144 коледно-новогодишни американски късмети

• 36 007
  • 755
  •   1
Отговори
# 135
bens и мишки- дано е писано и да да стане леко!По Коледа стават чудеса,нали знаете..
*
Аз лично правя биг дил от Бъдни вечер (готвя постно,хаааааааа,какво разнообразие с останалата година Mr. Green ; печем сладки, каним гости, пишем картички и пр).Децата отварят по подарък на Коледа и толкоз. Има обикнов.партита разни,посещавам избирателно. Нова година проспивам,изкл.безсмислен "празник" ми е.
*
в Икеа всичко ми е пършиво..
*
ходих на ПТО среща при надарените и голямо уважение ми се породи към хората,които се занимават с това.Малко са им 5те кинта, които чат-пат давам.Мнозин.родители бяха против хартии и браунита,готови са да дадат пари без боклуци в замяна ,за да поддържат смислени каузи..

# 136
  • Чикаго / София
Мис Нели разсмя ме твоя половин и щолена. Laughing А пък моя мъж, който по принцип кексове не харесва и не яде, направо се захласна по щолена. да не повярва човек. Даже снощи ми каза да съм ходела да купя още 2-3 да сме си имали за по-нататък. Аз съм 50 на 50. Харесва ми, но не чак толкова колкото очаквах.

Ние повече си почитаме Бъдни вечер - правя питка, постни манджи, не вдигаме масата и пр. На Коледа се отварят подаръците и се мързелува цял ден. Ходим на разходка, на гости евентуално, но нищо по-специално в къщи.

# 137
  • САЩ
Щолена и ние го кусахме и много ни хареса. Взех с марципан, но мисля да пробваме и с череши. Наподобява ми на козунак, но е по тежък и по сладък сякаш. Абе хареса ми  Grinning

Ние повече празнуваме Коледа понеже тогава почиваме и имаме време за подготовка на по празнично меню. На 24-ти обикновено сме на работа и след това някак не ми се получава много празнично пък камо ли да наготвя 9 постни манджи  Crazy

# 138
Мис Нели, и от мен един глас за естествените (същия размер, но далеч по- меки и хубавки на вид).

Празнуваме Бъдни вечер и ми е много мил този празник. Надявам се да успея да предам поне малко от това, което съм усещала аз на тази вечер като дете.

Надявам се причината на Бенс да е радостна и въпреки това желая и на двете ви чудото да ви споходи.

# 139
момичета,говорих днес с Чикаго пак за освобожд.от застрховки; казаха че е задължително за всички,независимо кога са дошли и посъветваха документа да се прати оттук за да има обратна разписка (а не от бг както пише по-долу)

**** ВАЖНО***

=======

Българите в чужбина имаме САМО до КРАЯ на тази година да подадем документи за да бъдат премахнати задълженията ни за здравни осигуровки.

ВСЕКИ човек или дете с ЕГН (дори да не е живял в България!) по подразбиране е със задължение, датиращо от 2000 г. С натрупване, размера на задължението е около 1000-1500 лв.

За да се освободите:

1) Проверете статуса си на https://inetdec.nra.bg/freesrvinfo.html , линк “Справка за здравноосигурителен статус”, по ЕГН.

Ако резултата е РАЗЛИЧЕН от “Лицето е ИЗКЛЮЧЕНО от здравно осигуряване, СЧИТАНО ОТ …….., ПОРАДИ НАПУСКАНЕ НА СТРАНАТА”, то ДЪЛЖИТЕ здравноосигурителни вноски!

ЗАБЕЛЕЖКА: не се БЪРКАЙТЕ, че нямате задължение, ако видите резултати като "Лицето е със спрени здравноосигурителни права" или "Лицето е с прекъснати здравноосигурителни права".
Правата се спират след неплащане 3 месеца, така че тези резултати просто показват, че не сте плащали, а не че не дължите.

2) Ако статуса ви не е точно като посочения горе, попълнете и подпишете следните ДВА формуляра, посочени тук:
http://nap.bg/news?id=1496

УТОЧНЕНИЯ:

а) НЕПРЕМЕННО пишете ПЪЛНА ДАТА (ден, месец и година) на напускане на България, а не само месец/година (маме сведения че НАП формално отказват да приемат такива заявления). Ако не си спомняте точната дата, можете да напишете най-близката за която се сещате (на ваша отговорност).

б) в "Адрес за кореспонденция" най-добре да посочите постоянния си адрес, ако има хора там; ако няма, посочете друг адрес в БЪЛГАРИЯ, на който живеят хора за да приемат потвърждението на получаването.

3) Намерете адреса на МЕСТНИЯ офис на НАП (по постоянен адрес в България) от тази страница: http://www.nap.bg/page?id=24

4) Изпратете двата документа по ПОЩАТА

ВНИМАНИЕ: НАП изрично отговори вече, че НЕ приема изпратени по емейл документи!
Документите може също да бъдат внесени от изрочно упълномощено лице (с изрично пълномощно), или с електронен подпис (много малко хора го имат).

