Бихте ли работили нискоквалифициран труд?

• 24 021
  • 480
  •   2
Отговори
# 60
Работя ,,нискоквалифициран,, труд извън Бг. Сезонна работа - около 15 000 евро изкарвам за 6 месеца. В Бг вземах в офис 500-800 лв.

Би ли споделила коя е държавата и от какъв характер е работата?

# 61
Нека споделя моите наблюдения, които се опресниха отново вчера. Автомонтьор в БГ се води едва ли не нискоквалифициран труд. Ама в България. Час работа тук на автомонтьор струва 50 евро. Чистачките също се водят нискоквалифицирани работници. Миналата година го практикувах и взимах 10 евро на час, като обикновено за един апартамент ми даваха време да изчистване около 5-6 часа, случвало се е и 9 да ми дадат, ако е по- голям. И като казвам чистене, нямам предвид някаква неземна мизерия. Става дума за апартаменти, чиито собственици идват само лятото за известно време. Като си тръгнат отива чистачка. Следващата година като решат да идват, звънят и отивам аз да изчистя. Прах, прозорци, да се проветри. Зидари, мазачи, водопроводчици и т.н. също взимат доста скъпо. Водопроводчиците и те около 40- 50 евро на час. Така че за какъв нискоквалифициран труд става дума не разбирам? Няма нискоквалифициран труд, има държави, в които това е наложено като напълно нормално и една от тях е България, за съжаление. Работата на зидаря, водопроводчика, на сервитьора не е никак лесна и изисква доста умения. Просто е въпрос на умения и интереси кой с какво се занимава. Но дипломите за висше образование не те правят добър в професията ти, както и липсата й не те прави лош специалист. А и т.нар. нискоквалифициран труд е много по- лек от гледна точка на психическото напрежение. Аз сама избрах да работя такава работа, именно поради липсата на стрес в нея. Не съм и търсила работа по специалността ми, няма и да търся ако зависи изцяло от мен. Изобщо не ми пука дали съм управител, директор, или помощник кухня, важното е да съм в добро психическо състояние и да взимам хубава заплата, която да ми позволява да поддържам нормален стандарт на живот. Не съм кариеристка и подобни неща като издигане в йерархията не ме вълнуват никак.

# 62
....Дай пример за нискоквалифицирана работа с високо заплащане.

Аз мога да дам веднага - общ работник или зидар на строителен обект. Сега, за зидар се изисква все пак някаква квалификация, но е далеч от висока такава Mr. Green

Ами заварчик или добър монтьор .
искам само едно уточнение да дам-за много хора в тая тема,явно не е ясно,че нискоквалифициран труд почти не съществува в наши дни Peace тука даже онези толкова ненавиждани от ССФ „гледачки на баби“,трябва да са с кетап-геронтология учат поне 6месеца,после държавен изпит  Peace
-добър монтьор, в допълнение-такъв дето с тунинг се зенимава
-корабостроител с поне 5ти разряд по всички пристанища на света
-всяка бърза и скопосна в ръцете,ако е на работа на норма
-шофьор на тежки или опасни товари
......
tanch    bouquet

май стигам до заключението,че тези,които никога не са опитвали ,те са настроени така остро спрямо „нискоквалифицирания труд“и съответното „падане“  Rolling Eyes

# 63
  • София
Ако по стечение на обстоятелствата пазарът на труда ви изхвърли от желаните професии и изпаднете във финансов колапс?
Ако се налага да стартирате нов живот в чужбина?
Или ще предпочетете живота вкъщи под финансовата зависимост на партньора.
Бих работила и съм го правила без да ми се налага, без да съм в чужбина, дори мога да кажа, че такъв тип работа е много положителен отмор за психиката, освен всичко останало.

# 64
Точно днес, пътувайки за работа си казах, ех, колко щеше да ми е добре да съм продавачка в магазин за цветя (такава гледка имах пред очите си).
Имам позната, която е продавачка в някой от телешоповите магазини и взима 70% от моята заплата и работи по-малко часове.
Често стресът, простотията и липсата на оценка на труда ми, ми идват в повече.
В чужбина не бих отишла на тази възраст, с дете, мъж и тн.
Но вероятно някой ден ще се озова в положението на Касита.

И моята мечта е бар на плажа (в Сен Тропе обаче).

# 65
  • Бургас
Шофьор на опасни товари не е нискоквалифициран труд Naughty Там изпитите са доста сериозни, материята също, да не говорим пък, ако се явява и за консултант по ADR.
Но общ работник и зидар са си нискоквалифицирани, ако и да си супер способен в ръцете. Нали за квалификации говорехме Rolling Eyes Поне аз не разбирам умението за бързо метене на строителни площадки или бързото пренасяне на тухли като някаква квалификация Thinking
А какви са изискванията за дадена професия/ длъжност се съдържа в кода и по НКПД. Доста са професиите, за които не се изисква специална квалификация. Това за мен си е нискоквалифициран труд.

