Хипоспадия - тема 2

• 78 070
  • 741
  •   1
Отговори
# 405
  • Добрич
Виолета Тодорова мисля, че не е редно така да говорите за д-р Такова! Всеки си има право на мнение,а моето е че д-р Такова е изключителен човек! Също не мисля , че при д-р Джинович всички операции са успешни! Не всеки има финансовата възможност за операция в чужбина, а всеки е готов да даде всичко, за да направи най-доброто за детето си! Има голяма разлика между операция и предоперативен период! Присъствала ли сте на операция, за да твърдите, че не оперират по един метод? Аз се доверих на д-р Такова и не съжалявам! Сигурна съм, че има и недоволни от нея, но мисля, че за България си е много добър специалист, който наистина дава всичко от себе си!

# 406
Ами щом при операцията няма конци, явно е друг методът.

# 407
Може би е с лепене. Моята рана от секциото е лепена, имаше от двата края по едно конче.
Явно за да е толкова скъпа операцията в Сърбия метода е по- скъп /или самите консумативи по време и след операцията/, знам ли и аз, но разликата в цената е огромна. За един германец, англичанин, французи, тия 3500 евро не са кой знае каква сума, но за голяма част от българите е непосилна.

# 408
Тя и в България не струва 300 лв., но нали уж имаме осигуровки и здравната каса я покрива, докато в Сърбия си плащаш всичко. Предполагам, на това се дължи донякъде разликата в цената.

# 409
Аз доколкото разбирам при самия шеф се появяват фистулите или бъркам?  Thinking

# 410
Колкото и да поема здравната каса 7 000 лв. не мисля, че струва операцията.
На сина ми се отвори дупката, която изкуствено бяха направили по време на първата операция  Crossing Arms

# 411
Чета от известно време как се развива темата и се въздържам да пиша. Но днес ми се иска да напиша и моето мнение. Принципно, преди да взема решение къде да оперирам синът си изчетох всичко което успях да намеря в Нета. Прочетох за много напреднали и иновативни методи за лечение на хипоспадия и в клиника в Чикаго. Както и за тази в Сърбия. Но аз нямам финансовата възможност да си позволя да оперирам там детето си. И това важи за доста от майките пишещи тук. Естествено е, че всеки родител иска най-доброто за детето си, но не е редно да се вменява едва ли не вина за това. И не по никакъв начин не се натъжавам от факта , че нямам парите. Приемам нещата такива каквито са, и се опитвам да направя най-доброто според възможностите си. Вярвам, че всяка от нас, ако има възможност би оперирала детето си в чужбина. Аз лично се запознах с майки, които бяха теглили кредити и за операциите в Бъгария, и които трудно изплащаха кредитите си. А какво остава за оперция в чужбина.
Иначе, от всичко което изчетох - изборът и алтернативата в Бъгария не е кой знае колко голяма. Определено ние тук се опитваме да изберем по -добрият избор, както и по-малкото зло за детето. Аз избрах Такова, защото по мое мнение тя беше по-добрият вариан. Не го налагам на никой, но сметнах, че не искам синът ми да претърпи 3-4 операции по методите по които оперират повечето лекари в Пирогов, на фона на мизерията и крещящите сестри там. Аз лично съм доволна от резултата, операцията мина без усложнения, без фистули. Да имаше оток, имаше и кръвоизлив, синът ми е обрязан, но на този етап, 2г след операцията, резултата за операция в България е повече от задоволителен. Консултирах се с всички водещи специалисти в София, и казаха, че всичко е перфектно и се развива както е необходимо.
Скоро четох за лекар , мисля че в Стара Загора който оперира хипоспадия по нов метод, но не помня име, нито познавам родител който да напише че е доволен.
Успех на всички майки и дечицата им, аз лично съм на мнение, че на лекарите в България трябва да се напомня, че не са велики, че е необходимо да четат и да дообогатяват знанията си. Аз не пропускам да им го напомнян при посещене при който и да е специалист. Но от друга страна е необходимо да уважавеме трудът им и тях самите.
Като допълнение - за съжаление, при повече от една операция лигавицата изтънява, и често резултата са фистули и повтарящи се операции. Само ще допълня, че действително д-р Такова е променила метода и начина на операция на хипоспадия от преди 2г, именно с цел намаляване вероятността от появата на фистули.

Последна редакция: вт, 25 фев 2014, 16:27 от marychery

# 412
  • Варна
И аз да споделя: ходихме на контролен преглед при Такова и по нейни думи вече всичко е ок и няма какво поовече да се прави по пишлето( да припомня че ние имаме 1 операция за изправяне и изграждане, и 2-ра за изрязване на кожа и изкарване на каналчето максимално на върха). Този въпросен последен шеф както първия път, така и при втория е изпуснал, и Такова каза че вероятността да стане е 10% и това по никакъв начин нямало да му пречи в бъдеще. Също така пиша не от върха, а по отдолу, и това с растежа на канала щяло да се измести към върха. За щастие нямаме фистули и се надявам това да е краят на хипоспадията и всичко да си е както трябва. Пожелавам го и на всички вас  Hug Praynig

