Преди и след „Каква е вината на Фатмагюл?” (Fatmagul'un Suçu Ne?) – Тема 160

• 56 671
  • 729
  •   1
Отговори
# 270
Аз отвях с последни кликвания "лайк" всичко, което вчера съм пропуснала в бг-деня на Универсал клуб. Simple Smile) Сега мога да се върна в темичката. Simple Smile))

ПОСЛЕДЕН ДЕН, посветен на "Ако бях облак"!

Ще споменаваме пак Мустафа Булут, но днес за последно му се посвещаваме изцяло. (Еле па я! Simple Smile))

Снимката е от хълмовете на моето село с изглед към Родопа.

Последна редакция: нд, 28 окт 2012, 09:32 от marytza

# 271
След прегледа на бг-страничката и твоята снимка-анонс, Велянче, ми се дощя да споделя с вас това:

ЕНЬОВДЕНСКА НЕВЕСТА

Лятна вечер, ливади дъхави,
мракът ражда светулки.
А със дребни звезди напъпили
са очите ми пълни.
Тази нощ съм сама магьосница
чакам звездно роене –
да открия непито кладенче,
да го скътам у мене.
Ще намеря биле омайниче,
ще го свия на китка
и със думите – най-потайните –
ще сплета свойта плитка.
Ще изтича на пръсти лятото,
ден нощта ще погълне,
на лъчите най-първи в златото
есента ще покълне.
Щом се съмне – добра и истинска
ще се сгуша до тебе –
омагьосана, теб орисана.
Еньовденска невеста.

Не е в пряка връзка с темата, но настроението ми е такова - летящо. Simple Smile))

Картина на Стефани Лоу

# 272
  • Пловдив

Ами ето и режисьорската подсказка - Мустафа все след нея...А как хубаво ни маха на финала. Ще си коментираме и занапред всичко което сме преоткрили - за всичките участия на Енгин. Ето и последната снимка в самолета. С тази визия явно продължават снимките по "Тайните на медальона". И за празниците момчето се прибира при семейството. Да си отпочине, да ги уважи. Каквото и да пишат за него - той е достатъчно умен, за да знае как да си вади хляба и как да ни радва. За това го обичаме. Освен че е най-харизматичният, се оказва че е доста по-умен от журналисти, колеги и т.н.

# 273
Маричке,не спирай да вадиш твоите бисерчета-наистина в днешния ветровит ден е прекрасно да си помечтаем пак да дойде лятото,ако не климатично,то в душите ни. newsm51

# 274
Марианка,добро утро.Напълно споделям мнението ти,че нашето момче пак излезе по-умно от другите,които се нахвърлиха на роли в посредствени сериали,които сега спират един след друг.

# 275
Радвам се, че ти харесват, Веляна! Simple Smile На мен това ми е особено любимо, защото е едно от малкото, изпълнени с оптимизъм. Simple Smile

АБО-ОБОБЩЕНИЕ

Днешния ден смятам да посветя на прегледа на размислите относно АБО, споделени с вас. Връщам се с усмивка назад, защото съм започнала с един повърхностен поглед обсъждането на филма (много наивно, наистина!), а го завършвам, обогатена от вашите мисли, идеи и възприятия. Смятам, че постигнахме много заедно в разбирането на този прекрасен филм. Благодаря ви от сърце за споделянето!  newsm51

Ето така съм видяла сериала след първото гледане - сама пред монитора:

