На работа с малко дете-малко невъзможно

• 24 054
  • 183
  •   3
Отговори
# 15
Има тук една тема: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=674972.0;topicseen . Съветвам авторката да я разгледа и да я следи, ако иска Simple Smile Та там повечето майки споделят същата трудност. Чуят ли, че имаш дете, те отсвирват веднага Sad Трудно е, но всеки е намерил някакъв начин да се гледа детето. Ще намерите и вие, стига да успееш с работата, а това е трудното. Желая ти успех! Peace

# 16
  • Сопот, Пловдив
Аз бях безработна, докато сина ми стана на 11 месеца, слава Богу, попаднах на изключително коректен в това отношение работодател, който никога не ми е правил проблеми за това, че сина ми е болен и не мога да работя активно, когато е така, а аз съм самотна майка и няма кой друг да го гледа в такива случаи, защото родителите ми по принцип помагат, но също си имат работа и няма как да отсъстват заради моето дете. Работя от вкъщи, но имам доста работа, първите няколко месеца, баща ми имаше възможност да ми помага, а сина ми още не беше приет в ясла, тогава видях голям зор да си върша задълженията с дете вкъщи, защото баща ми не може да се справи с всичко, през 15 минути ставах от компютъра да нахраня, да преоблека, да приспя, да сменя памперс... Но общо взето, да чукна на дърво, имала съм късмет. Но признавам си, всеки път, когато сина ми се разболее, изпадам в ужас дали шефа ми няма да каже, че чашата вече е преляла и ще си потърси служител с по-малко лични ангажименти.

# 17
Най-вероятно , защото питат.

Това нищо не означава реално.
На въпроси за деца и семейство при интервю за работа или при бизнес контакти (не говоря за ежедневните разговори в офиса, когато няма как да не стане ясно кой има деца и кой му ги гледа) директно отговарям, че личният ми живот е така устроен, че с нищо да не пречи на служебните ми задължения, понеже работата ме интересува и искам да се развивам в нея. Peace

# 18
  • Пазарджик
азаф и след като го каже това и й се наложи да отсъства заради здравословно състояние на детето, ще се получи малко лоша ситуация. Не всички имат възможност да им се оказва помощ - платена или не - и съдействие в отглеждането на детето. То ето това притиска до стената, че трябва да си откровен, защото това е положението и повечето предпочитат да те пропуснат, ако не си някакъв капацитет, разбира се или не си се утвърдил в някаква фирма и за това да те търпят. Изобщо тези тенденции за майките с деца не знам от кога са, но са отвратителни.
На Течен Шоколад й пожелавам да си намери работа и всичко да се нареди. Не се уповавай само на Бюрото по труда, има и частни трудови борси, местни вестници и интернет.

# 19
Е, ако наистина е единственият вариант майката да отсъства често и дедето боледува често.
За това няма как да знае преди да започне работа.
И аз се притеснявах за болнични и т.н., но се оказа, че моите деца не бяха от боледуващите. От ясла и градина за цялото време са отсъствали по болест не повече от 5-6 пъти общо (а и за тези пъти сме се редували с баща им). От училище още не са (дано така да продължават). Peace

# 20
  • София
Да ходиш на работа при наличие на малко дете в ясла, без възможност друг да го гледа, е обречена мисия. Освен, ако не си на държавна работа. В частния сектор почти никой няма да търпи да отсъстваш постоянно. Миналата година детето ми беше първа група в градината и прилично често боледуваше. Редувахме се трима човека да я гледаме - аз, татко й и прабаба й. Ако трябваше всеки път аз да отсъствам, може би сега щях да си стоя вкъщи безработна. И то при положение, че от 11 години съм в една и съща фирма и че шефът ми се пада роднина. И аз да съм работодател, признавам си най-откровено, нямаше да разчитам на човек, който отсъства 15 дни в месеца.  Peace

# 21
Работата и яслата обикновено са несъвместими понятия. Съжалявам да го кажа, но имам приятелки които са го пробвали, ами не става. По-изпълним и добър вариант е работа + детегледачка, но виждам че май в случая е малко трудно. Предимството на този вариант е че можеш да продължиш да развиваш кариерата си.