# 413
milenskidv, браво, повече никакви доктори пожелавам Simple Smile

# 414
Здравейте,

най-накрая реших да понапиша нещо и аз. И то е само за да послужи на майки, които са в дадената ситуация. Прочетох всичко, що го има във форума, препрочитах и препрочитах. Четох и в чужди сайтове.
Третото ми дете, момче, се роди с хипоспадия. В началото не се притесних, но постепенно разбрах, че трябва да направим поне някаква консултация. Първо се срещнахме с познат детски хирург от пирогов. Погледна го за секунда и каза Операция. Добреее, започва кошмара. Не бях си и помисляла за такова нещо. След като прочетох всичко от вас, казвам си че Токуда и Такова са варианта за предпочитане. Отиваме там, погледна го за секунди и ми каза въпросително “Ама не знаете ли че е с хипоспадия?“ Е, за какво мислите съм там!!! След това се обърна и започна да пише дата в тефтера си за операция. Без нищо друго да ми обясни. Нали си представяте, ако не бях чела в какъв шок, щях да изпадна. Е, така или иначе много трудно преживявах мисълта за операцията заради рисковете. Нали всички майки сме така! Опитах се аз да попитам за рисковете. И тя като на всички други ми каза 10 процента, но аз знаех че е много повече. каза ми също, че има и лека девиация на члена, която щяла да коригира. И корпорална хипоспадия.ОК. След месец терзания отиваме при Момчилов в Пирогов. Познайте! хипоспадия гландис, т.е. главична без изкривяване на члена!
Каза ни, да не го оперираме, защото отвора е сравнително близо до където трябва да бъде и да не поемаме излишни рискове.
Жив и здрав да е др Момчилов!!Само трябва да направим разширение на уретрата, за да няма усложнения в последствие.
Пак имам тревога, но не както преди!!
На повечето лекари в България им липсва човешко отношение и я карат по инерция! Незнаят на какъв стрес могат да подлагат хората, особено когато става дума за децата ни.

# 415
Машка, къде точно е отвора на уретрата? На главичката или на тялото на пишлето? Наистина е неприятно като не ти обясняват нищо. Трябва да питаш, а човек не се сеща за всичко свързано с тънкостите на операцията.  Tired

# 416
Отворът е в ниско в основата на главичката, малко се получава гранично с тялото на пишлето. Момчилов каза 5 мм, но може да е и малко повече. Аз предполагам, че както при нас така и при повечето хипоспадиии, отворът е свален надолу, а не в центъра на главичката на пениса.
Трудно се обяснява Simple Smile
Детето категорично е по-различно от останалите, вкл и батко си, но не сме ли ние всички толкова различни. С носове, гърди, крака .....Щом няма функционален проблем, трябва добре да се помисли, преди да се действа. Та това са деца малки, ангелчета....и аз толкова сълзи пролях..като ви четох майчета!!

Ето една много силна американска статия за хипоспадията.
http://www.drmomma.org/2010/04/hypospadias-surgery-and-circumcision.html

# 417
Здравейте,Машка, прегледах предложената от вас статия и сега поне от това което разбрах съм пред друга дилема - защо в САЩ са против операциите на хипоспадия въобще и още по-малко в ранна детска възраст, а тука всички казват че най-добре е да се направи операция когато детето е на 1г? Прокарват идеята,че детето трябва да порасне и то да си реши какво да прави дали да се оперира след като няма проблеми с уринирането. Добре де, но какво се случва с децата когато са в тинейджърска възраст, няма ли да са депресирани,че не са като другите, че ще имат сексуални проблеми, знаете как е на тази възраст? Нали пак ще са травмирани? Просто много се обърках. Тука веднага казват Операция, даже и не знам да се предлага този вариант да не се оперира хипоспадията. Имаме час за преглед на 25 март при д-р Такова и ще я попитам за това. Вие как мислите?

# 418
Сигурно много зависи от вида на хипоспадията. На сина ми беше от най-тежките и просто нямаше начин да не се оперира. Първата операция беше за изправяне на пишката, а втората за изграждане на канала. В статията прочетох, че не е необходимо обрязвне, а тук май често се случва. Пък и моето дете се роди без кожа около главичката и за това не можа да се размине само с една операция. Явно като всяко нещо няма едно мнение по въпроса. Иначе докато търсих инфо за хиопспадията се натъкнах на различни проблеми с пениса и резултата след операция.

# 419
PETUCA@abv.bg, тук като че ли всички са за операция, видяли-невидяли за какво става дума.
Иначе без съмнение, зависи от степента на хипоспадията. Най-важното е, да няма изкривяване на члена. Това трябва да се коригира, казват възможно по-рано.
Аз разказах за моето преживяване по лекарите, така че, те съветвам виж и друг специалист освен др. Такова. Идете и при Момчилов  в Пирогов. Този мъж имаше куража да ми каже да оставим нещата, така както са, поради големите рискове. Не просто да си вземе “комисионната“ от дадената операция.
В статията е застъпена също идеята, че уролозите не са психолози и не вземат впредвид емоционалната страна на нещата. А това, е страдание, за нас възрастните и не се знае колко голяма за децата, а дали това няма да окаже влияние върху тяхната психология в по-късен етап.
Упойки, болки, неразбиране защо им се причинява всичко това...

Много е трудно взимането на решение. ЗНАМ. Трябва да се претеглят рисковете за и против. Не бързайте, потърсете още мнения на специалисти.

Общи условия

Активация на акаунт