Веганството - да споделим опит - 11

• 45 352
  • 740
  •   1
Отговори
# 375
  • София
Само си мислиш, че нямаш птички, дай им и няма да чакаш много Simple Smile Сега няма какво да ядат и много ще се зарадват. Ние в момента имаме цяло ято, които храним и сутрин ни събуждат с адски шум, вече не се издържа Simple Smile

Имам и новина за софиянци и гостите на столицата  Laughing
И тук се очаква откриването на вегански ресторант със сериозно застъпена сурова храна .

# 376
  • ул. "Мечтание"
Здравейте, отдавна не съм се появявала тука!  Embarassed

Исках да ви питамза идеи как да направя червено цвекло. Мариновано е, в буркан.

Супер че все повече има такива ресторанти. Наскоро във Варна отвориха рибно-вегетариански ресторант. Трябва да го пробвам, как са застъпени веганските ястия в него. Иначе им опитах нещата на кетъринг на едно тържество и ми харесаха. Мъжа ми също ще го хареса, той обича риба, та май ще си имаме ново любимо местенце. Flutter

# 377
  • София
Да споделя моето чудене какво да правя с В12.
Изчетох статията от блога на Вери и Милен, после превода в Кукуряк на Казънс, накрая се довърших с медицинско четиво на сайта на Цибалаб.

Сравних добавката , която Вери споменава, че приема - видя ми се адски скъпа спрямо моята - а моята е от Амазон и сега я няма на сайта им... Върху опаковката не пише кой вид В12 съдържа, аз го избрах, защото става за вегани

От всичко разбрах, че нищо не разбрах Sad

Освен това искам да си изследваме, за да знам дали въобще да пием нещо, ама то не се знае кой вид изследване...И къде! ЗАщото отвсякъде ме обработват, че в частните лаборатории не са читави изследванията....
 пак забатачена работа...

Има ли тук някой ентусиаст да сподели към днешна дата каква линия на поведение е разумна за родител на деца вегетарианци . Изследване, добавки, храна...

# 378
ЗаСлон, твоите постове са едни от тези, които правят бг-мамма приятно място. Затова подхождам към отговора си с много уважение, както винаги впрочем.  Simple Smile   bouquet
Аз СЪМ веган по вътрешно усещане. В душата ми няма и грам страх. Знам, че това е моят начин на хранене. Самото тяло ми го казва, като всякакви нерастителни продукти просто за безвкусни за мен.
Въпреки това изяждам 1 шоколадов бонбон в по-широка компания, за да не предизвиквам разговори на тази тема - т.е. не съм крайна.
Ако ти
1. чувстваш страх ( поради което си писала)
2. вкусни са ти млечни продукти,
следва, че не бива да се ограничаваш.

Страхът е израз ( макар не винаги) на твоята интуиция. Следвай я.

Сега не мога да напиша всичко, което усещам след преминаването на веган-хранене, в общи линии - чувствам се олекнала и свежа. Сега осъзнавам, че преди съм била някак леко подпухнала.

Имаше някъде дълга статия за лекар - веган/ вегетарианец ( англоговорящ), който над 20 г. изследва веган обществата. Той твърди, че при липса на стрес и при чиста храна се развива способност да бъдем здрави. По негови наблюдения 20% от всички го постигат. Общо казано, но не мога да преразкажа статията. Той беше много конкретен и изчерпателен. Кой ще помогне с линк?

За децата вегетарианци - прави им изследвания веднъж годишно ( или по-рядко) и ги остави да ядат, каквото искат от здравословните храни, разбира се. Цибалаб досега ми е давала правилни изследвания.
Имам наблюдения върху
- вегетарианка по рождение, която просто е родена в такова семейство,сега е на 30+ години. Винаги в била в много добро здраве и с устойчив дух. Майка е, тя и детето са много добре.
 - вегетарианка отскоро (2 години) и сега кърмачка. Майка и бебе са много добре вече почти година.

Последна редакция: чт, 21 мар 2013, 13:53 от white flower

# 379
  • София
...Момичета, имам въпрос относно месечния цикъл и веганството - забелязали ли сте промяна, когато сте станали вегани? При мен МЦ намаля и като количество и като продължение, та се чудя дали това е причината или тя е някъде другаде?  newsm78
Никой ли няма да каже за опита си? Имали ли сте промяна в МЦ или не?

# 380
...Момичета, имам въпрос относно месечния цикъл и веганството - забелязали ли сте промяна, когато сте станали вегани? При мен МЦ намаля и като количество и като продължение, та се чудя дали това е причината или тя е някъде другаде?  newsm78

Ако при теб времетраенето е в рамките на нормалното и интервалът между циклите също, значи просто ти е по-комфортно. Simple Smile
Освен това зависи от колко време наблюдаваш промяна, подложена ли си на стрес и т.н.? ( Кой не е ?  Simple Smile )
Ако се притесняваш за фертилитета, виж какви изследвания могат да се направят. Като начало у дома - базална температура, за да видиш, дали има овулация ... ако ти се занимава.

