ЗА или ПРОТИВ доп. точка за критерий "Постоянен адрес" /за София/

• 13 532
  • 386
  •   1
Отговори
# 225
Ваче, не за това е темата, но така и така училището се явява продължение на ДГ. Живея в един от най-големите столични комплекси. Две останаха училищата, в които напливът налага създаването на 6-7 паралелки първи клас. В другите едвам се мъдрят по две от по 17 деца. А голяма част са дори едносменни, с паралелки от набор по една до 12-ти клас. Голямото ми дете е набор 2004.
Там, в училищата по-скоро трябва да се наложи някаква политика на равно разпределение на учениците, за да не се налага пред едни да се спи, а други да дремят цяла година.  и за да не се стига до темата от тази есен "Детето ми не е прието в първи клас!". Е, оказа се, че не е прието в желаното училище, инак има три други, в които да се запише.

Бай дъ уей,  ДГ и училището в Нови Искър за заети с тамошни си деца и даже последното отказва и на деца от Дефилето да се запишат. Но това далеч извън темата, де.

# 226

Цитат
Аргументите ти са емоционални, а не рационални. Детето ти било дискриминирано, защото няма място в софийските евтини ДГ. Някой да ти пречи да отидеш в друг град, където има места? А за частните ДГ нещо да кажеш?  А за Кремиковци или Нови Искър - там дали няма места, а все пак са на територията на голяма София
И има разлика между фактическо положение и призивите за дискриминационни промени. Да, както вече казах, ще е в мой мнооого голям интерес, ако дават по 1 т. на родител за постоянен адрес, но съм против подхода на джунглата - всеки само за себе си.

Добре, без никакви емоции те моля да ми разтълкуваш това противоречие - по закон децата са равни и няма значение къде са се родили, това е аргументът с който се отговаря на въпроса защо децата на хора, дошли от преди 1-2 години в София и дори преди 2-3 месеца влизат, а моето не. Защо тогава моето, равно по права с другите не е влязло - защото няма места. Добре, хубаво - места няма, тогава каква е издръжката на дете за детска градина и защо моето дете не получава разликата, която доплаща държавата? Ами това си е сегрегация и дискриминация срещу моето дете. Да не говорим, че при положение, че аз имам имот в Красна поляна е много по-голяма дискриминация да ме пращаш в Кремиковци или Нови Искър, защото можело да отида, където искам. Аз вече съм, където искам, установила съм се, родила съм се на това място. Защо тогава въобще съществуват Софийска община и подразделенията й по общини? Не е ли за да администрират гражданите на съответните общини, а не да ги пращат да ходят в други общини, в които имало места в ДГ. Ами нали за това си администратор и община - за да се погрижиш за гражданите, да има места и децата да не се сегрегират, а не да ги пращаш в други общини!!!! 
 И какво трябва да ти кажа за частните ДГ?!?! Пращаш ме там ли? Това няма смисъл да го коментирам.

# 227
Проблемът е ясен - има недостиг на места и общината не успява да го компенсира с достатъчно бързи темпове. В тази ситуация всеки търси решение - частна градина, детегледачка, друг район. Изправена пред алтернативата за частна ясла за две деца или детегледачка предпочетох по-далечен квартал. Виж до Кремиковци не знам дали бих карала децата, но ако няма друга възможност - защо не.

# 228
Касита, имам наблюдения вече за училищата, затова го написах  Peace

Моята дребната е точно набор 2005. Знам какво се задава. Както и знам, че СО все още нямат стратегия за решаване на проблема. Има свободна база, не е ясно къде и колко, както и не е ясно къде тази база няма да е достатъчна. Защото е ясно че ако предоставиш място на детето през десет квартала в десети, то на практика му отказваш достъп до образование.

Не е по темата, но разделение по адресна регистрация и уседналост, според мен не е приложимо за училищата. Всички деца трябва да получат достъп до образование. А това вече е работа на СО.

# 229
Проблемът е ясен - има недостиг на места и общината не успява да го компенсира с достатъчно бързи темпове. В тази ситуация всеки търси решение - частна градина, детегледачка, друг район. Изправена пред алтернативата за частна ясла за две деца или детегледачка предпочетох по-далечен квартал. Виж до Кремиковци не знам дали бих карала децата, но ако няма друга възможност - защо не.

Rolling Eyes newsm78 Аз не го ли написах на български, това, което считам за дискриминиращо моето дете!? Ще опитам пак - децата са с равни права по закон - няма място за всички в градините - неприетите получават издръжката, която плаща общината за прието в градина дете и тогава мога да приема, че дискриминация няма.  В противен случай се получава следният парадокс - не приемат детето ми в ясла - аз не мога да се върна на работа - детето ми си остава вкъщи, при един безработен родител, т.е. ние оставаме с една заплата, а деца на двама работещи родители (нали така е системата, че и двамата трябва да работят) получават заплатата си, а освен това държавата плаща издръжка на децата/детето им в рамките на работния ден, за отопление, храна и специализиран персонал.  Сега," в тази ситуация всеки търси решение" е именно законът на джунглата, а не цивилизованият подход. Щом столична община е преценила, че приемайки на територията си определен брой граждани е способна да осигури услугите, които им се полагат, то следва да го направи по някакъв начин! И само да те попитам - как ще закараш децата си от Красна поляна, където съм аз, до Кремиковци на ДГ и после ще отидеш на работа?  Shocked

# 230
Ако работиш в Кремиковци или ако работиш в Люлин:) На мен поне това ми се вижда по-поносимо от частна ясла или градина. Аз живея в Студентски град, децата са в две различни заведения в Изток, работя в Младост 4. Хич не ми е удобно сутрин, още повече, че започвам работа в 8, но какво да се прави.

