Любими рецепти

  • 31 430
  • 31
  •   1
Отговори
# 15
  • София
  • Мнения: 10 768
Глинтвайн

За 8-10 чаши греяно вино:

- 120 грама захар
- 1л гроздов сок
- 1 л червено вино
- 400 мл Порто
- 1 пръчка канела
- 2 дафинови листа
- 1 звезда анасон
- 5 карамфилчета
- 4 плодове от хвойна
- 1/4 лимон - разрязан на 4
- 1/2 портокал - разрязан на 4

В тенджера се карамелизира захарта. След това към нея се добавя загрятият гроздов сок и двата вида вино. Слагат се подправките и плодовете и се вари 20 минути. Сипва се в чаши и се поднася горещ.

# 16
  • София
  • Мнения: 10 768
Сладкиш от Капри (Torta Caprese)

125 г масло
140 г захар
3 бр. яйца (големи)
140 г натурален шоколад
175 г бадемово брашно
сол
пудра захар за поръсване

Шоколадът се натрошава и се разтопява в микровълновата фурна. Разбърква се добре и се оставя настрани да се охлади.
В купа се слага маслото със стайна температура, захарта и солта и се разбиват за няколко минути с миксер до получаване на кремообразна смес. Добавят се едно по едно яйцата (със стайна температура), след тях - разтопеният шоколад и бадемовото брашно. Бърка се до получаване на гладка смес. Изсипва се в намазнена и набрашнена форма с диаметър 20-22 см и се изравнява с шпатула или гърба на лъжица.



Слага се в предварително загрята на 170 градуса фурна и се пече 45 минути. След като се извади от фурната се оставя във формата за няколко минути и тогава се прехвърля в чиния. След като изстине, сладкишът се поръсва с пудра захар.





Източник:  cucchiaio.it

# 17
  • София
  • Мнения: 10 768
Пастет от хумус

200 г сух нахут или 400 г прецеден от буркан
3 с.л. сусамов тахан
1/2 бр. лимон
3 с.л. зехтин
2 скилидки чесън
1/2 ч.л. червен пипер
щипка шафран
индийско орехче
черен пипер
смлян кориандър
сол
сусам за поръсване

Ако се използва сух нахут, той трябва предварително да се накисне в голям съд с вода, в която е разтворена сода. След като изминат няколко часа и нахутът набъбне, той се пуска под течаща вода, за да се отмие содата. Слага се да се вари. Най-добре е това да стане в тенджера под налягане (за около 1 час). След като се свари, нахутът се прехвърля с решетъчна лъжица в голям съд (водата не се изхвърля), залива се с хладка вода от чешмата и се претрива с ръце, за да паднат люспите. Те остават на повърхността на водата, лесно се обират с цедка и се изхвърлят. След това, отново с цедка, се прехвърлят зърната в купа. Към тях се добавят около 150 мл от водата, в която е врял нахутът и нарязаните скилидки чесън.



 Пасират се до получаване на пюре. След това се добавят зехтинът, таханът, сокът от лимона и подправките.



Ако шафранът е едър, се стрива в хаванче със солта, както е показано на снимката.


 След това сместа отново се пасира.
Ако се използва нахут от консерва, след като се отвори се прецежда и при пасирането се добавя чешмяна вода.
При поднасянето пастетът от хумус се поръсва със зехтин и сусам.

Последна редакция: вт, 12 фев 2019, 01:06 от Vanja77

# 18
  • София
  • Мнения: 10 768
Нежно шоколадово суфле

200 г масло
200 г натурален шоколад
270 г захар
7 бр. яйца
50 г какао +допълнително за поръсване на формите
125 г брашно

Шоколадът се натрошава и се разтопява с маслото в микровълновата фурна или на водна баня на котлона. Разбъркват се добре и се оставят леко да изстинат.






 През това време с миксер се разбиват яйцата и захарта, след което започва по малко да се добавя от шоколадовата смес, последвана от пресятите брашно и какао. Всичко се разбърква много добре.
Приготвят се 8-9 форми за суфле с диаметър 8 см. Намазват се с масло и се поръсват с какао от всички страни,



 след което се напълват с шоколадовата смес. Какаото позволява суфлето да се обърне в чинии при сервирането.



Фурната се загрява на 225/210 градуса (реотан/вентилатор) и суфлето се пече 10 минути, но не повече, тъй като има опасност да се изпече вътрешността, което не е желан ефект. След като се извадят от фурната, се оставят за 3-4 минути да изстинат. Преди да се обърнат, за да стане по-лесно, се минава внимателно по края с гладко ножче.



*Тъй като дозата за рецептата е за повече форми, част от тях може да не се пекат веднага, а да се сложат във фризера и да се приготвят след няколко дни. Тогава времето за печене се увеличава на 15 минути.

