Бихте ли работили нискоквалифициран труд?

• 24 010
  • 480
  •   1
Отговори
# 435
Да,разбира се.И в момента точно това правя,тъй като получавам повече като "общ работник" отколкото бих получавала като квалифициран. Колеги имам и с по две висши образования, и такива които не знаят да четат......

# 436
Ако по стечение на обстоятелствата пазарът на труда ви изхвърли от желаните професии и изпаднете във финансов колапс?
Ако се налага да стартирате нов живот в чужбина?
Или ще предпочетете живота вкъщи под финансовата зависимост на партньора.

бих допълнила - или на помощи от държавата...

щеше да ми бъде интересна анкета, ако имаше.

а моят отговор е - да, бих и съм го правила.

# 437
Бо_, тя държавата дава помощи само на братята ни роми.
Ако човек очаква да се издържа с някаква помощ от 50-100лв, трябва да си умре просто.

# 438
  • Kопенхаген
Бо, не съм привърженичка на анкетите. По ми е интересно да прочета мненията на самите участници в темата, от колкото да им се поднасят готови отговори.

Ясно е, че повечето хора са готови да заработят нискоквалифициран труд без значение от обстоятелствата, които са ги принудили.

Mirama, така е, аз лично ще предпочета да работя не толкова престижна работа от колкото да подам ръка за подаяния от Държавата.

# 439
Не, не бих тръгнала- нямам сили за такива неща. Пък и няма да забравя наученото все пак. То може да се продаде по доста начини.

Малък пример: ако сте хипер квалифициран човек, пълно е с разни изоставащи ученици, които могат да се нуждаят от частни уроци. Ако знаете език, има начин да го преподадете например.

Повечето хора, стигнали до високо образование и квалификация, със сигурност имат по-елегантни методи за изкарване на пари и едва ли в паника ще се втурнат да се трудят, само и само да оцелеят или да имат "независимост" от партньора.

В тоя ред на мисли, ако съм с партньор и без работа, не бих харчила сили да мия чинии, по-скоро бих си направила прическа, грим и бих намерила начин да подкрепя партньора и заедно да измислим начини за подобряване на състоянието. Иначе ще сме изпокарани, уморени, с малко повече пари и много по-ниско настроение.

# 440
  • София
Не, не бих тръгнала- нямам сили за такива неща. Пък и няма да забравя наученото все пак. То може да се продаде по доста начини.

Малък пример: ако сте хипер квалифициран човек, пълно е с разни изоставащи ученици, които могат да се нуждаят от частни уроци. Ако знаете език, има начин да го преподадете например.

Повечето хора, стигнали до високо образование и квалификация, със сигурност имат по-елегантни методи за изкарване на пари и едва ли в паника ще се втурнат да се трудят, само и само да оцелеят или да имат "независимост" от партньора.

В тоя ред на мисли, ако съм с партньор и без работа, не бих харчила сили да мия чинии, по-скоро бих си направила прическа, грим и бих намерила начин да подкрепя партньора и заедно да измислим начини за подобряване на състоянието. Иначе ще сме изпокарани, уморени, с малко повече пари и много по-ниско настроение.

Нищо елегантно не виждам в това да нямаш достатъчно средства и да си зависим от друг човек в далечна перспектива. А и ще се учудиш колко елегантни и умни хора има, които не са учили колкото теб, а и колко неща можеш да научиш от тях.

# 441
Хайде да не спорим, това в другата тема го признах многократно- няма значение кой колко е учил за това кой колко е ценен.

Говоря за друго. Човек с по-високо образование едва ли го е придобил от нищото, освен в много редки случаи- от напълно безимотно семейство с ниско социоикономическо състояние да излезе човек с квалификации. Та ако е останал без работа, със сигурност има някакъв гръб, който да го спаси от най-ниските стъпала на заетостта. По-мъдро би било да използва този гръб, от семейство и партньор, отколкото да се втурне да бачка залудо. Да, ще трябва да преглътне самолюбие, но може да натрупа повече сили така. Особено за жена, чийто капитал е частично в способността си да се грижи за мъжа си и да увеличава потенциала му. Особено ако се види, че мъжът може по-ефективно да се справи с изкарването на пари.

Разбира се, има го и случаят, в който жената е напълно, ама напълно зависима и един ден печелещият пари вземе, че се гътне или я напусне за по-млада жена. Но там гаранции няма, дори да работи.