# 22
Съвместими понятия са, ако и двамата родители работят на смени, да речем.
Варианти има, но не при всеки могат да се реализират.
Ето, това, което беше при мен преди 6 години, когато имах дете в ясла, сега и да искам да го върна, е невъзможно. И си стоя без работа. Усещам, че така ще е дълго време напред.

# 23
Дори и двамата родители да са на смени, пак няма да е лесно да се съгласуват смените при нужда. А и реално, това спъва работата и на двамата, което е още по-зле. А и не всички татковци са съгласни да си вземат 2-3 дни отпуска за да гледат болното дете, е има и изключения.

# 24
  • София
А и не всички татковци са съгласни да си вземат 2-3 дни отпуска за да гледат болното дете, е има и изключения.

Какво значи "са съгласни"??? Кой го пита дали е съгласен? И защо изобщо се възприема за нормално майката да си взима болничен за детето, а не бащата? Той не е ли родител на това дете?

# 25
Какво значи "са съгласни"??? Кой го пита дали е съгласен? И защо изобщо се възприема за нормално майката да си взима болничен за детето, а не бащата? Той не е ли родител на това дете?
Съгласен, означава съгласен, т.е. да е съгласен да гледа детето. Позначвам такива семейства, при които бащите не са съгласни да гледат малките деца, на по 1-2г. например. Само не казвайте че нямате такива познати, защото това не са изключения, а по-скоро правило. Според мен дори наистина е по-правилно майката да гледа детето, а бащата да работи и да носи пари, предимството е, че поне единият родител има свободното време и възможността да се концентрира върху кариерата и парите, иначе и двата само търчат между работата и детето и никой не може да напредне.

# 26
  • София
Съдейки по познати и съседи, и аз съм с наблюдения, че има мъже, които не искат да останат вкъщи да се грижат за болните си деца. На моя приятелка мъжа й излиза с аргумента, че неговата работа е отговорна и високоплатена и не може да си позволи да стои вкъщи да бърше сополи.
При нас точно мъжът ми е този, който повече е гледал детето, когато е било болно. Не защото работата му е по-малко отговорна, а просто защото сам е изявявал желание да се грижи за малката.

# 27
Зависи много и от работата, а в някой случаи и от колегите...
Аз например вчера се разрових относно правата на работещите майки.
Оказа се, че има относителна забрана за полагане на нощен и извънреден труд от майки на деца до 6 години. Да, ама аз не съм подписвала декларация, че  се отказвам от това си право(работата не ми не  е на смени и на други места доколкото разбрах се ползва това право от майките, но не и на моето работно място) Оказа се,мълчаливо съм се отказала, защото не е "колегиално"- ще натовари другите. Сега няма на кого да се сърдя наистина, но като премислям, не съм постъпила правилно. Трябвало е  да се боря за правата си, защото по принцип няма кой друг да го направи. И ако някоя от колежките ми роди, не бих й се сърдила, ако си ползва правото, бих я подсетила за това. Simple Smile

# 28
  • София
Съгласен, означава съгласен, т.е. да е съгласен да гледа детето. Позначвам такива семейства, при които бащите не са съгласни да гледат малките деца, на по 1-2г. например. Само не казвайте че нямате такива познати, защото това не са изключения, а по-скоро правило. Според мен дори наистина е по-правилно майката да гледа детето, а бащата да работи и да носи пари, предимството е, че поне единият родител има свободното време и възможността да се концентрира върху кариерата и парите, иначе и двата само търчат между работата и детето и никой не може да напредне.

Ами само мога да ги съжалявам тези жени, които сами са се поставили в ситуацията да бъдат считани за единствен родител.

# 29
Зависи много и от работата, а в някой случаи и от колегите...
Така е, ако си на държавна работа, където реално имаш правата и не зависи от теб да изкараш парите за да има какво да получиш в края на месеца, добре става. Обаче, в частния бизнес първо трябва да изкараш парите, а правата идват после ...
Колкото до колегите, ще помогнат 2-3 пъти, но не може с години да ти вършат работата.
Затова и казах, че е по-добре поне единият родител да може да си гледа кариерата, отколкото и двамата да затъват заради детето. Гледането на дете си е като една цяла допълнителна работа, трябват и време и усилия, а две дини под една мишница трудно се носят, все ще изтървеш едната.

П.П. Има много бащи които не знаят как се сменя памперс или как да направят мляко на бебето, само не ми казвайте че не познавате такива.

Общи условия

Активация на акаунт