взимам pomache на Родон за готвене. По – евтин е и е точно за готвене. Олио използвам само за пържене, което е много рядко.

TheNMaster, чудесна идея за зехтина за мазане, определено ще се възползвам Peace Аз до сега процедирах с мазане на зехтин върху печена филия с четка, попива приятно или мажа върху хляб, пак с четка и после пека на фурна, нещо тип брускета.

дядо хаджия, дано бързо ти отшумят здравословните проблеми Praynig

За течностите не мога да преценя, защото по принцип пия огромни количества вода, в тази жега пък да не говорим. Четох неотдавна една статия, че по време пост се увеличава малко солта, което съм склонна да повярвам, че е така и оттам явно се увеличава приема на вода, но това са си мои разсъждения newsm78

ell_ell, дядо хаджия ти я дал много добри съвети, но да ти споделя, че кърмих по време на пост (и продължавам да кърмя Crazy) и нямах никакви проблеми, особено сега през лятото. Дори да не беше пост едва ли щеше да ти се различава много менюто от сегашното. За кърменето е много важен приема на течности и най – вече на вода Peace

zhabche, Честита рожба Hug


katelinka, лека бременност Hug

Ех, че хубави нови и при двечките ви Heart Eyes

Оле постът ми стана километричен, та ще се включа малко по - късно с менюто от тези дни Joy Joy Joy

# 91
  • Мнения: 5 001
Да попитам сега аз пиете ли течности по време на поста и колко - нормално като останалите дни, намалено или увеличено количество.
Аз принципно пия много вода. Сигурно над 3л на ден успявам да изпия. Но не се наливам насила, а просто организма ми си го иска.От време на време си правя вкъщи и фрешчета. И това са ми течностите:)

Аз също да се включа за течностите при мен.......Водата(само!) на ден ми е 1 1/2 л. ......Обаче освен това пия айряни и ям много диня и пъпеши,та не мога да му хвана края като литраж,колко отива на ден.....
Отделно държа една кана с лимони+вода+ мед в хладилника,та и там посягам често,щото постоянно допълвам липсите Laughing...... ooooh!

Абе май доста се събира на ден......

# 92
  • Мнения: 38
 Hug  Здравейте и ние с мъжът ми постим и реших да разгледам какво готвите  Peace  Моето меню днес беше тиквички с ориз  на фурна по тази рецепта много ми  допада http://www.supichka.com/2011/06/blog-post_27.html и десерта стана просто вълшебен  постен кекс със сладко от боровинки, ето рецептата http://www.receptite.com/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0 … D0%BA%D0%B8%D1%88
Моля давайте идеи   :bouquet

# 93
  • Мнения: 508
Здравейте!
Аз за течностите май не мога да преценя дали пия повече, защото и зиме и лято пия огромни количества. Но дори да не е пост все пак е лято и е хубаво да се пият повече течности, а най-добре вода.

Бразилка благодаря за пожеланието! Дай Боже всичко да е наред!

# 94
  • Мнения: 1 775
Ева17, фурмите са направо греховно сладки и сочни.

Днес направих задушено зеле с моркови, маслини и чушки и басмати за гарнитура. Следобедно се разхладих със соево фрапе с къпини.

Може ли да кажеш как го правиш соевото фрапе? С друго ядково мляко става ли и как?

# 95
  • Мнения: 1 110
Be Light, преди години четях каква ли не литература на тема здравословно хранене. От една от тях ми е останала рецепта за приготвяне на ядково мляко. Според автора най-фино такова може да се получи от бадеми. Беше дадена идея как да се приготви и от семки на дини (това не съм го пробвала обаче, но принципа и същия като при бадемите).
Бадема трябва да е суров и белен (сега има пресни по пазара и става прекрасно с тях). Ако купиш небелен, отделянето на люспицата става лесно, като първо заливаш ядката с вряла вода и я оставиш да преседи във водата 2-3 минутки. Белиш 10-15 бадема (за порция), слагаш в блендер, доливаш около 70 мл. вода и мелиш до възможно най-фината смес. Нека преседи 10-15 минути (може и повече за по-наситен вкус и аромат). Прецеждаш. Сдобиваш се с ядково мляко и смлени ядки за песто или друг сос Wink.

# 96
  • Мнения: 38
 Hug Днес: закуска- плодове;обед-тиквичките с ориз и кекс; следобедна закуска -соево сирене с доматки; за вечеря ври бобец bowuu
А сега обмислям за утре оризови спагети(салата)  и меденки. Вие какво готвите?

# 97
  • Мнения: 5 001
Гриловани тиквички с олио,оцет,чесън и копър.
Препечени филийки с песто.
Пъпеш,диня,праскови

# 98
  • Мнения: 38
Гриловани тиквички с олио,оцет,чесън и копър.
Препечени филийки с песто.
Пъпеш,диня,праскови
Mммммм...........

# 99
  • София
  • Мнения: 12 212
Отчет за днес: печени червени чушки с доматен сос с чесън, магданоз. Диня, пъпеш и прасковки. Утре, утре....ще го мисля.

# 100
  • Мнения: 439
За днес: за закуска плодове,обяд-леща.
BobiPak,утре ще се пробват твоите тиквички. мерси за идеята. Много ме е срам Embarassed,но ще направя и твоят сладкиш. Бях се зарекла без нишо сладко,но не ми стигна воля. Понеже постя за първи път се учудвам колко леко и приятно минава поста. Новобранците,и вие ли се чувствате така?

# 101
  • София
  • Мнения: 12 212
Добре се чувствам, не ми е трудно. Днес картофена яхнийка и салата. Плодове. На другите защото са всеядни - мръвчоци на тиган.

# 102
  • Мнения: 1 110
Аз смятах за вечеря едно постно зеле да направя, стана хладно и ми дойде мерака да се въртя повечко в кухнята. Плодове, салата също.

# 103
  • Мнения: 5 001
Гриловани тиквички с олио,оцет,чесън и копър.
Препечени филийки с песто.
Пъпеш,диня,праскови
Mммммм...........

Идвай!  Hug Има още...

Днес - за вечеря просто изпържих картофи.....Имаше и печени чушки,та направих една мешана салата с розови сладки,добре узрели домати и едни крехки корнишони......Та и хляб имаше домашно изпечен....И.....Пак замина половин хляб!  ooooh! Crossing Arms

Абе казах ви,че ще кача кила с тоз пост..... hahaha hahaha hahaha hahaha hahaha hahaha

# 104
  • Мнения: 439
После ще се преместим дружно в подфорума за диетите. Joy Joy Joy

Общи условия

Активация на акаунт