Бихте ли работили нискоквалифициран труд?

• 24 016
  • 480
  •   1
Отговори
# 45
Работя ,,нискоквалифициран,, труд извън Бг. Сезонна работа - около 15 000 евро изкарвам за 6 месеца. В Бг вземах в офис 500-800 лв.
Ако заплатата в Бг беше не 800 ами 1800 лв - никога не бих я заменила с чужбина. Не искам много но 500лв - 800 лв са повече от смешни пари,а доста хора работят и за по-малко. Как си мислят тия хора да я караме не знам. За срама - не ме е срам и не ми дреме. Въпросът е,че аз не се чувствам добре изгонена от собствената си страна по този начин. Скоро възнамерявам пак да си търся работа в Бг, надявам се да не е за 500 лв ...

Най-важното е дали на човек му харесва това,което прави и дали е удовлетворен. Другото няма значение.

# 46
  • София
О, да. Прегънах се още 2009 г.

Станах продавачка. И установих, че ми харесва. Много е мотивиращо, когато виждаш преките резултати от работата си.

Иначе си имам квалификации, две висши, езици, ала-бала...

# 47
Радвайте се, че сте здрави и силни-физически и психически, и можете да работите, ако ви се налага или ако желаете ей така!Ако ви е  кофти от това,защо не го приемете като приключение, като нов опит в живота,нещо временно...Човек не може да контролира нищо, освен отношението си към нещата. ooooh! Млъквам, че май прозвучах назидателно.

# 48
  • София
Е то основен принцип е да ти харесва работата.
В този смисъл мога да си представя да работя като продавачка на нещо смислено, но не бих могла да продавам китайски обувки или дрехи, еле пък да режа лук в кухня.

Например секретарката ни е в отпуск по майчинство; заместник надали ще бъде назначен (абе в бранша си е още криза) и не мога да ви опиша с каква неприязън и усещане за изгубено време режем и сгъваме чертежи. А преди години не ми тежеше.

# 49
Мечтая си да съм барманка на плажен бар. За съжаление сама не мога да преглътна слизането от кон на магаре, било и само за едно лято. Някой ако си отвори плажен бар след 30+ години, като се пенсионирам, може ли да ме вземе на работа?

# 50
  • Бургас
....Дай пример за нискоквалифицирана работа с високо заплащане.

Аз мога да дам веднага - общ работник или зидар на строителен обект. Сега, за зидар се изисква все пак някаква квалификация, но е далеч от висока такава Mr. Green

# 51
....Дай пример за нискоквалифицирана работа с високо заплащане.

Аз мога да дам веднага - общ работник или зидар на строителен обект. Сега, за зидар се изисква все пак някаква квалификация, но е далеч от висока такава Mr. Green

Ами заварчик или добър монтьор .

# 52
Не, не бих. Иначе съм на мнение, че срамна работа няма...парите са си пари. Но не бих се хванала на такава работа, при каквито и да било обстоятелства...е, изключвам супер налагащи някакви.

# 53
  • София
Заварчик или добър монтьор си е високо квалифицирана работа.
ММ е монтьор на едни машини и всеки месец имат сериозни обучения.
Същото важи и за монтьорите в оторизираните сервизи за коли.
Понякога го майтапя защо не стане заварчик и той ми казва, че не може и хич не е лесно.

# 54
Поне не се сещам за нискоквалифициран труд, който да е високо платен.

Е, Мария Шарапова едва ли е завършила Харвард. Simple Smile

Иначе сериозно - в България вероятно средностатистическа сервитьорка взима повече от повечето лекари или поне мед. сестри. За учители да не говорим.

"Занаятчиите" също - водопроводчици, електричари и т.н. също не са зле (в сравнение с учителите, да речем).

Фризьорки, маникюристки - вероятно си докарват по-добър доход от 90% от завършилите мистичната специалност Европеистика.

# 55
Заварчик или добър монтьор си е високо квалифицирана работа.
ММ е монтьор на едни машини и всеки месец имат сериозни обучения.
Понякога го майтапя защо не стане заварчик и той ми казва, че не може и хич не е лесно.
Така е, но не работят в лъскав офис и не раздават нареждания ,а от писаното в темата оставам с впечатление ,че това е задължително.

# 56
Хаха, о да, братовчедка ми завърши рехабилитация, още от ученичка работеше като сервитьорка, ами сега като завърши реши да си остане сервитьорка, поне за още известно време- заради паричките, не заради друго. Иначе е идеалистка и иска да работи в болница, с болни хора, но в която и да е болница ще взима в пъти по-ниска заплата, отколкото изкарва като обикновена сервитьорка. В болницата дори ще й е по-натоварено, и ще взима по-малко пари, а сега освен заплатата ( верно, ниска), взима бакшиши плюс безплатна храна докато е на работа. Ми разбирам я.

# 57
  • София
А колко ме е яд, че не ме бива в ръцете да стана една фризьорка, маникюристка или козметичка!

# 58
Хамали, сервитьори, бармани на места продавачи, готвачи, също.

# 59
  • България-Швейцария
Моя приятелка дръпна ама много сериозно напред материално с барманство и пеене в клубове и заведения в чужбина.
И не излезе в странство от немай къде, тук също печелеше добре, отиде там за повече.
Не си скъса връзките с България, действа в посока да си осигури нормален+ стандарт за времето, в което няма да може да работи така интензивно, както в момента.
След като се установи там се счупи да ме убеждава да я последвам, да работим заедно, да опитаме да направим нещо свое в тая област.
Не ми стисна да го направя в оня момент, за да не загубя позициите и работата си тук и доста съжалявам, защото изпуснахме хубавите години.
От известно време насам работим по въпроса, но щеше да е много по-лесно (и определено по-печелившо) това да се случи преди 10-ина години.

Колкото до рехабилитатори и кинезитерапевти - в момента имат доста добра реализация в частния сектор. Цените на раздвижвания след травми, лечебни масажи и всякакви от този род започват от 30 лв. на процедура нагоре.

Общи условия

Активация на акаунт