Бихте ли работили нискоквалифициран труд?

• 24 016
  • 480
  •   1
Отговори
# 30
Защото, Мамичка, на който съм казала за какво се боря всеки реагира така  ooooh!  #Crazy  Rolling Eyes

# 31
Реагира защото не му се е налагало. Налагало по различни причини включително и собствен избор.
Страхуваш се, че ще се появят повече кандидати ли, че не споделяш?

Mamagemelar , мисля, че темата е зададена при случай, че ако се налага да преминеш на този вид труд и при други обстоятелства не би го направил.

# 32
Касита,на теб нали не ти дреме как реагират хората?!Всеки знае него си,дето се казва.Аз преди години, като нова във форума, едва ли не се комплексирах,че тука всеки работи в офис,а аз видиш ли в производство,на смени,на поточна линия,колко неквалифицирано и срамно,но одавна проумях,че действителноста е съвсем друга.Не си длъжна на никого да даваш обяснения и да се оправдаваш.

# 33
  • Kопенхаген
Да, разбира се НКТ / ниско квалифицирания труд ще те удовлетвори само тогава когато си готов да плюеш на дипломите си поради това, че по една или друга причина не ти носят желания доход.

И пак не се чувстваш на място, а си принуден поради нужда от оцеляване. Години си влагал в обучение за да отидеш да работиш в чужбина в чистотата. Това е сериозен залък за преглъщане.

В чужбина нямаш избор, тази врата ти е отворена.
Изключвам единичните примери на доказали се специалисти на съответни конкурси за работа.

П.П. Тук ми направи впечатление, че на боклукчийските камиони работят млади момчета- датчанчета. Поне такива идват редовно да почистват контейнерите на кооперацията.

# 34

Mamagemelar , мисля, че темата е зададена при случай, че ако се налага да преминеш на този вид труд и при други обстоятелства не би го направил.

т.е. ? кое е различното ?
авторката е сменила драстично местоживеене,месторабота...заедно с това или идва смяна и на приоритетите,или не Peace
някои се скъсват от работа,за да се сдобият отново с положението „от преди...“ ,други просто се пренасочват и намират плюсове и в нискоквалифицираният труд/който не е задължително да е нископлатен  Peace/
някой по-горе попита,дали приемате нискоквалифициран за = нископлатен,а аз ще попитам дали смятате  нискоквалифициран = непрестижен ?
а ако дипломите не те вълнуват вече и искаш друго поприще  newsm78защо трябва да ги наплювам? просто минавам в друга сфера  Rolling Eyes

# 35
Аз не бих направила нито едно нещо от горните, ако не се налага.
Затова за мен ще бъде голям удар.
За непрестижен може да се смята и много високвалифициран труд. Точна разлика между двете няма.
Както за едни една професия може да е подходяща и да я харесват, а за други - не.
Тук имаше тема "Бих те ли работели в погребална агенция?".

По този повод си спомням един стар виц.
Шофьор кара агроном да мери могилите. Майка му казва след това "сине, сине защо не учи повече да станеш шофьор".

# 36
  • София
някой по-горе попита,дали приемате нискоквалифициран за = нископлатен,
Аз - да. Поне не се сещам за нискоквалифициран труд, който да е високо платен. Престижът въобще не ме интересува. Искам да съм доволна от това, което правя, да ми е приятно, да не ме натоварва извънредно със стрес, да имам свободно време за семейството си и достатъчно пари, за да ги гледам качествено - свястна храна, нужните дрехи, нужните почивки, нужното образование, свят малко да им покажа, култура, да се забавляваме/ което, уви, като не ти стигат парите е много трудно/...ей тия нещица, ако мога да ги постигна, работейки като...де да знам...нещо си там примерно, веднага се хващам!
Дай пример за нискоквалифицирана работа с високо заплащане.

# 37
  • София
Абе общо взето дано на никого не се случва бих казала аз.
"Няма срамна работа" е вярно по принцип, но важи най-вече когато си студент или когато по принцип не си учил.