# 66
Ако по стечение на обстоятелствата пазарът на труда ви изхвърли от желаните професии и изпаднете във финансов колапс?

Да, бих, имайки предвид, че изкарвам повече от партньора. Бих направила всичко необходимо да работя и изкарвам пари.

Аз искам да отворя магазин за цветя, но искам и да работя там. Доста по-малко стрес ще има, отколкото на сегашната ми работа.

# 67
  • Tам през Атлантическия океан
Не мисля, че има нещо за неразбиране. Това са обстоятелстава, които биха принудили  човек да започне да работи нискоквалифициран труд, а стоенето в къщи е също вид заетост.

Идеята ми е дали сте склонни от кон да слезнете магаре, образно казано.

Да , слезнах  Wink

най-любимото ми в сегашната ми работа е създаването, отглеждането и грижата  на такива красоти  Flutter

Бих работила и съм го правила без да ми се налага, без да съм в чужбина, дори мога да кажа, че такъв тип работа е много положителен отмор за психиката, освен всичко останало.
Да,  Peace има го и това  Simple Smile

# 68
  • София

най-любимото ми в сегашната ми работа е създаването, отглеждането и грижата  на такива красоти  Flutter

Ей, как ти завидях. Heart Eyes Не само за красотите, но и за уменията, аз много трудно ес справям д растения, камо ли Бонсай, мога да уморя всякаква растителност.

# 69

Ей, как ти завидях. Heart Eyes Не само за красотите, но и за уменията, аз много трудно ес справям д растения, камо ли Бонсай, мога да уморя всякаква растителност.
То и аз завиждам, но като нямам умения за такъв "нискоквалифициран труд т.е. талант ще трябва да залагам на високвалифициран.

# 70
  • България-Швейцария
Доста са професиите, за които не се изисква специална квалификация. Това за мен си е нискоквалифициран труд.
За фаянсаджия също не се изисква специална квалификация, обаче като сравня примерно направеното в моя апартамент и в други, на които съм имала възможност да хвърля поглед мога да кажа, че способностите и 'идването отвътре' определено си имат значение.
И, да не дърпам дявола за опашката, но уменията на зидари и мазачи най-добре се проверяват при земетресения Stop, като тръгне човек да обзавежда също си личи може ли да сложи нормална мебел или трябва да прави специална поръчка, съобразена с кривината на стената.

# 71
Глада е по-страшен от тока.

кратко, но и ясно Peace адмирации.

по темата: да, бих работила нискоквалифициран труд ако ми се наложи. Изобщо не бих се замислила дали е "кон" или "магаре", стига да ми позволява да храня децата си.

# 72
  • гр. Шумен

чалга певица Laughing
всяка нискоквалифицирана работа може да бъде по-добре заплатена от висококвалифицирана, зависи от местоработата. например чистачка в нефтохима може да взема повече от един учител (преди години бях чувала, че е така, сега не знам).
много моля обаче, професии като ел техник, монтьор, заварчик и т. н. не ги слагайте към нискоквалифицираните. това че са работнически позиции не значи, че не изискват квалификация. и че всички монтьори са еднакво квалифицирани (някога имаше разряди, що ги махнаха).
по темата, работила съм нискоквалифициран труд, за да си докарвам допълнителни доходи, ако се наложи, пак бих работила, но бих търсила в пряката си специалност с предимство. и то не защото съм учила това, а защото познавам работата и по-лесно бих се адаптирала. а и шанса да дръпнеш напред е по-голям.

# 73
  • Kопенхаген
Работя ,,нискоквалифициран,, труд извън Бг. Сезонна работа - около 15 000 евро изкарвам за 6 месеца. В Бг вземах в офис 500-800 лв.

Би ли споделила коя е държавата и от какъв характер е работата?

Испания предполагам.

tanch , всезанйно е, че на запад услугите държат сериозни цени. Така че посочения ценоразпис не важи за БГ.

С това съм съгласна и бих добавила повишава физическия тонус.

Desss , винаги съм се възхищавала на тези красоти. Браво, това си е цяло изкуство   bouquet

# 74
  • София

Знаеш ли какви са заплатите на работещите на поточните линии в цигарените фабрики? За тази работа се искат страшни връзки, а иначе никаква квалификация.

Иначе по темата, не бих, освен ако нямам какво да ям. Скуката ще ме убие.

Общи условия

Активация на акаунт