# 381
  • София
 Hug Мерси! Почвам я БТ този месец, та ще видим.

# 382
ЗаСлон, въпросната добавка отдавна съм я спряла - още преди година и половина.
А тук вече нямам желание да отговарям по ред причини - преекспонират се споделянията, база са за подигравки, крадат се идеи, съвети, рецепти...

Включвам се, само защото ми споменаваш името.
Сигурна съм, че ако имате въпроси конкретно към мен, има начин да ме намерите.

Ей ви цяла тема - там се описва каква трябва да бъде линията на поведение на един родител относно храненето на децата:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=708654.660

# 383
  • София
Бяло цвете, благодаря ти за милото отношение!

Малки обяснения към въпроса ми - ние сме отбор вегетарианци с вегански уклон. Притеснението ми е по принцип.
Вери, писах за добавките, защото моята явно е фалшименто.

# 384
  • ул. "Мечтание"
...Момичета, имам въпрос относно месечния цикъл и веганството - забелязали ли сте промяна, когато сте станали вегани? При мен МЦ намаля и като количество и като продължение, та се чудя дали това е причината или тя е някъде другаде?  newsm78

Аз винаги имам промени по цикъла при смяна на храненето. Когато нацеля добър режим времетраенето и обилността намаляват, понякога и дължината. Като цяло съм с дълъг и обилен цикъл.

# 385
  • София
 Peace Благодаря ти! Явно и при мен нещо подобно се случва.

# 386
  • София
при мен промяна в дължината и количеството нямаше, положителната промяна беше, че цикълът вече не беше така болезнен и не ме боляха гърдите

да метна две идеи за манджи: 1) постен борш (голяма вкусотия и с 1001 вариации = общо взето де-що зеленчук дето имате, го ръгате в тенджерата - задължителни са цвеклото и киселото зеле Simple Smile и 2) запечени цели сиврии (зелените чушки с тъничката ципа) се вадят от фурната и задушават в купа под капак, докато обърквате големи количества чесън, копър, зехтин, оцет и сол и ги заливате с този сос - изчезват за секунди и са идеални за гарнитура или разядка

# 387
  • на острова на мечтите
Имам въпрос! Намерих лецитин от чиста соя newsm78 И аз, като 100% жена, в смисъл любопитна, си го закупих и после се разтърсих из нета да видя за какво иде реч.

Открих доста положителни писания, но исках да питам, ако някой от вас го е ползвал, какви са отзивите върху собствен гръб.
Относно просото, това, което купувам аз, покълва,ама е толкова миниатюрно, че  май няма много резон да го дундуркам,докато покълне та да ми влиза после между зъбите Mr. Green Кълнчето е завито около семенцето и отначало аз дори не го забелязах. И остава твърдо, а както рекох, не ми попада под зъбите, а между тях, та се отказах.... Само боза ще правя, ама по-нататък.

# 388
  • на острова на мечтите
ДАО, мерси за идеите!!!!!!!!!!!!!!!!!!

# 389
Здравейте Simple Smile
Купих си просо за покълване от Карфур, спазих написаното на пакета, но не покълна дори и едно семенце. Някой пробвал ли е и има ли идея защо не става?

Веднъж реших да покълна просо, от любопитство. Нищо не стана. Не знам защо. Отиде за храна на птичките Simple Smile

Мдаа .. май и при мен ще е така, само дето нямам птички, но .. поне парка е близо. Благодаря за отговора Simple Smile

Ъпдет - два, три дни след като изхвърлих простото в кофата си за боклук на терасата, отворих , за да хвърля нещо друго и видях че са избили кълнове.. много малки, но избили, което ще рече че това общо бе около 6, 7 дни от първоначалното му накисване. Много странно. Следващия път ще увелича всичко и най вече първоначалното време на тъвно във вода ... ще опитам с 24 часа.

Използвам случая да споделя нещо на темата здравословно хранене:

Аз деля хранещите се на три групи:
- тия които искат да им е вкусно и така ядат много, като 'получават оргазъм' от храненето;
- тия за които храната е просто още едно досадно нещо, за което да отделят време и го правят както и да е - сандвичи с каквото и да е, на крак, легнали, с кока кола...
- тия, които знаят че храната (водата, въздуха и слънцето) са най-важното нещо за здравето на всяко живо същество и се вслушват в тялото си, не се водят от модни тенденции в кулинарството, не гледат поредният ТВ готвач който измислил някаква модерна пумия - той няма избор.. ако не е интересен, ще му спрат предаването Simple Smile
Btw, се учудвам и на тия, които уж следват някакво здравословно хранене, а ползват добавки - нима има още някой, който да не вярва, че ако има как индрустрията да ви продава лайна в хубава опаковка на която пише 'хранителна добавка', за да си купи частен самолет, тя го прави Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт