Карти за градския транспорт-бебета и деца до 7год.

• 28 934
  • 236
  •   1
Отговори
# 180

scaramouche някой по-напред май се оплакваше, че картите се издават по местоживеене Thinking Така че приятелите ти от чужбина първо ще трябва освен данните първо да се регистрират.

# 181
Хм... Как е решен този въпрос всъщност? Как ще пътуват бебетата от чужбина? С билет?

# 182
Много ми е интересно в чужбина как така разбират колко деца са се возили в градския транспорт, като нямат билети и карти там?

# 183
Кажете ми колко ще е глобата, за да си направя сметката дали да се включа в цирка?

# 184
  • софия
Пътуване без редовен превозен документ (май така ги наричат) е 20 лв.

# 185
А тези карти само за градски транспорт ли се изискват,на мен ми искат в междуградска линия  newsm78

# 186
Много ми е интересно в чужбина как така разбират колко деца са се возили в градския транспорт, като нямат билети и карти там?

Зависи от чужбината точно. Чуждите деца (гостенчета на страната) пътуват с редовен билет, според каквито са им билетите, има почасови, има дневни...Местните-с ученическа карта.

# 187
Говоря за тези под 7 години в чужбина, които и там се возят безплатно без билет или карта.

# 188
  • България, Русе
 Аз съм от Русе и търся информация имам дете на 2г. и 8м. Някой може ли да каже от къде можем да получим повече информация за тези карти, от превозвачите не ме интересува, защото те ще кажат което на тях им е изгодно, може би в общините?! Интересуваме дали са длъжни да искат пари на малките деца , ако нямат карта?
Питам, понеже моето дете от днес има такава карта ( аз дадох 0,30ст. за обикновена снимка от компа занесена във фото, която после аз си изрязах + 0,50ст. за ламиниране на въпросната карта).
Навсякъде из нета пише, че за да изкараш такава карта на дете до 7г. са необходим:
1. акт за раждане на детето
2. малка снимка
3. лична карта на родител за да се удостовери адрес на детето
Да ама на нашата карта няма никакъв адрес и ми казаха е им трябва акта за да запишат номера на акта (но и него го няма на картата), значи те си го записват в техните регистри. Да не говоря че картата я изкара мой роднина и дори не му искаха личен документ на родител.
Ние в Русе си имаме кондуктори в повечето тролеи и автобуси и една кондукторка преди 2 дена не ми иска пари за билет за детето, каза че  няма нужда от карта защото си личи че е малко. Но не ми даде и от тези билети с нулева стойност, за които четох че трябвало да има.
Но има случаи на мои познати от Русе които са ползвали междуселски автобус в региона и кондукторката искала пари на жена с бебе за детето, защото нямат карта. А както всички знаем междуселищните автобуси са с по високи цени за билет.
Нали в България децата до 7г. възраст имат право на безплатен градски транспорт, редно ли е така да цедят хората за пари?! Толкова ли е закъсала държавата че сега ще събира пари и от най-малките?
Съжалявам че ми е толкова дълъг поста, но ме интересува дали други майки са се срещали с такъв проблем?

# 189
  • София
Аз извадих прословутата карта! Едно хвърчащо картонче, на което мястото за снимка е отвратително малко, не знам каква трябва да изрежа отнякъде... Стана ми интересно за валидността обаче - вписаха валидност 1 г., както и разбрах, че трябва да е. На моя позната обаче, са вписали директно толкова години валидност, колкото остават на децата й до навършване на 7 годишна възраст: т.е. на едното картата е валидна до 2015г., на другото - до 2017 г. Така че няма нужда да им вади карта всяка година. На друга моя приятелка пък й казали, че още нямали заповед, та не били задължителни и да не вади.  ooooh! Ясно е колко са запознати с нещата и самите хора, дето уж трябва ги издават. Просто... нямам думи! Tired

# 190
  • гр.София
 Здравейте. Тъй като следя страницата на Център за Градска мобилност във Фейсбук , ви копирам техен отговор от вчера към потребителка. 