Източник: recepti.ezine.bg

# 19
  • София
  • Мнения: 10 768
Класическо тирамису

6 бр. яйца
110 г захар
500 г маскарпоне
400 г бишкоти
600 мл силно кафе
няколко лъжици захар за кафето
какао за поръсване


Яйцата се разделят на жълтъци и белтъци. Разбиват се поотделно с миксер като към жълтъците се добавя захарта. След това към сместа с жълтъците се добавя разбърканото с лъжица маскарпоне, а накрая и белтъците. Правят се няколко пласта като се редуват бишкоти, топнати в подсладеното кафе и крем. Завършва се с крем, поръсен обилно с какао. Готовият десерт се прибира в хладиника.

# 20
  • София
  • Мнения: 10 768
Пухкава пица без месене

За тестото:
• 125 г брашно 00
• 125 г брашно от манитоба
• 200 мл вода
• 30 мл зехтин (екстра върджин)
• 7 г суха мая
• 1/2 с.л. захар
• 5 г сол
• За плънката:
• 150 г доматен сос
• 125 г моцарела
• зехтин (екстра върджин)
• сол на вкус

В купа се сипва хладката вода и в нея се разтварят маята и захарта. Добавя се зехтинът и се разбърква.



След това се добавят двете брашна и солта и се разбърква, точно колкото да се хидратира брашното.



 Покрива се с домакинско фолио и се оставя да втаса на топло място, докато тестото удвои обема си.



 След това се прехвърля в намазнена тава и с помощта на ръцете се разпределя тестото.



 След това се оставя да втаса за още 30 минути. Покрива се повърхността на пицата с доматеното пюре, посолява се и леко се поръсва със зехтин.



 Пече се в предварително загрята на 200 градуса фурна (реотани) за 15-20 минути. Добавя се добре отцедената моцарела, нарязана на малки кубчета и се връща във фурната за още 10 минути. Декорира се с листа пресен босилек.







*Продуктите са за 2 порции.

Направих пицата в голяма тава (26х37 см) и стана тънка. Ако се направи в по-малка тава ще стане още по-пухкава.

Източник: ricettedalmondo.it

# 21
  • София
  • Мнения: 10 768
Задушено свинско с тиквички и подправки

400 г свинско месо
1 бр. тиквичка
1 ч.л. подправка за месо
 1 ч.л. смес от пипери
 сол на вкус
 1 глава лук
1 с.л. олио
 по няколко клонки магданоз и копър

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Тиквичката се измива и се нарязва на полукръгчета. В тефлонов тиган се сипва мазнината и парченцата леко се запържват. Изважда се и на нейно място се добавя почистеното и нарязано на дребни парчета месо. Запържва се на силен огън за 5-7 мин.. След това към него се добавя ситно нарязаният лук. Посолява се и се добавят подправките. Огънят се намалява и месото се задушава под капак заедно с лука около 20-25 минути. След това тиквичките се връщат към месото и се задушава още 10 минути под капак. Добавят се нарязаните магданоз и копър и след 1-2 минути тиганът се дърпа от котлона.



Източник:  iamcook.ru

# 22
  • София
  • Мнения: 10 768
Пухкав кулич със стафиди и подправки

Продукти:
50г вечна закваска
75г бяло брашно
75 мл вода
За доомесване:
750г брашно
 230г масло
 230мл прясно мляко
120г захар
 4 бр. яйца (големи)
 50г ванилена захар
 1ч.ч. светли и тъмни стафиди (смес)
 кората от 1 лимон или портокал
по 1 щипка кардамом и индийско орехче (на прах)
 щипка сол
 1 бр. яйце за намазване

Всички необходими продукти трябва да са със стайна температура. Брашното се пресява няколко пъти.
 В голяма купа се слага вече захранената за няколко часа закваска с 2 с.л. от захарта, млякото и около 200 г от брашното. Разбърква се, покрива се и се оставя на топло за 3 часа.



След като увеличи обема си двойно, започва приготвянето на тестото. Мекото масло се разбива с останалата захар и ванилената захар. Добавят се едно по едно яйцата и подправките и настърганата кора от цитрусите, а също и малка щипка сол.



Разбива се с миксера до получаване на еднородна смес. След това се добавя набъбналата смес със закваската и внимателно се разбърква с лъжица. На няколко порции се добавя брашното и се омесва еластично тесто. Масата се поръсва с брашно и тестото се прехвърля върху нея. Трябва да се получи меко, приятно на допир и да не лепне по ръцете. Слага се в намазнена купа да се надигне за още 2,5-3 часа на топло като съдът се покрива с домакинско фолио.



На всеки час се изтегля тестото от външните страни навътре.



 Накрая се изважда от купата и към него се добавят предварително накиснатите за 15 минути в гореща вода и след това подсушени стафиди. Разпределя се в 2 високи форми, така че да заема1/2 от обема им.