Скрит текст:
Ще започна изказването на своето мнение за „Ако бях облак” с предварителна уговорка:  приемам филма изцяло само като метафора на отчуждението, като алегория за жестокостта на живота, но и неговата красота, или поне като турски вариант на „Гордост и предразсъдъци”. Да го определя като телевизионна драма с поглед върху специфични социални и граждански проблеми в турското общество не мога, защото сценарият има множество недостатъци, които няма как да преглътна. За мен „Ако бях облак” ще остане преди всичко историята на една Любов с главна буква.
Без претенциите на социално значима рецепта за решаване на проблемите в Турция, АБО е една жестока и страшна приказка, която ни кара да се замислим за много неща. (А пък мен ме кара да се треса от бяс, но се опитвам да намеря оправдание на сценария... и донякъде успявам, използвайки "учени" думички като алегория и метафора...). Ако приема АБО буквално, като репортаж, ще трябва да откача.
Надявам се, че Мерал Окай е искала да засегне във филма темата за лицемерието. Лицемерни вярващи, лицемерни миротворци, лицемерни закони и обичаи... Ако съм права, то тя е успяла. Ако греша и Мерал не е вложила такъв подтекст в сценария, значи съм единствената зряща в редицата със слепци. Защото нито Инджи и Сердар са така чисти хуманисти, както се представят, нито Аслан бей е така посветен на обичаите и вярата си, както се представя, нито Нарин е така невинна, както се представя. Приемам преувеличението в образите само като начин да се подчертае фалша в „подредения” живот на Гюзелюрт.
Много ме е яд на сценария.
Сякаш всички са се наговорили да убият любовта на Мустафа Булут. Аслан бей твърди, че синът му е обсебен и я забранява, Дурие ханъм се държи с М. Б.  като с омагьосан и се опитва да го предпази от „вредната” любов, Сердар Батур го набеждава за вманиачен и се опита да го „лекува”, Нарин я приема като болест и проклятие и се бори с нея... Не можаха да разберат, не искаха да приемат, че може да съществува Любов с такава сила, Любов, готова да преобърне света, за да продължи ДА БЪДЕ, защото без нея ще престане да съществува самият свят... Не можаха да вместят в своите ограничени светове такова титанично чувство... и за това се опитаха да я отрекат, убият, изцерят. На фона на такава Любов те изглеждат недорасли и ограничени. И сякаш точно за да не се чувстват жалки, те пожелаха Любовта да престане да съществува.
Но въпреки всичките им усилия, никой от тях не можа да я унищожи. Мустафа Булут се научи да „обича отдалеч”, но никога не се отказа от любовта си – онова всеобхватно чувство, което го караше да се чувства жив.
За всичко обвиняват М.Б. а останалите???
В обстановката на отчуждение, лицемерие и сдържаност, Мустафа Булут е единственият, който не крие своите чувства. Той разкрива пред всички без срам сърцето си. Плаче, буйства, проклина. Останалите са потресени, но и респектирани. Защото прикриването е станало тяхна втора природа.

Да, филмът в основата си наистина е алегория, но той определено "не е история за едно момиче и едно момче" (Е.А.). И това го разбрах, докато блъскахме заедно глави над енигмата "Ако бях облак". Simple Smile

Последна редакция: нд, 28 окт 2012, 08:56 от marytza

# 276

Добро утро на всички в неделя. Вероятно поотпочинали с промяната на времето. Снощи в полунощ админката на  Engin Akyurek Universal Fans Club, благодари набългарските фенове на Е.А. за споделените музика, снимки, видео.
Скрит текст:
We want to thank Engin Akyurek Bulgarian Fans very much for sharing their musics,pictures, videos.

Марианка, тази снимка съм я виждала и преди, но без фотоса на Енгин. Слагаш лични снимки?  Wink

# 277
  • Пловдив
marytza - за теб една целувка за релакс.

дива-ойка, нета е пълен с програмки за колажи, за гифове и за каквото пожелаеш...

# 278
АБО - ОБОБЩЕНИЕ

Нека припомня и началото на своя анализ. Тук посочих (с ваша помощ) превод на наименования и имена от филма. Припомням ги, защото те имат значение за характеристиката на мястото и героите.