"Няма да бъдете глобена, ако детето ви, което е на възраст от 0 до 7 години пътува без спомената карта. Не е нужно и да дупчите билет за него, защото децата до 7 години пътуват безплатно. Картата обаче е застраховка за детето, както за вас са вашите карта или билет. И в случай на инцидент, надяваме се такива никога да не се случват, ще ви е нужна картата като застрахователен документ."

И ние ползваме активно ГТ ,но не мисля да вадя такава карта.

# 191
  • София
blanc, отговорът на ЦГМ (ГТ) противоречи на постановлението на МС:

Из ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 352 ОТ 22 ДЕКЕМВРИ 2011 Г.
за изменение и допълнение на Постановление № 66 на Министерския съвет от 1991 г. за определяне минимални размери на намаленията на превозните цени по автомобилния транспорт на някои групи граждани (обн., ДВ, бр. 33 от 1991 г.; изм. и доп., бр. 15 от 2000 г., бр. 13 от 2004 г. и бр. 16 от 2008 г.)
Цитат
2. Алинея 2 се изменя така:
„(2) Децата до 7 навършени години пътуват безплатно и с превозен документ – карта за безплатно пътуване по вътрешноградския и билет с нулева стойност по междуселищния автомобилен транспорт, а децата от 7 до 10 навършени години – с 50 на сто намаление от цените на билетите за пътуване по междуселищния автомобилен транспорт.“

Що ли не се учудвам?! На техния сайт се мъдри и това:

Цитат
Започна издаването на карти за пътуване на деца до 7-годишна възраст
04.01.2013 15:55 ‹‹ назад Започна издаването на карти за пътуване на деца до 7-годишна възраст съгласно изискванията на наредба на Министерството на транспорта, информационните технолигии и съобщения и на постановление на Министерския съвет. Картите могат да се получат от всяко бюро за абонаментни карти на "Център за градска мобилност" ЕАД. Издаването на картите не е обвързано с краен срок. Всяка една от картите, издадени в останалите 263 общини в страната, е валидна и на територията на Столичната община, както и тази издадена в столицата е валидна и в останалите общини. Издаването на превозните документи за деца до 7-годишна възраст става безвъзмездно – на родителя се предоставя картата, върху която трябва да се залепи снимка на детето. Единственото условие е при вземането на такава карта от бюрото, да се представи или акт за раждане или имената на детото, което ще е притежател на документа.

На на 4-и, ами и на 14-и, в бюрото за карти и билети, намиращо се в метростанция ЕС, още нямаха бланки за тези карти. Да не говорим, че преди Нова г. дори не знаеха за постановлението на МС и ме убеждаваха как във Варна си били решили да вадят такива карти, ама то не важело за Сф  Laughing Снимката я искат те да си е лепят (на една позната й отказаха да й издадат бебешка карта в бюрото на Плиска, защото е нямала снимка), а актът за раждане е необходим, защото му записват номера в една таблица (регистър). Въобще  Crazy

# 192
В бюрото на МС - Сердика ми казаха да нося само копие от акта за раждане (не го задържат) и това е. Попитах за снимка, но било много малко полето и можело без снимка. Наредбите явно са художествен текст, който подлежи на свободни интерпретации.  Whistling

# 193
  • София
Да, акта за раждане не го задържат, само му преписват номера  Peace Аз пък точно "наредбата" на СОС за "бебешките" карти не намерих, по-точно в онази за превозна пътници не намерих да е допълнено   Simple Smile Възможно е да са го направили със заповед и/ или указания....

# 194
Аз извадих такива карти на синовете ми.За снимки пари не съм давала,изрязах от извасени вече такина които гледат към камерата и са почти като от фотото.На малкия даже е погледнал настпани и е ухилен и не са ме нърнали,само детох пише че едната е валидна до 2019 а др до 2016 когато стават на 7г

Общи условия

Активация на акаунт