Иначе - какъв е точно казуса? - тук си да речем учител или инженер, и отиваш зад граница да миеш чинии/ белиш картофи/ береш ягоди. Ами вярно трудно ще се измъкнеш от такава позиция. А особено ако си с деца почти невъзможно - времето хептен става кът. Кога ще доучваш, ще се преквалифицираш? Освен в това в чужбина по правило кората сякаш много повече си знаят мястото и ако си готвачка, макар и с номинална заплата по-висока от тукашната, няма как да си изпратиш децата в училището в което ги изпращат лекарите и адвокатите примерно. И тогава децата ти ще са наблъскани в емигрантските училища, а от информацията, която имам, това не е кой знае колко добра идея.

В личностен план пък от чисто психологическа гледна точка е вредно да не си си на мястото и да си на ниско място в обществената стълбица, ако си образован и имаш други квалификации.

Иначе е ясно, че ако животът те притисне ще работиш каквото се наложи.
Но не е добре да се споменава понятието "лъскав офис" като глезотия или прищявка. Щото просто става въпрос за други неща.

# 38
  • София
аз пък забелязвам друга тенденция, която явно наскоро се е появила: веднъж минал ли си през сервитьор, мияч на чинии, чистач и т.н. (да речем през студенството), после трудно намираш нещо извън тази сфера. Защо? Около мен имам познати с деца студенти и масово това споделят  Rolling Eyes Безумие. Значи докато си студент, нямаш много избор, ама след като завършиш, изборът ти пак е ограничен, защото едно време си нямал друга алтернатива и сега едва ли не, това ти тежи като воденичен камък  Thinking

# 39
За мен е много важно да харесвам това, което правя.
Да, ако остана съвсем без нищо и трябва да търся буквално спасение, бих започнала нещо временно. Но принципно мисля, че бих подходила стратегически и бих търсила работа в моята сфера макар и на по-ниска позиция.

Просто тези временни работи като общ работник понякога остават за постоянно - просто човек си казва - еми, каквото - такова и се примирява

# 40
missence, аз мисля, че се създава и някаква среда от която излизането е доста трудно. Обикновено и свободата е повече.
Доста ме притесняват и така наречените студентски бригади в чужбина.
Хора които не са така запалени в дадена професия или нямат твърда позиция да работят това, много често завършват нещо заради дипломата и тя се оказва само за рамка или образование като основното- задължително.

# 41
# 42
аз пък забелязвам друга тенденция, която явно наскоро се е появила: веднъж минал ли си през сервитьор, мияч на чинии, чистач и т.н. (да речем през студенството), после трудно намираш нещо извън тази сфера. Защо?
Нищо подобно не съм забелязала. Бях сервитьорка през студенството и "излизането от тази среда" ми беше повече от лесно - просто казах, че напускам. И понеже по онова време и на документи никъде не се водех, стана с една устна реплика.
После започнах работа по специалността си, след година смених фирмата с по-добра, а накрая записах и още една, съвсем различна специалност и започнах да работя по нея.
Преди 3-4 години като че ли намирането на работа беше много по-лесно  newsm78 Сега ми се струва страшна мъка.

# 43
работила съм нискоквалифицирана работа и пак бих работила, ако се наложи или ако ми писне от напрежението в момента.... гордея се, че съм перфектната чистачка, бях и перфектната миячка на чинии в кухня, но след отключането на артрит, вече не бих могла да се изявявам там Simple Smile. човек никога не знае къде ще го отвее вятърът или с какво ще трябва да се занимава в бъдеще. между другото, точно нискоквалифицираният труд ме научи да възприемам всички хора еднакво, без да ги гледам отвисоко, а с необходимото уважение. "няма срамен труд, ако го вършиш с достойнство"- казаваше една моя шефка в чужбина, от която много неща научих- и за работата, и за отношенията с хората...

# 44
  • Бургас
аз пък забелязвам друга тенденция, която явно наскоро се е появила: веднъж минал ли си през сервитьор, мияч на чинии, чистач и т.н. (да речем през студенството), после трудно намираш нещо извън тази сфера. Защо?

Често и аз го забелязвам това. Обяснението ми е, че когато като сервитьор или барман взимаш едни приятни пари + бакшишите, после много трудно се решаваш да почнеш квалифицирана работа, но с по-ниска заплата. Така си го обяснявам конкретно за моите познати, които не са излезли от "нискоквалифицираната" сфера.
Иначе аз също бих работила какво да е, но само ако ножът е опрял до кокъла...

Общи условия

Активация на акаунт