Скрит текст:
Нека започнем от мястото Гюзелюрт (=хубав край), китно градче в околностите на Мардин. Онази част на Турция е известна с честите етнически сблъсъци между кюрди, араби и турци и все още съществуващите последствия от тях  - минни полета, обострени политически отношения. Та: Гюзелюрт е обграден почти от всички страни с минирани земи.
Време е да се запознаем и с главните герои в разказа. В Гюзелюрт властва семейството на Аслан (означава „лъв”) Булут (булут=облак) – градоначалник (кмет) и най-вече самият Аслан бей, който се изживява като господар на всичко живо в околността. Аслан бей е властен, хитър, манипулатор, способен на брутални действия, завършен егоист. Но това тепърва ни предстои да разберем. Кметът има няколко деца, от които интерес за нас представляват най-големият му син – Мустафа (= „избран”) Булут и по-малкият му брат – Яшар (=„божество, божествено”) Булут. Семейството на градоначалника живее в конак – един от най-големите в града. Домът управлява съпругата му Дурие (Дурие=велика, владетелка), там живее и Кадир (= „всемогъщ”) - брат на Аслан бей с двете си жени и дъщеря си Нарин (означава „крехка” като прилагателно и „клонка” като съществително), както и прислугата. Мустафа Булут е черната овца на гордата фамилия. Той страда от епилептични припадъци, заради които го върнали от военна служба. Но това е най-малкият му недостатък.  „Престолонаследникът” притежава избухлив и непредсказуем характер, никой в собствения му дом не го обича. Затова пък той обича до лудост братовчедка си Нарин. За Мустафа Булут са важни няколко неща – семейството, приятелите (Асил=благороден;.), земята, коня му и – на първо място – Нарин.
В градчето пристига и д-р Сердар (означава „командир”) - ръководител на отряд за разчистване на минните полета около града.
Тук вече следва завръзката.

# 279

Ох, ох, ох... искрено завиждам на Сона! Simple Smile))  Heart Eyes

Имам слабост към целуването на спящи красавци. Wink)))

# 280
Момичета,снощи по повод "писаниците" на този Меемет се замислих какво причинява на собствената ти душа това да напишеш или помислиш нещо лошо за някого,да се опиташ да го уязвиш или обидиш.Ето и в една съседна тема момичета,които никога не са виждали Енгин,още по-малко пък го познават се опитват да го иронизират и уязвяват(нямало снимки с него,защото не разрешавал да го снимат ако не е бил на фризьор и разни други подмятания).Знам че това е дребнаво и без никакво значение,но аз си мисля,че ако не можеш да кажеш нещо позитивно за някого,по-добре е да замълчиш.Интересно ми е какво ще започнат да пишат за него,ако изведнаж се окаже в главната роля на чакания от тях(пък и от мен) сериал?

# 281
  • Пловдив
Едно колажче - направих го сега.

# 282
  • BGUGGE
Здавеите на всички в темата.Досега само Ви четях.Изгледах всичко с участието на Енгин прекрасна игра.Не сам гледала само серияла Караилан само защото не е преведен.Та затова се осмелих да пиша и попитам тук в темата тези които превеждат сериалите му дали някои ниби се ангажирал  да преведат и този сериал.  bouquet

# 283
Момичета,снощи по повод "писаниците" на този Меемет се замислих какво причинява на собствената ти душа това да напишеш или помислиш нещо лошо за някого,да се опиташ да го уязвиш или обидиш.Ето и в една съседна тема момичета,които никога не са виждали Енгин,още по-малко пък го познават се опитват да го иронизират и уязвяват(нямало снимки с него,защото не разрешавал да го снимат ако не е бил на фризьор и разни други подмятания).Знам че това е дребнаво и без никакво значение,но аз си мисля,че ако не можеш да кажеш нещо позитивно за някого,по-добре е да замълчиш.Интересно ми е какво ще започнат да пишат за него,ако изведнаж се окаже в главната роля на чакания от тях(пък и от мен) сериал?

Ами човек се учи, докато е жив... Да се надяваме, че хората, които виждат сламката в чуждите очи и не забелязват гредата в своите, един ден ще се погледнат в огледалото и ще ВИДЯТ. Защото карма има... може да не е точно като в хиндуиските разбирания, но всичко на този свят се връща - и добро и лошо... Бог ни е дал свободна воля  - сами да изберем кое ще търсим и пазим у себе си - доброто или лошото, то Той никога не забравя да ни праща напомняния за това, кое е правилно. Simple Smile))

# 284

дива-ойка, нета е пълен с програмки за колажи, за гифове и за каквото пожелаеш...

Hug Така е. Поздрави вкъщи, сис  Hug

Общи условия

Активация на акаунт