В кухнята на Деси Първанова :)

  • 23 222
  • 67
  •   1
Отговори
  • Мнения: 18
Аз се казвам Деси Първанова и съм на 29 години, имам две деца едното на 4г. другото на 2г. Всеки ден готвя за малките и черпя идеи от форумите тук. Така и реших да си направя своя тема Simple Smile

Ще споделя с вас моите любими рецепти които готвя с удоволствие.  cook cook  :food002

тирамису


Последна редакция: ср, 05 дек 2012, 21:57 от desi_parvanova

# 1
  • Мнения: 18
риба със сос от мед и ядки

# 2
  • Мнения: 18

питка:
350гр брашно
1ч.л. захар
1ч.л. сол
1ч.л. мая
2ч.л. олио
50мл. мляко
190мл. вода

# 3
  • Мнения: 18
невероятната салата от тиквички Simple Smile
тиквички нарязани на ленти
дресинг: 2с.л. мед, малко зехтин,сол, оцет и чер.пипер

# 4
  • Мнения: 18
скалички:
300 г чаени бисквити
1 ч.ч. (200 г) захар
200 г орехови ядки
1 ч.ч. (200 мл) прясно мляко
1 прах ванилия
шоколад
кокосови стърготини

# 5
  • Мнения: 18
миш-маш

чушки с дом.сос и чесън

# 6
  • Мнения: 18
негърче
За тестото:
1 кофичка кисело мляко
1 ч. л. сода бикарбонат
1 ч. ч. захар
1/2 ч. ч. олио
2 1/2 ч. ч. брашно
2 с. л. какао
1 ч. л. канела (по желание)

За заливката:
125 гр. масло (маргарин)
1 с. л. какао
7 с. л. вода
1 ч. ч. пудра захар (може и кристална)

Тестото се приготвя като всички продукти се объркват добре (най-лесно става с вилица) в изброената последователност – разбъркват се най-напред киселото мляко със содата, добавя се захарта и т. н. Сместта се изсипва в подходяща тавичка и се пече в предварително загрята на 180 – 200 градуса фурна.

Проверява се дали е готово с клечка за зъби (ако по клечката не остава сурово тесто, значи е готово).

# 7
  • Мнения: 18
крем с маскарпоне,белтъци,захар,плодове и ядки.

Последна редакция: вт, 04 дек 2012, 23:41 от desi_parvanova

# 8
  • Мнения: 18
крем супа от картофи,моркови,лук,прясно мляко и тиквички


# 9
  • Мнения: 18
1 кг брашно, 2 яйца, 500 г кашкавал, 250 г кисело мляко, 40 г мая, 4 с.л. Бабините кашкавалки олио, 70 г масло, 1 с.л. захар Разтваряме маята със захарта в 1 к.ч. топла вода. Пресяваме брашното и прибавяме към него киселото мляко, 1 разбито яйце и олиото, добавяме втасалата мая и омесваме тесто. Разточваме го натри еднакви по големина кори, които намазваме с маслото и поръсваме с предварително настъргания кашкавал, след което ги слагаме една върху друга. Нарязваме корите на 16 парчета и ги навиваме от широката към тясната страна. Намазваме ги с 1 жълтък, разбит с 1 с.л. вода и ги подреждаме в тава, намазана с олио. Оставяме ги да втасват 30 мин или ги запичаме във фурната, загрята на 50 градуса. Когато изпълнят тавата, увеличаваме температурата във фурната на 180 градуса. ...



# 10
# 11
  • Мнения: 18
пържоли с гъбен сос - пържолите са на скара а соса е от гъби,вино и брашно

# 12
  • Мнения: 18
паниран език

# 13
  • Мнения: 18

калмари с тиквички

# 14
  • Мнения: 18
зеленчукови кюфтета

# 15
  • Мнения: 18
козунак

За тестото:
500 гр брашно
150 гр мляко
20 гр мая, 1/2 пакетче
3 яйца
100 г масло / олио
150 гр захар
2 пакетчета ванилия
кора от лимон или портокал

За плънката:
3 с.л. захар
1 ч.л. канела
100 гр сушени плодове
150 гр стафиди
150 гр орехи / лешници или бадеми

за поръсване:
1 яйце
2 с.л. мляко
2-3 с.л. захар

* По традиция брашното за козунака се пресява 3 пъти;
* Маята се слага да шупне с хладкото мляко и 2-3 с.л. брашно и 1 с.л. захар се слага да шупне за около 10 мин;
* Замесва се меко еластично тесто, като се прибавят настърганите лимонови (или портокалови орехи), яйцата, захарта и маслото. Добавят се сушените плодове, стафидите и нарязаните ядки;
* Тестото се загъва с кърпа и се оставя да втаса около 1 час или до удвояване на обема;
* Оформя се в съда за печене, намазва с разбито яйце с мляко и се посипва с кристална захар;
* Козунаците се оставят така около 45-60 мин след което се пекат на средна скара на 190 градуса до готовност.

