Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • Мнения: 544
Привет на вече родилите мами!

Интересувам се от еднократната парична помощ, която общината дава при раждане на дете. Моля дайте подробности: в какъв срок от раждането трябва да се потърсят парите, какви документи трябва да се представят, в кой отдел на общината и др. За 200 лв ли става въпрос? Лесно ли се получават или бюрократичната машина действа с пълна сила и в този случай?

# 1
  • Мнения: 7 186
200 лв е да. Предварително си взимаш документ за брой родени деца от служба ГРАО, след това се подава молба- декларация в общината- в социалната служба. Носят се личните карти- твоята и на бащата и акта за раждане на детето. При подаване на молбата уточняваш как искаш да си получиш парите- може да ти ги приведат по дебитна карта или банкова сметка или да си ги вземеш от пощата. Парите може да получиш 1 месец след подаване на молбата.
Иначе еднократната помощ може да се потърси в срок от 3 години след раждането.

# 2
  • Мнения: 544
Благодаря за изчерпателния отговор.  Grinning Ще се възползвам от "помощта".

# 3
  • Мнения: 3 751
Трябват ти:
Акт за раждане на бебето-оригинал и копие /направи си няколко копия, тъй като социалните ще задържат оригинала/.
Удостоверение за гражданско състояние- от ГРАО в общината
Ако детето е второ-удостоверение за брой живородени деца и техните актове
Личните карти
Молба-декларация по образец-трябва да бъде подписана и от бащата /може би ще ти позволят ти да го подпишеш/.

# 4
  • Стара Загора
  • Мнения: 1 650
Само като допълнение към казаното от другите...
Не забравяй личната си карта... Ще ти трябва...
И молбата-заявление по образец се подава в Регионална Дирекция "Социално Подпомагане"... Не е в Общината...

# 5
  • Мнения: 186
А аз да попитам, защо социалните ти задържат акта за раждане на детето и за колко време? Моята лична карта е издадена в Плевен, а живея в София, това значи ли че трябва да подавам всичките си документи в Плевенските соц. служби или мога и в София?

# 6
  • Мнения: 337
като допълнение мога да кажа, че от началото на 2006 г. еднократните помощи се превеждат само по банков път, ако нямаш дебитна карта преди да отидеш си извади, не става с картата на таткото, аз пробвах. Оригинала остава там/аз поне попитах/ за да му сложат печат, че е изплатена еднократната помощ. А ако някой по постоянен адрес е в друг град трябва там да кандидатства за помоща или да си смени местожителтвото.

Общи условия

Активация на акаунт