Покриват се и се оставят за още 3 ч. да се надигнат двойно.



Намазват се с разбитото яйце. Пече се в предварително загрята на 200 градуса фурна около 1-1,10ч. като първите 10 мин. се пече на пара.





Източник: karaoke-k3.ru

# 23
  • София
  • Мнения: 10 768
Пухкава заливка за мусака

 4 бр. яйца
 400 г кисело мляко
200 мл прясно мляко
4 с.л. брашно
100 г масло
сол
черен пипер

Отделят се белтъците от жълтъците и  се разбиват млеката с жълтъците. Поставя се на котлона тенджерка и се слагат маслото с много малко олио. След като загрее добре се запържва брашното до златисто и се добавя млякото с жълтъците, подправя се със сол и пипер и  се бърка постоянно до сгъстяване. Намалява се котлона на минимум за около 5 минути да къкри спокойно, като се бърка, за да не залепне. Спира се котлона и се оставя да изстива (като поизстине става доста гъсто), а през това време се разбиват белтъците на сняг и се смесват  внимателно с вече поизстиналата смес. С получената смес се залива мусаката и се връща във фурната да се допече.

Източник: Facebook.com

Последна редакция: пт, 08 окт 2021, 13:33 от Vanja77

# 24
  • София
  • Мнения: 10 768
Прегънати сладки с крема сирене, оваляни в захар
(от тефтера на баба)

250 г масло
250 г крема сирене
3 1/2 ч.ч. брашно
1/2 ч.л. бакпулвер
захар за овалване

От посочените продукти без захарта се омесва тесто и се разточва тънък лист. С винена чаша се изрязват кръгове. Всеки от тях се потапя от едната страна в едра захар, похлупва се на половина, пак се потапя в захар и се прегъва още веднъж. Така получената четвъртинка се потапя от едната страна отново в захарта. Сладките се подреждат в тава, предварително застлана с хартия. Пече се в умерена фурна.

# 25
  • София
  • Мнения: 10 768
Keкс със синьо сирене и лешници

50 г стафиди
80 мл коняк
200 г брашно
1/2 пак. бакпулвер
3 яйца
50 мл течна сметана
200 г синьо сирене
40 г лешници
брашно за наръсване
черен пипер на вкус

Стафидите се слагат в коняка да набъбнат. Брашното се размесва с бакпулвера, добавят се яйцата и на порции - сметаната , натрошеното сирене, едро счуканите лешници, стафидите заедно с коняка. Сместа се наръсва с черен пипер. Разбърква се добре, сипва се в тавичка и се пече до златисто в умерена фурна.

Баница с фиде

300 г натрошено сирене
5 яйца
500 г кисело мляко
100 г масло
50 мл олио
1 ч.л. сода бикарбонат
5-6 топки фино фиде

В подсолена вода за няколко минути се кипва натрошеното фиде, изважда се и се изплаква със студена вода. Яйцата се разбиват, прибавя се киселото мляко, а след това и останалите продукти. Сместа се разбърква добре, изсипва се в набрашнена тавичка и се пече в умерена фурна.

Последна редакция: чт, 06 яну 2022, 09:38 от Vanja77

# 26
  • София
  • Мнения: 10 768
Кекс със зеленчуци за руска салата

5-6 яйца
1 ч.л. сол
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.л. хл. сода
брашно, колкото за кексово тесто

За плънката:
1 ч.ч. смес от нарязани:
кисели краставички
салам
сварен морков
грах
1/2 ч.ч. вряла вода

Содата се разтваря в киселото мляко, прибавят се разбитите яйца, солта, продуктите за плънката, водата, брашното и всичко се разбърква добре. Сместа се сипва в продълговата кексова форма и се пече в умерена фурна.

Картофен кекс с гарнитура от месо

За кекса:
4 картофа
1 морков
2 яйца
1 ч.ч. кисело мляко
1/2 ч.ч. олио
1 ч.ч. брашно
бакпулвер

За пържолите:
500 г месо
1 с.л. масло
1 с.л. дом. пюре
подправки на вкус

Кексът се приготвя, като картофите и морковът се нарязват на кубчета и се сваряват. Разбъркват се яйцата, олиото, киселото мляко, брашното и бакпулверът, докато се получи хомогенна смес. Към нея се прибавят сварените картофи и моркови. Изсипва се в продълговата кексова форма и се изпича.
Пържолите се изпичат на скара, след това се задушават в соса, който се приготвя от маслото, дом. пюре и малко вода. Подправят се на вкус. Готовите пържоли се поднасят върху картофения кекс.