Смятам, че в момента, в който си кажеш- никога няма да направя това, много силно се замисляш какви са другите опции. Ако цивилизацията не е напълно разрушена, има такива опции. Но стига да не гониш пари. Ако гониш парите, и чинии ще миеш. Ако не- може и да си живееш добре, но по друг начин.

# 442
  • София
Хайде да не спорим, това в другата тема го признах многократно- няма значение кой колко е учил за това кой колко е ценен.

Говоря за друго. Човек с по-високо образование едва ли го е придобил от нищото, освен в много редки случаи- от напълно безимотно семейство с ниско социоикономическо състояние да излезе човек с квалификации. Та ако е останал без работа, със сигурност има някакъв гръб, който да го спаси от най-ниските стъпала на заетостта. По-мъдро би било да използва този гръб, от семейство и партньор, отколкото да се втурне да бачка залудо. Да, ще трябва да преглътне самолюбие, но може да натрупа повече сили така. Особено за жена, чийто капитал е частично в способността си да се грижи за мъжа си и да увеличава потенциала му. Особено ако се види, че мъжът може по-ефективно да се справи с изкарването на пари.

Явно не говорим в темата за мъж вицепрезидент на голяма компания, а за нещо друго и то в странство. А има хора с високо образование, които са принудени от обстоятелствата да решат въпроса с финансите по друг начин. Познавам чистачка, която е великолепен учител по литература, но има голям кредит и само с уроци не става. Видях и един професор, мой преподавател, който се появи като професионален домоуправител в сградата, която обитавах по едно време. Та малко ги гледаш нещата по- литературно, в живота не са така едноизмерни и не виждам дори повод да преглъщаш самолюбието си, когато трябва да работиш работя изискваща по- ниска от твоята квалификация. Даже можеш да се учудиш, че в такава работя нямаш нужната квалификация, защото си се развивал в друга посока и това си е предизвикателство, освен всичко останало.

# 443
Познавам чистачка, която е великолепен учител по литература, но има голям кредит и само с уроци не става.

Както винаги, решенията на човек се тълкуват като плод на някакви обстоятелства и свободната му воля или ИЗБОРИТЕ, които прави се пренебрегват при анализа на ситуацията.  Какво според теб оправдава вземането на кредит, който не е по силите ти? За мен има две неща, които могат да оправдаят подобно нещо: 1). Тежка болест, изискваща скъпо лечение; 2). Изключителна глупост и проява на пълна липса на каквато й да е финансова култура. Ако е първото, дано да се оправи скоро  Peace. Но нека си признаем, че масово хората харчат пари, които нямат и после обвиняват някой друг за това. Аз нямам симпатия или жал към хора с непосилни кредити. Взели са ги, защото са искали да притежават неща (стоки, апартаменти, скъпо образование и т.н.). Никой не ги е принуждавал, направено е от лакомия и цената трябва да си я платят.  Peace Т.е. това не е принуда, а избор!!!!!!!!!!!

Пък и няма да забравя наученото все пак. То може да се продаде по доста начини.
Именно! И да не забравяме, че ученето изобщо не спира след университета. Учи се до последно и хората, които имат този навик обикновено се справят с живота по-елегантно (освен когато наистина обстоятелствата са жестоки - болест, или друга беда).  Peace

# 444
  • София
Познавам чистачка, която е великолепен учител по литература, но има голям кредит и само с уроци не става.

Както винаги, решенията на човек се тълкуват като плод на някакви обстоятелства и свободната му воля или ИЗБОРИТЕ, които прави се пренебрегват при анализа на ситуацията.  Какво според теб оправдава вземането на кредит, който не е по силите ти? За мен има две неща, които могат да оправдаят подобно нещо: 1). Тежка болест, изискваща скъпо лечение; 2). Изключителна глупост и проява на пълна липса на каквато й да е финансова култура. Ако е първото, дано да се оправи скоро  Peace. Но нека си признаем, че масово хората харчат пари, които нямат и после обвиняват някой друг за това. Аз нямам симпатия или жал към хора с непосилни кредити. Взели са ги, защото са искали да притежават неща (стоки, апартаменти, скъпо образование и т.н.). Никой не ги е принуждавал, направено е от лакомия и цената трябва да си я платят.  Peace Т.е. това не е принуда, а избор!!!!!!!!!!!