# 231
  • Sofia
Ще опитам пак - децата са с равни права по закон - няма място за всички в градините - неприетите получават издръжката, която плаща общината за прието в градина дете и тогава мога да приема, че дискриминация няма.
Нямаше да е дискриминиращо, ако с тези пари, ако се получаваха, можеше да си запишеш детето в алтернативна градина. Ама май няма да стигнат, струва ми се. Simple Smile

А пък ние тази година дадохме на общината една сума, достатъчна за отглеждането на 1 дете в ДГ от 1ва до последна група, само защото сме имали средствата да си купим имот в същата таз община (това отделно от год. данък имот) - ама после привилегии нулеви, шансове за ДГ също нулеви. Е как да не искам точка за жителство?! Simple Smile

Също тези дни се замислих и за точката, която получават децата, ходили в самостоятелни ясли. Значи щом веднъж сме нямали късмета да влезем в СДЯ, нека ни се намали шанса после и за градината...  Mr. Green

Да сме здрави да продължаваме да се справяме сами, това се надявам.

# 232
Ако работиш в Кремиковци или ако работиш в Люлин:) На мен поне това ми се вижда по-поносимо от частна ясла или градина. Аз живея в Студентски град, децата са в две различни заведения в Изток, работя в Младост 4. Хич не ми е удобно сутрин, още повече, че започвам работа в 8, но какво да се прави.

ooooh! ooooh! ooooh! ooooh! А в това време моята скъпа приятелка Елина Кере///ева (ще й пратя темата, ако желае да се включи, защото е реален човек, а не хипотетичен случай) от баш кв. Изток си плаща ли, плаща частната детегледачка (около 60% от заплатата й) и проклина недостига на места в ДГ в квартал Изток. Дали на нея й е по-удобно от на теб?

Ето това е моята емоционална реакция.
Рационалната вече съм я оформила в писмо, което ще го ревизират една-две мами и започваме да подписваме.
Който желае да подпише, да ми пише ЛС.

С две думи в него се предлага обосновка и схема за поточково предимство по дата на регистрация в София, с бонусиране на адресна регистрация за конкретната община. За да избегнем имуществената дискриминация, местните данъци и такси няма да ги включваме. Въпреки че ми е СУПЕР СТРАННО как уж не притежавате автомобил /обичайното оправдание, за да не плащате МПС данък в СО/, хем с лека ръка ни пращате да си водим децата на ДГ в Кремиковци. Вие летите ли?!?  #Crazy newsm78  Глупци сме ние с Шунка и останалите да пълним общината с данъци и да не искаме нищо насреща. Ама пък то глупци, будали, борци за равенство и толерантност, хайде стига. Stop

# 233
Добре де, виновни са хората от провинцията, че ви заемат местата, а че баба/дядо - градинар/дърводелец/логопед и т.н. служител в детска градина осигуряват и на внучета дори не 1, не 2, а цели 3 т. и то в която и да е градина в София, не ви пречи.

# 234
Напротив, пречи ни, но първо са малко на брой /и със сигурност доста по-малко от "хроничните"/ и второ, Ели Х. каза колко са се борили - дълго и безуспешно - за тази точка. Ще предложим пак, поне да намалят точките...

Хм, като се замисля, сега можете да ме обвините и по тази точка, че ми пречи, щото съм пристрастна - мойта баба не е в ДГ... Пак гледам от собствената си камбанария значи  hahaha

# 235
  • София
Касита, имам наблюдения вече за училищата, затова го написах  Peace

Моята дребната е точно набор 2005. Знам какво се задава. Както и знам, че СО все още нямат стратегия за решаване на проблема. Има свободна база, не е ясно къде и колко, както и не е ясно къде тази база няма да е достатъчна. Защото е ясно че ако предоставиш място на детето през десет квартала в десети, то на практика му отказваш достъп до образование.

Не е по темата, но разделение по адресна регистрация и уседналост, според мен не е приложимо за училищата. Всички деца трябва да получат достъп до образование. А това вече е работа на СО.

Ели, както винаги, кратко, на място и изчерпателно!
Нарочно го цитирам, за да се прочете отново  Wink Това наистина е следващият проблем, за който ще се пускат доста теми  Wink

Касита, аз самата не подозирах за какъв проблем ще става дума, защото едното ми дете е извън тоя проблем, а на другото предстои много далеч и дори не мога реално да си представя нещата. Смятай, че след 2-3 г. всички училища в квартала ви ще имат по доста паралелки първокласници. Аз самата съм минала през идеите за "елитното" училище в центъра, ама тия училища не са разтегателни и затова когато дойде момента намерих решение успешно за детето и в квартално училище. А моята приятелка с дете набор 2005 просто нямаше избор  Confused И понеже при училищата също има допълнителни критерии за прием там ще важи същото като за градините. Да не говорим, че там района около училището е заключен буквално в едно малко каре и пак опираме до постоянен и настоящ адрес Sunglasses

П.С. На мен също ми боде в очите критерия за баба/ дядо в ДГ и приемам единствено за предимство ако РОДИТЕЛ работи в детското заведение  Wink

# 236
  • София
Rolling Eyes newsm78 Аз не го ли написах на български, това, което считам за дискриминиращо моето дете!? Ще опитам пак - децата са с равни права по закон - няма място за всички в градините - неприетите получават издръжката, която плаща общината за прието в градина дете и тогава мога да приема, че дискриминация няма.  В противен случай се получава следният парадокс - не приемат детето ми в ясла - аз не мога да се върна на работа - детето ми си остава вкъщи, при един безработен родител, т.е. ние оставаме с една заплата, а деца на двама работещи родители (нали така е системата, че и двамата трябва да работят) получават заплатата си, а освен това държавата плаща издръжка на децата/детето им в рамките на работния ден, за отопление, храна и специализиран персонал.

Значи първо държавата да приеме детето ти, пък после да чака дали ти евентуално ще се върнеш на работа. Ами ако не го направиш? Съгласна съм, че това е един порочен кръг, но...
Кои точно неприети деца предлагаш да получават съответните пари и дали тогава пак няма да има дикриминирани? Между другото, парите са около 1500 лв. годишно

# 237
  • Sofia
Значи първо държавата да приеме детето ти, пък после да чака дали ти евентуално ще се върнеш на работа. Ами ако не го направиш? Съгласна съм, че това е един порочен кръг, но...
Кои точно неприети деца предлагаш да получават съответните пари и дали тогава пак няма да има дикриминирани? Между другото, парите са около 1500 лв. годишно
Е нали и в момента "държавата чака" родителите на приетите деца да тръгнат на работа?!
Досега изхвърляли ли са дете от детско заведение, защото родителят не се е върнал на работа?  Thinking Само за майчинството знам, че искат да се върне, може и мой да е пропускът де...  

# 238
Цитат

Нещо не се разбираме. От работата ми пазеха място до изтичане на майчинството, но тъй като детето ми не го приеха в ясла не можах да се върна на работа. Държавата трябваше да го е приела за да се върна на работа. В същото време децата на майки, които имат задължения с години от неплащане на осигуровки са в яслата. И те продължават да не работят, дори нямат и намерение. И това се случва, защото отговорът е - децата не са средство за събиране на задължения. Ето тук се появява нещо крайно несправедливо, хем има критерий да работиш за да имаш точка, хем е възможно детето ти да остане навън заради подобни паразити, дори и да имаш тази точка и да си работил години на ред. И излиза, че държавата ги стимулира позволявайки го! Значи за да не се допуска или трябва да има критерии за да влезне детето ти в ОДЗ да докажеш, че не си длъжник към държавата или тогава държавата да дава тези 1500 лв. годишно на неприетите равни по закон деца, които не са средство за събиране на вземания. На мен ми е ясно, че някои малцинства само това чакат, но нали сме много демократични и спазваме закона за равенство? Редно ли е да съм плащала повече от 10 години осигуровки и моето дете да не може да се възползва от държавната преференция за ДГ, а родители, които са с натрупани държавни дългове от всякакъв вид да се ползват спокойно, само защото са подкупили директорката? При това да загубя работата си, с която съм си плащала задълженията към държавата за сметка на същите тези хора. Е с емоции или без работата е ясна. Другият вариант - връщам се на работа и започвам да давам заплатата си на детегледачка, какъвто пример даде Doro също е ужасно несправедлив за работещия, защото отново тези хора-длъжници си живеят живота за сметка на него, защото вместо да живеят според закона просто знаят къде и кого да подкупят. И не виждам с какво предложението на Доро може да се приеме за дискриминация, понеже беше станал въпрос за опашката в магазина, то си е нещо подобно. Ако аз отида последна на опашката мога ли да претендирам, че ме дискриминират? Дори и от провинцията да си дошъл детето ти ще влезе в ОДЗ преди друг, който е дошъл също, но да речем години след теб. Месторождението в случая е без значение. Кое му е дискриминиращото? Напротив, справедливо е, за хората от провинцията също.

# 239
Досега изхвърляли ли са дете от детско заведение, защото родителят не се е върнал на работа?  Thinking Само за майчинството знам, че искат да се върне, може и мой да е пропускът де...  

Нямат право да го изхвърлят. Детето вече е записано, тръгнало, вероятно е адаптирано и няма вина за това, че родителят не се е върнал на работа. Санкцията е, че се спира майчинството или ако не е спряно, трябва да се върне.

Не се наблюдават такива случаи. Или поне аз не знам за такива. Хем се губят пари от майчинство, хем няма заплата, хем се плаща поне абонамент за ясла или градина.

Общи условия

Активация на акаунт