Последна редакция: чт, 06 яну 2022, 09:40 от Vanja77

# 27
  • София
  • Мнения: 10 768
Яхния с пиле, маслини и гъби

1 голямо пиле
олио или зехтин за пържене
1 глава лук
няколко скилидки чесън
100 г маслини (зелени или черни)
100 г гъби
500 г домати
черен пипер, сол
сух босилек
1 ч.ч. бяло вино

Пилето се нарязва на порции и се изпържва от двете страни в мазнината. Изважда се и в същата мазнина се запържват ситно нарязаният лук, счуканият чесън, почистените от костилките маслини, нарязаните на едри парчета гъби и обелените и нарязани също на едро домати. Добавят се подправки на вкус и виното. След като заври, се връщат порциите пиле и ястието се задушава под капак до готовност, като при нужда се долива малко вода. Поднася се със сварен ориз или със задушени в масло моркови.

Пуешко къри със смлени бадеми

500 г пуешко месо
2 с.л. масло
1 глава лук
2 скилидки чесън
черен пипер, сол
2 с.л. къри
1/2 ч.л. кимион
3 домата
1 ч.ч. бульон
3 с.л. млени бадеми
магданоз

Пуешкото месо се нарязва на хапки с дебелина 1 см и се изпържва до златисто в маслото. Изважда се и се оставя да се стече мазнината. В същия съд се изпържва нарязаният на дребно лук и скълцаният чесън. Добавят се подправките, а след това и нарязаните домати. Сипва се бульонът и се вари 5-7 минути на тих огън без похлупак. В получения сос се слагат хапките пуешко месо, сипват се лим. сок, нарязаният магданоз и бадемите. Задушава се 5 минути и се поднася топло.

# 28
  • София
  • Мнения: 10 768
Индийски пърженки "Пакора"

За 1 порция:
50 г картофи
50 г лук
50 г патладжан
50 г тиквичка

За панировката:
нахутено брашно
щипка червен пипер
пикантни подправки на вкус

Картофите и лукът се обелват и нарязват на кубчета. Патладжанът и тиквичката се измиват и също се нарязват на кубчета. Брашното и подправките се смесват. Всички зеленчуци се объркват в купа, овалват се в сместа за панировката. Гребва се с лъжица от сместа и се пържи в сгорещено олио. Гарнира се със сос от кисело мляко, мента и подправки.


Соленки със сирене и орехи

За тестото:
250 г мас
1 ч.ч. кисело мляко
1 жълтък
1 к.л. хл. сода
100 г настъргано сирене
брашно, колкото поеме

За намазване:
1 белтък

За поръсване:
смлени орехи

Маста леко се разтопява. Содата се разбърква с киселото мляко. Всички продукти за тестото се забъркват. Трябва да се получи по-твърдо тесто. Разточва се на кора с дебелина около 1/2 см. Намазва се с разбития на пяна белтък и се поръсва със смлените орехи. Нарязва се на лентички, които се пекат в загрята фурна до златисто.

# 29
  • София
  • Мнения: 10 768
Пилешко бонфиле с панировка от корнфлейкс

1 тарелка пилешко бонфиле
300 г обикновен царевичен корнфлейкс
2-3 яйца
2 вида слаб алкохол
(около 70 мл бяло вино и 100 мл бяло вино)
1 вид силен алкохол
(около 60 мл ракия, уиски, ром)
сол, черен пипер, олио за пържене
сирене "Пармезан"

Бонфилето се подправя със солта и черния пипер и се слага в дълбок съд, като парчетата се подреждат едно върху друго. Заливат се с двата вида слаб и със силния алкохол и се захлупва. Оставя се да престои една нощ в хладилника. На другия ден, корнфлейксът се разбива с блендер на ситно или се начуква на ръка. Отделно се разбиват яйцата. Всяко парче от бонфилето се потапя първо в яйцето, след това в корнфлейкса и се пържи в сгорещено олио до зачервяване на панировката. Сервира се с бяло вино и салата според сезона.


Пиле в "носия"

1 печено пиле
4-5 печени чушки
1 варен картоф
3-4 с.л. заквасена сметана

За "пояса" и "навущата":
1 стрък зелен лук

За "очите":
2 зърна черен пипер

За "обувките":
1 маслина без костилка

Печеното пиле се поставя върху подходяща основа (конус от дебел картон или върху хляб), като се закрепя с клечки за зъби или дървени шишчета, за да стои седнало или изправено. Намазва се със сметана, като се набляга на гърдите, пояса и навущата. От картофа се оформя главата, която се закрепва към шийката на пилето с помощта на клечки за зъби. За калпак се поставя отрязаният връх на едната чушка, а останалите чушки се залепват на гърдите за "елек" и се увиват около бутчетата за "потурите". Пристъпва се към украсяването на "пояса" и "навущата" с помощта на зеления лук и маслините.

Общи условия

Активация на акаунт