ПРЕПОРЪКИ за изпращането:

а) пратете като "препоръчано" или друг вид обратна разписка

б) заради наближаване крайния срок (31.12.2012) и предстоящите прзници, в които ще има забавяне на поща от света, най-добре е да сканираните подписаните от вас два документа и да ги пратите по емейл до приятел/роднина/познат в България, който да го разпечта и прати по пощата от там.

# 140
б) заради наближаване крайния срок (31.12.2012) и предстоящите прзници, в които ще има забавяне на поща от света, най-добре е да сканираните подписаните от вас два документа и да ги пратите по емейл до приятел/роднина/познат в България, който да го разпечта и прати по пощата от там.

Аз така направих. Peace

# 141
Анет, благодаря много.

# 142
  • Чикаго / София
Анет благодаря за инфото.

Моите са спряни поради напускане на страната още 2008г и нямам задължения. На мъжа ми също са спряни поради напускане на страната 2008г, но му висят три месеца от преди това, които май ще се наложи да си ги платим. Ние напуснахме страната 2007г, но си плащахме осигуровките още известно време след това. Явно сме пропуснали тези 3 месеца преди да ги спрем официално. Натрупват ли се лихви на тези суми? Сега ще се ровя да видя за какво става въпрос.

# 143
  • USA
Мишки, желая ти от все сърце успех!

Аз си купих щолен от Алди, хич не ми хареса, но поне го опитах. Марципанов си взех, не видях марципан newsm78, а страшно много плодове. Но поне си накупих евтини шоколади и други продукти, които в другите магазини са доста по-скъпи.

Ние не празнуваме кой знае колко, важни са украсата и подаръците. Ако мъжа ми не е на работа, може би ще се съберем с приятели.

Ние имаме доста задължения още от преди да напуснем Бг, още се спотайваме, надяваме се да ни се размине някой ден. Ходихме да си спираме здр. осигуровки, когато идвахме насам, но трябваше първо да си платим, иначе не става.

# 144
  • USA
Много обичам и Коледа и Нова година! Коледа с постните манджи, питката с пара, семейството етц., подаръците, Нова година с големи купони, танци до зори, шампанско... Абе, празници да има. Последните години все сме на ски на Коледа, за да е снежно. Тази година пак ще сме на ски, но големият купон за НГ ще пропуснем, за сметка на по-малък такъв с дребосъци.

Анет, само да кажа, че за децата здравното осигуряване в БГ е безплатно до 18г възраст. Т.е. дори и да са включени, няма задължение. А си спомням, че беше голямо обикаляне да го включа в системата, за да има застраховка ако се наложи, защото прекарва по 2м годишно в БГ.

# 145
Анет, благодаря за информацията. Аз трябва да се засрамя сериозно... Голяма небрежност проявих през всичките тези години, но  Embarassed

# 146
  • Boston, MA
Добре, какво означава имаме само до края на годината? После не е възможно, край, завинаги ще ги дължим? Могат ли да си вземат тия инструкции и да си ги заврат където не изгрява слънцето?

Анет, благодаря за информацията, заради принципа нищо няма да подам. Напуснала съм страната преди да има и полъх от Здравна Каса, и нямам намерение да се опитвам да съм в крак с всяка нова глупост, която могат да измислят.

# 147
  • САЩ
Бубка, щом си напуснала преди да има здравна каса и най вече не си си избирала личен лекар, най вероятно не им фигурираш в списъците и нищо не дължиш. Така беше с наши приятели дошли тук през 1999. Виж ако си си избирала личен лекар и той е вземал пари от здравната каса затова че си му пациент тогава е друга бира.
Ние 2005 края се случихме в БГ и си получихме писмата със задълженията. Чакахме като луди 2-3 дена по опашки, платихме и се отписахме от касата. Мина се не мина, казаха ще връщат пари на тия които са напуснали страната и са се отписали. Та пак при една ваканция се разкарвахме, но върнаха една добра сума. Всеки път като чуя за тия застраховки леко се припорявам и притеснявам какво ново аджеба са измислили. За сега статуса ни е "изключени". Детето не мисля и да го вкючвам, че сега безплатно, ама ей ги на и ще се извъртят тия 18 години и кой знае какви проблеми ще му създам. Все още здравеопазването е сравнително евтино и за сега когато е там и се налага го водим на частен лекар и толкова.

# 148
Така беше с наши приятели дошли тук през 1999. Виж ако си си избирала личен лекар и той е вземал пари от здравната каса затова че си му пациент тогава е друга бира.

1999 имаше здравни осигуровки и избор на лекар.

Последна редакция: чт, 13 дек 2012, 00:00 от Niki1

# 149
Току-що получих мейл от дружка в ДС че бг с 2но гражданство са освободени от тази процедура както специално било опоменато в закона;ако някому се занимава-да провери,аз пратих 2те хартии,отне ми 5 мин време. Нито съм се записвала,нито отписвала,но по ЕГН ме намери с-мата и рече че съм с прекъснати задължения,каквото и да значи това,не видях да дължа пари,но знае ли човек newsm78

Общи условия

Активация на акаунт