Последна редакция: ср, 05 дек 2012, 22:33 от desi_parvanova

# 16
  • Мнения: 18
риба плакия


Необходими продукти:

180г. риба
25г. олио
3г. доматено пюре
40г. лук
20г. моркови
20г. керевиз
3г. чесън
40г. червени домати
5г. брашно
една десета лимон
7г. бяло сино
3г. галета
дафинов лист
черен пипер
1г. захар
магданоз
сол




# 17
  • Мнения: 18
салата от айсберг - спанак - риба тон и дресинг

# 18
  • Мнения: 18
тиквеник  с много канела и тиква -

# 19
  • Мнения: 18
картофени кюфтета

1.5 кг картофи
200-300 г сирене
1 глава лук
3 бр. яйца
чубрица
сол
майорана
черен пипер
олио за пържене
брашно за овалване
чесън по желание

# 20
  • Мнения: 18
скара с марината


лук
-червено вино
-соев сос
-пикантина за скара
-черен пипер

# 21
  • Мнения: 18
салам с бисквити

основа бисквити, масло и всичко сладко което имаме
сладко от плодове
ядки
канела или какао
ов.ядки и др.




# 22
  • Мнения: 18
пълнени палачинки с различни пълнежи




# 23
  • Мнения: 18
кифлички със сладко




00 мл прясно мляко
2 бр. яйца
1 кубче прясна мая
6 с.л. мед
2 с.л. захар (непълни)
8 с.л. олио
1/2 ч.л. сол
около 1 кг брашно (или малко повече)
плънка по избор - мармалад, конфитюр, ядки
1 бр. жълтък
1 с.л. прясно мляко
масло или маргарин
захар за поръсване

В половината затоплено мляко се слага маята, меда и захарта и се разбърква хубаво до разтваряне на всички продукти. След това се смесват всички останали продукти и разтворената мая, и с брашното се замесва меко тесто. Оставя се около 10-15 минути да втаса и отново се премесва. Разделя се на 8 топки. Всяка от топките една по една се разточва на кръг, нарязва се на 8 триъгълника, слага се плънка (аз ползвах мармалад от сини сливи и конфитюр от кайсии) и се завиват кифлички, които се оставят в тава със хартия за печене, леко намазана с олио. Оставят се така малко да втасат. Докато се направят всичките кифлички, първата тава почти е втасала. Намазват се отгоре с разбит жълтък с капки олио и лъжичка прясно мляко. Като втасат кифличките се пекат в предварително загрята фурна. Аз пекох на 185-190 С първо на вентилатор и долно и като се надуят само на вентилатор. Изпичат се много бързо. Веднага щом се извадят от фурната се намазват хубаво с масло или маргарин с помощта на четка и се поръсват със захар.

# 24
  • Мнения: 18

тирамису в тава

400 г Маскрапоне
4 яйца ( разделени на жълтъци и белтъци)
100 г пудра захар
2 с л коняк( амарето, ром или марсала)
250 мл силно кафе еспресо
1 опаковка бишкоти
2 ч л натурално какао

. Жълтъците се разбиват с пудра захар докато не увеличат обема си 3-4 пъти …
. Прибавя се Маскрапонето и се размесва внимателно с дървена лъжица…
. Белтъците се разбиват на твърд сняг …
. Добавят се при Маскрапонето внимателно и се разбъркват…
. В свареното кафе се прибавят 2 с л коняк (амарето или ром)..
. Бишкотите се потапят една по една в кафейната смес… и се нареждат на пласт..
. Отгоре се поставя един слой крем…
. Отгоре отново потопените бишкоти .. крем…
. Най – горния слой трябва да бъде крем…
. Така наредените бишкоти се поставят в хладилник да престоят една нощ..
. Преди сервирането се поръсват с какао…

# 25
  • Мнения: 18
омлет със зеленчуци


# 26
  • Мнения: 18
овесени бисквити
от тук
http://recepti.gotvach.bg/r-4617-Овесени_бисквити_с_ядки_и_плодове

# 27
  • Мнения: 18
баница със сирене

# 28
  • Мнения: 18
питка с плънка

аз правя плънката с мноооого лук,кайма и много подправки  Simple Smile става много вкусно

# 29
  • Мнения: 18
тиквени кюфтета

1кг. тиквички 300гр. сирене (настъргано) 4-5 бр.яйца 1бръзка копър 1ч.чаша брашно 200-300 мл. олио -за пържене за соса...1коф.кисело мляко+23 скилидки чесън(счукан)

# 30
  • Мнения: 18
мариновани ребра

# 31
  • Мнения: 18
руска салата

Картофите (1 кг) се сваряват и се обелват. Оставят се да изстинат и се нарязват на средни по големина кубчета. Отделно се сваряват морковите (250 г) и яйцата (3 бр), и също се оставят да изстинат. Нарязват се на кубчета, заедно с киселите краставички (250 г) и шунката (200 г), и се смесват в дълбока купа. Към сместа се добавят изцедените от консервите грах (200 г) и царевица (200 г) и салатата се разбърква с майонезата (400 г), и солта. По желание може да се добави лимонов сок и ситно нарязан магданоз (2 стръка).