Съпругът на жената се беше разболял тежко и се наложило да тегли кредит за лечението. След това той починал и тя останал с дете гимназист и кредит за изплащане. Разбира се, избор е, могла  е просто да остави мъжа си да умре без да го лекува. Лакомия за живот, всеки е лаком за още живот за обичните си хора.

# 445
За лечение е оправдано (написала съм го).  Peace Нямаме спор за това - животът и здравето са най-важни и всяка цена е оправдана. Peace

Но, все пак масово кредитите не са за спасяване на обичани близки, а за стоки, за консумация, за по-добър живот (който в момента на кредита реално не могат да си позволят). Значи аз само апелирам да не се пренебрегва чак толкова очевадно факторът ЛИЧЕН ИЗБОР!!! И това, че става дума за пари, това е стремежът, който се преследва  Wink

# 446
  • София
За лечение е оправдано (написала съм го).  Peace Нямаме спор за това - животът и здравето са най-важни и всяка цена е оправдана. Peace

Но, все пак масово кредитите не са за спасяване на обичани близки, а за стоки, за консумация, за по-добър живот (който в момента на кредита реално не могат да си позволят). Значи аз само апелирам да не се пренебрегва чак толкова очевадно факторът ЛИЧЕН ИЗБОР!!! И това, че става дума за пари, това е стремежът, който се преследва  Wink
Понякога човек има избор, понякога не. А и аз не дадох примерите, за да събудят съжаление, човек си има нужди и намира начин да си ги обслужва, няма нищо срамно в това нуждата от пари да е по- голя от нуждата да се изживяваш като културтрегер, не е падение някакво.

# 447
Интересен завой.

След 30 стр. как може хем да си във финансов колапс и в същото време да избереш финансовата зависимост. Май се повтарям. Ако си в колапс, то и човека до теб няма да успява и с една заплата няма как да станат нещата. Ако обаче "по стечение на обстоятелствата пазарът на труда ви изхвърли от желаните професии" и НЕ сте във финансов колапс, може и да предпочетете да потърсите нещо друго, но да имате време и възможност за това....Т.е. така зададен въпроса...?!?! Ще работиш ли каквото има, за да ядеш? Или ще затъваш повече....

Американски икономисти изтъкват, че една от причините за рецесиите сега е, че жените са излезли да работят преди това - това означава повече разходи примерно за 2ра кола и пр. Бях много впечатлена от този факт.

Бояна, точно "няма нищо срамно в това нуждата от пари да е по- голяма от нуждата да се изживяваш като културтрегер, не е падение някакво" ни е докарало кризата.

# 448
  • София

Бояна, точно "няма нищо срамно в това нуждата от пари да е по- голяма от нуждата да се изживяваш като културтрегер, не е падение някакво" ни е докарало кризата.
Защо мислиш така, напротив, аз смятам, че именно нуждата на хората да се изживяват като културтрегери, да са над нещата и да се вживяват в литерарутрни съчинения като тези на мамасита ни е докарало до това повечето хора в страната да са бедни. Ако човек държи да има пари ще надскочи празнословията и безсмислените етикети и ще си оправи живота.

ПП Някога си учил за инженер това е било престижно и са се търсили такива специалисти днес не се търсят. Дали ще работиш някъде за 300 лв или ще си стоиш без работа, но с диплома или ще започнеш нещо друго? Според мен, ако работиш друго имаш шанс да произведеш нещо, да вървиш напред, а ако лежиш и плачеш какъв си онеправдан вишист не си от полза за никого.

# 449
Вероятно на Мамасита и е трудно да бъде просто трегер и търси някакви други решения. Личен избор (бих казала аз).

Иначе и аз съм съгласна, че да се работи е по-добре от това да не се работи. Но нЕкАксИ трЕбе и да се създава стойност, защото ако всички станем метачи нЕма да има леб за никой от нас.  Peace

Американски икономисти изтъкват, че една от причините за рецесиите сега е, че жените са излезли да работят преди това - това означава повече разходи примерно за 2ра кола и пр. Бях много впечатлена от този факт.

Преди това и децата са работили, а в много от бедните страни и в момента деца работят в конкуренция за храна с мъже и жени.  Peace

Общи условия

Активация на акаунт