Месечни помощи за дете (детски надбавки) - инфо, документи, въпроси - 7

• 102 186
  • 726
  •   1
Отговори
# 525
благодаря за бързия отговор, ала-бала!
днес пак ходих до градината и ми се оправдаваха, че този закон влизало в сила от септември 2013! май наистина има такъв закон но до колкото разбрах става въпрос за 5-6 годишни, които са за подготвителните групи а моите деца са на 2,5 години  в момента. но понеже декември тази година навършват 3 годинки се налагало да подам документите за прием!

# 526
  • София-Младост
благодаря за бързия отговор, ала-бала!
днес пак ходих до градината и ми се оправдаваха, че този закон влизало в сила от септември 2013! май наистина има такъв закон но до колкото разбрах става въпрос за 5-6 годишни, които са за подготвителните групи а моите деца са на 2,5 години  в момента. но понеже декември тази година навършват 3 годинки се налагало да подам документите за прием!
А защо не си прочетеш първо закона и правилника, вместо да си губиш времето Wink
Чл. 7. (1) (Изм. - ДВ, бр. 69 от 2004 г., изм. - ДВ, бр. 21 от 2006 г., в сила от 01.01.2006 г.) Месечните помощи за дете до завършване на средно образование, но не повече от 20-годишна възраст се предоставят в пари и/или под формата на социални инвестиции на семействата, чийто доход на член от семейството е по-нисък или равен на дохода по чл. 4, при условие, че детето:
1. не е настанено за отглеждане на пълна държавна издръжка в специализирана институция за деца;
http://lex.bg/laws/ldoc/2135441920
2. (нова - ДВ, бр. 103 от 2012 г., в сила от 01.09.2013 г.) редовно посещава подготвителните групи в детските градини или подготвителните групи в училищата за задължителна предучилищна подготовка на децата, освен ако това е невъзможно поради здравословното му състояние;

Все още не виждам промяна в ППЗСПД, в частта необходими документи, но и това ще стане вероятно...за момента се подава по "стария" ред.

# 527
Аз имам следният казус-  Ако в момента подам документи за детски , отговаряме на условията и доходите ни са под 350 лв на човек. Но мъжът ми от юли месец ще на нова заплата, т.е. ще го осигуряват на доста повече пари. Та в този случай ще ми прекратят ли детските? Аз длъжна ли съм да ги информирам за промяната на доходите? Чудя се дали има смисъл да подавам документи .....да не стане да вземам детски няколко месеца и после да се наложи да връщам пари на държавата.

# 528
  • Пловдив
Аз имам следният казус-  Ако в момента подам документи за детски , отговаряме на условията и доходите ни са под 350 лв на човек. Но мъжът ми от юли месец ще на нова заплата, т.е. ще го осигуряват на доста повече пари. Та в този случай ще ми прекратят ли детските? НЕ Аз длъжна ли съм да ги информирам за промяната на доходите?НЕ Чудя се дали има смисъл да подавам документи .....да не стане да вземам детски няколко месеца и после да се наложи да връщам пари на държавата. подавай,няма да стане така.това увеличение ще се вземе предвид при следващото кандидастване

# 529
Благодаря ти много за бързия отговор, Elfita!

# 530

А защо не си прочетеш първо закона и правилника, вместо да си губиш времето Wink
Чл. 7. (1) (Изм. - ДВ, бр. 69 от 2004 г., изм. - ДВ, бр. 21 от 2006 г., в сила от 01.01.2006 г.) Месечните помощи за дете до завършване на средно образование, но не повече от 20-годишна възраст се предоставят в пари и/или под формата на социални инвестиции на семействата, чийто доход на член от семейството е по-нисък или равен на дохода по чл. 4, при условие, че детето:
1. не е настанено за отглеждане на пълна държавна издръжка в специализирана институция за деца;
http://lex.bg/laws/ldoc/2135441920
2. (нова - ДВ, бр. 103 от 2012 г., в сила от 01.09.2013 г.) редовно посещава подготвителните групи в детските градини или подготвителните групи в училищата за задължителна предучилищна подготовка на децата, освен ако това е невъзможно поради здравословното му състояние;

Все още не виждам промяна в ППЗСПД, в частта необходими документи, но и това ще стане вероятно...за момента се подава по "стария" ред.

да мила, вече са ми ясни нещата, благодаря! този закон 10 пъти го прочетох но понеже твърдяха, че касае и моите 3год. деца аз затова се притесних! в селата е така, едва се запълват групите и гледат по някакъв начин да убедят родителите... а за недостигащия бюджет на градините хич да не говорим...
  bouquet

# 531
Здравейте, този месец ходих да подавам документи за детските , но ме върнаха, защото съм била подранила, казаха ми да отида другият месец, и за доходите да извадя бележка само за май месец, но въпросът ми е относно бележката от педиатъра с ваксините. Трябва ли да вадя друга бележка другият месец или ще може със същата ? Ще важи ли още или ще е валидна само до края на месеца в който е издадена ?

# 532
  • София-Младост
Здравейте, този месец ходих да подавам документи за детските , но ме върнаха, защото съм била подранила, казаха ми да отида другият месец, и за доходите да извадя бележка само за май месец, но въпросът ми е относно бележката от педиатъра с ваксините. Трябва ли да вадя друга бележка другият месец или ще може със същата ? Ще важи ли още или ще е валидна само до края на месеца в който е издадена ?
Може и със същата.

# 533
Здравейте, искам да попитам задължителна ли е  бележка от банката за титуляр на сметката, ако вече си вземал детски предната година ?
И бележката за ваксинациите на детето от личния лекар заплаща ли се при доктора ?
Благодаря ! 

# 534
  • София-Младост
Здравейте, искам да попитам задължителна ли е  бележка от банката за титуляр на сметката, ако вече си вземал детски предната година ?
И бележката за ваксинациите на детето от личния лекар заплаща ли се при доктора ?
Благодаря ! 
- не, ако не променяш сметката
- -не съм плащала до сега, но зависи от лекаря

# 535
Благодаря ти !!!

# 536
Здравеите искам да попитам кам кого трябва да се обарна,за6тото от старата фирма на майа ми 6ефката не иска да ми дажа доходите

# 537
Мен ме върнаха сега във Варна за бележка от банката за титуляр на сметката - искат я задължително.

# 538
Здравейте, може ли някой да ми каже дали работеща майка, която получава половин майчинство, ще получи добавката от 50лв за май месец?

# 539
  • София-Младост
Здравейте, може ли някой да ми каже дали работеща майка, която получава половин майчинство, ще получи добавката от 50лв за май месец?
Не.
Мен ме върнаха сега във Варна за бележка от банката за титуляр на сметката - искат я задължително.
Съжалявам за което, но е поредно доказателство, че всяко АСП си е като отделна институция.

Общи условия

Активация на акаунт