# 32
  • Мнения: 18
ароматна питка със сирене

# 33
  • Мнения: 18
принцеса със сирене и яйца

# 34
  • Мнения: 18
хапки от банани

нарязваме бананите и ги овалваме с нат.шаколад и натрошени бисквити

# 35
  • Мнения: 18
пърнени домати с грах и карт.пюре

# 36
  • Мнения: 18
мляко с какао

 Joy Joy Joy

# 37
  • Мнения: 18
наденица на скара

# 38
  • Мнения: 18
пудинг на док.Йоткер и основа бисквити с масло

# 39
  • Мнения: 18
пълнено пиле с билки и сирене

Продукти:

1,5 кг пиле
50 г краве масло
ПЪЛНЕЖ
150-200 г сирене
4-5 скилидки чесън чесън

50 г кашкавал на кубчета
средата на 2 филийки сух хляб

МАРИНАТА

20-40 мл соев сос (количеството е според това, колко солено обичате)
1-2 к. л. сол
1-2 ч. л. червен пипер
щипка черен пипер
2-3 ч. л. горчица

# 40
  • Мнения: 18
страхотна крем супа с картофи,бекон,сладка царевица и мляко

# 41
  • Мнения: 18
мини сандвич  Simple Smile

ред тиквички,ред месо,ред кашкавал и накрая пак тиквички. Прави се като сандвич и се панира Simple Smile става вкусно

# 42
  • Мнения: 18
закуска с кисело мляко,овесени ядки и различни плодове

# 43
  • Мнения: 18
гевреците на labrex


# 44
  • Мнения: 18
пиле с ориз

# 45
  • Мнения: 18
пълнен шаран


аз пълня шарана с много лук,ориз и орехи, отстрани слагам домати и чушки

Последна редакция: пн, 17 дек 2012, 08:18 от desi_parvanova

# 46
  • Мнения: 18
мъфини с тиква

# 47
  • Мнения: 18
пил.филета със зелен боб

# 48
  • Мнения: 18
кашкавалки



4 ч. ч. брашно
1 1/2 ч. ч. прясно мляко
50 г краве масло
150 г кашкавал
1 пакетче суха мая
3/4 ч. л. сол
1 с. л. захар
1 с. л. сусам
50 г краве масло за намазване
брашно за разточване
зехтин за намазване на купата

1.  Маята се разтваря в затопленото прясно мляко, заедно със захарта и 1 с. л. брашно. Оставя се да шупне.
2.  В купа се слагат брашното и солта, прави се кладенче, сипват се разтопеното краве масло и шупналата мая. Замесва се меко тесто, което след това се меси на набрашнен плот.
3.  Поставя се в чиста купа, намазана със зехтин, и се оствя да втаса за около 1 час.
4.  Кашкавалът се настъргва на едро ренде.
5.  Поставят се в тава, покрита с хартия за печене. Поръсват се със сусам.
6.  Кашкавалките се пекат в загрята на 190 градуса фурна, с вентилатор, за около 20 минути.

Последна редакция: пн, 17 дек 2012, 08:22 от desi_parvanova

# 49
  • Мнения: 18
Спагети със сметанов сос и бекон

# 50
  • Мнения: 18
Пържени филийки с карамелизирани банани, поръсени с пудра захар и канела

Последна редакция: нд, 06 яну 2013, 23:00 от desi_parvanova

# 51
  • Мнения: 18
За съжаление много лоша снимка, но няма друга  Simple Smile


Калцоне  със мнооооого лук и месо

Последна редакция: пн, 17 дек 2012, 08:25 от desi_parvanova

# 52
  • Мнения: 18
Запечени картофи със сметана,шунка,сирене,кашкавал и подправки


# 53
  • Мнения: 18
торта Наполеон


Продукти и начин на приготвяне :

за блатовете :
2 яйца
250 грама краве масло
1 чаша подсолена вода
1 супена лъжица лимонов сок или оцет
ванилия
5 - 6 супени лъжици захар
брашно , колкото да се получи стегнато тесто ( около 3 чаени чаши )

Разтопете маслото и пресейте брашното .
Смесете всички продукти и омесете стегнато тесто .
Покрийте го с найлоново фолио и го сложете в хладилник за около 2 часа .
Разделете тестото на 12 - 13 равни части и на набрашнена повърхност ги разточете на тънки кръгли кори .
Колкото по - тънки ги направите , толкова по - добре .
С помощта на чиния , която да ви служи за форма , изрежете еднакви кръгове .
Изрезките можете да изпечете после , да ги натрошите на ситно и да ги поръсите върху тортата накрая . Но това не е задължително ! Simple Smile
Изпечете готовите кръгли кори на 180 градуса , докато придобият златист загар .
Нужни са от 3 до 10 минути максимум, в зависимост от спецификата на фурната ви .
Оставете изпечените кори да изстинат напълно и през това време си направете
крема .
А той се приготвя по следния начин :

1 литър и половина прясно мляко
7 яйца
8 - 9 супени лъжици брашно
2 ванилии
300 грама захар
250 грама меко краве масло

Сложете млякото ( без 200 мл ) на котлона с половината захар , докато заври .
През това време с миксер разбийте жълтъците с останалата захар .
В отделеното 200 мл студено мляко разтворете брашното . Махнете врящото мляко от котлона и на тънка струйка и с интензивно разбъркване добавете брашното .
После с помощта на черпак вземете от горещата смес и я прибавяйте към разбитите жълтъци . Не спирайте да разбърквате интензивно !
Върнете всичко пак на котлона , но го намалете на много слаба степен .
Разбийте белтъците на пяна !
Когато крема започне да се сгъстява , го махнете пак от котлона и ги прибавете бавно към него . После върнете кремът отново на слабия котлон .
Варете крема , докато се сгъсти напълно .
Много важно е да имате търпение и да го варите бавно , на слаб котлон и да разбърквате често ! След като кремът е готов , оставете го да се охлади леко и прибавете в него и мекото масло .

Започваме да сглобяваме тортата .
Редуваме блат , крем  , пак блат и така до изчерпване на блатовете и крема .
В началото кремът ще емалко рядък , но след престой , всичко всичко си идва на местата ! Simple Smile
Намажете тортата с крем и отстрани .
Оставете я да престои поне 12 часа на стайна температура и ще видите как твърдите кори се превръщат в меки и сочни тънки блатове .
След като всичко това вече е факт , можете да си декорирате тортата с трохи от печените изрезки от корите или със смлени орехчета и разтопен шоколад .

# 54
  • Мнения: 18
палачинкова торта

палачинки
За плънката:

 200 гр. шунка

 200 гр. кашкавал

 300 гр. лютеница

 150 гр. сирене

 100 гр. кисели краставички

 100 гр. черни маслини

 4 твърдо сварени яйца

# 55
  • Мнения: 18
Принцеси с кайма, но задължително с кашкавал, защото иначе каймата се свива.



# 56
  • Мнения: 18
риба в питка



http://recepti.tv/vipechka/19300-rybnyi-pirog-zolotaja-rybka.html

Специални благодарности на labrex

# 57
  • Мнения: 18
макарони на фурна със захар и сирене

# 58
  • Мнения: 18
питка сплетена на плитка с яйца и сирене


# 59
  • Мнения: 18
меденки




1-2 бр. яйца
1 ч.ч. захар
2 с.л. мед
1/2 ч.ч. олио
1 ч.л. сода бикарбонат
1 ч.л. канела
1 ванилия
250 г брашно (2 пълни ч.ч.)

# 60
  • Мнения: 18
пиле фрикасе - малко по водно, но децата така го обичат

# 61
  • Мнения: 18
питки за бъдни вечер






# 62
# 63
  • Мнения: 18
пиле с грах

Пилето се нарязва на парчета и се изпържва леко в мазнината. В същата мазнина след изваждането му се прибавят последователно и се задушават ситно нарязаните лук и морковите, нарязани на кубчета. Когато омекнат морковите, се прибавят грахът, червеният пипер, черният пипер, 1 ч.ч. топла вода и месото. Ястието се посолява на вкус и се оставя да ври на тих огън до готовност. Преди свалянето му от огъня се поръсва със ситно нарязан магданоз.





# 64
  • Мнения: 18
кюфтета
от чисто смляно месо



# 65
  • Мнения: 18

баница с много орехи,ябълки и канела


# 66
  • Мнения: 18

кекс


6 бр. яйца
300 г захар
8 с.л. (80 мл) прясно мляко (може и вода)
8 с.л. (80 мл) олио
350 г брашно
1 пакетче бакпулвер
1 прах ванилия

# 67
  • Мнения: 18
кралски скариди със сметанов сос


Общи условия

Активация на акаунт